דפי האורז נעלמו מהמדפים והם ממלאים את הארונות של תושבי המדינה. כותרות העיתונים מדווחות: ״מחסור בדפי אורז בישראל״. אפילו במכולת הקטנה השכונתית שלנו התחילו להחזיק מלאי של המוצר האקזוטי. ״כולם מבקשים ממני דפי אורז״, מספר לי משה, ״אז התחלתי להביא״. אז מה קרה? איך הפך מוצר הנישה מהמזרח לחומר גלם כה מבוקש?
הטרנד העכשווי שכובש את המטבחים שלנו התחיל כנראה בפייסבוק, בעמוד של הנטורופטית ענת אשר שפרסמה מתכון שמתאים לפסח – הוא דל בקלוריות ומושלם לצליאקים ולאנשים שרגישים לגלוטן. כוחה של הרשת הוכיח את עצמו והמתכון עבר כאש בשדה אורז. גם אליי הוא הגיע בווטסאפ, מאסף. ״תכיני, זה נשמע טוב״. ואיך יכולתי לסרב? החלום של כולנו הוא לזלול בורקסים ללא נקיפות מצפון.
ואכן קסמם של דפי האורז הוא רב, ואני תמיד שומרת מלאי קטן בארון – בעיקר כדי להכין ספרינג רולס. הם נשמרים זמן רב, אינם מכילים חומרים משמרים וקלים לעבודה. בתפקידם החדש הם מחליפים בצקים כמו פילו או עלי סיגר, ועושים את זה בהצלחה לא מבוטלת.
יחד עם זאת, אני חייבת להזהיר: אם אתם נמנים על זוללי הבורקסים חסרי המצפון אתם עלולים להתאכזב, מדובר בתחליף – טעים מאוד, בריא יותר וקל להכנה, אבל בורקס זה לא. אוהבים פחמימות? החליפו את דפי האורז בבצק פילו. רוצים לשמור על הגזרה לקראת הקיץ? תתחילו למלא!
בורקס גבינה ומנגולד
בורקסים טעימים וכיפיים, שנזללו על ידי כל בני הבית במהירות כל כך גדולה שלא נותר לי אלא להכריז על הצלחה כבירה כבר בניסיון הראשון. ההכנה הקלה והמהירה בהחלט מוסיפה עוד נקודות זכות למתכון.

תרגישו חופשי להחליף את סוגי הגבינות לפי מה שיש במקרר, ואת המנגולד בתרד, פלפלים אדומים, בטטה מאודה או כל שילוב על פי טעמכם.
מרכיבים (9 יחידות)
9 דפי אורז
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
1 כרשה קצוצה דק
1 בצל קצוץ דק
3־4 עלי מנגולד מופרדים לגזע ולעלה, קצוצים
¼ כפית פלפל
1 כפית סוכר
2־3 שיני שום פרוסות
250 גרם גבינה בולגרית
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
1 ביצה טרופה (מחולקת ל־2 כמויות)
שומשום לציפוי
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן זית ומטגנים את הכרשה והבצל כרבע שעה עד שהם רכים ושחומים.
2. מוסיפים פלפל שחור, סוכר ואת שיני השום ומערבבים.
3. קוצצים את הגזעים של המנגולד ומוסיפים אותם למחבת. מטגנים חמש דקות נוספות ומוסיפים את העלים הקצוצים. מטגנים עוד כדקה ומכבים את האש. מצננים את התערובת לטמפרטורת החדר (אם ממהרים אפשר להעביר לכלי שטוח במקרר).
4. בקערה גדולה מערבבים גבינה בולגרית, פרמזן ומחצית מהביצה הטרופה. מוסיפים את תערובת המנגולד ומערבבים.
5. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
6. הרכבה: בצלחת גדולה ושטוחה (הגדולה מקוטר דפי האורז) ממלאים מי ברז חמימים.
7. מניחים דף אורז בצלחת ומרטיבים אותו היטב. אחרי 5־6 שניות, כשהוא מתחיל להתרכך אך עדיין לא סמרטוטי ורך, מוציאים אותו למשטח העבודה.
8. מניחים שתי כפות מהמילוי במרכז העלה ומקפלים קיפול ראשון מלמטה, קיפול נוסף מכל צד ולבסוף מקפלים מלמעלה. חשוב לא לשים יותר מדי מילוי, כדי שהבורקס לא יתפוצץ בזמן האפייה. 9. מניחים את הבורקסים ללא רווחים גדולים על התבנית ומורחים את המחצית השנייה של הביצה שנשארה. מפזרים שומשום רגיל או שחור או שניהם (אני פיזרתי תבלין לבייגל).
10. אופים במשך 25־30 דקות, עד שהבורקסים מזהיבים.
אוכלים מיד או תוך שעתיים. הבורקסים לא כל כך מתאימים לחימום מחדש.
לא רוצים דפי אורז?
חתכו עלי פילו לריבועים בגודל 20/20 ס״מ. הניחו 3 שכבות זו על זו ומרחו שמן זית (או חמאה מומסת) בין שכבה לשכבה, והמשיכו למלא כמו במתכון
בורקס בשר
מיד אחרי שהכנתי בורקס גבינה, ידעתי שהאתגר האמיתי יהיה בורקס בשר. אצלנו בבית יש לו מעמד של כבוד מלכים, והוא אכן עמד בכל הציפיות. אם אתם רוצים להשקיע, תוכלו להכין רוטב פטריות סמיך שיהלום את המעמד.

מרכיבים (15־16 יחידות)
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית בהרט
¼ כפית קינמון
½ כפית כוסברה טחונה
1 זוקיני גדול, מגורר וסחוט
½ ק"ג בשר בקר טחון (אפשר גם עוף טחון)
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
2 כפות (20 גרם) קורנפלור
16 דפי אורז
1 ביצה להברשה
שומשום שחור או רגיל
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן זית, וכשהוא חם מטגנים את הבצלים עשרים דקות עד שהם רכים ושחומים.
2. מוסיפים מלח, פלפל שחור, בהרט, קינמון וכוסברה טחונה ומערבבים.
3. מוסיפים את הזוקיני ומטגנים עשר דקות נוספות.
4. מוסיפים את הבשר ומטגנים כשתי דקות (הוא לא צריך להיות מוכן לגמרי).
5. מוסיפים את הפטרוזיליה ומכבים את האש.
6. מצננים את התערובת לטמפרטורת החדר, מוסיפים את הקורנפלור ומערבבים (אם ממהרים אפשר להעביר לכלי שטוח במקרר).
7. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
8. הרכבה: בצלחת גדולה ושטוחה (הגדולה מקוטר דפי האורז) ממלאים מי ברז חמימים.
9. מניחים דף אורז בצלחת ומרטיבים אותו היטב. אחרי 5־6 שניות, כשהוא מתחיל להתרכך אך עדיין לא סמרטוטי ורך, מוציאים אותו למשטח העבודה.
10. מניחים שתי כפות מהמילוי במרכז העלה ומעצבים אותו לצורת משולש. מקפלים קיפול ראשון אלכסוני על המילוי, עוד קיפול נוסף מכל צד תוך כדי היצמדות למילוי עם עוד קיפולים קטנים, עד שנוצר משולש. חשוב לא לשים יותר מדי מילוי כדי שהבורקס לא יתפוצץ בזמן האפייה.
11. מניחים את הבורקסים ללא רווחים גדולים על התבנית ומורחים בביצה טרופה. מפזרים שומשום שחור או רגיל.
12. אופים במשך 25־30 דקות, עד שהבורקסים מזהיבים.
אוכלים מיד או תוך שעתיים. הבורקסים לא כל כך מתאימים לחימום מחדש.
סיגרים מתוקים ממכרים
סיגרים מתוקים שמלאים בכל כך הרבה דברים טובים זו אהבה גדולה שלי. בדרך כלל אני חייבת לעצור את עצמי מלטעום מהמילוי כדי שיישאר מספיק לסיגרים. הסיגרים המקוריים בדרך כלל מטוגנים וטבולים במי סוכר, וכאן מדובר בגרסה קלילה בהרבה שאפשר לזלול בלי נקיפות מצפון. לא רוצים להשתמש בדפי אורז? אפשר למלא עלי סיגר (ואחרי האפייה לטבול במי סוכר!).

מרכיבים (13־12 יחידות)
¾1 כוסות (כ־200 גרם) תערובת אגוזים (פיסטוקים, פקאנים, אגוזי מלך ועוד)
½ כוס (50 גרם) צימוקים קטנים
2 כפות (30 גרם) טחינה גולמית
2 כפות (40 גרם) סילאן
½ כפית קינמון
¼ כפית הל טחון
1 ביצה להברשה
שומשום
אופן ההכנה
1. קולים את האגוזים על מחבת גדולה ללא שמן במשך כמה דקות, עד שהם מתחילים להפיץ ניחוח נעים. מצננים וקוצצים דק (אך לא לאבקה).
2. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי המילוי: אגוזים, צימוקים, טחינה, סילאן, קינמון והל.
3. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מורחים מעט שמן על התבנית.
4. הרכבה: בצלחת גדולה ושטוחה (הגדולה מקוטר דפי האורז) ממלאים מי ברז חמימים.
5. מניחים דף אורז בצלחת ומרטיבים אותו היטב. אחרי 5־6 שניות, כשהוא מתחיל להתרכך אך עדיין לא סמרטוטי ורך, מוציאים אותו למשטח העבודה.
6. מניחים שתי כפות מהמילוי בחלק התחתון של העלה ומעצבים אותו לצורת מלבן ארוך בצורת סיגר. מקפלים קיפול ראשון מלמטה על המילוי, ומקפלים משני מהצדדים ליצירת צורת הסיגר, ואז מתחילים לגלגל לסיגר הדוק. חשוב לא לשים יותר מדי מילוי כדי שהסיגר לא יתפוצץ בזמן האפייה.
7. מניחים את הסיגרים ללא רווחים גדולים על התבנית. מורחים בביצה טרופה ומפזרים שומשום.
8. אופים במשך 20־25 דקות, עד שהסיגרים מזהיבים.
אוכלים מיד או תוך שעתיים. הסיגרים לא כל כך מתאימים לחימום מחדש.
טיפ
נשארו לכם דפי אורז? תכינו ספרינג רולס!