יום רביעי, יוני 11, 2025 | ט״ו בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

עושים פסטיבל: מסעדה מאיטליה נוחתת בתל-אביב

כשהשפית איסה מאזוצ'י מתארחת במסעדת "הירקון 99", כל מרכיב במנה מטופל כמו מלך - והמרוויחים הגדולים הם הסועדים

מאת  חן ואלון קורן
ו׳ בכסלו ה׳תשע״ט (14/11/2018 13:15)
צילום: יח"צ חו"ל

צילום: יח"צ חו"ל

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

כפר קטן בצפון־איטליה (חמישים קילומטר דרומית למילאנו), מסעדה משפחתית. האבא הוא רב המלצרים, האחות מארחת והאמא יושבת בכניסה ומרדדת פסטה. השפית איסה מאזוצ'י עומדת בנעלי אולסטאר לבנות וחצאית במטבח הפנימי, ועם הרבה כבוד לאזור, מחברת חומרי גלם שליקטה בסביבה הקרובה לכדי מנות מופת עדינות ומקומיות. כמה מקומיות? מול המסעדה יש גינה קטנה ובה גדלים כל הירקות והפירות שבהם משתמשת השפית במטבח שלה. מעבר לגינה זורם נהר, שבו שוחים פורלים, ולמרות שפורל נחשב במסעדות העילית לדג נחות, במסעדה של שפית איסה משתמשים בו דרך קבע, כי הוא כאן, ויש לזה חשיבות גדולה.

סבלנות שורה על המסעדה: השפית חולטת את התרד ומניחה בצד. מקפיצה פטרוזיליה בשמן זית ומיד מעבירה לאמבטיית קרח כדי לשמור על הצבע הירוק הזרחני. היא צנועה ולבבית.

במסגרת אירועי Round tables מגיעה השבוע מאזוצ'י לתל־אביב לבשל יחד עם שף עובד אלפיה במסעדה שלו "הירקון 99", במלון דן. בארוחה יוגשו מנות שהשפים בנו יחד, מחומרי גלם מקומיים משם ומכאן.

זכינו לטעום כמה מהמנות, ואנחנו כאן כדי לספר לכם שגם אם אתם מרגישים שכבר ראיתם וטעמתם הכול – את הארוחה הזאת אסור לכם לפספס.

צילום: יח"צ חו"ל
ת הארוחה הזאת אסור לכם לפספס. צילום: יח"צ חו"ל

הארוחה נפתחת במשעשע־חך ("אמוז בוש") כמיטב המסורת במטבחי העילית – מרק עגבניות עם בצל סגול, איולי בזיליקום ומיצוי מלפפונים. כלום־כלום שהוא עולם של טעמים בפה.

הפורל, האהוב כל כך על השפית, מוגש לאחר כבישה קלה של עשרים דקות בטיפה אחת של מי ורדים, שמן זית ומלח. נתח מהמם ועדין של דג נהרות עם טעם של ים, מונח על איולי שקדים עם חתיכות זעירות של קיווי, תפוח, אננס ותות. מעל הכול יש אורז ארבוריו מבושל, מיובש ומטוגן (ככה זה כשמדובר במטבח עילי אמיתי – כל רכיב במנה עובר תהליכים של ימים ארוכים, עם הרבה סבלנות והבנה) ועלי ורדים טריים. אני מבטיחה לכם שברגע שתיקחו ביס מהמנה המופלאה הזו אתם תתאהבו בה מיד, ובכל זאת בעיניי המנה הבאה אף עולה עליה.

רביולי פריך מבצק איטלקי אמיתי, ממולא בדלעת ערמונים, ועל אף שהוא מטוגן לא תבחינו בזה. מעל הרביולי מוסטרדה – פרי שמבושל עם חומץ וסוכר, במקרה הזה אגס. אבל מה זה מבושל? ביום הראשון היא מבשלת את האגס, ומקררת. ביום השני מבשלת שוב ומקררת. ביום השלישי שוב. ואז היא מוסיפה פנימה דרופ אחד של תמצית חרדל מרוכזת. ומעל זה בצל כבוש ועלה יפהפה של גזר.

אלו מנות של מלאכת מחשבת, יש חשיבות לכל מרכיב ומרכיב, שום דבר לא מונח פה סתם "לקישוט" או "שיהיה". ובכל מנה כזאת אתם תהיו חייבים להתאמץ להניח על המזלג קצת מכל דבר. ולעצום עיניים.

בשולי הצלחות במסעדה שלה, בכפר הקטן בצפון איטליה, היא מזקקת נקודה לבנה. "כל בן אדם צריך את החתימה שלו", ובשבילה, החתימה שלה היא סימבול לחלב אם. עוד לפני שהיא שפית, היא אמא. צנועה, פשוטה ומהממת. מבשלת מדויק עם המון טעם. החיבור שלה עם שף עובד אלפיה הוא משמיים, כי יחד הם מגישים לכם על הצלחת גן עדן (מקומי, קרוב, שממנו לוקטו כל חומרי הגלם).

מסעדת הירקון 99 היא מסעדה קטנטנה, כמעט לא רואים אותה. תשעה שולחנות בסך הכול. התפריט שלה גם הוא מבוסס על פשטות ועדינות שנפגשות בתום תהליך מדויק עבור כל חומר גלם במנה. מוגשות שם מנות כמו סלט לבבות חסה עם תמרים על גחלים בטעמים של עשן, טורטליני טלה ופלחי ארטישוק עם סלט קצוץ־קצוץ של עגבניות טריות מעל, או פילה שהוא פשוט הפילה המושלם. מנות שהן סיבה בפני עצמה להתלבש יפה ולהגיע לכאן גם אם לא הצלחתם להשיג שולחן במסגרת הפסטיבל.

על הספקטרום של מטבח עילי קיימות שתי אסכולות עיקריות. האחת גורסת שמטבח עילי צריך למצוא את חומרי הגלם הטובים בעולם ולהטיס אותם אליו. השנייה טוענת שאוכל הוא טעים וטוב יותר אם הוא לוקט, ניצוד ונקטף באזור הגיאוגרפי של המסעדה. אפשר לומר שהאסכולה הראשונה רווחת בעיקר במדינות מערביות עשירות עם חומרי גלם דלים, והאסכולה השנייה רווחת במדינות עם חומרי גלם עשירים כמו צרפת ואיטליה. מטבחי "זירו קילומטר", כאלו שהשף מבשל אך ורק את מה שגדל סביבו, זוכים בדרך כלל להכרה הגבוהה ביותר בעולם האוכל. לפי השיטה הזו, כמהין לבנות שנחגגות במסעדות היקרות אמורות להיאכל רק באזור אלבה, היכן שהן באמת גדלות. אבל הגלובליזציה המואצת מובילה למגמה הפוכה. חומרי גלם יקרים או נדירים מוטסים דרך קבע ברחבי העולם, והמושג מטבח מקומי מתרוקן מתוכן.

 

תגיות: מסעדה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

    ניצב בשער

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD