משפחת המלוכה השוודית עדיין שובה את תשומת הלב האירופית עם יוקרה, רכילות ותכשיטים נוצצים, המוצגים לציבור בכל מעמד מחייב. אבל את הצד הזה של המסורת העתיקה יהיה קשה יותר לקיים מעתה, כשלפחות חלק מתכשיטי הכתר השוודיים כבר אינם בידי משפחת המלוכה.
סביב חצות ביום שלישי, שני גנבים גנבו כדור זהב ושני כתרים בני המאה ה-17 שהוצגו בקתדרלה סמוכה לשטוקהולם, בקופסת זכוכית. לאחר מכן הם נמלטו באופנועים לסירת מנוע, ובסירת המנוע – לאגם מלארן, ששטחו כ-120 ק"מ, ובו מאות איים קטנים. דוברת הקתדרלה אמרה ביום רביעי שהאזעקה פרצה מיד כשהגנבים שמו ידם על התכשיטים, ושאמצעי הביטחון הופעלו בהתאם לנהלים, ובכל זאת הצליחו הפורצים להימלט.
תכשיטי משפחת המלוכה היו מבוטחים כמובן, אולם בכירים הדגישו שערכם לא יסולא בפז, ושאין להם תחליף. "אין להם ערך כלכלי. אלו חפצים בעלי חשיבות לאומית", אמר דובר המשטרה תומאס אגנוויק.

לפי עדי ראייה, שני הגברים רכבו באופנועיהם במהירות מהקתדרלה לסירת המנוע שלהם, בעוד תיירים מביטים בדרמה בתדהמה. "הם זינקו אל הסירה ונמלטו מהמקום", אמר תום רוול, אחד התיירים הללו. המצוד שפרץ לאחר מכן – עם מסוק משטרתי אחד וסירות מרובות – טרם הוביל למעצר, ונראה שלרשויות אין הרבה מידע לגבי יעדם הסופי של הגנבים.
שוד יהלומים ממשיך להיות פשע מוצלח למדי באירופה: צרפת היא הבירה העולמית של מעשי השוד הללו, וסדרה של מבצעים נועזים אירעו בה. סירות מנוע שימשו בה פעם אחת לפחות כדרך מילוט של חבורת שודדים מהבלקן שבזזו חנות תכשיטים בסן-טרופה. במקרה אחר, לפני כמה חודשים, השיבו הרשויות בצרפת תכשיטים בשווי 5 מיליוני דולרים שנגנבו בין השאר מידוענים כמו כוכבת הראליטי האמריקנית קים קרדשיאן-וסט. בשנה שעברה נעצרו כמה בני אדם בחשד למעורבות בשוד בבלגיה בשנת 2013, אז נגנבו משדה התעופה בבריסל יהלומים בשווי 50 מיליון דולרים לפחות.
תכשיטי הכתר השוודיים לא שימשו בפועל מאז תחילת המאה ה-20, והם משמשים כיום בעיקר לתצוגה. הפיתוי שהם מציגים לכד גם את אחד מבני משפחת המלוכה, שהואשם ב-2012 בגניבת תכשיטים בשווי 120 אלף דולרים מדירתה הפרטית של הנסיכה קריסטינה, אחותו של המלך קרל ה-16 גוסטב.
במקרה הזה הגנב הצליח למכור רק חלק מהחפצים הגנובים, והשליך את שאר השלל מגשר. לפי הממשל, לגנבים הנוכחיים עלולות להיות בעיות דומות. "בדרך כלל חפצים מהסוג הזה מושבים במוקדם או במאוחר, מכיוון שיש מעט מאוד סוחרים שמוכנים לגעת בהם", אמר אגנוויק לתקשורת השוודית ביום שלישי. "אנו מקווים שנשיב אותם".
תרגום: אלחנן שפייזר