תוך כדי המראת הרכבת האווירית לאומן לקראת ראש השנה הגיע לידיי ספר חדש על רבי נחמן מברסלב. צדיק חסידי זה, שהפך זה לא מכבר לגיבור תרבות ישראלי, לא מפסיק להנפיק כותרים בחנויות הספרים, עדות לכך שתורתו תופסת מקום של כבוד בתודעה הישראלית. אמנם עשרות ספרים יוצאים בשנה עם ניסיונות כאלה ואחרים של התמודדות עם תורתו ועם סיפוריו של רבי נחמן, אך מעטים העזו לכתוב על אודותיו חיבור ביוגרפי מראשית ועד אחרית. ניסיון כזה נעשה לפני כארבעה עשורים בידי פרופ' ארט גרין ("בעל הייסורים", עם עובד, תשמ"א), ועדיין לא נס לחו.
במידה רבה, דמותו של רבי נחמן היא חלומו של כל ביוגרף: יש בידינו מעין־ביוגרפיה של הגיבור, כתובה על ידי מי שהיה אחד ממקורביו הגדולים ביותר – ר' נתן שטרנהרץ מברסלב; יש בידינו דרשותיו הרבות וסיפוריו הרבים, כולל מועד אמירתם ואף ההקשרים הביוגרפיים של מעמד האמירה. ואף על פי כן, ביוגרפיה שלמה, העושה שימוש מושכל בכל המקורות ובכל הידע המחקרי העצום שנצבר על דמות זו, עוד מצפה להיכתב. ואין לקנא במי שייקח מיזם ענק זה על כתפיו: הוא יידרש להשתמש בכל החומר שברשותו, אך להותיר את גיבור הספר בגדר תעלומה; שכן ככל שמעמיקים בתורותיו ובפרקי חייו, התעלומה אינה מתפוגגת אלא רק מעמיקה. רבי נחמן העיד על עצמו ש"הוא סוד, שגם כשמגלים אותו נשאר סוד"; תמיד נשארת איזו עודפות עמומה, המצביעה על כך שיש עניין שעוד לא הבנת, שעוד לא תפסת. "לו ידעתיו – הייתיו" אמרו התיאולוגים על הא־ל, ולהבדיל, דבר זה נכון גם על דמויות אניגמטיות כרבי נחמן.
אני שונא אתכם
הספר שלפנינו הינו מעשה ידיו של הרב אריה קפלן, שפעל בארה"ב בשנות השבעים והשמונים. הספר ראה אור בשנת 1985, לאחר שנערך מתוך כתב יד שהותיר אחריו קפלן, שנפטר שנתיים קודם לכן. ספריו הרבים של קפלן – שמתוכם מכיר הקורא הישראלי את "מדיטציה יהודית" (הוצאת פראג, 1998) – הביאו לתחייתה של האורתודוקסיה המודרנית בארה"ב. קפלן, שהיה פנומן מרשים בתחומים רבים, בין השאר בפיזיקה גרעינית, התמחה בהנגשת מקורות הקבלה והחסידות לקורא המודרני. בכתביו ישנו דגש רב על החוויה המיסטית היהודית (מדיטציה, טראנס, גוף־נפש ועוד), ובכך, פעם נוספת בתולדות היהדות, הוא "הציל" אותה מלהיתפס כאורתו־פרקסיס בלבד, כפי שרבים – יהודים ולא יהודים כאחד – ביקשו להציג אותה. הספר הנוכחי, שתורגם עתה לעברית, הוא ביוגרפיה חלוצית על ר' נחמן מברסלב, גיבור התרבות הישראלי, שבאותם ימים היה דמות המוכרת למעטים.

ארבעה עשורים של מחקר על אודות ר' נחמן מברסלב עברו מאז פורסם ספר זה לראשונה באנגלית. בזמן שעבר, בין השאר, התגלתה "מגילת סתרים", אותו טקסט סודי שבו ר' נחמן מגלה את "סדר ביאת גואל צדק" לשיטתו, שפורסם על ידי צבי מרק מאוניברסיטת בר־אילן. מהדירי המהדורה שלפנינו עשו מאמץ לעדכן את הערות השוליים לספר זה ככל שניתן, אך התכנים החדשים שהתגלו בינתיים לא יכלו כמובן להיכנס לגוף הביוגרפיה.
כביוגרף, קפלן בחר להביא את הדברים כהווייתם, עם הקשר היסטורי ותאריכים, אך מבלי לבארם כלל. זאת על אף שכוחו בביאור עניינים מורכבים בהחלט רב, כפי שניתן לראות למשל בפירושו המעמיק לספר יצירה שיצא בעברית לפני כמה שנים. לדוגמה, בפרק "ברסלב, תקס"ז", תחת כותרת המשנה "לידת הבן יעקב", מספר קפלן שבטקס שבלילה קודם הברית, ר' נחמן דרש על כך ש"ישנו אור שמאיר באלף עולמות", דהיינו אור מיסטי עליון גבוה מאוד, שרק "חכם גדול שהוא נוקם ונוטר… יכול לחלק את האור הגדול לחלקים קטנים". קפלן לא מבאר רעיון תמוה זו, אלא רק ממשיך ומספר ש"אחרי הברית כשניגשו אליו כמה מתלמידיו אמר להם: 'מדוע אתם נוסעים אליי? אני שונא אתכם'". הקורא ההמום, שלא התאושש מן הדרשה הסתומה, מקבל עכשיו גם התבטאות קיצונית של ר' נחמן כלפי חסידיו ואינו מקבל כל הסבר לכך. הביוגרפיה של קפלן כמו תובעת ממנו: "ואידך זיל גמור".
דרמת ההתחדשות היהודית

יתרונה הגדול של הביוגרפיה שלפנינו הוא בכך שהיא מספרת סיפור רצוף על ר' נחמן מתחילתו ועד סופו, מבלי התעכבויות מורכבות ומעמיקות, תוך שימוש בכל המקורות האפשריים שהיו ידועים לקפלן. אמנם על הקורא הביקורתי לשים תמיד לב על מה נשען קפלן בדבריו – האם זהו מקור קרוב לזמן התרחשות האירועים או שמא מקור מרוחק (כגון המסורות מפי ר' לוי יצחק בנדר, שחי במאה העשרים) – אך לאחר זהירות זו, בפעם הראשונה ניתן לסקור את כל תחנות חייו השונות של ר' נחמן, עם הפניות רבות לדרשות שנאמרו בכל מקום ובכל תקופה, ולסיפורים נוספים רלוונטיים לאותו הזמן.
למי שאינו מכיר את פרשת חייו המופלאה, ספר זה בהחלט מחדש רבות; ולבקיאים בתורת ר' נחמן ופרשת חייו, יש אפשרות לסקירה ממעוף הציפור על כל אותן פרשיות נקודתיות בחייו ולראות אותן בסדר אחד. כותב שורות אלו, הרואה עצמו שייך לקבוצה השנייה, מצא עצמו פעם אחר פעם מופתע לגלות עוד ועוד פרטים מעניינים על חיי ר' נחמן, גם אם מסורות מאוחרות. שהרי גם למסורות אלו יש שורש ואג'נדה מסוימת, ששווה להתעכב ולהבין מנין צמחה ולאן היא מבקשת לכוון את דמותו של ר' נחמן.
הוצאת מגיד (קורן), המו"ל של הספר שלפנינו, מביאה בשנים האחרונות לקורא הישראלי את מיטב ההגות היהודית העכשווית, ובכלל זה האנגלוסקסית, החסרה כאן בעיניי מאוד, בייחוד עבור בוגרי החינוך הדתי, האמונים בעיקר על הרב קוק והרב סולובייצ'יק. לפני כמה שנים פרסמה ההוצאה את "קאצק" של אברהם יהושע השל ולאחר מכן את ספריו השונים של הרב יונתן זקס. שני אלה, המייצגים זרמים שונים של המחשבה היהודית המודרנית, כוחם רב בהפחת רוח חיים בגוף היהדות, במיוחד עבור אלו שאינם רואים אותה כאורתו־פרקסיס גרידא.
בהקשר זה, יש לקוות שספריו הרבים האחרים של קפלן, המקפלים בתוכם ידע רב בחסידות ובקבלה, כמו גם היסטוריה, מדע ושיטות רוחניות שונות, יובאו גם הם בפני הקורא העברי. שהרי כאן, ככלות הכול, מתרחשת הדרמה הגדולה של התחדשות ההגות היהודית. ואם נשוב לר' נחמן, דמות זו – שמעט מאוד אנשים הבינו את מחשבתו ואת אורח חייו בזמנו – זוכה לעדנה מחודשת בעידן הפוסט מודרני, כאשר אורח חיינו התזזיתי, התר אחר ריגושים רוחניים, והמחשבה הקופצנית והאסוציאטיבית, בהחלט תואמים את דמותו וחייו של ר' נחמן. גם במובן זה הוא משמש כמורה רוחני לרבים בני זמננו.
חידוש כמוני לא היה בעולם
חייו ועולמו של רבי נחמן מברסלב
אריה קפלן
מאנגלית: נאוה גרמן
מגיד – קורן, 2019, 350 עמ'