זוהי עונת השום והוא מפתיע ומריח מכל פינה. ערב החג אצל הירקן שלי היה חגיגת שום של ממש, השום הטרי נחטף וכעת הוא מתייבש בחצרות ובמרפסות ולכל מי שקנה יהיה שום נפלא לכל השנה. הרשת התמלאה בתמונות ובמתכונים לשום טרי, אך במדור היום נעסוק בשום היבש, כי את הטרי אפשר להשיג רק כשבועיים בשנה.
השום נמצא כאן מאז ומתמיד וסגולותיו הפכו אותו לגידול פופולרי כבר בעת העתיקה. מספרים שהמצרים האמינו ביכולתו להעניק כוח ונתנו לבוני הפירמידות (אנחנו?) לאכול שום. לשום היה ערך רב, ובתקופות קדומות מחירו של עבד היה שווה כ־7 ק״ג של שום. כיום, אחרי מחקרים רבים, אנחנו יודעים שהשום אכן מועיל מאוד לבריאות ולא במקרה הוא נחשב ל״אנטיביוטיקה של הטבע״. הוא עשיר בוויטמין C, ויטמין B6 ומנגן, ועוזר להילחם בזיהומים, דלקות ומחלות בזכות חומר פעיל בשם אליצין.
השום גם יעיל כנוגד חמצון, מפחית כולסטרול, מסייע בתהליכי הרזיה ועוזר לתפקוד התקין של הכליות. בנוסף לכך הוא עוזר להוריד את כמות הסוכר בדם, נלחם במחלות לב, מוריד לחץ דם ואף נלחם בהצטננות ובשפעת. כן כן, הכול נכון.
אין צורך להרבות באכילת שום. את כל התכונות הטובות האלה תשיגו על ידי צריכת שתי שיני שום ביום, עדיף במצב טרי ועדיף סמוך לזמן הכתישה או החיתוך.
בואו להכין מתכוני שום!
ממרח קונפי שום ובונוס: שמן שום
איזה כיף לפתוח את המקרר ולגלות בתוכו צנצנת קונפי שום כזאת מופלאה, שאפשר בעזרתה לשדרג כריכים, תבשילים ובעצם כל דבר! מי הכין את הצנצנת הנהדרת הזאת? אההה, זאת אני!

מרכיבים
5־6 ראשי שום לא קלופים (או כמה ראשים שנכנסים בסיר קטן)
כ־½ ליטר שמן זית לכיסוי השום
½ כפית מלח
ענף טימין
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־120 מעלות.
2. מניחים בצפיפות את השום הלא מקולף בסיר קטן עם מכסה המתאים לתנור, חשוב שהסיר יהיה צפוף בראשים כדי שהם לא יצופו.
3. מוזגים שמן זית לסיר עד שהכול מכוסה, מפזרים את המלח ומוסיפים את הטימין.
4. מכסים את הסיר, שמים אותו בתנור ואופים שעתיים.
5. מניחים לשום להתקרר לגמרי בתוך הסיר.
6. כשהשיניים קרות לגמרי לוחצים החוצה את השום לתוך קערה – הוא יוצא בקלות כמו ממרח, אם הוא לא יוצא אפשר לחתוך את החלק העליון של השן (ממליצה לעבוד עם כפפות).
7. מעבירים את הממרח לצנצנת מעוקרת ושומרים בקירור.
8. מעבירים את השמן דרך מסננת ישר לתוך בקבוק נקי, ושומרים בטמפרטורת החדר.
עוף בחמישים שיני שום
הכותרת מעט מלחיצה אבל שיני השום כשהן שלמות ולא כתושות לא גורמות לחריפות אלא פשוט מתבשלות, מתרככות והופכות לסוג של ״קונפי״. שדרוג מושלם ומיוחד לעוף הקבוע שלכם.

מרכיבים
8־10 מנות
½1 ק"ג עוף, כרעיים וירכיים לפי טעמכם
3־4 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לרבעים
1 בצל לבן/סגול חתוך לרבעים
50 שיני שום קלופות
למרינדה
3 כפות שמן זית
1 כף מייפל/סילאן
2 כפות רוטב סויה
1 כף מיץ לימון
½ כפית פפריקה מתוקה
להגשה:
חופן פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה.
2. שמים בקערה עם מכסה את תפוחי האדמה, העוף הבצל והשום, מוזגים עליהם את המרינדה ומשקשקים לערבוב טוב.
3. מעבירים את כל תכולת הקערה לתבנית ומסדרים את השומים בין חלקי העוף.
4. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים שעתיים בטמפרטורה של 200 מעלות טורבו.
5. מסירים את הנייר ואופים 5 דקות נוספות להזהבה קלה (לא חובה).
מפזרים פטרוזיליה ומגישים חם.
לחמניות שום
הלחמניות האלה כל כך יפות וטעימות, שאתם פשוט חייבים להכין אותן, אין לכם שום ברירה.

מרכיבים
4־15 יחידות
לבצק
500 גרם (½3 כוסות) קמח
2 כפיות שמרים יבשים
¼ כוס סוכר
1 כפית אבקת שום
½ כפית פלפל שחור
1 כפית אבקת זנגוויל
¼ כוס שמן זית
1 ביצה
¾ כוס מים
½1 כפיות מלח
למילוי
3 שיני שום כתושות
¼ כפית מלח
60 מ״ל שמן זית (רבע כוס)
חופן פטרוזיליה
להברשה: ביצה טרופה
אופן ההכנה
1. הכנת הבצק: בקערת מיקסר שמים קמח, שמרים, סוכר, אבקת שום, פלפל וזנגוויל ומערבבים היטב.
2. מפעילים את המיקסר עם וו לישה ומוסיפים שמן וביצה.
3. בתחילה שמים רק חצי כוס מים, ואם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים עוד קצת מים בהדרגה. אפשר גם לעזור לבצק עם מרית. כל קמח זקוק לכמות מים שונה.
4. מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־9 דקות לבצק גמיש וחלק. אם הבצק נראה לכם רטוב מדי הוסיפו כף קמח, ואם הוא פירורי ולא מתאחד לכדור הוסיפו מים. הבצק צריך להיתפס על וו הלישה ויכול להידבק קצת למטה, אבל בגדול צריך להיות מאוחד.
5. אחרי 9 דקות מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים לצורת כדור.
6. מעבירים את הכדור לקערה גדולה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה במקום חמים.
7. עיצוב ואפייה: מכינים עטרות נייר של קאפקייקס.
8. בנינג׳ה או מעבד מזון קטן שמים את חומרי המילוי וטוחנים לקרם חלק.
9. לאחר שהבצק תפח, מקמחים את משטח העבודה ומעבירים אליו את הבצק.
10. מחלקים את הבצק לשני חלקים, ומחזירים לקערה כדור אחד.
11. בעזרת מערוך מרדדים את הכדור הראשון (אני ממליצה להתחיל מצורה מלבנית) לעלה גדול מאוד בעובי של 3־4 מ״מ.
12. מורחים על הבצק מחצית מהשמן הירוק.
13. חותכים לקוביות בגודל 4־5 ס״מ (זכרו שהם צריכים להיכנס לעטרות הנייר).
14. עורמים 6־7 ריבועים זה על זה ומניחים בתוך הניירות בצורה אנכית. חוזרים על הפעולה עם כדור הבצק השני. אם יש שאריות אפשר להכניס את הכול בעטרת נייר נוספת.
15. מכסים במגבת ומתפיחים חצי שעה נוספת.
16. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
17. מברישים בביצה טרופה ואופים 15־20 דקות עד שהמאפים משחימים מעט (אפשר לבדוק עם קיסם שהבצק מוכן). הימנעו מאפיית יתר.