אלף ימים לאחר שפרצה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ויומיים בלבד לאחר שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן נתן אור ירוק לשימוש בטילים הבליסטיים האמריקנים של אטמקס לעבר שטחי רוסיה, צבא קייב הודיע אמש (ג') כי השתמש בהם לראשונה מעבר לגבול. אישור הפגיעה הגיע גם ממוסקבה, שציינה כי חמישה טילים מתוך שישה – יורטו. בעקבות המתקפה, דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הגיב בחיוב לשאלה על האפשרות לתגובה בנשק גרעיני.
"אין ספק שמדובר בתרחיש קיצון עם סבירות נמוכה מאוד, אבל אחרי השבעה באוקטובר אני מפחד להגיד שיש דברים שהם לא אפשריים", אומר ד"ר שגיא ברמק, העורך הראשי של כתב העת "השילוח", בריאיון לאתר מקור ראשון. "אין ספק שזה הדבר הכי קיצוני שפוטין יכול לעשות – מהלך שיוביל למלחמת עולם שלישית. אני מתקשה לעלות על הדעת שהאיום הזה יתממש".
באשר ליחסים בין רוסיה לארצות הברית, ד"ר ברמק פחות אופטימי. "יש ביניהן היום מתיחות גדולה מאוד", הוא מדגיש. "רוסיה מרגישה מאוימת בגלל ההתפשטות מזרחה של מדינות הנאט"ו בהובלת ארצות הברית. מנגד, האמריקנים רואים ברוסיה כוח תוקפני ופולשני בכל מה שנוגע לאוקראינה ולכן ממשיכים לספק נשק ומודיעין לאוקראינים".

ד"ר ברמק אף מצביע על שינוי מדיניות דרמטי לאחר הבחירות. "ביידן תמיד סיפק לצבא קייב אמצעי הגנה כדי שלא יפסידו, אבל הבית הלבן תמיד שם ברקס חזק מאוד על כל פעילות התקפית שאוקראינה כיוונה לעומק רוסיה", הוא מסביר. "המטרה של ביידן הייתה למנוע הסלמה נוספת של העימות. עם זאת, הברקס הזה למעשה ירד לאחר שהמפלגה הדמוקרטית הפסידה בבחירות".
כאן נכנס לתמונה הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, אשר אמר פעם אחר פעם לאורך כל קמפיין הבחירות שלו כי רק הוא יצליח לסיים את המלחמה שבעיצומה. "אם נסתכל על הימין האמריקני, נגלה שהמלחמה באוקראינה מאוד לא אהודה", מציין ד"ר שגיא ברמק. "הסיבה לכך היא בעיקר כלכלית – הרפובליקנים לא מבינים מדוע עיקר הנטל הכספי נופל על הכתפיים שלהם בשעה שאוקראינה היא מדינה אירופאית ולכאורה זה נטל כלכלי שהאירופאים אמורים לשאת בו".

לטענתו של הפרשן, הרפובליקנים גם חושבים שהעימות מול רוסיה מסיט את תשומת הלב ממה שהם תופסים כחזית מסוכנת ומאיימת הרבה יותר – החזית הסינית. "בסוף לרפובליקנים לא באמת ברור מה מטרת המלחמה או כיצד היא תסתיים – הרי אף אחד לא באמת חולם להכניע את רוסיה", ממשיך ד"ר ברמק. "מדובר במדינה חזקה ועצומה והרפובליקנים לא מבינים מה הטעם בלהמשיך להילחם נגדה".
ובכן, האם הנשיא ה-47 של ארצות הברית הוא באמת היחיד שיכול למנוע מלחמת עולם שלישית? "הבטחות הבחירות של טראמפ באשר למלחמה בין רוסיה לאוקראינה היו עמומות מאוד, אף אחד לא באמת יודע איך הוא מתכוון לסיים את המלחמה. עדיין יש הרבה מאוד סימני שאלה", מבהיר הפרשן. "טראמפ טוען שהוא ימנע הסלמה שתוביל בסוף למלחמת עולם שלישית, אבל הוא לא מפרט איך הוא מתכוון לעשות זאת".

וולודימיר זלנסקי באיזיום המשוחררת. צילום: AFP
לדבריו של ד"ר ברמק, על מנת לסיים את המלחמה כמה שיותר מהר, יש לטראמפ שלוש אפשרויות בלבד. "האופציה הראשונה היא לזורק את אוקראינה מתחת לגלגלי האוטובוס ולגרום לכך שהיא תפסיד במלחמה, אבל אני לא חושב שזה מה שיקרה – בטח שלא בצורה כל כך גסה, זה יעביר מסר רע מאוד לכל בעלות הברית האמריקניות, שאי אפשר לסמוך יותר על ארצות הברית", הוא אומר. "האופציה השנייה היא להיכנס "אול אין" בצד האוקראיני, אבל טראמפ כבר אמר שהוא לא הולך לעשות את זה והאמת היא שזה גם פחות סביר".
האופציה השלישית והאחרונה, לטענתו של ד"ר ברמק, היא האפקטיבית והסבירה ביותר. "טראמפ יציג תוכנית שתדרוש ויתורים משני הצדדים ויגיד שמי שלא יקבל את התוכנית יישא בהשלכות ויצטרך להתמודד מול העוצמה האמריקנית", הוא מסביר. "אם הייתי צריך להמר על תרחיש ריאלי, כנראה שהייתי מהמר עליו".