ילדי בית הספר יובלים ביישוב אורנית לא יכלו לצאת ביום חמישי להפסקה: שרפה שהבעירו תושבים מהכפר הסמוך השתוללה וגרמה לזיהום אוויר חמור ולמסך עשן כבד שכיסה את השמיים. זו לא הפעם הראשונה ששרפות פיראטיות של זבל ופסולת חקלאית מטרידות את תושבי האזור. הבעיה ידועה כבר שנתיים לכל הגורמים, אך פתרון ומענה לתושבים אין.
"הפעם זה אירוע יוצא דופן בגודלו, אבל זו לגמרי שגרה", אומרת תושבת אורנית רוני וינגרטן. "לפחות פעם בחודש, אם לא פעמיים, אנחנו סובלים משרפות פריאטיות, והמצב רק הולך ומחמיר".

וינגרטן מלווה את המאבק בנושא במשך שנתיים – עד כה עם ראש המועצה הקודם שלומי לנגר, וכעת עם ראש המועצה החדש, ניר ברטל. תושבי אורנית אינם היחידים שסובלים מהשרפות הפיראטיות הבלתי נסבלות: גם תושבי מעלה־שומרון, צופים, אלקנה, שערי־תקווה, כפר־סבא, הוד־השרון וראש־העין סובלים. אולם מצבו של אורנית חמור במיוחד משום שהיישוב מוקף במוקדי הבערה.
"יש מוקדים שנמצאים בבידיא ובית־אמין, ממזרח לאורנית", מסבירה וינגרטן. "מי שאמורים לטפל בזה הם צה"ל והמנהל האזרחי. מדרום־מזרח נמצא אבו־סלמאן, עוד כפר שפשוט מצית פסולת שנאגרת אצלו. מצפון־מזרח יש שטחים חקלאיים פלסטיניים, וגם שם מדי פעם שורפים את הפסולת החקלאית – לאו דווקא אורגנית: צינורות, חומרי הדברה, ניילונים ועוד. וממערב, בשטחי ישראל, נמצאים כפר קסאם וכפר ברא, שבאופן קבוע ושיטתי עבריינים מבעירים שם פסולת".
המשטרה הירוקה מודעת לנושא, וכן המשרד לאיכות הסביבה, צה"ל, המנהל האזרחי ומשטרת ישראל. "אנחנו מדווחים אבל אף אחד לא נכנס לטפל בבעיה – לא בשטחי הרש"פ, וגם לא בשטחי ישראל שקיים בהם חוק ישראלי ואמורה להיות ריבונות ישראלית. אנחנו מרגישים שאין לנו שום מענה, לא מהרשויות בישראל ולא מהרשויות הצבאיות ומהמנהל האזרחי שאמורים לטפל בבעיה בשטחי הקו הירוק. מכיוון שאין גורם לפנות אליו, אנחנו נופלים בין הכיסאות".
התושבים מדברים על ההבערות כהתנכלות מכוונת, ומייחסים להן ממד של טרור. "זה פיגוע לכל דבר", אומרת וינגרטן נחרצות. "הם מביאים דברים ספציפית לגדר של אורנית, מדליקים ובורחים. זה לחלוטין במזיד".
"התופעה מסכנת חיים", פוסק ראש המועצה ניר ברטל. "העשן הסמיך שראינו מסכן את התושבים. הכבאי שהיה פה אמר שליד מוקד ההבערה הייתה ערמת אסבסט – זה דבר שאם היו שורפים היה צריך לפנות בגללו את כל התושבים. אורנית ממוקמת ממש על קו התפר, וכאשר פלסטינים בשטח B מבעירים שרפה, אין לנו יכולת לעבור את הגדר ולכבות אותה. לקח לנו שעה וחצי לכבות את השרפה לאחר שכבאית ישראלית בליווי הצבא נכנסה לכפר".
לדברי ברטל, רוב הפסולת מגיעה ממפעלים ישראליים שמעדיפים להיפטר מהזבל בזול. "חברות פינוי אשפה שרוצות לחסוך כסף, במקום להטמין, פשוט מעבירות את הפסולת לשטחי הרש"פ. זה כמובן לא חוקי". לצורך הטיפול בנושא הוקמה ועדה ייעודית בכנסת – ועדת המשנה לטיפול בזיהום אוויר הנגרם משרפת פסולת בשטחים פתוחים – בראשות ח"כ יעל גרמן. "אין ספק שמטרדי הריח וזיהום האוויר באזור אינם יכולים להימשך", אומרת גרמן. "נעשה הכול, במסגרת ועדת המשנה שלנו, כדי שהמשרד להגנת הסביבה יקדיש את הנחוץ כדי לתפוס את מציתי השרפות, להפסיק את המטרד ולהחזיר לתושבים את איכות חייהם".
"הוועדה מנסה לתאם בין כל הגורמים שאמורים לטפל בשרפות הפיראטיות בכל הארץ, והעבודה שנעשית שם חשובה", מסכמת וינגרטן. "אבל התחושה באורנית היא שהמענה עוד רחוק וכשהם יושבים ודנים בנושא – אנחנו פשוט נחנקים".