יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

דפי האורז כובשים את העולם

רוצים ליהנות מבורקסים ללא רגשות אשם? הכירו את דפי האורז - הם קלילים, טעימים ובעיקר בריאים. לכם רק נותר לבחור בין מתוק למלוח

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ׳ בתמוז ה׳תשע״ט (23/07/2019 10:35)
בתוך אוכל
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

דפי האורז נעלמו מהמדפים והם ממלאים את הארונות של תושבי המדינה. כותרות העיתונים מדווחות: ״מחסור בדפי אורז בישראל״. אפילו במכולת הקטנה השכונתית שלנו התחילו להחזיק מלאי של המוצר האקזוטי. ״כולם מבקשים ממני דפי אורז״, מספר לי משה, ״אז התחלתי להביא״. אז מה קרה? איך הפך מוצר הנישה מהמזרח לחומר גלם כה מבוקש?

הטרנד העכשווי שכובש את המטבחים שלנו התחיל כנראה בפייסבוק, בעמוד של הנטורופטית ענת אשר שפרסמה מתכון שמתאים לפסח – הוא דל בקלוריות ומושלם לצליאקים ולאנשים שרגישים לגלוטן. כוחה של הרשת הוכיח את עצמו והמתכון עבר כאש בשדה אורז. גם אליי הוא הגיע בווטסאפ, מאסף. ״תכיני, זה נשמע טוב״. ואיך יכולתי לסרב? החלום של כולנו הוא לזלול בורקסים ללא נקיפות מצפון.

ואכן קסמם של דפי האורז הוא רב, ואני תמיד שומרת מלאי קטן בארון – בעיקר כדי להכין ספרינג רולס. הם נשמרים זמן רב, אינם מכילים חומרים משמרים וקלים לעבודה. בתפקידם החדש הם מחליפים בצקים כמו פילו או עלי סיגר, ועושים את זה בהצלחה לא מבוטלת.

יחד עם זאת, אני חייבת להזהיר: אם אתם נמנים על זוללי הבורקסים חסרי המצפון אתם עלולים להתאכזב, מדובר בתחליף – טעים מאוד, בריא יותר וקל להכנה, אבל בורקס זה לא. אוהבים פחמימות? החליפו את דפי האורז בבצק פילו. רוצים לשמור על הגזרה לקראת הקיץ? תתחילו למלא!

בורקס גבינה ומנגולד

בורקסים טעימים וכיפיים, שנזללו על ידי כל בני הבית במהירות כל כך גדולה שלא נותר לי אלא להכריז על הצלחה כבירה כבר בניסיון הראשון. ההכנה הקלה והמהירה בהחלט מוסיפה עוד נקודות זכות למתכון.

צילום: אפרת ליכטנשטט
צילום: אפרת ליכטנשטט

תרגישו חופשי להחליף את סוגי הגבינות לפי מה שיש במקרר, ואת המנגולד בתרד, פלפלים אדומים, בטטה מאודה או כל שילוב על פי טעמכם.

מרכיבים (9 יחידות)
9 דפי אורז
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
1 כרשה קצוצה דק
1 בצל קצוץ דק
3־4 עלי מנגולד מופרדים לגזע ולעלה, קצוצים
¼ כפית פלפל
1 כפית סוכר
2־3 שיני שום פרוסות
250 גרם גבינה בולגרית
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
1 ביצה טרופה (מחולקת ל־2 כמויות)
שומשום לציפוי

אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן זית ומטגנים את הכרשה והבצל כרבע שעה עד שהם רכים ושחומים.
2. מוסיפים פלפל שחור, סוכר ואת שיני השום ומערבבים.
3. קוצצים את הגזעים של המנגולד ומוסיפים אותם למחבת. מטגנים חמש דקות נוספות ומוסיפים את העלים הקצוצים. מטגנים עוד כדקה ומכבים את האש. מצננים את התערובת לטמפרטורת החדר (אם ממהרים אפשר להעביר לכלי שטוח במקרר).
4. בקערה גדולה מערבבים גבינה בולגרית, פרמזן ומחצית מהביצה הטרופה. מוסיפים את תערובת המנגולד ומערבבים.
5. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
6. הרכבה: בצלחת גדולה ושטוחה (הגדולה מקוטר דפי האורז) ממלאים מי ברז חמימים.
7. מניחים דף אורז בצלחת ומרטיבים אותו היטב. אחרי 5־6 שניות, כשהוא מתחיל להתרכך אך עדיין לא סמרטוטי ורך, מוציאים אותו למשטח העבודה.
8. מניחים שתי כפות מהמילוי במרכז העלה ומקפלים קיפול ראשון מלמטה, קיפול נוסף מכל צד ולבסוף מקפלים מלמעלה. חשוב לא לשים יותר מדי מילוי, כדי שהבורקס לא יתפוצץ בזמן האפייה. 9. מניחים את הבורקסים ללא רווחים גדולים על התבנית ומורחים את המחצית השנייה של הביצה שנשארה. מפזרים שומשום רגיל או שחור או שניהם (אני פיזרתי תבלין לבייגל).
10. אופים במשך 25־30 דקות, עד שהבורקסים מזהיבים.
אוכלים מיד או תוך שעתיים. הבורקסים לא כל כך מתאימים לחימום מחדש.

לא רוצים דפי אורז?
חתכו עלי פילו לריבועים בגודל 20/20 ס״מ. הניחו 3 שכבות זו על זו ומרחו שמן זית (או חמאה מומסת) בין שכבה לשכבה, והמשיכו למלא כמו במתכון

 

בורקס בשר

מיד אחרי שהכנתי בורקס גבינה, ידעתי שהאתגר האמיתי יהיה בורקס בשר. אצלנו בבית יש לו מעמד של כבוד מלכים, והוא אכן עמד בכל הציפיות. אם אתם רוצים להשקיע, תוכלו להכין רוטב פטריות סמיך שיהלום את המעמד.

צילום: אפרת ליכטנשטט
צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (15־16 יחידות)
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית בהרט
¼ כפית קינמון
½ כפית כוסברה טחונה
1 זוקיני גדול, מגורר וסחוט
½ ק"ג בשר בקר טחון (אפשר גם עוף טחון)
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
2 כפות (20 גרם) קורנפלור
16 דפי אורז
1 ביצה להברשה
שומשום שחור או רגיל

אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן זית, וכשהוא חם מטגנים את הבצלים עשרים דקות עד שהם רכים ושחומים.
2. מוסיפים מלח, פלפל שחור, בהרט, קינמון וכוסברה טחונה ומערבבים.
3. מוסיפים את הזוקיני ומטגנים עשר דקות נוספות.
4. מוסיפים את הבשר ומטגנים כשתי דקות (הוא לא צריך להיות מוכן לגמרי).
5. מוסיפים את הפטרוזיליה ומכבים את האש.
6. מצננים את התערובת לטמפרטורת החדר, מוסיפים את הקורנפלור ומערבבים (אם ממהרים אפשר להעביר לכלי שטוח במקרר).
7. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
8. הרכבה: בצלחת גדולה ושטוחה (הגדולה מקוטר דפי האורז) ממלאים מי ברז חמימים.
9. מניחים דף אורז בצלחת ומרטיבים אותו היטב. אחרי 5־6 שניות, כשהוא מתחיל להתרכך אך עדיין לא סמרטוטי ורך, מוציאים אותו למשטח העבודה.
10. מניחים שתי כפות מהמילוי במרכז העלה ומעצבים אותו לצורת משולש. מקפלים קיפול ראשון אלכסוני על המילוי, עוד קיפול נוסף מכל צד תוך כדי היצמדות למילוי עם עוד קיפולים קטנים, עד שנוצר משולש. חשוב לא לשים יותר מדי מילוי כדי שהבורקס לא יתפוצץ בזמן האפייה.
11. מניחים את הבורקסים ללא רווחים גדולים על התבנית ומורחים בביצה טרופה. מפזרים שומשום שחור או רגיל.
12. אופים במשך 25־30 דקות, עד שהבורקסים מזהיבים.
אוכלים מיד או תוך שעתיים. הבורקסים לא כל כך מתאימים לחימום מחדש.

 

סיגרים מתוקים ממכרים

סיגרים מתוקים שמלאים בכל כך הרבה דברים טובים זו אהבה גדולה שלי. בדרך כלל אני חייבת לעצור את עצמי מלטעום מהמילוי כדי שיישאר מספיק לסיגרים. הסיגרים המקוריים בדרך כלל מטוגנים וטבולים במי סוכר, וכאן מדובר בגרסה קלילה בהרבה שאפשר לזלול בלי נקיפות מצפון. לא רוצים להשתמש בדפי אורז? אפשר למלא עלי סיגר (ואחרי האפייה לטבול במי סוכר!).

צילום: אפרת ליכטנשטט
צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (13־12 יחידות)
¾1 כוסות (כ־200 גרם) תערובת אגוזים (פיסטוקים, פקאנים, אגוזי מלך ועוד)
½ כוס (50 גרם) צימוקים קטנים
2 כפות (30 גרם) טחינה גולמית
2 כפות (40 גרם) סילאן
½ כפית קינמון
¼ כפית הל טחון
1 ביצה להברשה
שומשום

אופן ההכנה
1. קולים את האגוזים על מחבת גדולה ללא שמן במשך כמה דקות, עד שהם מתחילים להפיץ ניחוח נעים. מצננים וקוצצים דק (אך לא לאבקה).
2. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי המילוי: אגוזים, צימוקים, טחינה, סילאן, קינמון והל.
3. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מורחים מעט שמן על התבנית.
4. הרכבה: בצלחת גדולה ושטוחה (הגדולה מקוטר דפי האורז) ממלאים מי ברז חמימים.
5. מניחים דף אורז בצלחת ומרטיבים אותו היטב. אחרי 5־6 שניות, כשהוא מתחיל להתרכך אך עדיין לא סמרטוטי ורך, מוציאים אותו למשטח העבודה.
6. מניחים שתי כפות מהמילוי בחלק התחתון של העלה ומעצבים אותו לצורת מלבן ארוך בצורת סיגר. מקפלים קיפול ראשון מלמטה על המילוי, ומקפלים משני מהצדדים ליצירת צורת הסיגר, ואז מתחילים לגלגל לסיגר הדוק. חשוב לא לשים יותר מדי מילוי כדי שהסיגר לא יתפוצץ בזמן האפייה.
7. מניחים את הסיגרים ללא רווחים גדולים על התבנית. מורחים בביצה טרופה ומפזרים שומשום.
8. אופים במשך 20־25 דקות, עד שהסיגרים מזהיבים.
אוכלים מיד או תוך שעתיים. הסיגרים לא כל כך מתאימים לחימום מחדש.

טיפ
נשארו לכם דפי אורז? תכינו ספרינג רולס!

תגיות: דפי אורז

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הבאה

    70 שנה לאחר שנעלמה: הפרוכת מארונו של הרצל זוכה לשחזור

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני

    הפתרון המתבקש לשביתת האחיות: עולות מצרפת

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD