נחש חנק מסוג בואה צהוב-חום עוטף את עצמו סביב צווארו של דיוויד דה אוליביירה גומס כמו צעיף, אבל הברזילאי בן ה-15 עם האוטיזם מוקסם, לא מפחד. בשבילו זה סוג של טיפול.
"קוראים לו גולד. קר לו. הוא אוכל עכברים". אומר גומס למטפלת שלו במרכז טיפולים בסאו פאולו, כשהוא מחזיק בעדינות את הנחש הגדול שמחליק סביבו. זה בדיוק סוג המשפטים שהמטפלת שלו, אנדריאה ריביירו, מנסה להעלות. היא מתמחה בטיפול באנשים עם מוגבלויות, אוטיזם או חרדה, בשיטה יוצאת דופן: טיפול בזוחלים, שלדבריה מסייע למטופלים להירגע ולשפר את התקשורת, המוטוריקה ויכולותיהם האחרות.
Video: צילום: FLORENCE GOISNARDAFP
"הוא עובד על היווצרות דיבור וזיכרון", אומרת מטפלת השפה-דיבור בת ה-51 על גומס, כשהיא יושב ליד השולחן יחד איתו ועם הנחש הגדול. ריביירו פיתחה את השיטה הזו בעשור האחרון במרכז הטיפולים, הכולל חלל פתוח שבו מטופלים מקיימים אינטראקציה עם לטאות, צבים ו"jacare" – מעין תנין יליד אמריקה הלטינית הנפוץ בברזיל, כולל ביער הגשם של האמזונס.
הטיפול אמנם אינו מוכח מדעית, אבל "הוכח רפואית שכאשר אנשים באים במגע עם בעלי חיים, זה משחרר נוירוטרנסמיטורים כמו סרוטונין ובטא-אנדורפינים שנותנים תחושת הנאה ורווחה", אומרת ריביירו. "זה גורם ל(מטופלים) להרגיש טוב ולרצות ללמוד". הזוחלים "מאפשרים לנו להשיג תוצאות טובות יותר ומהירות יותר", אמרה ל-AFP.
– זוזו הצידה, כלבים –
ריביירו נהגה להשתמש בכלבים בפגישות הטיפול שלה. אבל היא גילתה שהניסיונות המתמידים שלהם לשחק ולתקשר גרמו לחלק מהמטופלים אי נוחות, במיוחד אלה עם אוטיזם. אז היא פנתה לזוחלים. זה סוג של חיות שגורם לאנשים רבים להתפתל. אבל אנשים עם אוטיזם נוטים להתקרב אליהם "בלי דעות קדומות", היא אמרה, החיות מעוררות את סקרנותם מבלי לגרום להם לאי נוחות. הזוחלים, מצדם, "אדישים, הם לא מחפשים תשומת לב כמו יונקים מסוימים".
גבריאל פינהיירו בן העשר מלטף תנין קטן, מנסה לחקות את ההברות של ריביירו על ידי פתיחת פיו לרווחה שלוש פעמים: "Ja-ca-re". "זה רטוב," הוא אומר, עיניו נעוצות ביצור מאחורי משקפיו. הקשקשים של התנין הם "קשים", הבטן שלו "רכה", הוא אומר, כשהמטפל עוזר לו לעבוד על הפכים.
לאחר מכן הוא וריביירו שרים שיר על ה-jacare כדי לתרגל מיומנויות זיכרון שמיעתי. אמו של פינהיירו, כריסטינה, מייחסת את ארבעת השנים של הטיפול מהסוג הזה להתקדמות ולשיפור בהקשבה, בתקשורת ובמוטוריקה שלו. "הוא תמיד שמח כשאנחנו באים", היא אומרת.
– עיסוי זוחלים –
מטופל אחר, פאולו פאלאסיו סנטוס בן ה-34, סבל מנזק מוחי חמור בתאונה שהותירה אותו משותק וחסר מילים. ריביירו עוטפת את פניו בנחש עבה, שמשקלו והטמפרטורה הקרה שלו עוזרים להפעיל מחדש את רפלקס הבליעה של סנטוס, אומרת ריביירו. לאחר מכן היא משתמשת בנחש חנק קטן יותר כדי לעבוד על השרירים סביב פיו.
הטיפול במינים אלו מוסדר על ידי הרשות הסביבתית של ברזיל, IBAMA. ריביירו עובדת בשיתוף פעולה עם הביולוגית ביאטריז אראוחו, שתפקידה לנטר את רמות הלחץ של בעלי החיים ולהבטיח שהמטופלים יישארו בטוחים. מעולם לא הייתה תאונה במשך 10 שנות טיפול, אומרים במרכז.
הזוחלים, הגדלים במקום, רגילים למגע אנושי ולא משתמשים בנחשים ארסיים. "אני תמיד כאן, למקרה ש(חיה) תגיב באופן בלתי צפוי", אומרת אראוחו. "הסכנות זהות למגע קרוב עם כל בעל חיים".