בשנים האחרונות שוטפת את ישראל מהפכת הטבעונות. יש אדמו"ר שמרביץ בעם את תורתו (גארי יורופסקי) וכוהנת גדולה (טל גלבוע), וכמו בכל דת, לצד המאמינים השקטים תמצאו גם עדת קנאים קולנית שמנסה להמיר את דתם של כמה שיותר בני אדם ולגרום להם לראות את העור.
הטרנד העולמי הזה תפס בארץ הקודש תאוצה מוגברת, ולכן לא הופתענו לגלות שמקדונלד'ס העולמית בחרה בישראל כמדינה השלישית שבה ישוּוק ההמבורגר הטבעוני המדובר שלה (אחרי פינלנד וגרמניה). כמה ימים לאחר ההכרזה החגיגית מיהרה גם בורגראנץ', רשת הההמבורגרים העברית הראשונה, ליישר קו, והשיקה קציצה נטולת מוצרים מן החי משלה. כל זה קורה בתזמון מושלם מבחינתנו – רגע לפני תשעת הימים. וכך, גם מאמיני הדת היהודית יוכלו להמשיך לצרוך את הג'אנק פוד שלהם ללא חשש.
אז אספתי את הגיסה הטבעונית ויצאנו לטעום הכצעקתה. התחלנו עם המק ויגן, שעשוי מחלבוני סויה וחיטה, ומבחוץ נראה די דומה למק רויאל הפופולרי. כמה חבל ששם בערך נגמר הדמיון. הוא מוגש אמנם בלחמנייה הרכה והמוכרת לצד שאר ירקות ורוטב ברביקיו טעים, אבל אפילו הוא לא הצליח לחפות על טעם הלוואי המשונה, ועל התיבול החזק שהזכיר יותר פלאפל מעובד מאשר בשר. הגיסה דווקא התלהבה וחיסלה את המנה, אבל אולי זה בגלל שהסטנדרטים שלה הם, ובכן, טבעוניים.
המשכנו לראנץ' הטבעוני, שבניגוד למקבילו האמריקני מכיל גם פטריות שמפיניון. ההבדל בהחלט ניכר – לא רק בערך התזונתי אלא גם בטעם. המרקם של הפטריות דומיננטי, הקציצה עסיסית יותר והריח שלה מרפרר לניחוחותיו של הגריל. בבורגראנץ' אף הגדילו לעשות וייצרו רוטב אלף האיים טבעוני שילווה את כל העסק. בניגוד למחמאות שאני הרעפתי על הראנץ', הנסיינית הטבעונית התעקשה שדווקא מקדונלד'ס חיקו את המקור בצורה מוצלחת יותר והיללה את רוטב הברביקיו שלהם, שהיה בעיניה שובר השוויון.
על דבר אחד שתינו הסכמנו: אף אחד מהם לא מתקרב ל"ביונד מיט", ההמבורגר הטבעוני שהמציא את הז'אנר מחדש. לאורך השנים נעשו לא מעט ניסיונות לייצר גרסה צמחית לקציצת הבשר המדממת. חומרי הגלם השכיחים כללו פטריות, עדשים, קינואה ואפילו צ'יה, לצד חיטה וסויה. עד שהגיעה "ביונד מיט". היא מבוססת על חלבון אפונה ועל פיתוחה שקדו בארה"ב כארבע שנים. מאחוריה עומדים משקיעים כמו ליאונרדו דיקפריו וביל גייטס. ביונד כבשה את העולם וגרמה אפילו לקרניבורים להלל אותה, ובארץ ניתן להשיגה ברשתות השיווק ובמסעדות כמו "זכאים" ו"סוסו אנד סאנס". איך אומרים? שניים רבים, השלישי זוכה.
מק ויגן // 28 ₪ (45 ₪ בארוחה) // להשיג בסניפי מקדונלד'ס נבחרים בלבד
ראנץ' טבעוני // 28 ₪ (49 ₪ בארוחה) // להשיג בסניפי בורגראנץ'
עוד שלוש המבורגריות שמציעות אופציות טבעוניות מומלצות:
1. סוסו אנד סאנס. המבורגר השף של עומר מילר, שהפך להיות אוכל הרחוב הכי לוהט בתל–אביב, מכיל בגרסה הטבעונית את "ביונד מיט" – קציצת הפלא המשובחת. אגב, לאחרונה נתבשרנו שהסניף באלנבי הפך כשר.
אלנבי 62, תל–אביב // צבי תדמור 12, חולון
2. אגאדיר. רשת נוספת שהעבירה (סוף–סוף) את הההמבורגר שלה גיור כהלכתו. הקציצה הטבעונית היא אחת מהוותיקות בתחום, עשויה מפטריות פורטבלו ושמפיניון ומוגשת עם איולי טבעוני.
מגדלי ב.ס.ר, בני–ברק // סינמה סיטי, ירושלים
3. ממפיס. המבורגר הפרימיום המצוין של אורי מלמד עושה חיל ובקרוב צפוי להיפתח הסניף השלישי של ממפיס בפתח–תקווה. האופציה הטבעונית כוללת פטריית פורטבלו ענקית צלויה, הצמחונים מוזמנים לשדרג עם ביצת עין.
קרליבך 20, תל–אביב // אגריפס 68, ירושלים