חשש מטלטלה בענף הבינה המלאכותית עורר סערה בוול סטריט אמש (שני), בעקבות הופעת מודל חדש דמוי ChatGPT מסין. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר שמדובר ב"קריאת השכמה" עבור עמק הסיליקון. השקת המודל האחרון של DeepSeek בשבוע שעבר זכתה תחילה לתשומת לב מוגבלת, בעיקר בשל השבעתו של טראמפ שהתקיימה באותו יום.
עם זאת, במהלך סוף השבוע זינק הצ'אטבוט של חברת הסטארטאפ הסינית למקום הראשון ברשימת האפליקציות החינמיות המורדות ביותר בחנות האפליקציות של אפל בארצות הברית, והדיח את ChatGPT של OpenAI.
החידוש שהרעיד את הענף
מה שהטריד באמת את התעשייה היה טענת DeepSeek שהיא פיתחה את המודל החדש שלה, R1, בעלות קטנה משמעותית מהשקעות הענק של חברות מרכזיות אחרות, המסתמכות בעיקר על שבבי Nvidia יקרים ותוכנות מתקדמות. .

ההתפתחות הזו משמעותית במיוחד, בהתחשב בכך שבום הבינה המלאכותית, שהחל עם השקת ChatGPT בסוף 2022, הפך את Nvidia לאחת החברות בעלות השווי הגבוה ביותר בעולם.
החדשות זעזעו את מגזר הטכנולוגיה האמריקני, והעלו שאלה קריטית: האם על ענקיות הטכנולוגיה להמשיך להשקיע מאות מיליארדי דולרים בפיתוח בינה מלאכותית, כשחברה סינית מצליחה, לכאורה, לייצר מודל דומה בעלות נמוכה בהרבה?
קריאת השכמה לוושינגטון ולענקיות הטכנולוגיה
טראמפ הגיב אתמול במהירות ואמר כי השקת DeepSeek מהווה "קריאת השכמה לתעשיות שלנו, עלינו להתמקד בתחרות ולנצח". הוא טען שזה עשוי להיות "חיובי" עבור ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות, והוסיף: "במקום להוציא מיליארדים ומיליארדים, תוכלו להוציא פחות ולהגיע, בתקווה, לאותן תוצאות".

סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, צייץ בפלטפורמת X כי "מרענן שיש מתחרה חדש". הוא תיאר את R1 של DeepSeek כ"מודל מרשים, במיוחד בהתחשב במה שהם מצליחים להציע בעלות כזו", והתחייב להאיץ את שחרור המוצרים של OpenAI.
השפעה על יחסי סין-ארצות הברית
ההתפתחות מגיעה על רקע מאמצי הממשל האמריקני לאסור על אפליקציית טיקטוק הסינית או לכפות את מכירתה. דיוויד סאקס, יועץ טראמפ לנושא בינה מלאכותית ומשקיע בולט, אמר כי הצלחת DeepSeek מצדיקה את החלטת הבית הלבן לבטל צווים נשיאותיים שהוציא ג'ו ביידן, אשר קבעו סטנדרטים בטיחותיים לפיתוח בינה מלאכותית. "הרגולציות האלו היו חונקות את החברות האמריקניות ללא שום ערובה שסין תפעל באופן דומה", כתב סאקס בפלטפורמת X.
אדם קובצ'ביץ', מנכ"ל ארגון המסחר הטכנולוגי Chamber of Progress, אמר: "עכשיו הדאגה המרכזית שלנו בבינה מלאכותית צריכה להיות לוודא שארצות הברית מנצחת". משקיע הטכנולוגיה ומקורבו של טראמפ, מארק אנדריסן, הכריז כי "R1 של DeepSeek הוא רגע הספוטניק של הבינה המלאכותית", בהתייחסו לשיגור הלוויין הראשון בידי ברית המועצות ב-1957, שהדהים את העולם המערבי.
השלכות כלכליות
"הכלכלה של הבינה המלאכותית עשויה להתהפך לחלוטין אם סין משיגה את ארצות הברית במרוץ הבינה המלאכותית", הזהירה קתלין ברוקס, מנהלת מחקר ב-XTB, בהודעה ללקוחות.
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, אמר ברשתות החברתיות כי בינה מלאכותית זולה יותר היא "טובה לכולם". אך בשבוע שעבר, במהלך הפורום הכלכלי בדאבוס, הזהיר נאדלה כי "עלינו לקחת ברצינות רבה את ההתפתחויות מסין". מיקרוסופט, שמאמצת באופן נלהב את הבינה המלאכותית הגנרטיבית, מתכננת להשקיע 80 מיליארד דולר השנה בפיתוח בינה מלאכותית, בעוד שמטא הודיעה ביום שישי האחרון על השקעה של לפחות 60 מיליארד דולר.
משחק הוגן" או יתרון טכנולוגי סיני?
רוב ההשקעות האמריקניות מופנות לכיוון Nvidia, אך מניות החברה צנחו ב-17 אחוזים ביום שני. ההתפתחות זו מרשימה במיוחד לאור העובדה שגישתה של DeepSeek לשבבים המתקדמים של Nvidia חסומה, כייוון שהיא חברה סינית הנתונה להגבלות הייצוא שהטילה ארצות הברית. הגבלות הייצוא "דוחפות חברות סטארטאפ כמו DeepSeek לחדש בדרכים שמתעדפות יעילות, שיתוף משאבים ושיתופי פעולה", נכתב במגזין MIT Technology Review.

אילון מאסק, שהשקיע רבות בשבבי Nvidia עבור חברת xAI שלו, האשים את DeepSeek שהיא מסתירה את השימוש שהיא עושה, באופן אסור, בשבבים מדגם H100. ההאשמה זו הועלתה גם על ידי מנכ"ל ScaleAI, סטארטאפ בעמק הסיליקון הנתמך על ידי אמזון ומטא.
עם זאת, המשקיעה מהונג קונג, ג'ן זו סקוט, כתבה בפלטפורמת X כי "האשמות כאלו נשמעות כמו תלונה של קבוצת ילדים עשירים שהפסידה לקבוצת ילדים עניים". בהצהרה רשמית, Nvidia מסרה כי הטכנולוגיה של DeepSeek "תואמת לחלוטין את תקנות הייצוא".