ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטאקיס, תקף היום (ב') בחריפות את הנשיאה הלאומנית החדשה של צפון מקדוניה על כך שסירבה להשתמש בשמה החדש של ארצה כאשר נשבעה לתפקיד.
האומה הבלקנית הוסיפה לשמה את המילה "צפון" ב-2018 כדי לסיים סכסוך ארוך טווח עם יוון, שבמשך שנים חסמה את בקשתה של צפון מקדוניה להצטרף לנאט"ו ולאיחוד האירופי. ליוון יש גם פרובינציה בשם מקדוניה, הגובלת בשכנתה הצפונית, ושתי המדינות גם היו מסוכסכות על מורשתו של אלכסנדר מוקדון, שיצר את אחת האימפריות העתיקות הגדולות בהיסטוריה.
בשבועתה אתמול (ראשון) הצהירה הנשיאה גורדנה סיליאנובסקה-דבקובה כי היא "תכבד את החוקה והחוקים ו… תגן על הריבונות, השלמות הטריטוריאלית והעצמאות של מקדוניה". זה גרם לשגריר יוון בסקופיה הבירה לצאת מטקס ההשבעה במחאה, כך על פי דיווחים בתקשורת המקומית.

היום (שני) תקף אותה מיצוטאקיס. "הבחירה הפרובוקטיבית של הנשיאה החדשה של צפון מקדוניה להפר את הטקסט הרשמי של השבועה שלה ולקרוא למדינה שלה בשם אחר היא יוזמה בלתי חוקית ובלתי מותרת", כתב ב-X, לשעבר טוויטר.
הטקסט הרשמי שהיה מונח לפני סיליאנובסקה-דבקובה כלל את השם הרשמי "צפון מקדוניה", כך ראה כתב AFP. ארצה הוסיפה לשמה "צפון" בעקבות הסכם היסטורי עם קודמו של מיצוטאקיס, אלכסיס ציפראס.
אבל מפלגתה של סיליאנובסקה-דבקובה, VMRO-DPMNE הלאומנית, מתנגדת להסכם וסירבה להכיר בשמה החדש של המדינה. מפלגת הימין ניצחה בבחירות לפרלמנט ולנשיאות ביום רביעי, כשהסוציאל-דמוקרטים השולטים (SDSM) הודו בתבוסה עוד לפני שהוכרזו התוצאות הרשמיות.

הסכם פרספה של סקופיה, בירת מקדוניה, שנחתם בשנת 2018 עם אתונה, בה התחייבה המדינה הקטנה כי תוסיף את הקידומת "צפון" לשמה, סיים עשרות שנים של מריבות בין המדינות השכנות.
במשך שנים יוון התנגדה להצטרפות של צפון מקדוניה לנאט"ו – היא הפכה לבסוף לחברה בברית ב-2020 – ודחתה את השיחות על הצטרפותה לאיחוד האירופי. מיצוטקיס השמרני, שמפלגתו התנגדה נחרצות להסכם מ-2018, אמר כי נאומה של סיליאנובסקה-דבקובה ביום ראשון הפר הן את ההסכם והן את החוקה של צפון מקדוניה. הוא הזהיר היום כי "כל התקדמות ביחסים הדו-צדדיים, כמו גם כל צעד שנוקטת סקופיה כלפי אירופה, תלויים בקיום של מה שכתוב בהסכם. "לא נקבל תקלות דומות", הוסיף ראש ממשלת יוון.

נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה אתמול כי צפון מקדוניה חייבת לשמור על "דרך הרפורמות ולכבד באופן מלא את ההסכמים המחייבים שלה, כולל הסכם פרספה", כדי להמשיך את דרכה לקראת הצטרפות לאיחוד האירופי.
החזרה לשלטון של הימין הלאומני בצפון מקדוניה עלולה לגרום גם להתעוררות מחדש של המתיחות עם בולגריה, שחסמה זה מכבר את הצטרפותה של סקופיה לאיחוד האירופי בגלל מחלוקות לשוניות והיסטוריות.
