יום רביעי, יוני 11, 2025 | ט״ו בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

ביצת הפתעה: מתכונים שהופכים מאכל פשוט לחגיגה

פשוט לא ייאמן כמה דברים אפשר להכין מהמאכל הכול כך בסיסי הזה - ביצה

מאת  אפרת ליכטנשטט
ז׳ בטבת ה׳תשפ״ד (19/12/2023 13:43)

חלמונים כבושים. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

ביצה היא חומר גלם מופלא, אולי הכי מופלא שקיים במטבח. בימים שבהם הכול מתערער, הביצה מחזירה אותנו לבסיס, היא תמיד שם במקרר מחכה לנו והיא משמשת בסיס לאין ספור מאכלים – החל מנשיקות מרנג, דרך קרם ברולה ועד עוגות, חביתות, פשטידות, מיונז, ציפוי לשניצל ואלפי סוגים של מאפים. פשוט קשה לדמיין את העולם ואת התפתחות האפייה ללא ביצים.

הדבר הכי מדהים הוא שהביצה טעימה גם ללא כל מניפולציה מסובכת: ביצה רכה עם חלמון נוזלי וכמה גרגרי מלח וקניתם את עולמי. אני חושבת שאין מאכל שמחזיר אותי לילדות כמו ביס מביצה רכה, ילדי שנות השבעים והשמונים אכלו כל כך הרבה ביצים רכות עם כפית.

הפעם אני מקדישה את המדור לביצה, שמספיק מתכון קטן ופשוט כדי להפוך אותה לחגיגה: ביצים ממולאות זה המתכון הכי נוסטלגי עבורי וכבר שנים אני רוצה לפרסם אותו כאן. זהו מאכל קבוע בארוחת בוקר שבת (אבא שלי מתפלל במניין ראשון) אצל ההורים שלי. כבר כילדה, מרגע שיכולתי לעמוד על שרפרף ליד אמא שלי, הכנת הביצים הפכה להיות התפקיד הקבוע שלי, ואין מאכל שהיה אהוב עלינו יותר. אל המתכון הנוסטלגי צירפתי ביצים סגולות שהן חוויה בפני עצמן, ואת החלמונים הכבושים אני מפצירה בכם להכין.

ביצים בסלק

ביצים ורודות או סגולות, איך שתרצו לקרוא להן, עם טעם עדין של סלק. הן טעימות ובעיקר כל כך יפות ומרשימות.

ביצים בסלק. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

1 סלק טרי

1־2 כוסות מים חמימים

4־6 ביצים (או יותר)

אופן ההכנה

  1. מגרדים את הסלק לתוך כלי בגודל שיכיל את כל הביצים בשכבה אחידה ומוסיפים כוס מים חמימים.
  2. מניחים את הביצים בזהירות בסיר עם מים רותחים וכפית מלח. מביאים לרתיחה נוספת, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 9 דקות.
  3. בסיום הבישול משאירים את הביצים בסיר, שיישארו חמימות. מקלפים אותן מיד ומעבירים לקופסה עם הסלק – כל ביצה שקילפתם תעבירו לסלק כדי שלא יתקררו.
  4. מכסים את כל הביצים בנוזל הסלק, סוגרים היטב את הכלי ומעבירים למקרר להשריה למשך 12 עד 36 שעות.
  5. אחרי 12 שעות הביצים מוכנות אך צבען יהיה ורוד בהיר. ככל שתחכו זמן רב יותר צבען יכהה. בצילום, למשל, הביצים אחרי 36 שעות.

שומרים בקירור עד יומיים.

ביצים ממולאות

לא משנה כמה פעמים נכין מתכון של אמא וכמה נדייק, הוא אף פעם לא יצא כמו שלה

ביצים ממולאות. צילום: אפרת ליכטנשטט

* רצוי להכפיל כמויות לפי מספר המשתתפים בארוחה *

מרכיבים

5 ביצים

5 כפיות שטוחות של מיונז

מלח ופלפל לפי הטעם

חצי כפית חרדל חלק

2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק־דק

מעט שמיר קצוץ (אם אוהבים)

אופן ההכנה

  1. מניחים את הביצים בזהירות בסיר עם מים רותחים וכפית מלח. מביאים לרתיחה נוספת, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 10־12 דקות.
  2. בסיום הבישול שופכים את המים החמים ומחליפים למים קרים. אפשר להוסיף קוביות קרח לסיר לזירוז התהליך.
  3. מקררים את הביצים במקרר כשעה.
  4. מקלפים את הביצים, חותכים אותן לחצאים, לאורך, ומוציאים את החלמונים לקערה קטנה.
  5. מועכים את החלמונים בעזרת מזלג עד שהם הופכים לפירורים קטנים ללא גושים.
  6. מוסיפים מיונז, מלח, פלפל, חרדל, בצל ושמיר ומערבבים היטב.
  7. בעזרת כפית ממלאים כל חצי ביצה בכפית גדושה של המחית.

מקשטים בשמיר או בצל ירוק ומגישים מיד.

חלמונים כבושים

נתקלתי לראשונה במתכון המיוחד הזה אצל חברי גל ממליה מהבלוג "פתיתים". בדיוק כמו שכובשים כל מיני מאכלים במלח וסוכר – כך אפשר לכבוש גם את החלמונים. זה נראה לי כל כך מסקרן שדקות ספורות אחרי שקראתי את המתכון כבר קמתי להכין אותו. מאז עברו כמה שנים וכמה עשרות חלמונים וכעת הכנתי שוב. מה הטעם שלהם? ראשית תצטרכו להכין ולטעום. ובכל זאת – טעם חלמוני מרוכז, טעם של אוממי, קצת פרמזן, בקיצור – קדימה להכין.

חלמונים כבושים.. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

4־6 חלמונים טריים

500 גרם מלח (גס או דק)

250 גרם סוכר

(היחס צריך להיות 1:2, כך שאפשר להכין כמות אחרת ולשמור על היחס בין המלח והסוכר)

אופן ההכנה

  1. מערבבים היטב את הסוכר והמלח.
  2. מכינים כלי עם מכסה (או תבנית עם ניילון נצמד) שיכיל את החלמונים בנוחות עם מרווחים ביניהם.
  3. מפזרים בכלי מחצית מתערובת המלח והסוכר.
  4. בעזרת כף יוצרים בה שקעים בגודל החלמונים, עם מרווחים של 3־4 ס״מ, ומניחים בזהירות חלמון בכל שקע.
  5. מפזרים את המחצית השנייה של המלח והסוכר על החלמונים בעדינות רבה כדי לא לפגוע בהם, עד שהם מכוסים לחלוטין.
  6. מעבירים למקרר לשבוע.
  7. אחרי שבוע מייבשים את החלמונים בתנור שחומם ל־50 מעלות:
  8. מחלצים בזהירות את החלמונים מתוך הכלי עם הסוכר והמלח, מלטפים בעדינות מכל השאריות.
  9. טובלים כל חלמון בקערית מים ומורידים בעדינות את כל המלח והסוכר שנדבקו אליו.
  10. מניחים את החלמונים על רשת (של תנור או של עוגיות) ומכניסים לתנור לשעתיים. כדאי להניח תבנית מתחת לרשת למקרה שהם יטפטפו.
  11. אחרי שעתיים מעבירים לטורבו ומייבשים עוד 15־30 דקות עד שהחלמונים קשים אך בהירים ומבריקים.
  12. כעת החלמונים מוכנים לגירוד על כל מאכל שתרצו – פסטה, טוסט עם גבינה, סטייק ועוד ועוד.

שומרים במקרר עד שלושה שבועות, בקופסה אטומה.

תגיות: ביציםממולאיםמתכוניםסלק

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    מפרוץ המלחמה: 2,816 חיילים הוכרו כפצועים, 18% מהם מתמודדי נפש

    הידיעה הבאה

    מטענים, טילים ורקטות: מצבור ענק של אמל"ח נתפס בצפון הרצועה

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    מטענים, טילים ורקטות: מצבור ענק של אמל"ח נתפס בצפון הרצועה

    מטענים, טילים ורקטות: מצבור ענק של אמל"ח נתפס בצפון הרצועה

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD