למעלה מ-100 נשיאים של אוניברסיטאות, מכללות ואגודות מדעיות פרסמו היום (שלישי) הצהרה משותפת המתנגדת ליחס של ממשל טראמפ כלפי מוסדות ההשכלה הגבוהה, תוך שהם מתאחדים כדי להביע עמדה לאחר שאוניברסיטת הרווארד טענה כי הממשל מאיים על עצמאותה.
ההצהרה, שנחתמה על ידי נשיאים של מוסדות כגון פרינסטון, בראון, אוניברסיטת הוואי והמכללה הקהילתית קונטיקט סטייט, ביקרה את מה שכינתה "התרחבות חסרת תקדים של סמכות ממשלתית והתערבות פוליטית המסכנים את ההשכלה הגבוהה האמריקנית".
"אנחנו פתוחים לרפורמות בונות ואיננו מתנגדים לפיקוח ממשלתי לגיטימי", נאמר בהצהרה, "עם זאת, עלינו להתנגד להתערבות ממשלתית מופרזת בחייהם של הלומדים, המתגוררים והעובדים בקמפוסים שלנו".

הבית הלבן לא השיב לבקשת תגובה להצהרה.
ההצהרה המשותפת שפורסמה ביום שלישי היא גילוי נוסף של התנגדות מצד ראשי מוסדות ההשכלה הגבוהה בארה"ב, בעוד ממשל טראמפ מנסה לבצע שינוי יסודי באקדמיה.
ב-14 באפריל דחתה האוניברסיטה היוקרתית הרווארד שורת דרישות מצד הממשל, השואף לפקח על גוף הסטודנטים, הסגל והקורסים באוניברסיטה בניסיון לצמצם את מה שהוא תופס כהטיה ליברלית באוניברסיטה. זמן קצר לאחר מכן הודיע הממשל על הקפאת מימון פדרלי בסך 2.3 מיליארד דולר למוסד. בהצהרה של דובר הבית הלבן, הריסון פילדס, באותו מועד, נאמר כי טראמפ שואף לוודא שכספי משלם המיסים לא יממנו אפליה גזעית או אלימות על רקע גזעי. הממשל אף איים לשלול מהרווארד את מעמדה הפטור ממס ולשלול ממנה את היכולת לרשום סטודנטים זרים.
ביום שני תבעה הרווארד את ממשל טראמפ בניסיון לאלץ אותו לבטל את הוראות הקפאת המימון ולמשוך את דרישותיו, בטענה כי הממשלה הפדרלית מנסה "לשנות את הרווארד, לשלוט בהליכי גיוס הסגל ולכפות על הסגל מה ללמד את הסטודנטים של הרווארד" ממניעים אידיאולוגיים.

הרווארד טענה בתביעתה כי ניסיונות הממשלה ל"כפייה ושליטה" באוניברסיטה מפרים את ההגנות שמעניק החוקה לחופש הביטוי. בנוסף, האשימה את הממשלה בכך שלא פעלה בהתאם להליכים הקבועים בחוקי זכויות האזרח הפדרליים.
מאז כניסתו לתפקיד בינואר, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בצעדים נגד אוניברסיטאות מובילות בארה"ב, בטענה כי אלו לא התמודדו כראוי עם הפגנות פרו-פלסטיניות בשנה שעברה ואפשרו לאנטישמיות להשתרש בקמפוסים.
הממשל שלו גם תקף אוניברסיטאות בנושאים אחרים, כגון זכויות טרנסג'נדרים ותוכניות לגיוון, שוויון והכלה, ואיים לשלול מימון פדרלי על רקע זה. אוניברסיטת קולומביה הייתה מטרה מוקדמת של הממשל, אך בשבועות האחרונים ההתמקדות עברה להרווארד.
ב-15 באפריל חתמו למעלה מ-60 נשיאים לשעבר והווה של מוסדות אקדמיים על מכתב פומבי שבו הביעו "תמיכה חזקה" בנשיא הרווארד אלן גרבר ובדחייתו את דרישות הממשל.