הרגע שבו עולמה התנפץ לפני שלוש שנים, היה זה שבו סטפני מיסטר מצאה את בתה בת ה-15, מארי, חסרת חיים בחדר השינה שבו התאבדה. "עברתי מאור לחושך בשבריר שנייה," אמרה מיסטר, כשהיא מתארת את היום בספטמבר 2021 שסימן את תחילת מאבקה בטיקטוק, שלדבריה דחפה את בתה לייאוש.
כשהחלה לבדוק את הטלפון של בתה לאחר מותה, גילתה מיסטר סרטונים שקידמו שיטות התאבדות, הדרכות והערות שמעודדות משתמשים ללכת מעבר ל"סתם ניסיונות התאבדות". היא אמרה שהאלגוריתם של טיקטוק דחף שוב ושוב תוכן כזה לבתה.
"זו הייתה שטיפת מוח", אמרה מיסטר, המתגוררת בקאסיס, ליד מרסיי, בדרום צרפת. "הם נרמלו דיכאון ופגיעה עצמית, והפכו אותם לתחושת שייכות מעוותת".
כעת, מיסטר ושש משפחות נוספות תובעות את טיקטוק צרפת, בטענה שהפלטפורמה נכשלה במתן פיקוח על תוכן מזיק וחשפה ילדים לחומרים מסכני חיים. מתוך שבע המשפחות, שתיים חוו אובדן ילד.

כאשר נשאלה על התביעה, טיקטוק מסרה שההנחיות שלה אוסרות כל קידום של התאבדות וכי היא מעסיקה 40,000 אנשי מקצוע לאמון ובטיחות ברחבי העולם — מאות מהם דוברי צרפתית — שתפקידם להסיר פוסטים מסוכנים. החברה גם מסרה שהיא מפנה משתמשים שמחפשים סרטונים הקשורים להתאבדות לשירותי בריאות הנפש.
לפני שהתאבדה, מארי לה טיאק הכינה כמה סרטונים שבהם הסבירה את החלטתה, תוך שהיא מציינת קשיים שונים בחייה ומצטטת שיר של להקת הראפ האימו מלואיזיאנה Suicideboys, הפופולרית בטיקטוק.
אמה גם טוענת שבתה הוטרדה שוב ושוב, הן בבית הספר והן ברשת. בנוסף לתביעה, האם בת ה-51 ובעלה הגישו תלונה נגד חמישה מחבריה לכיתה של מארי ונגד בית הספר הקודם שלה.
ועדיין, מעל הכול, מיסטר מאשימה את טיקטוק, באומרה כי לתת את האפליקציה "לנער או נערה אמפתיים ורגישים שאינם יודעים מה אמיתי ומה לא זה כמו פצצה מתקתקת".

מדענים לא ביססו קשר חד-משמעי בין מדיה חברתית לבעיות נפשיות או לנזק פסיכולוגי, אמר גרגואר בורסט, פרופסור לפסיכולוגיה ונוירו-מדע קוגניטיבי באוניברסיטת פריז-סיטה. "מאוד קשה להראות סיבה ותוצאה ברורה בתחום הזה", אמר בורסט, כשהוא מציין מחקר מוביל שפורסם בכתב עת מדעי, שמצא כי רק 0.4% מההבדלים ברווחתם של בני נוער יכולים להיות מיוחסים לשימוש במדיה חברתית.
בנוסף, בורסט ציין שאין כיום מחקרים שמצביעים על כך שטיקטוק מזיקה יותר מאפליקציות מתחרות כמו סנאפצ'ט, X (טוויטר לשעבר), פייסבוק או אינסטגרם.
בעוד שרוב בני הנוער משתמשים במדיה חברתית ללא נזק משמעותי, הסיכון האמיתי, לדבריו, טמון באלה שכבר מתמודדים עם אתגרים כמו בריונות או חוסר יציבות משפחתית.
"כאשר בני נוער כבר מרגישים רע עם עצמם ומבלים זמן בצפייה בתמונות מעוותות או השוואות חברתיות מזיקות", זה עלול להחמיר את מצבם הנפשי, אמר בורסט.

עורכת הדין לור בוטרון-מרמיון, שמייצגת את שבע המשפחות שתובעות את טיקטוק, אמרה כי התיק שלהן מבוסס על "ראיות מקיפות". החברה "לא יכולה עוד להסתתר מאחורי הטענה שזה לא באחריותה כי היא לא יוצרת את התוכן", אמרה בוטרון-מרמיון.
התביעה טוענת כי האלגוריתם של טיקטוק מתוכנן ללכוד משתמשים פגיעים במעגלי ייאוש למטרות רווח, ודורשת פיצויים עבור המשפחות. "האסטרטגיה שלהם מתוחכמת," אמרה מיסטר. "הם ממכרים ילדים לתוכן דיכאוני כדי להשאיר אותם בפלטפורמה, ולהפוך אותם למוצרים רווחיים של חידוש מעורבות".
בוטרון-מרמיון ציינה כי לגרסה הסינית של טיקטוק, "Douyin", יש בקרת תוכן הרבה יותר מחמירה עבור משתמשים צעירים. היא כוללת "מצב נוער" חובה למשתמשים מתחת לגיל 14, שמגביל את זמן המסך ל-40 דקות ביום ומציג רק תוכן מאושר.
"זה מוכיח שהם יכולים לפקח על התוכן כשהם בוחרים לעשות זאת", אמרה בוטרון-מרמיון. "היעדר האמצעים האלה כאן אומר הרבה".
איסור על רשתות ועל טיקטוק בפרט: הצעדים בעולם
טיקטוק, שכמעט נאסרה בארה"ב עד שנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ השעה את האיסור עליה, נמצאת תחת ביקורת עולמית.
בארה"ב הוגשו תביעות דומות על ידי הורים. תביעה במחוז לוס אנג'לס מאשימה את מטא (החברה האם של אינסטגרם ופייסבוק), יחד עם סנאפצ'ט וטיקטוק, בכך שהן מעצבות מוצרים פגומים שגורמים לנזקים חמורים. התביעה מזכירה שלושה בני נוער שהתאבדו. בתביעה אחרת, שני שבטים ילידים בארה"ב מאשימים את הרשתות החברתיות המרכזיות, כולל יוטיוב, בכך שהן תורמות לשיעורי התאבדות גבוהים בקרב צעירים ילידים.
מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, התנצל בפני הורים שאיבדו את ילדיהם במהלך עדותו בסנאט האמריקאי בשנה שעברה.

בדצמבר, אוסטרליה העבירה חוק תקדימי שאוסר על ילדים מתחת לגיל 16 לפתוח חשבונות ברשתות חברתיות, מאותו החשש.
דו"ח בשם "ילדים ומסכים" שהוזמן על ידי נשיא צרפת עמנואל מקרון באפריל, ושבו השתתף בורסט, הגיע למסקנה כי יש לראות בתכונות אלגוריתמיות מסוימות כהתמכרותיות ולאסור אותן בכל אפליקציה בצרפת. הדוח גם קרא להגבלת הגישה לרשתות חברתיות עבור קטינים מתחת לגיל 15 בצרפת. אף אחת מההמלצות לא יושמה.
בצרפת, בוטרון-מרמיון מצפה שטיקטוק תענה להאשמות ברבעון הראשון של 2025. הרשויות יחליטו לאחר מכן אם ומתי יתקיים משפט. כאשר פנתה סוכנות הידיעות AP לטיקטוק, החברה מסרה כי לא קיבלה הודעה על התביעה שהוגשה בנובמבר.
בעבור מיסטר, המאבק הוא אישי. "לזכר מארי, אלחם כל עוד יש לי כוח," אמרה. "הורים צריכים לדעת את האמת. עלינו להתמודד עם הפלטפורמות האלה ולדרוש אחריות".