מערכת חדשה של "מדרסים חכמים" שמעבירה נתונים על סמך אופן ההליכה של האדם עשויה לספק בעתיד התרעות מוקדמות לגבי דמנציה, בעיות אורתופדיות ובעיות בגב בתחתון – כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה.
במאמר שפורסם בכתב העת Science Advances, כינו החוקרים את המערכת "פתרון מעשי לשיפור הערכות קליניות, טיפולים מותאמים אישית ומחקר בתחום הביומכניקה".
המדרסים, הרגישים ללחץ, מופעלים בעצמם באמצעות תאים סולאריים. בתוך כל מדרס משולבים 22 חיישנים ההופכים את הלחץ שנוצר מצעדי ההליכה לאותות חשמליים. האותות מועברים לטלפון חכם, אשר מציג בעזרת אפליקציה את התפלגות הלחץ ואופן ההליכה של המשתמש. האפליקציה יודעת גם לזהות שמונה מצבי תנועה שונים בעזרת למידת מכונה – כולל אם המשתמש יושב, עומד, רץ או נע בדרך אחרת.

לדברי החוקרים, המערכת עשויה לעזור לספורטאים ולמטופלים בעתיד לתקן את יציבתם, להשתקם לאחר פציעות או לעקוב אחר ההתקדמות שלהם בתוכניות בריאות שונות.
"גופנו נושא עמו מידע רב ויעיל שאיננו מודעים אליו כלל", אמרה בהודעה לעיתונות ג'ינהואה לי, אחת ממחברות המאמר ופרופסורית להנדסת חומרים באוניברסיטת אוהיו. "המצבים הפיזיים הללו משתנים לאורך זמן, והמטרה שלנו היא להשתמש באלקטרוניקה כדי לחלץ ולפענח את האותות הללו ולערוך בדיקות בריאות עצמית טובות יותר".
מחקרים קודמים כבר הצביעו על הפוטנציאל של ניתוח הליכה לאבחון מצבים כמו מחלת פרקינסון, שגורמת לעיתים קרובות להליכה נגררת או להטיה. החוקרים כותבים כי חיישנים מתקדמים יותר יכולים לסייע למימוש הפוטנציאל של התחום.