האמת שציפיתי לשמוע את נציג רשות החדשנות מתפייט על אומת הסטארט-אפ המופלאה בעולם, אבל חנן ברנד, סמנכ"ל ומנהל חטיבת ההזנק ברשות לחדשנות, נשמע קצת מודאג. "יזמות וחדשנות קורית בעיקר כשקשה", הוא מסביר לי בשיחתנו במסגרת ההסכת של אומת החדשנות – "סטארט-עם". מכיוון שהקושי והצורך באלתורים מעודדים חדשנות, כל עוד ישראל הייתה במקום הזה היה לה יתרון אדיר בחדשנות, אבל לאחרונה, הוא אומר, ישראל מאבדת את היתרון היחסי שלה ולא נעה מספיק מהר. "יותר מדי טוב פה".
ברנד טוען שבעשור האחרון פחות ישראלים בוחרים ביזמות. להיות יזם פירושו ליטול סיכונים, לחיות באי-וודאות ובלי הכנסה מובטחת. צעירים מוכשרים יכולים היום לבחור במקום עבודה נוח עם תנאים משובחים ובלי כל סיכון.
האזינו:
"פת במלח תאכל ומים במשורה תשתה ועל הארץ תישן וחיי צער תחיה ובתורה אתה עמל. אשריך וטוב לך", נכתב בפרקי אבות. אולי חברות הטכנולוגיה הגדולות צריכות להציע לעובדים את המתכון הזה להצלחה במקום רכב חשמלי, שולחן פינג פונג ו-24 טעמי גלידה?
באותו הקשר, בשיחה שחרגה מעבר לפרק הנוכחי בהסכת, אמר לי ברנד שבאופן מובהק נשים וגם בני הציונות הדתית, שיש להם נתונים מצוינים להיות יזמים, אינם בוחרים בכיוון הזה. וחבל. בדרך כלל אין להם זמן להשתעשע בחלומות. בשלב מוקדם יחסית מקימים משפחה, נושאים בעול, ופחות יכולים להרשות לעצמם להסתכן בכמה שנים של חוסר השתכרות לקראת הצלחה לא מובטחת. ברנד עצמו הוא בוגר החינוך הדתי ולפני שעבר לשירות הציבורי ניהל השקעות בקרנות הון סיכון, הוביל השקעות בעשרות חברות סטארט-אפ ישראליות וייסד את עמותתMade in Jerusalem , שמקדמת את האקוסיסטם היזמי-טכנולוגי בירושלים.
ובכל זאת, מתברר, יש לישראל מה להתגאות בתחום. עם שיא בינלאומי של 26 מיליארד דולר בהשקעות פרטיות בחברות ישראליות ועם השקעותיה של הרשות בתחומים שדורשים סיכון רב יותר ומתמשך. "בוועידת האקלים האחרונה", אומר ברנד, "כאשר כל המדינות מסביב דיברו על בעיות, ישראל דיברה על הפתרונות". כאלה אנחנו.
להאזנה להסכתים נוספים מבית מקור ראשון – לחץ כאן:
- האזינו לפרק 1: מנכ"לית משרד המדע היוצאת, הילה חדד-חמלניק בראיון פרידה: דווקא ישראל שמייצאת ידע חדשני לעולם – הולכת יחפה
- האזינו לפרק 2: מאינטל למנכ"ל האוניברסיטה העברית: ישי פרנקל עם טיפים ליזמים ולסטודנטים לעתיד