עשרות המתכונים שפורסמו במקור ראשון במהלך שנת 2023 סיפקו לקוראים כל דבר מארוחות בסיר אחד ועד קינוחים ומתבלים ושאר ירקות. לקראת שנת 2024 הבאה עלינו לטובה, איגדנו כאן את המתכונים האהובים ביותר על קוראים ב-12 החודשים האחרונים. ההנאה מובטחת.
1.
עוף עם אורז ירוק וירקות בסיר אחד
מנה עשירה שיש בה הכול, מושלמת לסעודה מפסקת אבל תשמרו אותה גם לחג ראשון
מרכיבים
4־3 כפות שמן זית
½1 קילו עוף, כרעיים ושוקיים
מלח ופלפל
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
2 כוסות אורז
2 כפיות מלח
3 שיני שום כתושות
1 כפית פלפל שחור
1 כפית ראס אל־חנות או בהרט
3 כוסות (720 מ״ל) מים רותחים
1 בצל סגול קלוף וחתוך גס
3 גזרים קלופים וחתוכים גס
3 זוקיני חתוכים לקוביות גדולות
אופן ההכנה
- טוחנים את הירוקים במעבד מזון עד שהם קצוצים דק.
- מחממים שמן בסיר סוטאז׳ נון־סטיק בקוטר 36־32 ס״מ.
- מוסיפים את העוף, ממליחים ומפלפלים אותו משני הצדדים.
- מטגנים 20־25 דקות משני הצדדים עד שהוא שחום ומוציאים אותו לצלחת בצד.
- מוסיפים לאותו סיר את האורז, הירוקים וכל התבלינים, מערבבים היטב ומוזגים את המים.
- מוסיפים פנימה את כל הירקות.
- מניחים על הכול את העוף, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומכסים. מבשלים כשעה וחצי. חשוב שכל האורז יהיה מכוסה נוזלים בתחילת הבישול. אם חסרים נוזלים בסיר מוסיפים חצי כוס מים רותחים.
למתכונים נוספים בנושא – לחצו כאן.
2.
פרגיות עם תפוחי אדמה וגזר
מרכיבים
(אפשר להכפיל כמויות בכיף!)
4 כפות שמן
1 קילו פרגיות
1 בצל קצוץ
5 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
2 גזרים קלופים וחתוכים לחתיכות בינוניות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
לרוטב
1 כוס (240 מ"ל) מים רותחים
1 כפית אבקת שום
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית ראס אל־חנות או בהרט
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כף סילאן
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הפרגיות עם מלח ופלפל (אני משאירה אותן מגולגלות וזה שומר אותן עסיסיות) כמה דקות מכל צד עד שהן שחומות.
2. מוציאים את הפרגיות לצלחת בצד ומוסיפים לאותה מחבת את הבצל.
3. מטגנים אותו על אש בינונית במשך 10 דקות עד שהוא זהוב.
4. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה והגזר.
5. מטגנים במשך כ־15 דקות תוך ערבוב מדי פעם, עד שהפרגיות שחומות.
6. מניחים על הירקות את הפרגיות.
7. בוחשים בכוס מים רותחים את כל חומרי הרוטב ומוזגים על הפרגיות.
8. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים שעה ורבע.
מגישים חם.
למתכונים מהירים נוספים לארוחת שבת – לחצו כאן.
3.
כדורי אנרגיה כתומים
מרכיבים
150 גרם משמש מיובש
150 גרם מנגו מיובש
200 גרם תערובת אגוזים (אני השתמשתי בקשיו ובאגוזי מלך)
¼ כוס קוקוס טחון
¼ כפית מלח
לציפוי:
½ כוס קוקוס טחון
אופן ההכנה
1. מוזגים מים רותחים על המנגו המיובש וממתינים עשר דקות. מסננים ומייבשים.
2. קולים את האגוזים על מחבת ללא שמן עד שהם מפיצים ניחוח ומשחימים מעט.
3. שמים במעבד מזון את כל החומרים וטוחנים למרקם אחיד ודביק.
4. מצננים את התערובת כשעה במקרר.
5. יוצרים כדורים ומצפים בקוקוס. אם הכדורים דביקים אפשר לשמן את הידיים.
6. שומרים את הכדורים בקופסה אטומה במקפיא.
4.
עוגת שיש מייפל וקינמון
מרכיבים
3 ביצים
300 גרם יוגורט סויה/יוגורט רגיל/שמנת חמוצה
1 כוס (200 גרם) סוכר
1 כפית תמצית וניל
160 מ״ל שמן צמחי
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל/כוסמין
2 כפיות אבקת אפייה
2 כפיות קינמון
אחרי האפייה:
100 מ״ל מייפל אמיתי
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, ומשמנים את התבנית.
2. בקערה גדולה טורפים היטב יחד: ביצים, יוגורט, סוכר, וניל ושמן, לתערובת אחידה.
3. מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה ובוחשים רק עד שהבלילה אחידה.
4. מעבירים מחצית מהבלילה לתבנית.
5. למחצית הנותרת מוסיפים קינמון וטורפים היטב.
6. מוזגים את התערובת השנייה לתבנית ובעזרת סכין מערבבים ויוצרים דוגמת שיש.
7. אופים במשך 25־35 דקות עד שקיסם שמכניסים יוצא יבש. זמן האפייה יהיה תוצאה של גודל התבנית לעומת גובה העוגה וכמובן חום התנור. אל תיתנו לעוגה להתייבש ובדקו אותה אחרי 25 דקות.
8. כשהעוגה יוצאת מהתנור והיא עדיין חמה שופכים עליה את המייפל בצורה אחידה.
מתעצלים לעשות את דוגמת השיש? אפשר להוסיף את הקינמון לכל הבלילה ולא לחלק אותה.
למתכונים נוספים של עוגות בחושות שמתאימות להכנה עם הילדים – לחצו כאן.
5.
דלעת עטופה בפילו עם עשבים
מנה חגיגית, יפהפייה וקלה להכנה.
מרכיבים
3 דפי פילו
ריבוע דלעת בגודל 20/20 ס״מ
4־5 גבעולי טימין
7־8 עלי מרווה טריים
½ כפית פלפל שחור גרוס
¼ כוס שמן זית
כף דבש
מלח אטלנטי
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־200 מעלות.
2. מסירים את הקליפה מריבוע הדלעת. מניחים אותה על נייר אפייה, מורחים אותה בשמן זית, מניחים עליה את העשבים, בוזקים מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס ומקפלים את נייר האפייה כך שהדלעת תיעטף היטב. אופים כ־20 דקות ומניחים להתקרר.
3. מניחים דף פילו על תבנית מרופדת בנייר אפייה. בעזרת מברשת מושחים את עלה הפילו בשמן זית, מניחים מעליו עוד דף, ומושחים בשמן זית, מניחים עוד דף. מניחים במרכז הפילו את ריבוע הדלעת ומקמטים את הנייר מסביב כך שרק החלק העליון יהיה חשוף. מורחים שמן זית מסביב לפילו.
4. מחממים תנור ל־180 מעלות. אופים את הדלעת כ־20 דקות או עד שהדלעת והבצק זהובים. מוציאים מהתנור, מזגגים במעט דבש ומגישים.
למתכונים נוספים לארוחת חג – לחצו כאן.
6.
כרוב ממולא
לסיר סוטאז׳ בקוטר 32 ס״מ
מרכיבים
למלית:
1 בצל קצוץ דק־דק
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית סוכר
1 כוס אורז עגול
1 כוס מים רותחים
½ קילו בשר טחון
1 כפית מלח
3 שיני שום כתושות
¼ כוס רכז רימונים
½ צרור פטרוזיליה קצוצה דק־דק
½ כפית ראס אל־חנות
רבע כפית קינמון
½ כפית כוסברה טחונה
לתחתית:
3־4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים
לרוטב:
3 כוסות מים רותחים
3 כפות רסק עגבניות
1 כפית מלח
½ כפית ראס אל־חנות
¼ כפית קינמון
½ כפית כוסברה טחונה
¼ כוס רכז רימונים
2 כפות שמן זית
1 כף סילאן
אופן ההכנה
- מרתיחים מים בסיר גדול מאד (כזה שמכיל את הכרוב בקלות).
- חותכים את הקלח של הכרוב בעזרת סכין חדה.
- שמים את הכרוב במים וחולטים אותו כ־25 דקות.
- שופכים את המים הרותחים וממלאים את הסיר במים קרים. מצננים מעט את הכרוב.
- מסירים את העלים בעדינות, עובדים לאט כדי שיישארו כמה שיותר שלמים.
- חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות בעובי 1 ס״מ ומניחים בתחתית הסיר.
- מילוי: מטגנים בצל עד הזהבה, מוסיפים מלח, פלפל שחור וסוכר ומטגנים טיפה.
- מוסיפים כוס אורז ומים רותחים. מבשלים 7 דקות ומצננים.
- מוסיפים למחבת בשר טחון, מלח, 3 שיני שום כתושות, פטרוזיליה קצוצה, רכז רימונים ואת כל התבלינים. מערבבים היטב.
- ממלאים: מניחים עלה עם פיסה מהקלח קרוב אליכם. חותכים כמה סנטימטרים מההתחלה עם הגזע הקשה.
- מניחים כף גדושה מהמלית כמה סנטימטרים מהחלק התחתון, ומגלגלים עד למעלה לצורת גליל.
- מניחים את העלה המגולגל על תפוחי האדמה בסיר (עם הפתח כלפי מטה) וחוזרים על הפעולה עם כל עלי הכרוב.
- מערבבים את המים הרותחים עם כל חומרי הרוטב ומכסים בעדינות את הכרוב הממולא.
- מביאים לרתיחה, ואז מכסים, מעבירים לתנור, ואופים שעתיים על 190 מעלות טורבו. בודקים כל שעה שיש נוזלים ושהתבשיל לא מתייבש. אפשר גם לבשל על אש קטנה במכסה סגור כשעתיים וחצי ועד שלוש שעות. פותחים את הסיר מדי חצי שעה כדי לוודא שלא חסרים נוזלים לפחות עד גובה הכרוב.
מגישים חם.
למתכונים נוספים עם כרוב – לחצו כאן.
7.
אורז פרסי ירוק עם תפוחי אדמה
לפי מתכון של רותם ליברזון
לסיר קטן בקוטר 20 ס״מ ובגובה 10 ס״מ
מרכיבים
½2 כוסות אורז בסמטי
1 כף מלח
צרור פטרוזיליה
צרור כוסברה
צרור שמיר
1 כפית מלח
3־2 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים בעובי חצי ס״מ
1/3 כוס שמן
1 כפית כורכום
אופן ההכנה
- משרים את האורז בשפע מים כחצי שעה ומסננים.
- ממלאים סיר גדול במים, מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים את האורז, מבשלים במשך 7 דקות ומסננים.
- קוצצים את הירוקים דק־דק, מוסיפים לאורז יחד עם כפית מלח ומערבבים היטב.
- בסיר קטן מחממים את השמן, מוסיפים את הכורכום ומערבבים. מניחים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית הסיר כך שיכסו את כולו בשכבה צפופה.
- מוסיפים את האורז בצורה אוורירית ולא דוחסים.
- כשהסיר מלא באורז (חשוב לבחור סיר בגודל המתאים) יוצרים באמצעות ידית של כף עץ מספר ״ארובות״ – חורים עמוקים כמעט עד התחתית.
- מכסים במגבת קטנה ואז במכסה, ומבשלים 7 דקות על אש בינונית ועוד 45 דקות על אש קטנה. (לא, זו לא טעות, לא מוסיפים מים לסיר. האורז מתבשל מהאדים ומהמים שספג בבישול הראשון)
- 15 דקות אחרי שמכבים את האש הופכים את האורז על צלחת הגשה.
למתכונים נוספים עם אורז – לחצו כאן.
8.
בראוניז פרווה נפלאים
מרכיבים
200 גרם שוקולד מריר קצוץ/מטבעות
200 גרם (1 כוס) סוכר
½ כוס (120 מ״ל) שמן (אפשר להחליף ב־120 גרם חמאה רכה)
4 ביצים
2/3 כוס (100 גרם) קמח
1 כף קקאו
¼ כפית מלח
½ כפית קינמון (לא חובה)
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־170 מעלות (לא טורבו), משמנים ומרפדים בנייר אפייה תבנית קטנה בגודל 30/20 ס״מ.
- שמים את השוקולד בקערת זכוכית גדולה המתאימה למיקרוגל וממיסים בפולסים קצרים של 20 שניות, תוך בחישה בין חימום לחימום, כדי שהשוקולד לא יישרף.
- כשהשוקולד נמס מוסיפים את השמן בזרם דק תוך כדי טריפה.
- מוסיפים את הסוכר ובוחשים היטב.
- מוסיפים את הביצים וטורפים היטב בין אחת לשנייה.
- מניחים מסננת או נפה על הקערה ומוסיפים קמח, קקאו, קינמון ומלח. טורפים רק עד לאחידות ולא יותר.
- מעבירים את התערובת לתבנית ומפזרים מעט מלח גס אם רוצים. אפשר גם לפזר אגוזים, שוקולד צ׳יפס, מטבעות שוקולד חלב ועוד ועוד.
- אופים במשך 28־22 דקות או עד שהעוגה יציבה עם קרום דק בצדדים ובאמצע מעט רוטטת. הימנעו מאפיית־יתר שתייבש את הבראוניז.
- מצננים לחלוטין (אפשר במקרר) לפני שפורסים לקוביות.
שומרים בקופסה אטומה עד שבוע. אם מזג האוויר חם מאוד, עדיף לשמור בקירור.
למתכוני עוגיות ועוגות נוספים – לחצו כאן.
9.
פסטו
מרכיבים
150־180 גרם עלי בזיליקום טריים
80־100 גרם פרמזן איכותי
100 גרם צנוברים קלויים קלות על מחבת ללא שמן
1־2 שיני שום
½ כפית מלח
½ כוס (120 מ״ל) שמן זית איכותי + עוד לפי הצורך
אופן ההכנה
1. טוחנים את כל החומרים יחד במעבד מזון, ואת השמן מוסיפים בהדרגה.
2. טועמים ומוסיפים שמן זית/מלח/שום/פרמזן לפי הטעם והמרקם.
טיפים
* פסטו קלאסי מכינים עם צנוברים אך הוא נפלא גם עם אגוזי קשיו, אגוזי מלך ופקאנים.
* רוצים פסטו טבעוני/פרווה?
החליפו את הפרמזן בכף־שתיים של שמרי בירה או פשוט השמיטו אותה לגמרי, הוסיפו מעט שום ומלח ויוצא מצוין.
* אוהבים פסטו רך ונוזלי? הוסיפו שמן זית.
* אוהבים אותו כממרח? שימו לפי הכמות במתכון הזה.
למתכונים נוספים עם פסטו – לחצו כאן.
10.
סלט עדשים שחורות
מרכיבים
1 בצל
1 בטטה
1 קופסת עדשים שחורות/חומות מוכנות
½ ראש חסה קצוץ
¼ צרור פטרוזיליה קצוצה
3 צנוניות קצוצות דק
½ תפוח ירוק פרוס לפרוסות
חופן אגוזי פקאן קלויים קלות על מחבת ללא שמן, וקצוצים גס
2־3 כפות קוביות גבינה בולגרית/פטה
לרוטב
1/3 כוס טחינה גולמית
1/3 כוס מים קרים
כף מיץ לימון
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מטגנים את הבצל במעט שמן זית עד שהוא מתרכך ומוסיפים מעט מלח ופלפל. מצננים.
2. מקלפים את הבטטות וחותכים לקוביות בינוניות.
3. שמים בקערה, מזלפים שמן זית ובוזקים מלח, פלפל ורוזמרין ומערבבים.
4. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
5. אופים 20־30 דקות ב־190 מעלות, עד שהבטטות רכות ומתחילות להשחים. מצננים.
6. מערבבים את כל חומרי הרוטב ושמים בתחתית הצנצנת.
7. מניחים את כל חומרי הסלט לפי הסדר: עדשים, בטטות, בצל, חסה, פטרוזיליה, צנוניות, תפוחים, אגוזים וגבינה.
שומרים בקירור עד לאכילה.