“להתראות עכו", ספרו החדש של עלא חליחל, הוא ספר שאינו מנסה לעורר הזדהות בקרב הקורא: הוא לא מתמקד בסביבה מוכרת, ובדמויות שכולנו יכולים להרגיש קרובים אליהן. במקרה הזה, ההפך הוא הנכון. חליחל מתאר בצורה בהירה מציאות רחוקה וכמעט דמיונית המגוללת את סיפור המצור הצרפתי בראשותו של נפוליאון על עכו הבצורה, שנמצאת תחת שלטון הטירוף של אחמד אל־ג'זאר. נפוליאון מעוניין בעכו כדי לבסס את שליטתו בארץ ישראל. אל־ג‘זאר, לעומת זאת, לא רק מעוניין בשמירה על מעמדו כשליט עכו, אלא הוא מלא שנאה ותיעוב – אם כי גם קנאה – כלפי נפוליאון. יועצים שונים, מלאי פוליטיקה ועניינים אישיים, מנסים להתנהל תחת השלטון הדיקטטורי של אל־ג'זאר, בהצלחה חלקית; בינתיים, החיילים ותושבי עכו ממתינים לסיום המצור.

כל הדמויות בכמעט־מלחמה הזו עסוקות בפחד, בתיעוב ובגרוטסקה, המאפיינים שדה קרב של לפני יותר ממאתיים שנה. בניגוד לתיאורים ספרותיים אחרים של מצור ומלחמה, מרכז העניינים ב"להתראות עכו" הוא דווקא העיר הנצורה תחת השלטון העות‘מאני, ולא המחנה הצרפתי המחכה לנפילתן של החומות. מקריאה של הספר לא ברור האם אנחנו רוצים שעכו תיפול או שדווקא נפוליאון ייכשל.
חצרו של אל־גז’אר היא מקום מוכה טירוף: כל אחד שם יכול לאבד את ראשו בכל רגע נתון, וללא סיבה מיוחדת. התקפי הזעם שלו הם דבר שבשגרה. גם המחנה הצרפתי אינו חף מטירוף, והדבר רק מוסיף לשיגעון של אל־ג'זאר. ייחודו של הספר הוא במרחק המציאותי שהוא יוצר, וביכולת שלו לסחוף את הקורא למציאות הזו ולשייך אותו אליה. לאחר קריאה של כמה עמודים, העולם שחליחל בורא נראה אפשרי, ואפילו קרוב מאוד.
הספר הופך למסקרן יותר כאשר מתייחסים לעובדה שחליחל עצמו הוא תושב עכו. נראה כאילו הוא זורק אותנו לאותם הרחובות בעיר העתיקה שהוא צועד בהם, רק בתקופה אחרת, כאשר בסמטאות עכו הסתובבו אנשים אחרים, תחת שלטונו הנורא של אל־ג'זאר. הסוגה המתארת שלטונות ועולמות רחוקים תופסת תאוצה בעולם הטלוויזיה והספרות, וספרו של חליחל מתאים לטרנד הזה, אך הייחוד שלו בכך שהוא מתאר מאורע שהתרחש כאן, בארץ ישראל. הקרבה הפיזית והמרחק הכרונולוגי יחד יוצרים ספר שחובה לקרוא.
להתראות עכו, עלא חליחל, תרגום: יוני מנדל, הוצאת עם עובד, 298 עמ'
לב בצום
"דברו על לב" הוא אירוע של קבוצת "כביש אחד" בליל תשעה באב, עם סדנאות כתיבה, פסיכודרמה ושירה.
מוצ"ש 21.7, חצר מגדל דוד, ירושלים,
כניסה: 20 ₪
מה שבע
פסטיבל 7 בבית אבי חי. שבעה ימים של תרבות ישראלית. בין המשתתפים: חיים באר, דורי מנור, קובי מידן ובלהה בן–אליהו.
23–31 ביולי, בית אבי חי, ירושלים
מסכת מכות
רועי חסן, יונתן ברג, אסתי ג' חיים ויובל אביבי בערב סיפורים אמיתיים, מחווה לאסופת הסיפורים החדשה "יאללה מכות", בהוצאת אחוזת בית. חמישי 26.7, 20:30, מרכז אדמונד דה–רוטשילד, תל–אביב