ריקי ממן

פרשנית כלכלית מקור ראשון, עמיתת מחקר בפורום קהלת

התוכניות של סער ונתניהו: הזנקת המשק או כלכלת בחירות?

ראש הממשלה ושר האוצר מחד, וגדעון סער מאידך הציגו את התוכניות שלהם לשיקום הכלכלה הישראלית בימי הקורונה. אף אחת מהתוכניות לא עסקה בשאלה המהותית: "מי ישלם על זה?"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ הציגו אמש את התוכנית הכלכלית שלהם ל"הזנקת הכלכלה", כפי שכינו אותה. התוכנית כבר זוכה לביקורת רבה, הן מצד כלכלנים שסבורים שהיא בזבזנית ולא יעילה, והן ביקורת עקרונית שטוענת כי מדובר ב"כלכלת בחירות", ניסיון להניע מצביעים לליכוד עם תשלומים ישירים לחשבון הבנק, בחסות משבר הקורונה.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
החרדים חוזרים בתשובה ובני בגין רק חוזר
העיתונאי החרדי ששבר את השתיקה סביב הפרעות החרדה בישיבות
האסטרטגיה של טרנר ומרידור הייתה עלולה להמיט עלינו אסון

התוכנית, בנויה בעיקרה מסדרה של מענקים: מענקים לעסקים שנפגעו בהיקף של 25 אחוזים ומעלה מהמשבר בגובה של 15,000-8,000 שקלים; עסקים גדולים, עם מחזור של מעל ל-300 אלף שקל, יקבלו מענק בגובה 30 אלף שקל; מענקים נוספים לאזרחים בגובה 750 למבוגר, עד העשירון השביעי, ומענק בגובה 500 שקלים לילד, ו-300 שקלים על הילד החמישי ומעלה; מענקים למובטלים שחוזרים לעבודה למשך ארבעה חודשים (עד גובה דמי האבטלה); מענקים מיוחדים לנכים בשווי של 500 מיליון שקלים.

צילום: AFP
שר האוצר ישראל כץ עם ראש הממשלה נתניהו. צילום: AFP

בנוסף, מציעים ראש הממשלה ושר האוצר לפרוס את תשלומי המע"מ לעסקים קטנים; להוסיף שורה של הקלות בהלוואות לעסקים כמו דחיית התשלומים על הקרן בשנה נוספת, הארכת החזר הלוואות מחמש לעשר שנים והגדלת ההלוואות לעסקים בסיכון גבוה; דמי אבטלה לעצמאיים וכן, רפורמות להגדלת השקעות בהייטק ובתשתיות. התוכנית גם כוללת הצעה מוצלחת, אבל כזאת שלא ברור אם ישימה עד שלא תיכון ממשלת קבע: צמצום רגולציה על עסקים כולל הארכת פטור לרישוי עסקים חדשים לשנה, מתן רישוי עסקים בהצהרה בלבד והקפאת רגולציה חדשה לשנה.

מענקים לאזרחים כבר חולקו בשתי פעימות בעבר, וכבר הוכח כי לא מדובר בכלי יעיל ל"הזנקת הכלכלה". על פי התוכנית המענקים יינתנו לכל מי שמרוויח פחות מ-13 אלף שקלים בחודש, ולא לפי משקי בית. למענקים יהיו זכאים גם מי שלא נפגעו כלל ממשבר הקורונה. בנוסף, בחרו אזרחים רבים בישראל לחסוך את המענקים. כך קרה גם בארצות הברית שהייתה המודל לתוכנית הנוכחית. המענקים לילדים יינתנו לכל מי שיש לו ילד גם בעשירונים גבוהים יותר. המענקים מגיעים לכולם, גם למי שלא בהכרח צריך אותם, ולמי שצריך אותם מדובר בסכומים שלא יעשה הבדל משמעותי.

גם יישום התוכנית מוטל בספק, ולא רק בגלל התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שכבר אמר שהתוכנית לא תואמה איתו והיא עומדת בניגוד למכתב שבו הנחה לא לבצע צעדים כלכליים משמעותיים לפני הבחירות. גם פוליטית קשה לראות כיצד יאשר נתניהו תוכנית ענק שכזאת מול הממשלה והכנסת, שמורכבות ממפלגות רבות שמתחרות בו כרגע במערכת הבחירות. אפילו פרקטית, איתור ישראלים לפי עשירוני הכנסה עשוי להתברר כצעד יותר מורכב ממה שנדמה, ותוכנית שלא עברה עבודת מטה סדורה במשרד האוצר תתקשה לצאת אל הפועל, בייחוד ללא הקצאת מקורות תקציב מוגדרים.

מריחים זיופים והבטחות סרק

במסיבת העיתונאים מסר נתניהו כי "ממש לפני היציאה מהסגר, הגענו לשלב מכריע ואנחנו חייבים להמשיך לתת עוד עזרה לאלה שנפגעו ולהזניק את הכלכלה שלנו על ידי עידוד עסקים ועידוד הצמיחה. אנחנו לא מורידים את הרגל מהגז". עוד הוסיף כי "אם התוכנית לא תאושר, היא תידחה בחודשים רבים עד לממשלה הבאה ואנשים לא יכולים לחכות. מאמין שהרוב הגדול בממשלה ובכנסת יתמכו בה כדי להתייצב לצד העסקים והעצמאיים בישראל. אנחנו נדאג לכל אזרח".
שר הביטחון גנץ, שאמור אף הוא לאשר את התוכנית בממשלה, הגיב להצהרה ואמר כי "התוכנית הכלכלית של נתניהו היא תצוגת יכולות של תחמנות. לתוכנית הכלכלית שישראל באמת צריכה יש שם: 'תקציב מדינה', אותו נתניהו ושליחיו מנעו בגופם".

"חייבים להזניק את הכלכלה שלנו על ידי עידוד עסקים ועידוד הצמיחה". צילום: EPA

ח"כ נפתלי בנט הגיב ואמר כי ״הממשלה הכושלת והעומד בראשה מנעו כל פעולה כלכלית בתקופה האחרונה. כשיכולתם לעשות את כל הפעולות היפות האלה, בחרתם שלא להעביר תקציב ומנעתם הכל. עכשיו לקראת בחירות פתאום נזכרתם? הציבור הישראלי מזמן יודע להריח זיופים והבטחות סרק. אם עם ישראל היה יכול להאכיל את הילדים שלו בהבטחות של הממשלה הגרועה הזו, לא היו עכשיו אלפי אנשים רעבים ללחם. מדינת ישראל כבר לא מנוהלת, כי אין מנהיגות בישראל. הגיע הזמן למנהיגות חדשה, שאכפת לה מאנשים״.

גם מפלגת "תקווה חדשה" בראשות גדעון הציגה אמש תוכנית כלכלית שמטרתה לקדם את המשק הישראלי לאחר משבר הקורונה. התוכנית כוללת חמישה חלקים בתחומי הצמיחה, התשתיות, התעסוקה, העצמאים והפריפריה. התוכנית שואפת להביא את ישראל לצמיחה של 23 אחוזים בחמש שנים, ולהעלות את השכר הממוצע במשק ל-13,500 שקלים.

עמימות בשאלת "האיך"

יו"ר תקווה חדשה גדעון סער אמר כי: "ישראל יכולה להתפתח ולהצליח הרבה יותר. כדי לעשות את זה צריך להבריא את המשק ולחדש את הצמיחה. במיוחד עכשיו, בזמן משבר קורונה, יש לבצע באופן נחוש רפורמות משמעותיות, שלא בוצעו כבר שנים. תקווה לכלכלה, התוכנית הכלכלית של תקווה חדשה, תסיר מהמשק את המגבלות שבולמות את הצמיחה ותעודד כלכלה מתקדמת וחדשנית, שתמשוך מוחות והשקעות מכל העולם".

בין הצעדים נכללים עידוד חזרה לעבודה באמצעות מענקים והטבות למעסיקים שיחזירו עובדים לעבודה, ומענקים לעובדים שישובו לשוק התעסוקה, בדומה לתוכנית של נתניהו וכ"ץ. כמו כן, סער מבקש לקדם תוכניות נרחבות להכשרה תעסוקתית, כולל הכשרות מקצועיות בשילוב השוק הפרטי וואוצ'רים ללימודים. את הצמיחה מבקשים בתקווה חדשה להגדיל בין היתר על ידי עידוד עלייה והבאה לישראל של 250 אלף עולים בחמש השנים הקרובות, וכן על ידי הורדת חסמי יבוא ויצירת תמריצים לייצוא במטרה להביא לפתיחת עסקים חדשים בשיעור של 20 אחוזים בשנה.

גדעון סער בכנס פעילי הליכוד בשנה שעברה. צילום: אורן בן חקון

לעסקים, שהם על פי התוכנית "מנוע הצמיחה הטוב ביותר לכלכלה", מציעים בתקווה חדשה להעניק "רשת ביטחון ליום סגריר"; קיצור תהליכי רכש וקידום מסלולים ירוקים לתחומים אסטרטגיים; הקמת מטה קבוע לקיצור הבירוקרטיה, להקל על הרגולציה ולהסיר חסמים להקמת עסקים חדשים, כדי להגביר את התחרות ולהוזיל את יוקר המחייה. סער מציע גם לבצע רפורמה דיגיטלית בשירותי הממשלה ומעבר לטכנולוגיות מידע מתקדמות; הגדלת ההשקעה בתשתיות בשיתוף המגזר הפרטי ב-35 אחוזים בשנה; קידום פרויקט ערים חכמות; השקעה בתשתיות לאומיות בתחבורה וחיבור רשת הרכבות לערים הגדולות בישראל תוך חמש שנים; השקעה בפריפריה על ידי מענקים, הטבות מס, חינוך איכותי ואיכות חיים גבוהה.

גם התוכנית של סער לא בדיוק ישימה ופרקטית: היא נוטה לערב יעדים ושאיפות רצויות עם דרכי פעולה ותוכניות קונקרטיות, ושומרת על עמימות בשאלת ה"איך", שהיא בסוף החשובה מכל. קידום הפריפריה וחיזוק העסקים הקטנים הן מטרות חשובות, אבל מדינת ישראל מנסה לקדם אותן כבר עשרות שנים, בין היתר, בדיוק על ידי אותם האמצעים שמציעות המפלגות כעת – מענקים, הטבות, השקעה ותקציבים – וללא הצלחה ניכרת.

בסופו של דבר שתי התוכניות מתרכזות בעיקר ב"מה שנשמע טוב", יותר מאשר ב"מה באמת צריך". למשל, אחד הדברים שחסרים בשתי התוכניות הוא מקורות המימון. מאין יגיע הכסף לשלם עבור כל התוכניות והמענקים? הגירעון של ממשלת ישראל עומד כיום על 160 מיליארד שקלים, שאת כולו נידרש להחזיר עם ריבית. התוכנית הכלכלית החשובה ביותר שצריך להניח על השולחן עכשיו היא תוכנית מצמצמת, כזאת שתספר לנו איך משלמים את כל ההלוואות שלקחנו עד היום, ולא כאלה שמבקשות להרחיב עוד יותר את התקציב הממשלתי. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו נדיבות אינסוף.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.