נועם אמיר

כתב לענייני צבא וביטחון במקור ראשון

צפו: המטוס שישנה את תמונת המודיעין בדרך לתקיפה באיראן

השאלה היא לא רק מתי ישראל תתקוף באיראן אלא גם האם יש לה את היכולות לעשות זאת בהצלחה. מטוס המודיעין החדש של התעשייה האווירית שהוצג בסלון האווירי בפריז - מעניק לה את היכולות האלה

שיחת התקיפה באיראן לא כוללת רק את השאלה מתי טהרן תעבור את הרף ומתי ייחצה הקו האדום שייאלץ את ישראל לתקוף. כל תכנון של פעולה בסדר גודל כזה מחייבת קודם כל יכולות. ישראל יכולה לתקוף באיראן גם הלילה אם תרצה, השאלה היא איזו תוצאה היא תשיג.

אין ספק שככל שיקבלו בישראל יותר זמן ויותר יכולות – התוצאה תהיה טובה יותר, בטח כזו שתגרום נזק אדיר לפרויקט הגרעין. אחד הכלים שחיל האוויר צריך לפעולה כזו של תקיפה באיראן, היא עיניים בכל מקום. לחיל האוויר יש מטוס מודיעין, אבל כדי לחבר את כלל המערכות – בים, באוויר ומעבר לכל דמיון – צריך יכולת מודיעינית שלא נגמרת בבור בקריה. המודיעין צריך לעלות לאוויר עד למתקני הגרעין. כזה הוא מטוס המודיעין החדש של התעשייה האווירית ״האורון״.

מטוסי המודיעין המפותחים בתעשייה האווירית משמשים לגילוי, התראה ואיסוף מידע מודיעיני-אסטרטגי. את מטוסי המשימה מפתחת חטיבת אלתא, בית המכ"ם והמודיעין של ישראל, שהנה מובילה עולמית בתחום מטוסי המודיעין. בסלון האווירי בפריז לכד המטוס את תשומת הלב של לא מעט מדינות.

ישראל כבר מכירה את היכולות, ובתוך כמה חודשים המטוס יהיה מבצעי על-מלא וערוך ומוכן לכל משימה בכל מקום שבו צה״ל פועל ושואף לפעול, כולל פעולות במעגל השלישי כמו בתרחיש איראן. טייסת 122, טייסת "הנחשון", היא זו שקלטה את המטוס ומפעילה את מטוסי המשימה של חיל האוויר. היום המטוסים הם מדגם "שביט" ודגם "עיטם". המטוסים מבוססים על מטוסי 550-G של חברת Gulfstream עליהם הותקנו מערכות מתקדמות של התעשייה האווירית. "האורון" אמור להכיל את כלל היכולות ומעבר לזה.

צילום: התעשייה האווירית

״המטוסים שפותחו בתעשייה האווירית, מהחברות הבודדות בעולם אשר להן יכולת פיתוח טכנולוגיות ייחודיות אלו, פועלים בישראל ובמדינות רבות בעולם ונחשבים למערכות בעלות חשיבות אסטרטגית״, אומר גורם בתעשייה האווירית. ״פריצת הדרך של התעשייה האווירית בתחום מטוסי המודיעין מתאפשרת הודות לטכנולוגית מזעור מערכות החישה ולפיתוח אלגוריתמיקה ויישומי תוכנה מבוססי בינה מלאכותית (AI & ML), שעל בסיסם פותחו מערכות מודיעין ברמת ביצועים גבוהה ביותר המשולבות על מטוסי מנהלים. בטרם פותחו טכנולוגיות אלה, יושמו מרבית מטוסי המודיעין בעולם על מטוסי תובלה גדולים או מטוסי נוסעים״.

התעשייה האווירית מפתחת מטוסי משימה בארבעה קווים עסקיים מרכזיים: מטוסי התראה מוקדמת ובקרה אווירית (AEW&C), מטוסי מודיעין ובקרה אוויר-קרקע לסריקת שטחים נרחבים (AGS), מטוס סיור ולוחמה ימית (MPA) ומטוס מודיעין לניטור הספקטרום האלקטרו-מגנטי (SIGINT).

* הכותב הנו אורח של התעשייה האווירית בתערוכה בסלון האווירי בפריז

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.