כשרוני בת השנתיים פחדה מאריה צעצוע, אחותה שני בת הארבע הרגיעה אותה ואמרה לה: "אל תפחדי, זה אריה צעצוע. הוא טורף רק צעצועים". כשאסף, אבא של רוני ושני, תסריטאי ואיש קריאייטיב, שמע את התובנה היפהפייה הזאת, הוא ניגש למחשב, פתח קובץ בשם "ילדים הם התסריטאים הטובים בעולם" והקליד. כך במשך שנתיים תיעדו הוא ואשתו שרית את האמירות החכמות של הבנות. ובשלב מסוים חשבו להשוויץ לעולם עם הציטוטים המבריקים והעלו אותם לפייסבוק, שהיה אז יחסית בחיתוליו. הזירה הפייסבוקית התלהבה והם החלו לקבל עשרות ומאות ציטוטים חמודים וגאוניים של ילדים אחרים בתגובות. הם לא ציפו שזה כל כך יתפוס וכל כך מהר.
תוך זמן קצר כבר הייתה עליהם כתבה ותוך חודש גייס אותם משרד פרסום לקמפיין שיווקי. מספר העוקבים צמח ל-350,000. הפוסט התמים הפך למיזם. מלבד נוכחות קבועה ברשתות, צמחו שיתופי פעולה עסקיים עם דלתא, תערוכה במוזיאון הילדים בחולון, ספרים והרצאות.
האזינו:
אסף כץ עובד במשרד פרסום ומרצה ליצירתיות. אתם מכירים את הטקסטים שלו מתוכניות טלוויזיה כ"ארץ נהדרת", ו"אלישע". כשהיה מרצה בראשית דרכו במכללה למנהל, ניגש אליו בסוף אחד השיעורים סטודנט בשם ישראל קטורזה ואמר לו "אנחנו עוד נעבוד ביחד", מה שאכן התממש בתוכנית "מועדון לילה". היום, מלבד היותו אבא של עמוד הפייסבוק "ילדים הם התסריטאים הטובים בעולם", הוא גם מופיע בארגונים ובחברות בהרצאת הדגל שלו "לחשוב כמו ילד". המסר העיקרי שלה הוא שאם בכל פעם כשניתקל באתגר כלשהו ננסה לחשוב עליו כמו הילדים שהיינו – נהיה יותר יצירתיים.

אנחנו משוחחים על היצירתיות הטבעית של ילדים. אסף שולף מחקרים ארוכי-טווח שמוכיחים עד כמה רוב מוחלט של הילדים הם גאונים יצירתיים, ובאיזו מהירות מבהילה הם מאבדים את שריר היצירתיות שלהם כבר בשנות ההתבגרות שלהם ובוודאי כמבוגרים. והדוגמאות נעות בין המתרחש בבתי ספר היום, לבין ילדים תלמודיים שהתגלו כתסריטאים הטובים בעולם כבר לפני כמעט 2000 שנה.

ואנחנו דנים על מערכת החינוך ונטייתה העצובה לדיכוי יצירתיות ולכיבוי סקרנות טבעית. ועל התשובה האוטומטית של מורים רבים, מצויינים אך עסוקים וטרודים, לשאלות סקרניות: "זה לא קשור לחומר". וגם על היתרונות היחסיים של התרבות היהודית-ישראלית, שבסך הכול מעודדת שאלות והטלת ספק גם כלפי מורים ואפילו כלפי מפקדים בצבא. בשונה למשל ממה שקורה בדרום-קוריאה. אסף מספר לי שהתברר שבמשך שנים אירעו שם המון תאונות טיסה, לא מחוייבות המציאות. תחקיר עומק גילה שהבעיה נעוצה במבנה ההיררכי: טייס המשנה, שהוא זוטר, נמנע מלהתריע על בעיות שהוא מזהה בפני הטייס, הבכיר ממנו. וכך הנימוס הכנוע הוביל למחיר גבוה בנפש וברכוש.

ואחרי שדיברנו גם על ילדים במשפחה – אסף החילוני נשוי לשרית הדתייה ויש להם פתרונות ורעיונות מעניינים לשולחן שבת משחקי, יצירתי ומלמד – אנחנו משוחחים על יצירתיות בכלל, במקומות עבודה ובכל תחום, ועל חשיבותה הקריטית של החשיבה היצירתית להצלחה בחיים בתקופה הנוכחית במיוחד. מה מקומה של הבינה המלאכותית בעולמנו לדעתו, איך להתייחס לכישלונות מפוארים ומהם משפטי הילדים שהוא הכי אוהב – תוכלו ללמוד מהאזנה להסכת.

להאזנה להסכתים נוספים מבית מקור ראשון – לחץ כאן:
- פרק 17 – סטארט-עם | "אני מת על הסקפטיים, הם היחצנים ללא תשלום שלי"
- פרק 16 – סטארט-עם | מיזם "הקיפוד והשועל" מביא לשמואל רוזנר קהל איכותי של סקרנים
- פרק 15 – סטארט-עם | איך הפך יובל אברמוביץ משחקן ב"השיר שלנו" למגשים חלומות אוניברסלי
- פרק 14 – סטארט-עם | "הבינה המלאכותית מסתיימת במקום שהאדם היצירתי מתחיל"