ראש הממשלה הקנדי מארק קרני התחייב היום (שלישי) להביס את ארצות הברית במלחמת הסחר של דונלד טראמפ לאחר שניצח בבחירות בקנדה והוביל את מפלגת הליברלים לעוד כהונה בשלטון. ברכות ממנהיגי עולם החלו לזרום, ומדינות ובהן סין והודו אמרו כי יברכו על שיתוף פעולה עם ממשלת קרני.
לאחר קמפיין שהתמקד במכסים של טראמפ ובאיומים על סיפוח, הבטיח קרני להתוות "דרך חדשה קדימה" בעולם ש"השתנה באופן יסודי" על ידי ארצות הברית שהפכה לעוינת לסחר חופשי. "יצאנו מההלם של הבגידה האמריקנית, אך אסור לנו לשכוח את הלקחים", אמר קרני, שעמד בראש הבנקים המרכזיים של קנדה ובריטניה לפני שנכנס לפוליטיקה מוקדם יותר השנה. "ננצח במלחמת הסחר הזו ונבנה את הכלכלה החזקה ביותר בקבוצת ה-G7", אמר.
הליברלים בראשות קרני השיגו שליטה בפרלמנט הקנדי אך עשויים להחמיץ במעט רוב מוחלט. יהיה עליו לבצע עסקאות עם מפלגות קטנות יותר, אך זהו עדיין קאמבק יוצא דופן לליברלים, שבתחילת השנה נראו בדרך להפסד מוחץ בבחירות.
המפלגה השמרנית בראשות פייר פוליבר הייתה בדרכה לזכות בבחירות, אך התקפות טראמפ, יחד עם עזיבתו של ראש הממשלה הלא פופולרי לשעבר ג'סטין טרודו, הפכו את הקמפיין. קרני, שהחליף את טרודו כראש ממשלה רק בחודש שעבר, שכנע את הבוחרים שניסיונו בניהול משברים כלכליים הופך אותו למועמד האידיאלי לעמוד מול טראמפ.

פוליבר, שמפלגתו הייתה בדרך להקים אופוזיציה חזקה, הודה בתבוסה והבטיח לעבוד עם הליברלים כדי להתמודד עם טראמפ. "תמיד נשים את קנדה במקום הראשון", אמר פוליבר לתומכיו באוטווה. "השמרנים יעבדו עם ראש הממשלה ועם כל המפלגות במטרה המשותפת להגן על האינטרסים של קנדה ולהשיג הסכם סחר חדש שיסיים את עידן המכסים תוך שמירה על ריבונותנו".
"בעלות הברית הקרובות ביותר"
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר בירך את קרני ואמר כי הוא מצפה לחיזוק הקשרים הבילטרליים, והוסיף ששתי המדינות הן "בעלות הברית, השותפות והחברות הקרובות ביותר". נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין אמרה גם היא כי היא מצפה לעבוד עם אוטווה ל"הגנה על ערכים דמוקרטיים משותפים, קידום רב-צדדיות, ותמיכה בסחר חופשי והוגן".
משרד החוץ של סין אמר כי הוא "מוכן לפתח את היחסים בין סין לקנדה על בסיס כבוד הדדי, שוויון ותועלת הדדית". לשתי המדינות מערכת יחסים מתוחה, כשקנדה ובייג'ינג שקועות בסכסוך סחר בנוגע ליצוא טכנולוגי וחקלאי.
במקביל, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי אמר כי הוא מעוניין להעמיק את היחסים עם אוטווה ו"לפתוח אפשרויות גדולות יותר עבור עמינו". קנדה האשימה את ניו דלהי במעורבות בהתנקשות באזרח קנדי שפעל למען עצמאות הסיקים מהודו – טענה שממשלת מודי הכחישה.
תומכי הליברלים הריעו לניצחונו של קרני באירוע באוטווה. "יש לנו מישהו שיכול לדבר עם מר טראמפ ברמה שלו", אמרה דורותי גובו, בת 72. "מר טראמפ הוא איש עסקים. מר קרני הוא איש עסקים, ואני חושבת ששניהם יוכלו להבין אחד את השני".

התקפותיו של טראמפ על קנדה "באמת גייסו את הקנדים", אמר ל-CBC חבר פרלמנט ליברלי וחבר בקבינט של קרני, סטיבן גילבו. הוא אמר כי הקנדים רואים בקרני "מישהו שיש לו ניסיון עם הכלכלה".
קרני הוביל את הבנק המרכזי של קנדה במהלך המשבר הפיננסי של 2008-2009 ועמד בראש הבנק של אנגליה בתקופת הטלטלה סביב הצבעת הברקזיט ב-2016.
עזיבתו של טרודו
עזיבתו של טרודו הייתה מכרעת בניצחון הליברלים, שהיווה את אחד המהפכים הדרמטיים ביותר בהיסטוריה הפוליטית של קנדה. ב-6 בינואר, היום שבו הודיע טרודו על התפטרותו, הובילו השמרנים על הליברלים ביותר מ-20 אחוזים ברוב הסקרים, כאשר הזעם הציבורי על יוקר המחיה האמיר לאחר עשור של שלטון טרודו.
קרני התרחק מטרודו לאורך כל הקמפיין. הוא אמר שראש הממשלה לשעבר לא התרכז מספיק בצמיחה הכלכלית של קנדה, וביטל מס פחמן שנוי במחלוקת שהותיר בוחרים רבים זועמים.

עבור פוליבר, בן 45 שכיהן בפרלמנט במשך שני עשורים, התוצאה מהווה תבוסה צורבת. הוא ספג ביקורת על תגובתו הרפה לעיתים כלפי טראמפ, אך אמר כי רצה למקד את המאמץ בנושאים פנים-קנדיים.
באירוע של השמרנים באוטווה, אמר ג'ייסון פישה ל-AFP כי הופתע מהתוצאה. "קיוויתי לחגיגה גדולה הערב", אמר פישה.