חברת פייסבוק הודיעה אתמול (יום ג') כי ביטלה תוכנית מתוחכמת להחדרת מידע כוזב ברשת החברתית, שעסק בהפצת מסרים מפלגים לקראת בחירות המחצית בארה"ב, במה שבכיר שם כינה "מרוץ חימוש" למניפולציה של הציבור בעזרת הכלים שהאתר מציע.
לפי פייסבוק, התגלו 32 דפים וחשבונות מזויפים אשר נפתחו החל מחודש מרץ 2017 עד מאי של השנה ופיתו 290,000 בני אדם בעזרת פרסומות, אירועים ופוסטים רגילים שעסקו בגזע, פשיזם ופמיניזם – וניסו להצית התנגדות לנשיא טראמפ. החברה דיווחה על העניין לרשויות אכיפת החוק לפני שמחקה את החשבונות ביום שלישי בבוקר. היא אף הודיעה למחוקקים על הפעילות השבוע, ואמרה שתודיע על מה שאירע למשתמשי פייסבוק האמתיים שנסחפו בפעולה.
פייסבוק מסרה כי לאחד הדפים הפופולריים ביותר זוהו קשרים ל"סוכנות מחקר האינטרנט" (הידועה באותיות IRA), ארגון של פעילים רוסים הנתמך על ידי הקרמלין, שבשנת 2016 הציף את פייסבוק בדיסאינפורמציה סביב הבחירות לנשיאות. אך מפעילי הדפים הנוכחיים, שאת זהותם טענו בחברה כי אין באפשרותם לחשוף, היו יותר חכמים לגבי כיסוי צעדיהם. מחוקקים ומומחים בנושא הזדרזו לייחס את הפעילות לרוסיה.

החשיפה – המקרה המוכר הראשון של דיסאינפורמציה מאורגנת בפייסבוק, אשר עלול להשפיע על הבחירות בנובמבר – מסמל את התופעה שלפיה מניפולציה ממשיכה להוות בעיה פעילה ברשת הפייסבוק ולמיליארדי המשתמשים בה, אפילו לאחר שהחברה השקיעה כמויות נכבדות על מנת למנוע זאת. בנוסף, המקרה מעלה תהיות לגבי האפשרות שגם חברות אחרות משמשות כמקור לדיסאינפורמציה, כפי שקרה עם גוגל, טוויטר ואחרות סביב הבחירות הקודמות. בגוגל לא השיבו כאשר נשאלו האם נצפתה אצלם פעילות דיסאינפורמציה מאורגנת. בטוויטר סרבו להגיב.
הן פייסבוק והן פעילי דיסאינפורמציה נעשו מתוחכמים יותר בשנה האחרונה, מאז שהחברה החלה לטפטף מידע אודות פעילות ה-IRA. פייסבוק, שעלתה על הפעילות האחרונה בעזרת חקירה ידנית, אינטליגנציה מלאכותית וקצות חוט מרשויות אכיפת החוק, נקטה בגישה אגרסיבית יותר על מנת לעקור ולחשוף שימוש פוליטי פסול.
על פי פייסבוק, החשבונות המטעים גם סיגלו את השיטות שלהם על מנת להסתיר את זהות מפעיליהם. הם השתמשו בצד שלישי שקנה את הפרסומות שלהם ולא השתמשו בכתובות IP רוסיות או שילמו ברובלים רוסיים. הם גם נשענו בכבדות על פרסום אירועים, שאותם פייסבוק לא בוחנת מקרוב, אם מדובר בפרסומות בנושאים פוליטיים או חברתיים. אחד האירועים הללו היה הפגנת-נגד, שאורגנה מול עצרת ימנית קיצונית בוושינגטון בחודש הקרוב.
"אנחנו חושפים את זה היום בגלל תזמון האירוע שתוכנן בוושינגטון", אמרה שריל סנדברג, מנהלת התפעול הראשית של פייסבוק, שתיארה את המאבק נגד דיסאינפורמציה כ"מרוץ חימוש", במסגרת שיחת טלפון עם כתבים. היא אמרה שהחקירה נמצאת בשלביה המוקדמים, אך רצתה להזהיר את הציבור מכיוון שהדפים הללו פרסמו את הפגנת-הנגד. "ברור שיש עוד הרבה עבודה שצריכה להתבצע לפני בחירות האמצע, על מנת לחזק את מנגנוני ההגנה שלנו, מכיוון ששחקנים זדוניים זרים משתמשים בדיוק באותה תכנית שבה השתמשו ב-2016 – לפלג אותנו לאורך קווים פוליטיים ואידיאולוגיים, על מנת להזיק למערכת הדמוקרטית היקרה שלנו", הוסיף חבר הקונגרס אדם שיף, הדמוקרט הבכיר בוועדת המודיעין של בית הנבחרים.

הגילויים החדשים עלולים להחמיר את הבעיות הפוליטיות של פייסבוק בוושינגטון, שם ועדת המודיעין של הסנאט אמורה לנהל היום (יום ד') שימוע בנושא המאמצים לחרחר ריב פוליטי ברשתות החברתיות לקראת בחירות 2018. הוועדה בקונגרס גם צפויה לנהל עוד שימוע בספטמבר, שם יופיעו נציגים מפייסבוק, גוגל וטוויטר.
בשנה שעברה, פייסבוק חשפה שה-IRA הפעילו 470 חשבונות ודפים באתר הראשי וכן באתר-האח שלו, אינסטגרם. חלק מהתוכן צף לראשונה ביוני 2015, וייתכן כי פרופגנדה מתוצרת רוסית הגיעה ל-126 מיליון בני אדם – כך דיווחה החברה לסנאט. חלק מהמודעות נקנו ברובלים, וחלק מכתובות האינטרנט שוחזרו חזרה לעיר סנט פיטרסבורג, שם פועלים ה-IRA. לאחרונה הגיש התובע המיוחד רוברט מולר כתבי אישום נגד 13 רוסים בגין התערבות בבחירות, על בסיס פעילותם בפייסבוק, טוויטר, ורשתות חברתיות אחרות.
בפייסבוק ממשיכים לסרוק את האתר בחיפוש אחר מסעות דיסאינפורמציה נוספים. בחודש יוני מסרה החברה ל"וושינגטון פוסט" כי היא לא זיהתה כל פעילות של רוסיה או ה-IRA שקשורה לבחירות האמצע. ואז, בשבוע שעבר, בשיחת טלפון שעסקה בהגינות הבחירות, נראה היה שהחברה רמזה שמשהו צף כאשר נאמר מטעמה שאין אפשרות לדון בכל דבר שקשור לחקירה פעילה של רשויות החוק. בכירים בפייסבוק אמרו שהדפים התגלו לפני שבועיים.
בשבועות האחרונים בכירים בממשל, בכללם מנהל שירות המודיעין הלאומי דניאל קוטס, אמרו שישנו קמפיין רוסי פעיל המתרחש ברשתות החברתיות. טראמפ בעצמו חזר כמה פעמים על שאלת המשך מעורבותה של רוסיה בבחירות האמריקניות. בבית הלבן לא הגיבו מיד לבקשה לתגובה. ראשת המחלקה לביטחון המולדת קריסטין נילסן, שבחה את צעדיה של פייסבוק. "הסכנה הזו היא אמתית מאוד, ואמריקנים צריכים לדעת את זה", אמרה במהלך ראיון לתכנית ברשת "פוקס ניוז".
שני רמזים קשרו את ה-IRA ל-32 החשבונות החדשים. פייסבוק גילתה שלאחד הדפים הפופולאריים ביותר, "מתנגדים", היה לתקופה מאוד קצרה – שבע דקות – מנהל מערכת שהיה חשבון IRA ידוע לפני שהוא נעלם. חשבון IRA ידוע נוסף שיתף לפני כן אירוע שהיה מקושר לאותו דף.

חלק מדפי הפייסבוק היו קיימים כבר ממרץ 2017, עובדה שמעלה את ההשערה שפייסבוק פספסה כמה חשבונות בסריקותיה המוקדמות, שהחלו בתחילת 2017 והמשיכו עד הסתיו. פייסבוק חשפה בציבור רק ארבעה עמודים, והעלתה את החשד שהבנתה לגבי הדיסאינפורמציה עדיין מתפתחת. היא נתנה לארגון מחקר אחד גישה לשמונה דפים שונים.
בסך הכול, הפעילים פרסמו 9,500 פוסטים בפייסבוק. עמודים פופולאריים אחרים היו "לוחמי אזטלן", "מעלית שחורה", "קיום מודע", ו"תבונת האבות". לדף הפופולארי ביותר היו 18,000 עוקבים – ולהכי פחות פופולרי היו 16. 32 החשבונות הריצו 150 מודעות שעלו 11,000$ ושילמו עליהם בדולרים אמריקניים וקנדיים.
"יריבים לא הולכים ליפול בטעויות רשלניות", אמרה רנה דירסטה, מומחית בדיסאינפורמציה ומנהלת מחקר ב"ניו נולדג'", סטארטאפ המתמקד בביטחון סייבר. היא הגדירה את מאמצי הדיסאינפורמציה הנוכחיים "יותר ויותר מורכבים".
ראוי לציין שהם פרסמו 30 אירועים, שהשפעתם עלולה להיות משמעותית יותר מכיוון שהם חודרים לחיים האמתיים. לאירוע הגדול ביותר, שאותו פייסבוק עוד לא חשפה, נרשמו 4,700 חשבונות שהיו מעוניינים להשתתף ועוד 1,400 שאישרו השתתפות, נמסר מפייסבוק. הדף "מעלית שחורה" גם הציע להעסיק אנשים לפרסם את האירועים שלו, על פי קבצים שפייסבוק שחררה.
אחד האירועים שפורסמו בדף "מתנגדים", היה אמור להתקיים בנובמבר שעבר ב"טיימס סקוור" בניו יורק, ונקרא "סיוט טראמפ מוכרח להסתיים". 4,000 משתמשי פייסבוק אישרו השתתפות או היו מעוניינים, על פי תמונות שפרסמה החברה. לא ברור האם האירוע התקיים.
"מתנגדים", שתיארה את עצמה כקבוצה פמיניסטית, פרסמה לאחרונה אירוע שהיה אמור להתקיים בין 10-12 באוגוסט, ותואר כהפגנת-נגד מול עצרת ימנית קיצונית שאורגנה על ידי התומכים בעצרת בשארלוטסביל בשנה שעברה. באירוע הפגנת-הנגד היו מעוניינים 2,600 אנשים, כאשר 600 אישרו השתתפות. מנהלי דף "מתנגדים" יצרו קשר עם מנהלים של חמישה עמודים "נקיים", על מנת שאלו ישתפו את האירוע. בפייסבוק אמרו שהודיעו על כך לדפים האחרים.

בשנה האחרונה, פייסבוק העסיקה אלפי עובדי ביטחון חדשים, נהייתה שותפה של ארגוני מחקר, ושיפרה את כלי האינטליגנציה המלאכותית שלה על מנת לזהות דיסאינפורמציה. ביום שלישי פייסבוק טענה שהיא תתמקד בזיהוי פלילי, ולא בהצהרות נגד ממשלות זרות. עניין ייחוס הנושא לרוסיה הוא נקודת מחלוקת בקרב בכירים בחברה.
בכירים בפייסבוק התלוננו בעבר שרשויות האכיפה לא סיפקו להם קצות חוט על הסכנות הרוסיות, אך לסוכנויות המודיעין לא הייתה ברירה עקב חוקים האוסרים על ביון מקומי. לפי דיווח של ה"וושינגטון פוסט", פייסבוק אירחה פגישה עם גורמי ביטחון בכירים על מנת לדון בסוגית בחירות האמצע, סימן להתחממות ביחסים בין השניים.
גרהם ברוקי, ראש המעבדה האטלנטית למחקר דיגיטלי פורנזי, שקיבלה העתק מוקדם של חלק מהדפים מפייסבוק, אמר בפוסט באתר "מדיום" שאמנם מוקדם מידי לייחס את מקור הדפים, "סריקה מוקדמת מראה דפוסי התנהגות ושימוש בשפה המזכירה את פעילות הטרולים הרוסיים מ-2014 עד 2017".
בדומה לדפי ה-IRA בזמן הבחירות, המקבץ האחרון של דפים נועד לבניית אמון בקהילה בעזרת זהות משותפת, שאחר כך יוכלו לעשות בה מניפולציות. דפי "לוחמי אזטלן" ו"תבונת האבות" התמקדו בגאווה גזעית ובמסרים אנטי-קולוניאליסטיים לשחורים, היספנים, ואמריקנים-ילידים, ציין ברוקי. לדבריו, הדפים האחרונים נועדו יותר להשפעה על סבב הבחירות הנוכחי מכיוון ש"בחירות האמצע הן בדרך כלל שייכות יותר לפעילים".
תרגום: אלחנן שפייזר