לאחר חפירה ארכיאולוגית קפדנית, בתי מרחץ תרמיים מפוארים שהיו אמורים להיות היהלום בכתרה של העיר פומפיי אך חרבו בהתפרצות הר געש לפני השלמתן, נפתחו השבוע בפעם הראשונה למבקרים.
עמודי שיש ניצבים היכן שננטשו כאשר העיר הוצפה בנחשול פירוקסטי לוהט שפרץ מהר וזוב בשנת 79 לספירה. החופרים מצאו קורבן נוסף של האסון, שלד של ילד שחיפש מקלט במרחצאות. "האדריכלים שאבו השראה מהמרחצאות התרמיים של הקיסר נירון ברומא. החדרים כאן היו גדולים ומוארים יותר, ובהם בריכות שיש", סיפר מנהל האתר הארכיאולוגי, מסימו אוסנה.
המרחצאות המרכזיים שוכנים באזור ששוחזר במסגרת פרויקט גרנד פומפיי, שהושק בשנת 2012 כדי להציל את האתר ההיסטורי לאחר הקריסה של "בית הגלדיאטורים", אתר בן אלפיים שנה, שעוררה כעס ברחבי העולם. "זו הייתה חפירה טעונה רגשית", אמרה אלברטה מרטלונה (43), ארכיאולוגית שהובילה צוות של אנתרופולוג, גיאולוג וולקנולוג בחקר שלד הילד שמת בין גיל שמונה לעשר. "הוא או היא חיפשו מקלט, ובמקומו מצאו מוות".
החפירה "גם הייתה מרגשת מנקודת מבט אדריכלית, מכיוון שלא בכל יום מוצאים מבנה כה גדול ובו חדרים גדולים כל כך בעיר שבנויה בצפיפות כזו. זה מעביר תחושת גרנדיוזיות", הוסיפה מרטלונה. לדבריה, אתר הבנייה שבו נמצא השלד הקטן "הוא סימן לחיים שנקטעו ביותר ממובן אחד".

בתי המרחץ הציבוריים המקוריים בעיר היו קטנים יותר, חשוכים ולעיתים קרובות עמוסים וצפופים. המתחם סיפק תפאורה מפנקת לאלו שהיו יכולים להרשות לעצמם את התענוג – רוב האזרחים, אך לא עבדים. החפירות האחרונות בפומפיי הציגו כמה ממצאים מרשימים, כולל כתובת שנחשפה בשנה שעברה ומוכיחה כי העיר הסמוכה לנאפולי נהרסה לאחר 17 באוקטובר בשנת 79 לספירה, ולא ב־24 באוגוסט כפי שחשבו עד כה.
באוקטובר גילו אדריכלים פרסקו מלא חיים המתאר גלדיאטור לבוש שריון עומד מנצח ויריבו הפצוע מדמם. ציור הקיר נצבע על קירו של בית מרזח שחוקרים מעריכים כי אירח לוחמים ונשות רחוב. מעבר לרחוב ויה דל־וזוביו המרוצף נפתח מחדש "בית הקופידונים המוזהבים" לאחר עבודות על רצפות הפסיפס שלו.
ציידי אוצרות בזזו את פומפיי באופן קבוע לאורך מאות שנים וחיפשו תכשיטים או חפצים יקרים, ואולם אזורים שלמים טרם נחקרו בידי ארכיאולוגים מודרניים. לדברי אוסנה, כל תגלית מסייעת להיסטוריונים להבין לא רק כיצד נראו החיים בעיר העתיקה, אלא גם מה התרחש בשעות הדרמטיות האחרונות, כאשר השמיים התמלאו אש ואפר.
פרויקט גרנד פומפיי, שאת חלקו מימן האיחוד האירופי, מסתיים בסוף השנה, אך ממשלת איטליה ייעדה עוד 32 מיליון אירו להמשך החפירות. "יש לנו חמישים אנשים – משקמים, ארכיאולוגים, אדריכלים ומהנדסים – שנמצאים באתר באופן קבוע, מבצעים בדיקות ומתערבים במידת הצורך. בשנה הבא מספרם יעלה לשבעים", אמרה אוסנה.
העיר החרבה בדרום איטליה היא אתר התיירות השני בפופולריות שלו במדינה, אחרי הקולוסיאום ברומא. בשנת 2019 ביקרו בה מעט פחות מ־4 מיליון איש.
תרגם: אלחנן שפייזר