נכנס יין, יצא הסוד
"אם יוצא לך ואתה שותה יין ומדבר על דברים אחרים, סימן שהיין טוב" * כך נפתח ספר היין החדש של איתי בחור וראובן רזניק * טעות קטנה עלולה להחריב שנים של עבודה
ליאת מרום
05/09/02
השבוע, לקראת החג הממשמש ובא, ישמחו חובבי היין בישראל לגלות, כי בזכרון יעקב לא רק מגדלים גפנים ומפיקים יין, אלא גם משקיעים, כיאה, בהגות סביב הנושא. התכנסו להם איתי בחור וראובן רזניק עם כמה וכמה בקבוקים, וערכו בחינה של יינות שונים, בעיקר ישראליים, אבל גם זרים, ובכך שיחררו לעולם מעין מורה נבוכים קטן, שיכול להוות מדריך מצוין למתחילים.היופי ביצירה התמימה למראה הזו, הוא הצגת החומר בצורת שיחות בין השניים, תוך חלוקה לפרקים. בכל פרק כזה מכבב (או לא) יין אחר, וביניהם תוכלו למצוא ­ גם אם אתם לא מבינים גדולים ביין ­ כמה מהיינות הישראליים המוכרים, בצדק או שלא. תמימה למראה, משום שהתוכן כבר אינו משאיר מקום לתמימות. אפילו צרכני יינות הסופרמרקטים יוכלו, באמצעות המידע הבלתי מתפשר הזה, לרכוש יין בלי ליפול, בעזרת כמה רמזים מועילים. פריצת הממד המוכר של ספרי העיון משרתת יפה את הקורא ומאפשרת קריאה מהנה וקולחת. איתי בחור נולד וגדל בזכרון יעקב, וכדור רביעי למשפחת כורמים בני העלייה הראשונה, הוא למד ביולוגיה מולקולרית במכון וולקני. מאוחר יותר נבין שהמקצוע הופך אותו לבר­סמכא, גם אם מדובר בתחום שבו בדרך כלל קובע הטעם. ביין יש קריטריונים קבועים, הוא יטען, ולא משנה אם הוא לטעמך או לא. אם לא מתקיימים בו הקריטריונים הרצויים ליין, קטגורית ­ הוא לא יהיה טוב. בחור עוסק בהערכת יינות ומעביר קורסים וסדנאות מקצועיים ללימוד היין ומקומו בתרבות. כך תוכלו, בין טיפה לטיפה, לגלוש גם לסיפורי היסטוריה, מיתולוגיה ושאר הגיגים מעניינים מהמרתף הפרטי של בחור וידידו רזניק, מבלי לגלוש לפולמסנות יתר.הספר הזה מלמד, בלי סיבוכים מיותרים או יותר מדי מילים מפוצצות על תהליכי הייצור של היין ומפענח מושגי יסוד בתחום עבור ההדיוטות. אם לצטט את בחור, "הספר מנסה לקרוע את המסווה מעל תחום היין המעורפל ולאפשר לקורא כניסה והבנה ממשית ביין, להעניק לו כלים להערכת יין ובחירתו, ולא רק להמליץ לו איזה יין לקנות ואיזה לא. להיפך, העמדה התרבותית בספר היא לחשוף את אחורי הקלעים של היין בפני הקורא ולתת לו מידע שבאמצעותו יוכל לבחור בעצמו מה מתאים לו".הספר ("הוצאה לאור ­ בחור", 143 עמ') נפתח באמירה "אם יוצא לך... ואתה שותה יין ומדבר על דברים אחרים, סימן שהיין טוב". אכן, אמירה זו מקבלת חיזוק במציאות. כשבחור ורזניק שותים יין טוב, מפליגה השיחה למחוזות אחרים, מעניינים לא פחות מיין, כולל פילוסופיה, היסטוריה ואמנות, ובאופן מובהק כשהיין לא משהו, נשאר הדיון תקוע בשאלה למה היין לא טוב ומה התפספס להערכתם בענבים, בתהליך הייצור או במארז הכללי. תוכלו ללמוד אינספור פרטים הקשורים בתחום המורכב הזה, שבו כל טעות הכי קטנה עלולה להחריב שנים של עבודה. השניים מנתחים תשעה יינות ובודקים כל דבר, כולל צבע היין וצלילותו (או עכירותו), הכוס בה הוא מוגש, זמן היישון בחבית (שימו לב ­ פרט קריטי), סוגי ענבים, אחוז האלכוהול, הגשה מקוררת ואפילו סוג הבקבוק והפתקית שמוצמדת לו. אה, כן וגם פרט לא שולי כלל ועיקר ­ המחיר. שום פרט לא נעלם מהעין וטוב שכך, משום שבאמצעות המידע הזה אפשר לטעות פחות, בתחום שממילא לומדים אותו רק באמצעות הניסיון.