בשנת 2019 נרשם שיא במספר הדירות שייבנו בזכות תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה, שמוכרת יותר בשם הקיצור "תמ"א 38". כך למשל באותה שנה הוצאו היתרים לבניית 14 אלף דירות, עם זינוק של מעל 27% לעומת 2018. ספציפית יותר, מתוך ההיתרים ניתנו אישורים ל-6,000 בניינים שונים שבהם כבר קיימות 6,300 דירות – מה שאומר שיתווספו כ-7,300 דירות למלאי הקיים והיתר יימסר לדיירים הוותיקים.
העניין הוא שאותם דיירים וותיקים הם אלו שבדרך כלל שואלים את עצמם האם כדאי לנצל את ההזדמנות כדי לשפץ את חלל הפנים. תכנית המתאר הארצית עוסקת אמנם בחיזוק המבנה ובשדרוג המרחב המשותף לרבות הוספת חניה, מעלית, ממ"ד, מרפסות וכן הלאה, אבל הקבלן לא אחראי על מה שקורה בכל דירה ודירה.

אם כבר נכנסים לשיפוץ, אז שיכלול את הכול
התקופה שבה מבצעים תמ"א 38 מאתגרת וכרוכה בפגיעה דרמטית באיכות החיים. אמנם המטרה בסוף היא להשביח את הערך של הנכס בעשרות אחוזים וכמובן להשיג את ההגנה האופטימאלית מפני סוגים כאלה ואחרים של אסונות טבע, אך הדרך עלולה להיות מסובכת.
על הרקע הזה, אפשר להבין למה המון אנשים מנסים להוציא מהתקופה הזו את המיטב ולהגיע לסופה כאשר גם הדירה הפרטית משופצת ומחודשת. ראשית, כך קל יותר לנצל תשתיות ולהוזיל עלויות: בזמן השיפוץ, ניתן לנצל את תשתיות הבינוי הקיימות כגון הפיגומים, מיכלי הפסולת והעיטופים של חדרי המדרגות ולחסוך עשרות אלפי שקלים.
מעבר לכך, תקופת התמ"א כרוכה ממילא בהחלפה של מערכות החשמל והאינסטלציה של הבניין. אז מבחינת בעלי נכסים קיימים, זה בדיוק הזמן להתחבר עם מערכות דירתיות חדשות ולהעסיק בעלי מקצוע שיעבדו בתיאום עם הקבלן.
בנוסף, אי אפשר להתעלם מהעניין של יחסי שכנות. רוב האנשים מבקשים את האישור של השכנים לפני שהם נכנסים לשיפוץ ארוך, או לפחות מעדכנים אותם על כך מראש, אבל במהלך תמ"א 38 זה פחות או יותר מובן מאליו. בעוד בתום תקופת התמ"א לא תוכלו לקבל את הבנת השכנים לשיפוצים נוספים, עכשיו אף אחד לא יתלונן על הרעש והלכלוך.
איך מממנים את השיפוץ ולמה צריך לדאוג מראש?
החלטתם לשלב את החיזוק של כל הבניין עם השיפוץ של הדירה הפרטית? מעולה. כעת יש צורך להיערך לכך בחוזה התמ"א מול היזם ולהכין את הקרקע. במסגרת ההסכם, יש לציין למשל שבעלי דירות שירצו לשפץ את הנכס במהלך הבנייה, בין אם באופן עצמאי או על ידי קבלן לבחירתם, יוכלו לעשות זאת ללא הגבלה. כמו כן, יש לעגן בחוזה כתוב כל הסכמה בעל פה לגבי שימוש בתשתיות ואחריות על נזקים לפני ואחרי העבודה.
מבחינה כלכלית, הדרך לממן את השיפוץ כבר תלויה בהון העצמי שלהם. בעוד על תמ"א 38 אתם לא אמורים לשלם כי המטרה היא להעניק ליזם ולקבלן זכויות בנייה שיגלמו גם את ההוצאה וגם את הרווח, בשיפוץ עצמאי המצב מעט שונה.
אם אין לכם הון עצמי זמין, תוכלו לברר לגבי *הלוואות שונות ולהשוות בין המסלולים. גם פה, זכרו שהמטרה היא לשפר את איכות החיים ובסופו של דבר להפוך את ההוצאה להשקעה משתלמת שיהיה לה ביטוי בערך גבוה של הנכס.
*כתבה זו אינו מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.
האמור בכתבה כולל תוכן ומידע מסחרי/שיווקי, ומערכת מקור ראשון אינה אחראית למהימנותו. פרסום התכנים והמידע המסחרי בכתבה אינו מהווה המלצה או הצעה מצד מערכת מקור ראשון לרכוש ו/או להשתמש בשירותים או המוצרים בכתבה.