יום שישי, אפריל 25, 2025 | כ״ז בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

אסף גבור

כתב לענייני ערבים ופלסטינים. בעל תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן

ביקור ביידן דוחק את מדינות ערב לזרועות איראן

ההצהרות הכלליות שיצאו מוועידת מנהיגי מדינות ערב בג'דה לא מבשרות טובות מבחינת ארה"ב וישראל, והמדיניות האמריקנית רק גורמת למדינות ערב לחפש אלטרנטיבות טובות יותר

ביקורו המתוקשר של נשיא ארה"ב ביידן בישראל ובערב הסעודית, שהסתיים אמש (ש') בקול תרועה רמה, מסתמן כחסר תוחלת. ביידן הגיע לסעודיה ולחץ את ידו של מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה, תוך הפרת הצהרותיו הברורות בעבר כי לא ישתף פעולה עם סעודיה ועם יורש העצר, על רקע מעורבותו בפרשת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. 

כידוע, מטרת הביקור הייתה לגייס את הסעודים ומדינות המפרץ לייצר עוד נפט, כדי להתגבר על משבר האנרגיה בגלל רוסיה ומלחמתה באוקראינה. בהצהרה הסופית של "פסגת ג'דה לביטחון ופיתוח" שבה השתתפו ראשי מדינות מאזור המפרץ, אכן הייתה התייחסות לעניין, והבטחה של בן סלמאן להגדיל את ייצור החביות בכ-3 מיליון חביות ביום, אבל מימוש ההבטחה צפוי להתרחש במשך שנים ולא באופן מיידי. בהצהרה המשותפת נאמר עוד כי מנהיגי מצרים, ירדן, עיראק וארה"ב מביעים את הערכתם על פעילות סעודיה להשיג הסכמה של המדינות החברות בארגון יצוא הנפט אופ"ק+, להגדיל את תפוקת יצוא הנפט. יש לציין כי בארגון המדובר חברה גם רוסיה, הדמון הגדול מבחינת ביידן.

ההצהרה עוסקת בחזון משותף של שלום ושגשוג, ובייצוב האזור דרך שיתוף פעולה בין המדינות. בהצהרה חידשו המנהיגים את תמיכתם באמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, ובמטרה למנוע את התפשטות הנשק הגרעיני באזור. המנהיגים גם חידשו את קריאתם לאיראן לשתף פעולה באופן מלא עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ועם מדינות האזור, לשמור על אזור המפרץ הערבי נקי מנשק להשמדה המונית, ולשמור על ביטחון ויציבות אזוריים ובינלאומיים. טקסט שכוון כמובן כלפי איראן. גם בהמשך ההצהרה מגנים המנהיגים בחריפות מתקפות טרור נגד אזרחים ומתקני אנרגיה בסעודיה ואיחוד האמירויות הערביות, ונגד ספינות מסחריות המפליגות בנתיבי הסחר הבינלאומי החיוניים במיצרי הורמוז ובאב אל-מנדב, מתקפות שנחשבות למזוהות עם איראן או ארגוני הטרור שבהן היא תומכת. 

בהצהרה בירכו המנהיגים על החשיבות שמייחסת ארה"ב לשותפויות האסטרטגיות שלה במזרח התיכון והמחויבות המתמשכת שלה לביטחון ולהגנה של שותפיה. הנשיא ביידן חזר על מחויבותה של ארצות הברית לפעול להשגת שלום צודק, מקיף ומתמשך במזרח התיכון. מנהיגי המדינות המשתתפות הדגישו את הצורך להגיע לפתרון צודק לסכסוך הפלסטיני-ישראלי על בסיס פתרון שתי המדינות, הדגישו את חשיבות היוזמה הערבית, וכן הדגישו את הצורך להפסיק את כל הצעדים החד-צדדיים הפוגעים בפתרון שתי המדינות, ולכבד את הסטטוס קוו ההיסטורי בירושלים ובמקומות הקדושים לה ואת תפקידה העיקרי של ירדן בהקשר זה. המנהיגים הדגישו גם את חשיבות התמיכה בכלכלה הפלסטינית ובסוכנות הסעד והעבודה של האו"ם לפליטים פלסטינים, אונר"א. כאשר יש לציין שביידן עזב את האזור עם הבטחה להעביר 201 מיליון דולר לסוכנות – תמיכה שאותה ביטל הנשיא הקודם טראמפ – בנוסף להצהרה של האיחוד האירופי להמשיך לתמוך באונר"א, זאת על אף אין ספור ההוכחות כי מדובר בארגון שמעודד טרור ומחנך לטרור. 

בניגוד לדונלד טראמפ, קודמו בתפקיד, ג'ו ביידן לא זכה למחול חרבות וגם לא לתקוות גדולות לשינויים מהותיים או עמידה איתנה מול האיראנים. נציגי ערב הסעודית, מצרים, ירדן ועיראק, אירחו נשיא אמריקאי שמסמל במזרח התיכון את ארה"ב החלשה והדועכת שנדרשת לסיוע האנרגתי של המפרץ כדי להתמודד עם היריבות רוסיה וסין. 

הנחישות של המדיניות האמריקנית הנוכחית להגיע להסכם גרעין חדש מול האיראנים יוצר אפקט הפוך, הגורם ליותר ויותר מדינות, כולל אלו הקשורות להסכמי אברהם, לפלרטט עם האיראנים ולנסות לשמור איתם על ערוץ הידברות פתוח.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.