 | |  | נשים נוטות יותר לדיאטות כסאח |  |
|  |  | הן מאריכות חיים יותר מגברים, אך חשופות יותר למחלות לב וכלי הדם, אוסטיאופורוזיס וסוכרת, ולסוגי סרטן שונים |  |
|  |  | |  |  | במחקרי השנים האחרונות נמצא, כי שילוב של גורמים ביולוגיים, חברתיים וסביבתיים גורם לכך שנשים, יותר מגברים, סובלות יותר מהתקפי מיגרנה, יתר לחץ דם, דיכאון, השמנה והפרעות אכילה. "רק בעשור האחרון, כשהוחל בהפניית משאבים לצרכי מחקר לקידום בריאות הנשים, התברר שעל אף שנשים מאריכות חיים יותר מגברים, ודווקא מסיבה זו, הן סובלות יותר ממחלות לב וכלי הדם, אוסטיאופורוזיס וסוכרת, נוסף על מחלות ייחודיות לנשים, כמו סוגי סרטן שונים", אומרת ד"ר ניצן קלוסקי מהמחלקה לתזונה במשרד הבריאות.לדבריה, "גם השפעת גורמי הסיכון על התחלואה והתמותה שונה בשני המינים. יתר לחץ דם וסוכרת מטיפוס 2 מהווים גורמי סיכון יותר משמעותיים אצל נשים. גורם סיכון ייחודי למחלות לב בנשים קשור בירידה ברמות האסטרוגן בגיל המעבר".אשר להשפעת המזון על הבריאות, מזונות יכולים להוות גורם סיכון משמעותי להתפתחות מחלות, אך גם גורם שבולם או מונע מחלות, משפר את תפקודי המוח והלב ומשפיע על מצבים התנהגותיים ונפשיים, כמו לחץ ודיכאון, תופעות שקשורות בשינויים הורמונליים בתקופת הפריון ובגיל מבוגר.לדברי התזונאי ד"ר מרדכי הוכברג, "מ זונות שמאזנים את רמת הכולסטרול בדם ומסייעים לתפקודו התקין של הלב הם דלי שומן, מכילים שומנים חד ורב בלתי רוויים מהצומח ועשירים בוויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין C ,E ובטא קרוטן, מינרלים כמו מגנזיום וחומצות שומן מקבוצת אומגה 3 ואומגה 6. לשמירה על בריאות הלב מומלץ לצרוך פירות וירקות עליים, פלפל אדום, דגנים מלאים, קטניות, דגי ים, אגוזים, גרעינים, שמן קנולה ושמן נבט החיטה".נשים נוטות יותר לשאיפה מתמדת לרזות, מסיבות של דימוי הגוף. מחקרים מראים, שכ%95 מהלוקים בהפרעות אכילה הן נשים. בעוד שגברים עוסקים באובססיביות בפעילות גופנית כדי לרזות, נשים נוטות לדיאטות קיצוניות, שגורמות לחסר בוויטמינים ומינרלים, לתתמשקל, לתחלואה ותמותה.נשים במשקל עודף נמצאות בסיכון גבוה פי 3 למחלות לב. השמנת בטן אצל נשים מעלה את הסיכון למחלת לב כלילית, יתר לחץ דם, סוכרת וסרטן. השמנת יתר בהריון גורמת לעלייה בלחץ הדם ולירידה בתפקודי הלב.במחקרים נמצא, כי לוויטמינים מקבוצת B12, חומצה פולית B6ו יש השפעה ניכרת לשיפור תפקודי הלב והמוח, מניעת מצבי דיכאון ועלייה בתפקוד הקוגניטיבי. כן נמצא, כי לנשים שנוטל ות גלולות למניעת הריון או מקבלות טיפול הורמונלי חלופי יש נטייה גדולה יותר לחסר בחומצה פולית ובוויטמין B6. אצל נשים הרות עלול חסר זה לגרום לריבוי מומים מולדים בעובר. ממצאים נוספים מראים, שחסר בוויטמינים מקבוצת B קשור לעלייה ברמת ההומוציסטאין בדם ובסיכון למחלות לב.אצל נשים בגיל הפוריות רמות ההומוציסטאין נמוכות יחסית לגברים, אך רמתו עולה עם הגיל, עקב תפריט דל בוויטמינים מקבוצה B ורמה נמוכה של חומציות בקיבה, שמשפיעה על ספיגה נמוכה שלהם מהמזון. רמה גבוהה שמקורה בחסר בוויטמינים מקבוצת B ורמה גבוהה של הומוצסטאין שכיחה גם אצל נשים צמחוניות או כאלה שעושות דיאטות חריפות.מזונות מומלצים לפי ד"ר הוכברג: חומצה פולית מצויה בכמות גדולה בקמח סויה, נבטי חיטה, סובין, כבד, תרד, פטרוזיליה, חמניות, שקדים, כרוב, אבוקדו, סלק וחסה טריים, דגנים וקטניות מלאים. השריית ירקות במים ובישולם, וכן תהליכי עיבוד של דגנים וקטניות הורסים את הוויטמין. תוספת של חומצה פולית מומלצת בשבועות הראשונים להריון.ויטמין B12 מצוי במזונות מהחי, בעיקר בבשר ופחות בביצים ובמוצרי חלב. טבעונות או צמחונות ללא תוספת קבו עה של ויטמין B12 עלולה לגרום לחסר שמוביל לאנמיה ולהפרעות נוירולוגיות ונפשיות. למניעת חסר כזה מומלצות טבליות מציצה של B12, שנספג ישר לדם, לפי מינון מותאם אישית. ויטמין B6 מצוי בנבטים, קטניות, אגוזים, חמניות, בשר, דגים, ביצים ושמרים. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | סוכרים שמזמינים פטריות
|  |  |  |  | בעיה שכיחה אצל נשים היא פטרת הנרתיק, שנגרמת בגלל התרבות תאיה של פטריית הקנדידה במעי. אחד הגורמים למחלה הוא תזונה עתירת סוכר ופחמימות מזוקקות (קמח לבן, אורז לבן). מומחי תזונה קובעים, שניתן לטפל בבעיה עלידי שינוי הרגלי התזונה, כאשר מזהים אותה (בבדיקה מעבדתית) בשלב מוקדם, לפני שתאי הקנדידה עוברים מהקרומים הריריים של המעי למחזור הדם. לדברי הנטורופתית ד"ר איילה בןאלישע, בשלב זה ניתן לשקם את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים, עלידי הימנעות מוחלטת ממזונות שגורמים לריבוי הקנדידה: מוצרי מזון ומשקאות שמכילים סוכר (כולל ריבות ופירות משומרים), חומץ או שמרים; מוצרי מזון מזוקקים, כמו קמח לבן ואורז לבן; מזונות מעובדים ומשומרים (סוגי בשר, דגים, נקניקים) ומזונות שמכילים חומרי צבע וטעם; מוצרי חלב, למעט יוגורט ביו, שמכיל חיידקי חומצת חלב ידידותיים, ומשקאות אלכוהוליים.מומלץ לכלול בתפריט היומי שום (או כמוסות שום) ובצל, וכן תבלינים כמו אורגנו, זעתר, זנגוויל, כורכום וציפורן.כדי לאזן את אוכלוסיית חיידקי המעיים, ממליצה ד"ר בן אלישע, במשולב עם הטיפול התזונתי, על תוספת של תכשירי פרו ביוטיקה: מולטי אסידופילוס, או אסידופילוס + 40, שמכילים ארבעה זנים שמשתרשים במעי ומעודדים את שגשוג החיידקים המועילים.מחלות סרטן הן הגורם השני לתמותת נשים בעולם המערבי. מחקרים שנערכו בעשורים האחרונים קושרים בין צריכת מזונות שונים לבין התפתחות סרטן השד, סרטן השחלות וצוואר הרחם.האגודה האמריקנית למלחמה בסרטן ממליצה על הפחתה בצריכת שומנים רוויים, אלכוהול, מזונות משומרים, מעושנים ומומלחים, ועל הגדלה בצריכת פירות וירקות טריים ומזונות שמכילים סיבים תזונתיים.לדברי ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית ודוברת עמותת הדיאטניות, צריכה יומית גדולה (לפחות 400 גרם) של פירות, ירקות, דגנים, קטניות, אגוזים וזרעונים (לפחות 30 גרם) עשויה לספק הגנה מפני סוגי סרטן שונים. "מזונות אלה מכילים מרכיבים (פיטוכימיקלים) וויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין E ,C ובטא קרוטן, שפועלים לבלימת תהליכים סרטניים בגוף", אומרת ד"ר טל. ירקות בעלי השפעה אנטי סרטנית הם סויה (בעיקר), כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי, צנון, וכן צמחי תבלין כמו ג'ינג'ר (זנגוויל) וכורכום.חסר ברכיבי מזון חיוניים יכול להיווצר אצל נשים בכל גי ל, בגלל תזונה לא נכונה, מחלות, טיפולים תרופתיים ממושכים ומצבי לחץ. אולם תהליכים שונים שמתרחשים אצל נשים מבוגרות, כמו הפסקת המחזור, תזונה דלה, ירידה בספיגת המזון וצריכה גבוהה של תרופות, מעלים את הסיכון להיווצרות חסרים. השלמת תוספי מזון חיוניים יכולה להפחית משמעותית את הפגיעה במערכת החיסונית ולמנוע התפתחות מחלות.לדברי ד"ר בןאלישע, כדי להאט את תהלכי ההזדקנות ולהגן על הגוף מפני נזקים אפשריים, יש לספק לו רמה נאותה של רכיבי מזון חיוניים, כמו נוגדי חמצון (ויטמינים E ,C, בטא קרוטן), ויטמינים מקבוצה B, מינרלים כמו סלניום, סידן, מגנזיום, ברזל ואבץ.נוסף על אלה יש לספק לגוף חומרים שמסייעים ביצירת אנרגיה מהמזון, כמו קואנזים Q10 וחומצות שומן כמו חומצת גמא לינולנית GLA(). מולטיויטמין שמיועד לנשים, דוגמת אומניום, מכיל שילוב של ויטמינים ומינרלים נוגדי חמצון ורכיבי תזונה צמחיים, שעונים על דרישות הגוף של אשה בגיל מבוגר ומגינים על בריאותה וחיוניותה. |  |  |  |  |
|
|  | |