על פי מקורות זרים, משמרות המהפכה של איראן הגבירו את שליטתם על תעשיית הנפט של המדינה ומחזיקים עד למחצית מייצוא הנפט – מה שמספק את רוב הכנסותיה של טהראן ומממן את שלוחותיה ברחבי המזרח התיכון. כל ההיבטים של עסקי הנפט נמצאים תחת השפעתם הגדלה של משמרות המהפכה ולכן היקף השליטה על הייצוא מעולם לא נחשף.
למרות סנקציות מערביות חמורות שמטרתן לחנוק את תעשיית האנרגיה של איראן – סנקציות שהוטלו מחדש על ידי נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ ב־2018 – משטר האייתולות מייצר יותר מ־50 מיליארד דולר בשנה בהכנסות נפט, שהם מקור המט"ח העיקרי שלה וחיבורה המרכזי לכלכלה הגלובלית.

שישה מומחי ביטחון, לצד מקורות איראניים, אמרו שמשמרות המהפכה שולטים כיום על עד 50% מייצוא הנפט של איראן, עלייה חדה מכ־20% לפני שלוש שנים. המקורות סירבו להזדהות בשל רגישות הנושא. שלוש מההערכות התבססו על מסמכי מודיעין העוסקים בשינוע הנפט האיראני, בעוד אחרות התבססו על מעקב אחר פעילות מכליות עם חברות הקשורות למשטר.
כאמור, רויטרס לא הצליחה לקבוע את היקף השליטה המדויק, אך קבעה בוודאות כי השליטה המתרחבת של משמרות המהפכה בתעשיית הנפט, מגבירה את השפעתם בכלכלת איראן וגם מקשה על פגיעת הסנקציות המערביות – מאחר והמשמרות כבר מוגדרים כארגון טרור על ידי וושינגטון.
משמרות המהפכה ותעשיית הנפט
חזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן בחודש ינואר הקרוב עשויה להוביל לאכיפה מחמירה יותר של סנקציות על תעשיית הנפט של איראן. עם זאת, שר האנרגיה של המדינה אמר שטהראן כבר נוקטת בצעדים להתמודד עם מגבלות כלשהן, מבלי לפרט. כחלק מהתרחבותם בתעשייה, משמרות המהפכה נכנסו לתחומים שהיו בעבר בשליטת מוסדות מדינה כמו חברת הנפט הלאומית של איראן (NIOC) וחברת הבת שלה למסחר בנפט.

"אנשי משמרות המהפכה היו טובים מאוד בהברחות, אך גרועים מאוד בניהול שדות הנפט. לכן הם התחילו לקבל שליטה גדולה יותר על ייצוא הנפט" אמר ריצ'רד נפיו, לשעבר סגן שליח מיוחד לענייני איראן במחלקת המדינה של ארצות הברית וכיום חוקר באוניברסיטת קולומביה. משמרות המהפכה, משרד החוץ של איראן וחברת הנפט הלאומית של איראן לא הגיבו לטענות אלו.
חשוב לזכור כי משמרות המהפכה הם כוח פוליטי, צבאי וכלכלי רב עוצמה, עם קשרים הדוקים למנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי. המשמרות מפעילים את כוחם במזרח התיכון באמצעות זרוע הפעילות בחו"ל שלהם, כוח קודס, על ידי אספקת כסף, נשק, טכנולוגיה ואימונים לבעלות ברית כמו חיזבאללה בלבנון, חמאס בעזה, החות'ים בתימן ומיליציות בעיראק.

קשרים סיניים וחברות קש
הקונים הסינים הם הקבוצה הגדולה ביותר שרוכשת נפט מאיראן, כאשר רובו הולך לבתי זיקוק עצמאיים. על פי כל המקורות, משמרות המהפכה הקימו חברות קש כדי להקל על המסחר מול הקונים. על פי מקור אחד, הכנסות ייצוא הנפט מתחלקות בצורה שווה בין משמרות המהפכה לחברת הנפט הלאומית. "זה תלוי במידת הסיכון של הקונה", הוא מסביר. "הקונים שאוהבים להסתכן יעדיפו לקנות דווקא ממשמרות המהפכה".
אחת מחברות הקש שבהן משתמשים משמרות המהפכה היא חברת Haokun שבסיסה בסין. החברה, המנוהלת על ידי בכירים לשעבר בצבא הסיני, ממשיכה לשמש ערוץ פעיל למכירות נפט של משמרות המהפכה לסין, אף על פי שוושינגטון הטילה עליה סנקציות בשנת 2022 – כך לפי שני מקורות. משרד האוצר האמריקאי ציין כי חברת China Haokun Energy רכשה מיליוני חביות נפט ממשמרות המהפכה וסייעה בכך "באופן מהותי" לפעילות המשטר.

ובכן, באחת מעסקאות הנפט שהתקיימה בחודש מרץ 2021 ושבה היו מעורבות חברת Haokun וחברות כמו Baslam Nakliyat הטורקית (אף היא תחת סנקציות של ארה"ב בשל קשריה למשמרות המהפכה), התשלום בוצע באמצעות הבנק האמריקאי JP Morgan ובנק טורקי בשם Vakif Katilim. עם זאת, העסקה התקיימה לפני שהחברות הוכנסו לרשימת הסנקציות ואין אינדיקציה לכך שהן ידעו על הקשר לאיראן – מה שמדגיש את הסיכון שחברות עשויות להיקלע למסחר זה ללא ידיעתן.
לפי מסמכי המודיעין, מפקד כוח קודס קאסם סולימאני, שהנהיג את הפעילות של הברחת הנפט עבור המשמרות, הקים בשנת 2020 מטה סודי שנועד למטרה זו. למעשה, באופן הזה לא ניתן היה לקבוע מה קורה לכל ההכנסות מהנפט שנמכר על ידי משמרות המהפכה. לפי הערכות של שני מקורות ביטחוניים, התקציב השנתי של המטה המרכזי ומשימות היומיום של המשמרות עומד על כמיליארד דולר. הם גם העריכו שהתקציב השנתי של חיזבאללה, המקבל את רוב מימונו מאיראן, עומד על בין 700 מיליון למיליארד דולר.