יום רביעי, יוני 11, 2025 | ט״ו בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

"שפים יוצרים מנות כדי לספק לאנשים מזון לגוף ולנפש"

לשכת התעסוקה: חמדת גולדברג, שפית פרטית

מאת  ליאור שפירא
כ״ה באב ה׳תשפ״א (03/08/2021 13:47)
"שפים יוצרים מנות כדי לספק לאנשים מזון לגוף ולנפש"

חמדת גולדברג. צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

מה את עושה?

שפים יוצרים מנות ומתכונים ומבשלים כדי לספק לאנשים מזון לגוף ולנפש. הם נבדלים זה מזה בסגנון, באג'נדה, ברקע וגם בקהלים שאנחנו משרתים. יש שפים של מוסדות, שפים של מסעדה, של קייטרינג, שפים פרטיים. אני שפית של קייטרינג פרטי קטן משל עצמי.

מה ההבדל בין טבח לשף?

טבח הוא ביצועיסט. לשף יש ספקטרום יותר רחב על המקצוע: לשפים יש אג'נדה, רעיון שהם מנסים לקדם באמצעות האוכל שהם מבשלים. יש שפים שיבחנו מקומות, תרבויות, סגנונות בישול. כדי להיות שף צריך גם לדעת ליצור אוכל ברמה גבוהה. בסוף יש מוצר, והמוצר הזה צריך להיות טעים.

חמדת גולדברג. צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

איך נראית שגרת העבודה?

עבודה על אירוע מתחילה מכתיבת תפריט. את התפריט אני מפרקת לרשימת קניות וספקים – ולרשימת עבודה: מה אני צריכה להכין בכל יום כדי להגיע לארוחה. יש דברים שצריך להכין על המקום ויש דברים שאפשר להכין מראש. לוגיסטית יש לדעת מה להזמין מאיזה ספק, לתזמן את הספקים, לדעת כמה להזמין כדי לא לזרוק חומרי גלם (וכסף) לפח. ההכנות כוללות גם חיתוך ואריזה. עיקר העבודה שלי הוא בסופי שבוע. אני יכולה לא לעבוד בראשון עד שלישי, ברביעי עושים קניות, ובחמישי־שישי מבשלים.

איך התחלת לעבוד בתחום?

תמיד אהבתי לבשל ושיחקתי במטבח. כסטודנטית עבדתי במטבח של קייטרינג תעשייתי נחשב, התחלתי כמקלפת פלפלים קלויים. מעט אחר כך, כשהקונדיטורית התפטרה, הכנתי את המתכונים שהיא השאירה. עבדתי בבית קפה במחנה יהודה, שם היה המטבח שלי והתחלתי ליצור. אחר כך הייתי סו־שף במסעדות באיטליה, לרבות מסעדת מישלן, ומשם לאחת המסעדות הטובות בניו־יורק. הייתי שפית ראשית של מסעדה בירושלים ואחרי שמונה שנים כשכירה מרגע שהתחלתי לעבוד במטבחים – הפכתי לעצמאית ופתחתי את הקייטרינג שלי.

מה את אוהבת במקצוע

את תהליך בניית המנה: הוא יכול להתחיל מאסוציאציה או מחומר גלם או ממזג אוויר או ממשהו שלקוח אמר. על זה מתחילים להלביש: יש לך צלחת וצריך שיהיו בה דברים בטמפרטורה הנכונה, במרקם הנכון, ועליה להיראות טוב.

מה את לא אוהבת במקצוע?

זה מקצוע שלכאורה כל אחד יודע לעשות, אז מצד אחד, למה הוא נחוץ? מצד שני, המעבר בין תחביב למקצוע הוא מהותי. לא רק מבחינת איך מבשלים כמות גדולה. גם אין בו סלחנות: אם הגשת ל־50 איש משהו לא טעים במסעדה, זה חמור מלפשל כשמגישים אוכל ביתי ל־50 איש.

טעות של מתחילים.

כשעבדתי בקייטרינג הכנתי 12 עוגות גבינה ולא היה מספיק סוכר במטבח. הכנתי את תערובת הגבינה ואמרתי לשף שמחר לפני האפייה צריך להוסיף שלושה קילו סוכר. למחרת לא יכולתי להגיע לעבודה, והאירוע התקיים. הבעלים אמר שיש לי מזל. זה היה אירוע של שוחרי בריאות שהתלהבו מהעוגות נטולות הסוכר. למדתי שאני אחראית לתבשיל שלי ולא להשאיר דברים חצי עשויים.

כמה עובדות על שפים

איפה לומדים

לתחום אין מסלול כניסה אחד. עבודה במטבחים היא חובה. ניתן ללמוד בבית ספר לבישול בארץ או בחו"ל, והלימודים יכולים לסייע לגיבוש התפיסה.

 איפה הכסף

לשפים יש עלויות מזון, עלויות משקאות ועלויות כוח אדם. במסעדות עלות האוכל היא בערך 30% מסך המנה. 7% רווח במסעדה נחשב רווח יפה. בקייטרינג אחוזי הרווח הם 20%־40% והם כוללים בתוכם גם פיצוי על הזמן שבו אין עבודה.

שכירים או עצמאים

גם וגם. שפים שכירים יכולים לעבוד במסעדות ובקייטרינג, או לעשות אותו הדבר כעצמאים. במסעדות שף יכול להיות שכיר, שותף או בעלים.

סוגי שפים

לשפים יש התמחויות ותתי–התמחויות. יש קונדיטורים של קינוחים וביניהם כאלו שמתמחים למשל במוסים או בבצקים. יש אופים. יש שפים של מטבחים ספציפיים לפי מקומות או תקופות. או כאלו שמתמחים בטכניקות או בחומרי גלם מסוימים

תגיות: לשכת התעסוקה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    תיק תק: כל הזמנת נסיעה דומה למילוי כרטיס לוטו

    הידיעה הבאה

    "שיטת אשכנזי" מפספסת הזדמנות להציג זוגיות שוויונית ובריאה

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה

    "שיטת אשכנזי" מפספסת הזדמנות להציג זוגיות שוויונית ובריאה

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD