יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

חגיגת עצמאות: כך תכינו עראיס ששווה כל ביס

יום ההולדת למדינה בפתח ואי אפשר לעבור אותו בלי פיתה ביד. ואם כבר אתם מחזיקים פיתה, הכניסו לתוכה בשר, דג או ירקות ובשלו אותם יחד

מאת  אפרת ליכטנשטט
א׳ באייר ה׳תשע״ט (06/05/2019 13:17)
בתוך אוכל
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

כל הדברים הטובים מגיעים בתוך פיתה. מאכל הרחוב האולטימטיבי שמלווה אותנו מאז קום המדינה הפך לטרנד קולינרי אצל פודיס ושוחרי מנות גורמה. הטרנד האופנתי נמשך כבר כמעט עשור, ועדיין לא רואים את סופו. מדי שנה מצטרפות לחגיגה מסעדות ודוכני אוכל חדשים המגישים לנו פיתה ממולאת. כולנו גדלנו עם פיתה ביד, ובאופן אישי אני גדלתי (תרתי משמע) במלך הפלאפל בקינג ג׳ורג׳, כשהדילמה של ילדותי הייתה: עם צ׳יפס או בלי?

בדיוק מהסיבה הזו ה״עַָרַאֵיס״ הערבי נחת כאן והתקבל בתשואות ובאהבה. מדובר במעין קבב פחוס שנכנס במצב נא לתוך פיתה בשרנית שצלייתה מבשלת את הבשר, והפיתה הופכת לקראנצ׳ית ומושלמת. אני שמחה לספר לכם שתוכלו לאכול את הדבר המופלא הזה כבר מחר ובבית שלכם, כי זה כל כך קל להכנה.

העראיס המקורי הוא מבשר כבש או טלה, אך אני דווקא מעדיפה בשר בקר, ולמען האמת, הגרסאות הדגיות והצמחוניות מתאימות לי עוד יותר. בכל בחירה שתעשו, אל תשכחו להכין קערה גדולה של טחינה, וסלט שמח של עגבניות שישלימו את הביס.

טיפ: מומלץ בפעם הראשונה לנסות עראיס אחד ולראות כמה זמן אורכת הצלייה, כי כל תנור, טוסטר או מחבת מחממים בצורה שונה.

עראיס בשר בקר בבייגלה ירושלמי

מרכיבים (6 מנות)
500 גרם בשר בקר טחון טרי
1 בצל לבן גדול מרוסק גס על פומפייה וסחוט מנוזלים
1 כוס עשבי תיבול קצוצים דק (כוסברה ופטרוזיליה)
1 כפית מלח
1 כפית בהרט
½ כפית פלפל שחור טחון טרי
1 כף (15 מ"ל) שמן זית

להגשה
1 בייגלה ירושלמי/6 חצאי פיתות
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית

צילום: אפרת ליכטנשטט
עראיס בשר בקר בבייגלה ירושלמי. צילום: אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב: בשר, בצל, עשבי תיבול, תבלינים וכף שמן.
2. בעזרת כף ממלאים כל חתיכת בייגלה/פיתה ב־3־2 כפות של בשר. חשוב לא למלא יותר מדי בשר כדי שהוא יתבשל.
3. מורחים את הבייגלה/פיתות בשמן זית מבחוץ בנדיבות (זה מה שיגרום למנה להיות קריספית, אז אל תוותרו על זה).

להכנה בתנור
1. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. מכינים עוד תבנית קטנה למשקולת.
2. מניחים את הבייגלה/פיתות הממולאות על התבנית ומכסים בנייר אפייה נוסף. מניחים תבנית כבדה על הפיתות ומכניסים לתנור החם למשך 6 דקות.
3. הופכים אותן ואופים את הצד השני במשך 6 דקות נוספות.

להכנה בטוסטר לחיצה:
1. מחממים טוסטר לחיצה בשרי וממתינים כמה דקות עד שהוא חם.
2. מניחים את הבייגלה/פיתות וקולים במשך 12־10 דקות, עד שהבשר בפנים מוכן.

להכנה במחבת
1. מחממים מחבת כבדה או מחבת פסים במשך כדקה.
2. מניחים את הבייגלה/פיתות הממולאות על המחבת ועליהן כלי כבד למשקולת. מנמיכים את האש, וכעבור 5 דקות הופכים את הפיתות ואופים את הצד השני במשך 5 דקות נוספות.

להכנה במנגל
מניחים את הבייגלה/פיתות על המנגל במשך 3־4 דקות מכל צד.

עראיס פטריות וכרובית (טבעוני)

מרכיבים (6־8 מנות)
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
2 בצלים גדולים קצוצים דק־דק (אני השתמשתי באחד רגיל ואחד סגול)
2 סלסילות פטריות שמפיניון קצוצות דק־דק
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית קינמון
¼ כפית כמון
½ כפית פלפל שחור טחון טרי
2 שיני שום כתושות
5 פרחי כרובית מבושלים ומעוכים (כחצי כרובית קטנה)
1 כוס עשבי תיבול קצוצים דק (כוסברה ופטרוזיליה)
1 כף גדושה קמח (רגיל/כוסמין/מלא)

להגשה
6־8 חצאי פיתות
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית

צילום: אפרת ליכטנשטט
עראיס פטריות וכרובית (טבעוני). צילום: אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה
1. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל כרבע שעה עד שהוא רך וזהוב.
2. מוסיפים מלח, פלפל, קינמון, כמון ופלפל שחור ומערבבים היטב.
3. מוסיפים את הפטריות ומטגנים עוד 15־10 דקות עד שהן רכות ורוב הנוזלים במחבת התאדו. מצננים מעט את התערובת.
4. מוסיפים שום כתוש, כרובית מעוכה, עשבי תיבול וקמח ומערבבים לתערובת אחידה.
5. בעזרת כף ממלאים כל חצי פיתה ב־3 כפות מהתערובת.
6. מורחים את הפיתות בשמן זית מבחוץ בנדיבות (זה מה שיגרום למנה להיות קריספית, אז אל תוותרו על שלב זה).

להכנה בתנור
1. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מניחים את הפיתות הממולאות על התבנית ומכסים בנייר אפייה נוסף. מניחים תבנית כבדה על הפיתות ומכניסים לתנור החם. כעבור 6 דקות הופכים אותן, ואופים מהצד השני 6 דקות נוספות.

להכנה בטוסטר לחיצה
1. מחממים טוסטר לחיצה וממתינים כמה דקות עד שהוא חם.
2. מניחים את הפיתות וקולים 13־10 דקות.

להכנה במחבת
1. מחממים מחבת כבדה או מחבת פסים במשך כדקה.
2. מניחים את הפיתות הממולאות על המחבת ועליהן כלי כבד למשקולת. מנמיכים את האש. כעבור 5 דקות הופכים את הפיתות ואופים את הצד השני במשך 5 דקות נוספות.

להכנה במנגל
מניחים את הפיתות על המנגל במשך 3־4 דקות מכל צד.

עראייס דגים

מרכיבים (6 מנות)
500 גרם דג לבן טחון
1 בצל סגול גדול מרוסק גס על פומפייה וסחוט מנוזלים
½ כוס עשבי תיבול קצוצים דק (כוסברה ופטרוזיליה)
1 כפית מלח
1 כפית כמון
½ כפית זרעי כוסברה טחונים
½ כפית פלפל שחור טחון טרי
1 כף (15 מ"ל) שמן זית
¼ כוס צנוברים קלויים קלות על מחבת ללא שמן

להגשה
6 חצאי פיתות
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית

צילום: אפרת ליכטנשטט
עראייס דגים. צילום: אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב: דג, בצל, עשבי תיבול, תבלינים ושמן זית.
2. בעזרת כף ממלאים כל חצי פיתה ב־3־2 כפות של תערובת הדג. חשוב לא למלא יותר מידי דג כדי שהוא יתבשל.
3. מורחים את הפיתות בשמן זית מבחוץ בנדיבות (זה מה שיגרום למנה להיות קריספית אז אל תוותרו על השלב הזה).

להכנה בתנור
1. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מניחים את הפיתות הממולאות על התבנית ומכסים בנייר אפייה נוסף. מניחים תבנית כבדה על הפיתות ומכניסים לתנור החם. כעבור 6 דקות הופכים את הפיתות ואופים מהצד השני במשך 6 דקות נוספות.
להכנה בטוסטר לחיצה
1. מחממים טוסטר לחיצה וממתינים כמה דקות עד שהוא חם.
2. מניחים את הפיתות וקולים במשך 13־10 דקות עד שהדג שבפנים מוכן.

להכנה במחבת
1. מחממים מחבת כבדה או מחבת פסים במשך כדקה.
2. מניחים את הפיתות הממולאות על המחבת ועליהם כלי כבד למשקולת. מנמיכים את האש כעבור 5 דקות, הופכים את הפיתות ואופים את הצד השני במשך 5 דקות נוספות.

להכנה במנגל
הניחו את העראייס על המנגל במשך שלוש ארבע דקות מכל צד.
מגישים עם טחינה ירוקה וסלט.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    הצד האפל של הירח

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    צילום: ישעיה פיינברג

    משפט ראווה

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD