פייסבוק מחקה מאות עמודים וחשבונות ימים אחדים לפני תחילת הבחירות הכלליות בהודו, בטענה שהם היו חלק ממאמץ מתואם להטעות את המשתמשים במדינה.
לדף הפופולרי ביותר שהוסר, "העין ההודית", היו יותר מ־2.5 מיליון עוקבים, והוא סיפק זרם תמידי של תוכן לטובת מפלגת השלטון, בהראטיה ג'אנטה. הרשת החברתית גם הסירה 687 עמודים וחשבונות שקושרו לאנשים המזוהים עם מפלגת הקונגרס, המובילה את האופוזיציה בהודו.

כ־900 מיליון הודים זכאים להצביע בבחירות, שייערכו בהדרגה, מ־11 באפריל ועד 19 במאי. ככל שהתקרב מועד ההצבעה גבר החשש מהתפשטות מידע כוזב דרך הרשתות החברתיות.
בהודו יש כ־300 מיליון משתמשי פייסבוק, המספר הגבוה ביותר מבכל מדינות העולם, והמדינה היא גם השוק הגדול ביותר לשירות ההודעות ואטסאפ, שהוא גם כן בבעלות פייסבוק.
בעקבות ביקורת חריפה שנמתחה עליה לאחרונה חיזקה פייסבוק את הפיקוח שלה על פרסומים פוליטיים והתחייבה לנקוט צעדים להתמודדות עם "פייק ניוז".
החברה אף הציגה צעדים לריסון הפצת שמועות בוואטסאפ, בעקבות גל אלימות המונים בהודו בשנה שעברה שגבה את חייהם של כמה בני אדם.
|"הבחירות ההודיות הן בראש סדר העדיפויות של פייסבוק", אמר סאמיד צ'אקרברטי, אחראי ניהול המוצר בתחום האמינות האזרחית בפייסבוק, בביקור בניו־דלהי בשבוע שעבר. הוא הוסיף שהחברה הקימה צוות מיוחד המוקדש לבחירות ההודיות, בצעד "נדיר ויוצא דופן".
"ניקיון" העמודים והמשתמשים השבוע היה הנרחב ביותר אי פעם בהודו. המחיקות לא נעשו בגלל התוכן שהפיצו הדפים, אלא משום שהאחראים עליהם השתמשו בחשבונות מזויפים כדי "להטעות אחרים בנוגע לזהותם האמיתית" ופעלו בתיאום זה עם זה – כך טען נתניאל גלייכר, ראש מדיניות אבטחת הסייבר של החברה.
מפייסבוק נמסר שגורמים הקשורים ליחידת טכנולוגיית המידע של מפלגת הקונגרס האופוזיציונית השתמשו בחשבונות מזויפים כדי להפיץ תוכן פוליטי ולהגביר את ההתעניינות.
מפלגת הקונגרס הגיבה בטוויטר ואמרה שהדפים הרשמיים שלה, או הדפים המנוהלים בידי מתנדבים אמיתיים בתיאום עם המפלגה, לא הושפעו מהצעד של פייסבוק.
בצידה השני של המפה הפוליטית בהודו, כאמור, הסירה פייסבוק את העין ההודית, עמוד שהאדיר את ראש הממשלה נרנדרה מודי ומתח ביקורת על מפלגת הקונגרס. מפלגתו של מודי הפיצה יישומון בעל אותו השם.
פייסבוק מסרה שהאנשים שעומדים מאחורי הדף ניסו להסתיר את זהותם האמיתית, אך היו קשורים לחברת הטכנולוגיה Silver Touch, ממדינת גוג'אראט בהודו.
דיווחים בתקשורת ההודית קשרו בעבר את החברה לחוזים ממשלתיים. מנהליה לא מסרו כל תגובה.
"העובדה שיחידים בעלי מניעים פוליטיים משני הצדדים נקטו טקטיקות כאלו היא מטרידה", כתבו קנישק קארן ובן נימו מהמעבדה למחקר פלילי של המועצה האטלנטית. "היא מעידה שההתנהגות הלא־אותנטית עלולה להיחשב יותר ויותר כחלק הכרחי בקמפיין פוליטי".
לצד ה"ניקיון" ברשת ההודית, פייסבוק אף הסירה יותר מ־100 עמודים, משתמשים וקבוצות שנמצאו קשורים לעובדי זרוע יחסי הציבור של צבא פקיסטן, שניסו להסתיר את זהותם.
תרגום: אלחנן שפייזר