יום שני, יוני 9, 2025 | י״ג בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

להצליח עם מעקודה בפעם הראשונה

קלאסית, אספרגוס או כרובית ובטטה - המעקודה היא פשטידת ביצים ותפוחי אדמה, שאפשר להוסיף לה כל ירק ועשבי תיבול שאתם אוהבים. אז אם נשארו לכם המון ביצים ותפוחי אדמה מפסח, תוכלו ליהנות משלושה מתכונים מושלמים שמתאימים גם לנמנעים מגלוטן

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ד בניסן ה׳תשע״ט (29/04/2019 11:09)
בתוך אוכל
צילום: אפרת ליכטנשטט, כלים: עדי ניסני

צילום: אפרת ליכטנשטט, כלים: עדי ניסני

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

כפולנייה מארבעה כיוונים, לא אכלתי מעקודות אצל הסבתות שלי. אנחנו יותר בעניין של קוגל אטריות חריף או מתוק, ובחגים קוגל תפוחי אדמה.

שנים אני מפנטזת על סבתא מרוקאית שתזמין אותי לאכול מעקודה בשישי בצהריים (או בכל יום אחר בשבוע), אך הזמנה כזו מעולם לא הגיעה. הבנתי שאין לי ברירה אלא להפשיל שרוולים ולהכין לבד. יצאתי לתחקיר, קראתי מתכונים, הרמתי טלפונים לחברות ודרשתי את כל הטיפים הכי סודיים של הסבתות. לירון חברתי הזהירה אותי שצריך הרבה זמן והרבה מעקודות עד שמצליחים, אבל אני החלטתי שאני מצליחה בפעם הראשונה. וכך יצאתי לדרך. ברור שהצלחתי בפעם הראשונה וברור שמיד התקשרתי ללירון, שאמרה שסבתה ע"ה הייתה בטוח גאה בי.

המעקודה המרוקאית (מעקוד אצל התוניסאים והטריפוליטאים) היא פשטידת ביצים ותפוחי אדמה, שמכינים לגדוד של רעבים. אפשר לגוון ולהוסיף לתוכה את כל מה שאתם אוהבים – ירקות, תבלינים, עשבי תיבול ועוד.

שיתפתי ב״סטורי״ באינסטגרם את שלבי ההכנה שלי, והתחלתי לקבל תגובות מצופים נלהבים. אחת מהם, מעיין, שלחה לי את המתכון של סבתא שלה, שבו היא מקציפה את החלבונים ואופה בתנור. הייתי חייבת לנסות אותו, וגם כאן הייתה הצלחה מסחררת.
קשה לי להחליט איזו דרך עדיפה. יש לכם זמן? הקציפו את החלבונים! חוששים מאפייה על הכיריים? אפו בתנור. והכי חשוב – המעקודה מושלמת לאנשים שנמנעים מגלוטן (ולפסח). החג אמנם נגמר, אבל בטוח שיש לכם עדיין שפע ביצים ותפוחי אדמה.

מעקודה קלאסית

מתכון של סבתה של חברתי לימור בנימין.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מעקודה קלאסית. צילום: אפרת ליכטנשטט, כלים: עדי ניסני

מרכיבים (10 מנות)
לסיר בינוני בקוטר 22 ס"מ, נון־סטיק
5־6 תפוחי אדמה גדולים
10 ביצים
½ צרור כוסברה קצוצה
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
½1 כפיות מלח
1 כפית שטוחה כורכום
½ כפית פלפל לבן (או פחות)
½ כוס (120 מ"ל) שמן (כן!)
3 שיני שום חתוכות לחצאים

אופן ההכנה
1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם במים רותחים ומומלחים עד שהם רכים.
2. מקלפים אותם ובקערה גדולה מועכים לפירה גושי.
3. מוסיפים את הביצים, כוסברה ופטרוזיליה, מלח, כורכום ופלפל ומערבבים היטב.
4. מחממים שמן בסיר ומטגנים בו את שיני השום עד שהן מפיצות ניחוח ומעט מזהיבות ומוציאים אותן.
5. שופכים את הבלילה לשמן החם ומיישרים אותה בסיר.
6. מבשלים על אש גבוהה 3־4 דקות עד שהבלילה מבעבעת מעט ומתייצבת בדפנות. מנמיכים ללהבה בינונית־נמוכה ומכסים.
7. מבשלים 30־45 דקות נוספות (הזמן משתנה מסיר לסיר ומלהבה ללהבה). מדי פעם מנערים בעדינות את הסיר כדי שהמעקודה לא תידבק לדפנות.
8. כשהמעקודה נראית ממש יציבה ו״עשויה״, מורידים את הסיר מהאש.
9. מניחים צלחת גדולה על הסיר ובזהירות הופכים אותה. המעקודה צריכה להיות בצבע חום עמוק. אם זה לא הצבע שקיבלתם, החזירו לסיר לעוד כמה דקות של בישול. אם היא בצבע הנכון מוסיפים כמה כפות שמן לסיר, ומחזירים אותה פנימה, כשהצד שהיה קודם למעלה עכשיו למטה. מכסים ומטגנים עוד 20־25 דקות.
10. הופכים על צלחת ומגישים חם.

מעקודה עם כרובית ובטטה

את המעקודה הזו הכנתי על פי המתכון שקיבלתי ממעיין, עם תוספות ורעיונות שלי. כרובית ובטטה הם ירקות נפלאים בפשטידות והמרקם שלהם מושלם במעקודה. מחליפים כמה תפוחי אדמה בכרובית ובטטה ויוצאים לדרך.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מעקודה עם כרובית ובטטה. צילום: אפרת ליכטנשטט, כלים: עדי ניסני

מרכיבים (15 מנות)
סיר סוטאז׳ בקוטר 24 ס"מ, נון־סטיק, שמתאים לתנור
4 תפוחי אדמה גדולים
1 בטטה בינונית חתוכה לשניים
1 כרובית קטנה מפורקת לפרחים גדולים
8 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים
1 כף מיץ לימון
צרור כוסברה קצוצה דק
3 שיני שום כתושות
½1 כפיות מלח
1 כפית שטוחה כורכום
½ כפית כמון
¼ כפית קינמון
½ כפית פלפל לבן (או פחות)
¼ כפית אבקת אפייה
3־4 כפות שמן

אופן ההכנה
1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם במים רותחים ומומלחים, עד שהם רכים.
2. מקלפים אותם ובקערה גדולה מועכים לפירה גושי.
3. מבשלים את הכרובית במים רותחים עד שהיא רכה, מסננים ומועכים לגושים גדולים.
4. מבשלים את הבטטה במים רותחים עד שהיא רכה, מסננים, מקלפים וחותכים לקוביות גדולות.
5. מחממים תנור ל־175 מעלות.
6. בקערה גדולה שמים את הפירה ומוסיפים את הכרובית, חלמונים, כוסברה, מלח, כורכום, כמון, קינמון, פלפל ושום ומערבבים היטב.
7. מוסיפים את קוביות הבטטה ומערבבים קלות.
8. מקציפים את החלבונים כשלוש דקות עם קורט מלח וכף מיץ לימון לקצף יציב.
9. מוסיפים את הקצף לבלילה בארבעה חלקים ומקפלים בעדינות כדי שהבלילה תישאר אוורירית.
10. מחממים שמן בסיר ומוודאים שכל הדפנות משומנות היטב.
11. שופכים את הבלילה ומיישרים אותה בסיר.
12. מבשלים על אש גבוהה כ־4 דקות, מנמיכים להבה ומבשלים כחמש דקות נוספות.
13. מעבירים את המעקודה לתנור החם ואופים במשך 50־65 דקות ללא מכסה, עד שהמעקודה משחימה ויציבה מאד.
14. מצננים כחמש דקות, מעבירים סכין דקה מסביב לדפנות ומוודאים שהמעקודה משוחררת.
15. הופכים על צלחת הגשה ומגישים חם.
אפשר וכדאי להגיש עם לימון סחוט.

מעקודה עם אספרגוס

מתכון שקיבלתי ממעיין ולצ׳ר, שקיבלה מסבתה אנט פדידה. את המעקודה הזו מכינים בסיר סוטאז׳ גדול שנכנס לתנור. כאן גם מקציפים את החלבונים, ולכן היא יוצאת גדולה ואוורירית יותר. במתכון המקורי אין אספרגוס, אך לכבוד החג הוספתי את הירק האהוב עליי.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מעקודה עם אספרגוס. צילום: אפרת ליכטנשטט, כלים: עדי ניסני

מרכיבים (15 מנות)
לסיר סוטאז׳ בקוטר 24 ס"מ, נון־סטיק, שמתאים לתנור
5 תפוחי אדמה גדולים
1 צרור אספרגוס טרי חתוך גס
10 ביצים מופרדות לחלבונים ולחלמונים
1 כף מיץ לימון
צרור פטרוזיליה קצוצה
3 שיני שום כתושות
½1 כפיות מלח
1 כפית שטוחה כורכום
½ כפית פלפל לבן (או פחות)
¼ כפית אבקת אפייה
3־4 כפות שמן

אופן ההכנה
1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם במים רותחים ומומלחים, עד שהם רכים.
2. מקלפים את תפוחי האדמה ובקערה גדולה מועכים אותם לפירה גושי.
3. חולטים את האספרגוס במים רותחים ומומלחים כשלוש דקות, מסננים ושוטפים במים קרים.
4. מחממים תנור ל־175 מעלות.
5. בקערה גדולה מאוד מערבבים את הפירה עם החלמונים.
6. מוסיפים פטרוזיליה, מלח, כורכום, פלפל ושום ומערבבים היטב.
7. מקציפים את החלבונים עם קורט מלח וכף מיץ לימון במשך כ־3 דקות, עד לקבלת קצף יציב.
8. מוסיפים את הקצף לבלילה בארבעה חלקים ומקפלים בעדינות כדי שהבלילה תישאר אוורירית.
9. מחממים שמן בסיר (מוודאים שכל הדפנות משומנות היטב).
10. מוזגים את הבלילה לסיר ומיישרים אותה.
11. מבשלים על אש גבוהה כ־4 דקות, מנמיכים להבה ומבשלים כחמש דקות נוספות.
12. מעבירים את המעקודה לתנור החם (ללא מכסה) ואופים במשך 50־65 דקות, עד שהמעקודה משחימה ויציבה מאוד.
13. מצננים כחמש דקות, מעבירים סכין דקה מסביב לדפנות ומוודאים שהמעקודה משוחררת.
14. הופכים על צלחת הגשה ומגישים חם.
אפשר וכדאי להגיש עם לימון סחוט.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "העזתים יודעים שרק תחת שלטון ישראלי הם יחיו כמו בני אדם"

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    צילום: באדיבות Tulip Entertainment

    קלאסיקה בהתהוות: "שהאזאם!" יקסים את כל המשפחה

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD