יום שישי, אוגוסט 29, 2025 | ה׳ באלול ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון

לבשל בדרך המלח

כשמשתמשים בו במידה הוא הרכיב הבסיסי בכל תבשיל, אבל אם תשתמשו בהגזמה הוא יהפוך לטכניקת בישול מפתיעה והתוצאה תהיה עסיסית ורכה. כל מה שלא ידעתם על מלח

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ז באייר ה׳תשע״ט (22/05/2019 15:05)
בתוך אוכל
ראשי אוכל
שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

הרומן של האדם עם המלח החל משחר ההיסטוריה. עדויות ארכיאולוגיות לשימוש במלח אפשר למצוא כבר בסוף העידן הנאוליטי כ־6000 שנה לפני הספירה. אלף שנים מאוחר יותר נודעת עיר בבולגריה בשם Solnitsata שמשמעות שמה היא ״עבודת מלח״. העיר היתה צמודה למכרה מלח וסיפקה מלח לכל אזור הבלקן.

המלח היה יקר אז ושימש כמטבע עובר לסוחר. המילה ״משכורת״ (salary) נגזרה מהמילה מלח, קשה לדמיין את זה היום כשקילו מלח עולה 2 שקלים (!). בכל העולם העתיק וגם במקרא, המלח מוזכר כבעל תכונות מיוחדות ועוצמתיות, מאשת לוט ועד המלח שהוסיפו לקורבנות בבית המקדש.

בישול במלח היא טכניקה בשימוש כבר מאות שנים, ובשנים האחרונות היא זוכה לעדנה מחודשת. הכוונה היא לא לשימוש במלח כתבלין ממליח, אלא שימוש בתכונות הכימיות שלו כמוליך חום וכסופח לחות. שתי התכונות האלו יחד וגם לחוד, יכולות ליצור מנות חדשות וטעמים מיוחדים שכעת שפים רבים בכל העולם מגלים.

כשעוטפים דג במלח יוצרים בעצם ״תנור בתוך תנור״. הנוזלים של הדג נספגים במעטפת המלח והופכים אותה לקשה. מהיותו מוליך חום, המלח מגביר את עוצמת החום בתנור, מבשל את הדג ושומר עליו רך ועסיסי יותר מבכל טכניקת בישול אחרת שתשתמשו.

כשמניחים מלח מסביב לעוף יוצרים למעשה עוד מצבר שפולט חום. הוא סופח את כל הלחות שבתנור, יוצר מעטפת קריספית לעוף ומבשל אותו מהצדדים. במקביל המלח מאזן את רמת הלחות כך שהעוף שמתקבל הוא רך ועסיסי, בטעם של עוף בגריל ומלוח בדיוק במידה. ירקות שתניחו על מלח יקבלו טעם של מדורה, ממש קסם.

השאירו בצד את התבלינים ואת המתכונים המסובכים! למתכונים האלה צריך רק חומר גלם אחד: מלח!

עוף במלח

מתכון גאוני שאפשר להכין משני מצרכים בלבד (אני הוספתי עוד כמה בשביל הכיף) שמנצל את תכונותיו המיוחדות של המלח. העוף המתקבל הוא רך ועסיסי מבפנים, וקראנצ׳י מבחוץ וטעמו מזכיר עוף בגריל. הוא מלוח בדיוק במידה, למרות כמות המלח הגדולה שהיתה לידו.

צילום: אפרת ליכטנשטט
עוף במלח. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
1 עוף שלם נקי
1 קילו מלח גס
1 בצל מקולף וחתוך לרבעים
3 שיני שום

אופן ההכנה
1.מחממים תנור ל180 מעלות טורבו.
2.ממלאים את בטן העוף בבצלים ושום.
3.מניחים את העוף בתבנית הגדולה ממידותיו.
4.מפזרים את המלח מסביבו. (אפשר גם במרחק ממש גדול, תלוי בגודל התבנית).
5.אופים את העוף כשעה וחצי עד שהוא שזוף ופריך. מגישים חם עם ירקות צלויים במלח.

דג במלח

כיסוי הדג במעטפת מלח יוצר עסיסיות ורוך עם טעמים חזקים, ועוד לא דיברנו על הרושם הרב כששוברים את מעטפת המלח מול עיני האורחים המתפעלים.

צילום: אפרת ליכטנשטט
דג במלח. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
1 דג שלם במשקל 500 גרם (דניס, לברק, ברמונדי) נקי מחלקים פנימיים
ענף טימין
חצי לימון פרוס לפרוסות
חופן כוסברה/פטרוזיליה
2 שיני שום פרוסות
1 קילו מלח גס
1 חלבון ביצה
3 כפות מים

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. ממלאים את בטן הדג בפרוסות לימון, טימין, שום וכוסברה/פטרוזיליה.
3. מערבבים בקערה גדולה את המלח עם החלבון והמים.
4. מניחים שכבה דקה מהתערובת על התבנית – בערך בגודל של הדג ומניחים עליה את הדג. מצפים אותו בכל המלח שנשאר ויוצרים מעטפתי הדוקה ושלמה מכל הצדדים.
5. אופים את הדג חצי שעה.
שוברים את ציפוי המלח, מחלצים את הדג ומגישים מיד.

ירקות צלויים במלח

רוצים לאכול תפוח אדמה של ל״ג בעומר בלי להדליק אף גפרור? נסו את השיטה המיוחדת הזו בה כל מה שאתם צריכים זה להניח ירקות על מלח, בלי טיפת שמן או כל תבלין אחר. צפו להפתעה מרגשת.

צילום: אפרת ליכטנשטט
ירקות צלויים במלח. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
1 קילו מלח גס
2־3־ סלקים
2־3־ תפוחי אדמה
2־3־ בצלים (לא מקולפים)
ועוד ירקות שורש לפי בחירתכם: בטטות, קולורבי, צנון.

אופן ההכנה
1.מניחים את כל הירקות (שטופים אך לא מקולפים) על המלח.
2.אופים כשעה וחצי על 180 מעלות טורבו או עד שסכין ננעצת בקלות בירקות והם רכים.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    יחיד בלב ההיסטוריה: פרידה מהסופר הרמן ווק

    הידיעה הבאה

    מול חומות המגזר: לקראת יהדות ישראלית שורשית ועדכנית

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    חני כהן זדה, "אם תיטיב שאת", שמן על בד, 2017. צילום: עטרת גרסטל. מתוך התערוכה "ידיעת ההפכים היא אחת" שהוצגה בבית האמנים בתל אביב

    מול חומות המגזר: לקראת יהדות ישראלית שורשית ועדכנית

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD