תערוכת הרכב הגדולה בעולם פתחה את שעריה היום (רביעי) בשאנגחאי, וחושפת את הסדר החשמלי העולמי החדש – גם כשהגבלות הסחר הגוברות מאיימות לבלום את שאיפותיה הגלובליות של סין.
כמעט אלף חברות מציגות בתערוכה, ויצרני הרכב הזרים נחושים להוכיח שהם מסוגלים לעמוד בקצב של החברות הסיניות האולטרה-תחרותיות, השולטות בחזית החשמלית של התחום.
בניסיון לעצור את הירידה במכירות בשוק שבעבר שלטו בו, החברות הגרמניות הציגו את עצמן כיצרניות מכוניות "בסין – עבור סין". פולקסווגן, קבוצת הרכב הזרה הגדולה ביותר הפועלת במדינה, חשפה סדרת כלי רכב חשמליים חדשים ומערכת סיוע בנהיגה שפותחה במיוחד עבור המערכת הדיגיטלית הסינית. הקבוצה הודיעה כי תשיק למעלה מ-20 דגמי רכב חשמליים והיברידיים עבור השוק הסיני עד לשנת 2027.

בדוכן של BMW, מנהל זר ניהל שיחה במנדרינית עם תוכנת בינה מלאכותית, לפני שמנכ"ל החברה אוליבר ציפסה עלה לבמה ברכב SUV לבן עתידני מסדרת "Neue Klasse" שצפויה לצאת בקרוב. גרסה נפרדת שתותאם במיוחד לסין צפויה להיחשף בשנה הבאה. "ב-BMW נמשיך לתמוך… בשווקים פתוחים", אמר ציפסה, והוסיף כי "אתגרים גלובליים דורשים שיתוף פעולה גלובלי" – בהתייחסות ברורה לסערת הסחר שהחלה תחת ממשל טראמפ.
תחרות אכזרית
מותגי הרכב הזרים מתמודדים עם תחרות אכזרית מצד עשרות יריבים מקומיים. המדיניות ההיסטורית של בייג'ינג שתמכה בפיתוח רכבים חשמליים והיברידיים הביאה לפריחה בשוק המקומי, כאשר אנליסטים מתארים את קהל היעד כסקרן יותר ופתוח יותר לחידושים.
תערוכת שאנגחאי, שתימשך עד 2 במאי, ראתה גל של השקות חדשות. קהל עצום התאסף בדוכן של BYD, אלופת השוק המקומית, שחשפה חמישה דגמים חדשים מסדרת Ocean, SUV יוקרתית תחת המותג המשני Yangwang, ורכב ספורט קונספטואלי תחת מותג נוסף, Denza. BYD נהנתה מחודשים של זינוק במכירות, לאחר שמכירותיה השנתיות ב-2024 עברו את אלו של טסלה האמריקנית – שאינה משתתפת בתערוכה.
חברות נוספות בתערוכה כוללות תאגידים ענקיים, סטארט-אפים כמו Nio ו-Xpeng, ענקיות טכנולוגיה כמו Huawei וחברות אלקטרוניקה צרכנית שהפכו ליצרניות רכב כמו Xiaomi.

התחרות הפנימית דחפה את החברות הסיניות לפתח מהר יותר והמריצה חדשנות טכנולוגית. מנכ"ל Nio, וויליאם לי, הציג את דגם הדגל ET9, המופעל על ידי שני שבבים חכמים פרי פיתוח עצמי. Xpeng חשפה טכנולוגיית סוללה מבוססת בינה מלאכותית שמבטיחה טווח של 420 ק"מ בתוך 10 דקות טעינה בלבד – האחרון בשורת הכרזות על טעינה מהירה מ-BYD וענקית הסוללות CATL.
ואולם, שוק צפוף שכזה אינו סלחני: כמה סטארט-אפים כבר קרסו, בעוד מותגים כמו SAIC, BYD ו-Geely נמצאים במלחמת מחירים עזה. "התחום תחרותי מאוד ולא כולם ישרדו", אמר נשיא Xpeng, בריאן גו, ל-AFP.
יצרניות רבות בסין מבקשות להרחיב את המכירות מעבר לים – באירופה, אמריקה הלטינית ודרום-מזרח אסיה – כדי להבטיח את עתידן. בשנה שעברה, סין ייצאה 6.4 מיליון כלי רכב – למעלה מ-50% יותר מיפן, שהגיעה למקום השני. אך ישנם עדיין מכשולים.
אתמול הודיעה Nio כי לא העריכה כראוי את הקשיים שבהתרחבות לאירופה, תוך שהיא מטילה את האשמה על אתגרים לוגיסטיים ומציינת שמכסים ישפיעו על תחרותיות המחירים.