אלחנן שפייזר

עורך אחראי בהוצאת סלע מאיר ופרשן לענייני ארה"ב

ירידתה מהאוויר של "רואים עולם" הייתה בלתי נמנעת

הפסקת התוכנית בהנחיית יעקב אחימאיר מסמלת את סופו של העידן הטלוויזיוני הישן. צפייה בפעם הראשונה, והאחרונה, במגזין החדשות הבינלאומי

אחרי 33 שנים של שידור שבועי, "רואים עולם" בהנחיית יעקב אחימאיר ירדה מהאוויר. התאגיד נפרד ממגזין החדשות הבינלאומי ששודר מדי מוצאי שבת בתוכנית שקשה להגדירה כחגיגית. פרידתו של אחימאיר בן ה-81 מהתפקיד לא הייתה קלה, ומאז היוודע דבר הביטול, גורמים פוליטיים ותקשורתיים מחו על פיטוריו. היו שהגדילו לעשות והאשימו את התאגיד בהטיה פוליטית בעקבות דעותיו הימניות המוצהרות של אחימאיר.

את חטאיי אני מזכיר היום: מעולם לא צפיתי בפרק של רואים עולם. למרות אהבתי העזה לחדשות חוץ, או אולי בגללה, מעולם לא עלה בי הרצון לפתוח טלוויזיה במוצאי שבת בתשע בערב ולצפות בתוכנית. זאת, למרות הביקורות החיוביות ששמעתי עליה, ואמירות ה"תפור עליך" הקבועות ששוגרו לעברי בכל פעם שהנושא עלה לדיון.

צילום מסך כאן 11

מעולם, עד אתמול בתשע בערב, כשהתיישבתי מול המסך וצפיתי לראשונה בתוכנית. בתפריט: ברקזיט, מחאות הפנסיה בצרפת, ובחירה תמוהה במקצת בכתבה מהתוכנית "60 דקות" על הזמרת שאקירה לפני הופעתה בסופרבול הלילה. ולקינוח – פאנל מומחים שדן בתוכנית עצמה ומקומה כיום.

המסקנה: התפעלות מהולה בצער. רואים עולם היא – או יותר נכון, הייתה – תוכנית רצינית, שמכבדת את צופיה ומעניקה להם תוכן אמיתי, מלוטש ומעניין. היא כופרת בתרבות האייטמים הקצרצרים והמעובדים למוות, וממירה אותם בכתבות ארוכות, נינוחות ואורגניות יותר. קל להבין מדוע אוהבי חדשות בינלאומיות נהנו לצפות בתוכנית, וקל עוד יותר להסביר למה היא ירדה מהאוויר.

במובנים רבים, סיפורה של רואים עולם מזכיר את מהפכת הרדיו הבינלאומית שהחלה בתחילת המאה ה-21. במסגרת המהפכה הזו, תוכניות בעלות פורמט ארוך – שאיפשר למנחה להתעמק בנושא או שניים בלבד למשך שעה שלמה או יותר –  הוחלפו באייטמים קצרים, מבזקים תדירים, ומוזיקת מועדונים גנרית שליוותה אפילו את דיווחי החדשות. ייתכן מאוד שבערוץ טלוויזיה ציבורי בישראל של 2020 כבר אין מקום לתוכנית שלא ממהרת לשום מקום. תוכנית שמעוניינת בבישול ארוך ולא במזון מהיר. זהו ההסבר הסביר ביותר לירידתה מהאוויר של רואים עולם.

כאן המקום לציין שאותן תוכניות רדיו נינוחות לא נעלמו מן העולם, הן פשוט החליפו מדיום והפכו לפודקאסטים, או עלו ליוטיוב ולרשתות החברתיות. כיום, למעוניינים ישנן פלטפורמות המאפשרות לצרוך תוכניות בנות שעתיים ואף יותר בנושאים שונים. החל בנושאים עדכניים, וכלה בתחקירים היסטוריים שונים.

אין לי מושג מה יעקב אחימאיר מתכנן לעשות לאחר שתוכניתו ירדה מהאוויר, אבל אם הוא מעוניין לקחת את רואים עולם לאינטרנט – התוכנית ששודרה אתמול הבטיחה לו לפחות צופה אחד.

 

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.