יום רביעי, יולי 16, 2025 | כ׳ בתמוז ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

סופריטו, כמה פשוט ככה טעים

הסופריטו הוא תבשיל קל וטעים כל כך שאפשר בקלות לקרוא לו קסם. אם רק תהיו סבלניים בטיגון גם אתם תצליחו

מאת  אפרת ליכטנשטט
ט׳ בטבת ה׳תשפ״ב (13/12/2021 08:13)
בתוך אוכל, מוצש
צילום: אפרת ליכטנשטט

סופריטו עוף עם פטריות. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

ישבנו בבוקר בקפה הקבוע וגיסתי נעמה הצטרפה. מה אני אכין היום לצהריים? שאלתי אותה, בא לי לחדש! ״סופריטו״ היא אמרה בלי לחשוב פעמיים ״זה קל וטעים וכולם אוהבים״. היה לי קצת לא נעים שמעולם לא הכנתי סופריטו אז רצתי הביתה לפצח את המשימה. כמובן שהייתי צריכה להכין אותו שלוש פעמים, כל פעם בגרסה קצת שונה כדי להחליט מה אני הכי אוהבת (לא מגלה לכם).

הסופריטו הגיע אלינו מהמטבח היהודי־ספרדי ובתוך המילה הזו מגולמים עשרות אם לא מאות מתכונים, לכל עדה סופריטו משלה ולמעשה לכל אמא (ואבא!) וסבתא סופריטו משלה. המילה סופריטו פירושה ״מטוגן/מוקפץ״, והמאכל היהודי כולל בדרך כלל רק תפוחי אדמה ועוף, בתיבול מינימליסטי. אני כמובן הרשיתי לעצמי להוסיף גזרים ופטריות (אל תגלו לאף אחד!).

טעמו הייחודי של הסופריטו מתקבל דווקא מהפשטות של המרכיבים, אבל על דבר אחד אסור לוותר – טיגון ממושך במחבת או בסיר עד שתפוחי האדמה שחומים ממש, כמעט שרופים. גם את העוף/בשר חשוב לסגור היטב כדי לשחרר מהם את כל האוממי הטעים ואז כשהם נפגשים לשעה של שיחה במחבת קורה הקסם. לסופריטו לא מוסיפים הרבה מים בזמן הבישול כי המטרה היא שהירקות והבשר יתאדו (אחרי הטיגון) ולא יתבשלו. קשה להאמין איך מחומרים כל כך בסיסיים ותיבול פשוט יוצאת מנה כל כך מופלאה. ואולי בעצם – זו כל התורה כולה. בואו לבשל!

סופריטו נקניקיות טבעוניות

אנחנו בבית תמיד דואגים גם לאופציה צמחונית/טבעונית והפעם שילבתי נקניקיות טבעוניות חדשות שהיו שידוך מצויין למנה. כיוון שהן לא צריכות בישול ארוך מוסיפים אותן לסיר רק לשלב האידוי. אפשר כמובן להשתמש גם בנקניקיות בשריות, מומלץ מסוג איכותי כמו צ׳וריסו, מרגז וכדומה.

סופריטו נקניקיות טבעוניות. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

4 כפות שמן רגיל/זית
1 בצל גדול חתוך גס
1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות
2 גזרים קלופים וחתוכים גס
½1 כפיות מלח
1 כפית פפריקה
1 כפית כורכום
½ כפית פלפל שחור
800 גרם נקניקיות של ביונד מיט או חברה אחרת לבחירתכם
1 כוס (240 מ״ל) מים

אופן ההכנה

1. מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל 10 דקות עד שהוא מתרכך.
2. מוסיפים את תפוחי האדמה והגזרים ומטגנים אותם כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים.
3. מוסיפים מלח, פפריקה, כורכום ופלפל שחור ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את הנקניקיות ומערבבים.
5. מוסיפים כוס מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
6. מבשלים כ־45 דקות עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.

מגישים חם.

סופריטו עוף עם פטריות

המתכון הכי מוכר של סופריטו מבוסס על השילוב של עוף ותפוחי אדמה, כמה פשוט – ככה טעים. אני כמובן הייתי חייבת להתחכם והוספתי פטריות מיובשות שתמיד יש לי במזווה והן מוסיפות עומק וטעם נהדר.

צילום: אפרת ליכטנשטט
סופריטו עוף עם פטריות. צילום: אפרת ליכטנשטטהוא תר

מרכיבים

25 גר' פטריות שיטאקי מיובשות
1 כוס (240 מ״ל) מים רותחים
3 בצלים גדולים חתוכים גס
½1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות
1 כפית מלח
1 ק"ג כרעי עוף (או עוף שלם מחולק)
מלח ופלפל בנדיבות

אופן ההכנה

1. משרים את פטריות השיטאקי בקערה עם כוס מים רותחים.
2. מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל 10 דקות עד שהוא מתרכך.
3. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים אותם כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים.
4. מוסיפים מלח ומערבבים היטב.
5. מוציאים את תפוחי האדמה החוצה, מוסיפים כף שמן וכשהסיר חם מוסיפים את העוף.
6. ממליחים ומפלפלים בנדיבות.
7. מטגנים את העוף במשך 20־30 דקות עד שהוא שחום היטב מכל הכיוונים *.
8. מחזירים את תפוחי האדמה לסיר.
9. מוסיפים את הפטריות עם המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
10. מבשלים כשעה עד שתפוחי האדמה רכים מאד והעוף מוכן.

מגישים חם.

* אפשר גם לטגן את העוף ותפוחי האדמה במקביל בשתי מחבתות לחיסכון בזמן (ולבזבוז כלים).

סופריטו בשר

משקיעים בבשר איכותי ובתפוחי אדמה טריים ומתקבל אחד הסירים הכי טעימים שתכינו, באחריות!

סופריטו בשר. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

4 כפות שמן רגיל/זית
1 ק"ג בשר צלי כתף/מספר 5, חתוך לקוביות קטנות (2×2 ס״מ) בקשו מהקצב שיחתוך לכם.
2־3 בצלים גדולים קלופים, חתוכים לקוביות גדולות.
1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות.
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
2 כוסות (480 מ״ל) מים רותחים

אופן ההכנה

1. מחממים שמן בסיר גדול ומוסיפים את הבשר. ממליחים ומפלפלים בנדיבות.
2. מטגנים אותו כעשר דקות על אש גבוהה עד שהוא צרוב היטב מכל הכיוונים.
3. מוציאים את הבשר לקערה בצד ומוסיפים לסיר (עם נוזלי הטיגון הטעימים שנשארו) את הבצל ותפוחי האדמה.
4. מטגנים אותם כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים.
5. מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים היטב.
6. מחזירים את הבשר לסיר עם התפוחי אדמה.
7. מוסיפים מים רותחים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
8. מבשלים כשעה עד שתפוחי האדמה רכים מאוד והבשר רך ומוכן
(תטעמו ותבדקו).

מגישים חם.

תגיות: אוכלמתכוניםנקניקיותסופריטועוףפטריות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    שידוכים, הדור הבא: הכירו את "אלגו"

    הידיעה הבאה

    יצאו לרחובות: עשרות אלפי ארגנטינאים מחו נגד עסקה עם קרן המטבע הבינלאומית

    הידיעה הבאה

    אשליית שיגעון הגדלות של סער

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD