אורי בורי - בין 10 המסעדות הטובות בישראל (13 ומצנפת)
מאת אביטל ענבר
09/11/99
מסעדת אורי בורי שכנה עד לפני כשנתיים על חוף ימה של נהריה. ממש על החול. זה היה מקום ללא תואר וללא הדר, אבל איזו בריזה נשבה בסככה! מדוע נטשה המסעדה את מיקומה הייחודי הוא עניין לענות בו בין השף והמסעדן לבין העיריה. נהריה, שאין בה מסעדנות עילית כלל, איבדה בית­אוכל ייחודי מאוד לטובתה של עכו ­ שגם היא, אגב, לא יכולה להתגאות בריבוי מסעדות טובות.אורי בורי שוכנת כיום בטיילת של עכו העתיקה, מול המגדלור וליד הכניסה למבוך הסימטאות, כשפניה לים. המבנה העתיק נאה, התקרות גבוהות, אך הטיח שעל הקירות מתפורר. הריהוט הדל מורכב משולחנות וכיסאות ישנים. המפות עשויות בד והמפיות מנייר. המסעדה כוללת גם חדר הסבה, מחופה שטיחי קיר וכורסאות נוחות, למנות האחרונות.מתחילת פעילותו של מדריך גומיו אנו יודעים שאורי בורי היא מסעדה טובה, שבניגוד להרבה מסעדות דגים בישראל מגישה גם דגי­ים. שמועה עיקשת מהפולקלור שאפף את דמותו של אורי ירמיאס, הלא הוא אורי בורי, טענה שהוא עצמו היה נכנס למים עד מותניו, דג דגים ומביאם היישר אל מטבח המסעדה. בעכו עומדים לרשותו נמל דיג, ושוק מרובה חנויות דגים, ומן הסתם הוא אי נו נאלץ להירטב כדי להשיג דגים טריים.בודקי גומיו קיימו השנה שלוש בדיקות באורי בורי. שתי הראשונות, שנערכו בהפרש של כשלושה חדשים זו מזו, הניבו תוצאות חד­משמעיות: המסעדה הפשוטה, הצנועה, נטולת היומרות ויחסי­הציבור, היא אחת מ­10 המסעדות הטובות בישראל. בשתי הבדיקות הראשונות היה השירות אדיב, מתוזמן ומקצועי ביותר, עם אפס תקלות ודאגה מתמדת לשביעות­רצונו של הלקוח. המלצותיה של המלצרית ­ מה להזמין ובאיזה סדר ­ היו מצויינות. המלצת הבודקים, בשתי הפעמים, היתה חד­משמעית: לא לפתוח כלל את התפריט הכתוב, ולהמתין לתורה שבעל­פה. בשתי הארוחות טעמנו כ­20 מנות, כולן טעימות מאוד, רבות מהן גם מעוצבות יפה. הטובה ביותר היתה מנה של בייבי קלמרי קלויים על האסכלה, שהיו באיכות יוצאת­דופן (15). שאר המנות היו כמעט באותה רמה: שמך בקדרה ­ פילטים של שמך ורוד, מטוגנים קימעה ומאודים ברוטב שמנת, עם קדירה של ריזוטו ­ מצויין (14.5); אנשובי טרי בנוסח קרפצ'יו עם טיפת שמן וטיפת לימון; חסילונים בנוסח קרפצ'יו, מנה שמעולם לא נתקלנו בה ­ יפה ומעודנת; חסילונים במנגו; בייבי סול מאודים במחבת עם חמאה, לימון ושום ­ מעדן נהדר (כולם 14); נתחים מטוגנים בבלילה של זנב שד הים; סביצ'ה ­ טעים מאוד; פרוסות קלמרי מטוגנות מוגשות עם ארבעה רטבים; 'צ'יפורה זיפזיף' ­ פילטים של דג צ'יפורה ברוטב פירורי לחם וחמאה; צלחת אנטיפסטי, ומבחר ייחודי של גלידות ופארפה (כולם 13).המנות הפחות טובות ­ רצועות חציל קלוי בתיבול סויה עדין וסלט ערבי חתוך דק, בתיבול מדוייק ­ הגיעו ל­12.5 ­ משאת נפשן של רוב המסעדות בישראל. ביקור שלישי, מעט לפני סגירת המהדורה, בארוחה מרובת­משתתפים שבה טעמו הבודקים מנות חדשות, אישר ואף חיזק את ההתרשמות המצויינת שהותירו שתי הבדיקות הראשונות.מזגן כושל ביום קיץ לוהט ומהביל היה התקלה היחידה שפגמה בהנאתנו ­ ואף­על­פי­כן לא קמו הבודקים והלכו: ההנאה מהאוכל היתה חזקה יותר מהסבל שגרם החום. זה, וההזנחה היחסית (ארוחה מעולה ראויה להיאכל במקום נאה ומטופח), מנעו מאיתנו להעניק למסעדה ציון 14. זאת למרות שהאוכל המקורי, הטעים והמותקן בידענות, יחד עם השירות המעולה, קרובים אליו מאוד. השירותים נקיים. בסך­הכל, הפתעה נעימה מאוד. וגם המחיר נאים: בארוחה אחת שילמנו 270 שקל לזוג כולל שירות. בארוחה שני יה שילמנו 575 שקל, כולל שירות, לשישה סועדים שאכלו 12 מנות ושתו משקאות קלים וקפה. אורי בורי, רח' ההגנה, רחבת המגדלור, עכו. טל: 9552212­04
עדכוני גומיו
פרט לאי­אלו ביקורי השלמה, הסתיימה מסכת הבדיקות למדריך גומיו 2000, שכללה כ­700 ביקורים. בדקנו השנה כ­170 מסעדות חדשות, ואף­על­פי­כן יהיה מספר המסעדות שבמהדורת 2000 דומה לזה שבמדריך 1999: 340. 130 מסעדות נופו, כ­20 נסגרו. מסעדת השנה עדיין לא נקבעה.ארבע בדיקות שקיימנו בטריקולור שבמלון מרידיאן אילת זיכו את מסעדת הדגים הכשרה והיצירתית במצנפת ­ שהיא היחידה לשנת 2000 באילת.מסעדת בארוד שבחצר פינגולד הירושלמית איבדה את המצנפת הזמנית שלה עקב נוכחות בלתי­רצויה של חתולים, שנצפו בידי בודקי גומיו בפתח המסעדה בבדיקתנו האחרונה.
שפים על קוצים בגליל
בראשית 1999 נפתחה בבית­לחם הגלילית מסעדה ייחודית בשם חדר אוכל, בכיכובו של השף דניאל זיסנבאך. בודקי גומיו, שנהנו מאוד ממטבחו והעניקו לו מצנפת, לא יכלו שלא להיזכר בארוחה מופלאה שאכלו שנה קודם לכן במסעדת פרובנס בגליל שבאותו הכפר. בדיוק כמו בפרובנס בגליל, שננטשה על­ידי השף באמצע השנה ונותרה ללא ציון, פרש השף של 'חדר אוכל' בסתיו 1999, הותיר את המקום ללא ציון ­ ונטל עימו גם את השם.בתרשיחא פועלת אלומה, מסעדה יפה וייחודית. בדקנו אותה בקיץ, ניקדנו אותה 12, ואיתרנו פוטנציאל לשיפור. לא חלף חודש ונתבשרנו ששני השפים פרשו. אחד מהם הוא זה שהפליא לעשות אשתקד במסעדת פרובנס בגליל, ופרש, והשף הנכנס לאלומה הוא מי שקדם לו בפרובנס בגליל, איתי שלו, שפרש, לאחר תקופה קצרה, גם מהקדרה של נוגה שליד טבעון. עם כניסתו של שף חדש, אלומה היא ­ בעיני גומיו ­ מסעדה חדשה ללא ציון, שתיבדק ותנוקד רק במחזור הבדיקות הבא.איזה תסכול. שוב גילינו מקומות טובים, שוב הם פקעו כבועה ונמוגו בשל תזזית הכסאות הגסטרונומיים המאפיינת את השפים בגליל.