חידוש היחסים הדיפלומטיים בין ערב הסעודית לאיראן עלול להיראות לנו כאיום, או לכל הפחות טעות חמורה של ריאד. במקום לנרמל את היחסים עם ישראל, ריאד בחרה לנרמל את היחסים עם האויבת הכי גדולה שלנו. האם אין עוד סיכוי לנורמליזציה בין ריאד וירושלים? האם אנו עומדים בפתחו של מזרח תיכון חדש ועוין?
לא.
כדי להעריך ברצינות את משמעות חידוש היחסים בין שתי האויבות יש להבין מה בדיוק קרה, ולהיזכר באיזו שכונה אנו גרים. כולם מדברים עם כולם במזרח התיכון – גם יריבים כמו ערב הסעודית ואיראן. עד 2016 שתי המדינות אירחו זו את שגרירה של זו, והדבר לא מנע מריאד להילחם בכוחות שליחים איראניים בעיראק, בסוריה או בתימן. יותר מזה – כדאי לזכור שהידידה הגדולה שלנו במפרץ, איחוד האמירויות, כבר מקיימת יחסים טובים עם טהרן. איחוד האמירויות היא שותף סחר חשוב של האיראנים, ושני הצדדים מנהלים שיחות בדרג בכיר. מי זוכר שלפני שבנט ביקר באמירויות, היועץ לביטחון לאומי של האמירויות ביקר באיראן?
משמעותו של חידוש היחסים אינה סיום היריבות בין טהרן וריאד, אלא ניהול של היריבות, בשאיפה להימנע מעימות צבאי ישיר ביניהן. לפי דיווחים בתקשורת העולמית האיראנים הסכימו לא לתקוף את ערב הסעודית משטח עיראק, ולהפחית את הסיוע הצבאי לחות'ים. סעודיה הסכימה לצמצם את הביקורת נגד האייתוללות בערוץ האופוזיציה "איראן אינטרנשיונל" שבבעלות סעודית. שתי המדינות מנסות להנמיך את הלהבות ביניהן, באחד האזורים האסטרטגיים בעולם. זו יוזמה מבורכת, אך אין להתבלבל בין הורדת המתיחות וניהול היריבות ובין הסכם שלום או ידידות.
ובכל זאת, ארה"ב צריכה להיות מוטרדת מחידוש היחסים. ההתנהלות האמריקנית במפרץ הפרסי הביאה את הסעודים להחליט לחדש את היחסים עם איראן, ולעשות זאת לא דרך מתווך אזורי אלא דרך סין, היריבה העיקרית של וושינגטון. זו נורת אזהרה: אם האמריקנים לא יבהירו את המחויבות הביטחונית שלהם למדינות המפרץ, השפעתם שם עלולה להיחלש בשעה שהשפעתה של סין תתחזק.

ומה ישראל צריכה לקחת מחידוש היחסים? ראשית, האסטרטגיה של בידוד איראן חטפה מכה. הסעודים והאיראנים הסכימו לא רק לחדש את היחסים הדיפלומטיים, אלא גם תיאמו הסכם שיתוף פעולה בתחום הכלכלה וההשקעות. סעודיה היא הכלכלה הגדולה באזור, והסחר עמה יכול לתת סיוע ניכר לכלכלה האיראנית.
שנית, הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה כנראה לא נפגעו. ערב הסעודית לא צריכה לבחור בין ירושלים לטהרן, ואוי לה לירושלים אם היא תעלה תנאי כזה. איננו יכולים לדרוש ממדינות לבחור בינינו ובין האיראנים. כל שאנו יכולים לעשות הוא לעבוד איתן יחד נגד בעיות מקומיות שהאיראנים מנצלים או יוצרים: אי יציבות חברתית ופוליטית, טרור, איום רקטי ואיום מל"טים. ישראל צריכה לוותר על הרעיון של ברית אזורית נגד איראן, ולעבור להתמקד ברעיון של קואליציות אזוריות נגד בעיות ספציפיות שנגרמות בין השאר בגלל איראן.