 | |  | ילדים למטבח! |  |
|  |  | לרגל המצב ועם צאת ספר ההרפתקאות והבישול לילדים "ארוחה מנצחת" ביטלה שרי אנסקי את החוק הכי קדוש בביתה: ילדים לא מבשלים |  |
|  |  | |  |  | אמא, איך את מבשלת נקניקיות? שאל אותי הילד שלי בטלפון. אבל הוא בכלל לא הלך לבשל נקניקיות, הוא רק חשב שכך אהיה רגועה כשיספר לי שאני לא צריכה לדאוג. הוא הספיק לעבור את הרמזור ברחוב קינג' ג'ורג' חמש דקות לפני הפיגוע, ותכף יודיעו על כך ברדיו ואני אכנס לאחת מהתקפות הפחד הנוראיות האלה שבהן אני לא מצליחה לנשום, כי מאות שמיכות עופרת מכסות וחונקות אותי.כל בוקר, כשילדי יוצאים לחזית בבית הספר שלהם במרכז ירושלים, אני מנסה לשכנע אותם שכואבת להם הבטן או שיש להם קצת חום. אבל הם לא משתכנעים. ילדי נעשו לאחרונה תלמידים למופת, ממש חיילים. במילים אחרות, הם נלחמים על החופש שלהם, מנסים להרוויח כמה שעות בלי ההיסטריה של אמא שלהם. איך הם נעשו כל כך רגועים? לפעמים אני ממש נלחצת מכמה שהם רגועים. לפני שהם יוצאים אני מתנצלת על כל הדברים הרעים שעשיתי להם בחיים. כך אני מאבדת מיום ליום את מעמדי כדמות חינוכית.בעקבות המצב גם בוטל החוק הכי קדוש בבית: ילדים לא מבשלים. המטבח הוא כבר לא חדר העבודה הפרטי שלי. הוא הופקע ממני כמו שמחרימים רכב מסחרי בשעת חירום. אני מביטה בהם מטגנים, קוצצים ובוחשים בשק ט ובנחת, בלי רעש וצלצולים. נצבט לי הלב כשאני רואה כמה הם משתדלים לנקות, לבשל בלי להשאיר סימנים.בשבוע שעבר יצא לאור ספר ההרפתקאות והבישול לילדים "ארוחה מנצחת" של אברי הרלינג בהוצאת בבל (ילדים). אהבתי את הסיפור ואת המתכונים ואיך ששניהם כתובים. ניסיתי אפילו להקריא לילדי בן השבע את המתכונים לפני השינה, בתקווה שהחומר יפיל עליו תרדמה עמוקה. אבל לזכותו של הספר ייאמר, שהילד פשוט התעניין. חוץ מזה, בימים כאלה מה יותר בטוח מלרתק את הילדים למטבח, קרוב לאמא? אז בחרתי מתוך הספר ארוחה שלמה, והוספתי כמה מתכונים משלי, כדי להשאיר את הילדים עוד כמה ימים בבית. בסוף היה בהחלט מה לאכול, והיה גם טעים. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | עוגיות חמאה
|  |  |  |  | אחד מזכרונות הילדות הראשונים שלי הוא טעם של עוגית חמאה דקיקה ופריכה. הייתי אולי בת חמש או שש. הורי לקחו אותי לבית הנשיא, שהתגורר בצניעות בצריף מקסים עם תריסים ירוקים בשכונת רחביה. הם הושיבו אותי על כיסא בחדר הכניסה, ונכנסו להיפגש עם הנשיא. חיכיתי, לבדלבד, מתחת למנורה חיוורת במסדרון (לא היו אז שומרים ומאבטחים).ואז נפתחה פתאום איזו דלת ואשה חייכנית בסינר לבן הגישה לי על מגש עגול כוס מיץ תפוזים ואת אותה עוגייה בלתי נשכחת. לימים, דרך חברה, שהמטפלת שלה היתה בעבר הטבחית של בית הנשיא, השגתי את המתכון. גם כיום, כשיש לקנות אלפי סוגים של עוגיות מצוינות, לאלה אין תחליף קנוי.1/2 2 כוסות קמח1 כוס סוכר1/2 כפית אבקת סודה לשתייהחבילה חמאה מלוחה (ששהתה מעט מחוץ למקרר והתרככה)1 ביצה טרופה1. מערבבים בקערה את הקמח, הסוכר ואבקת הסודה. חותכים את החמאה לקוביות קטנות ובקצות האצבעות מפוררים לפירורים, עד שהחמאה נספגת לגמרי בשאר בחומרים. מוסיפים את הביצה ולשים קצת לבצק אחיד ודביק (מקפידים לא ללוש יותר מדי). עוטפים בניילון ומכניסים למקרר לחצי שעה.2. מחממי ם את התנור ל150 מעלות צלזיוס. יוצרים מהבצק עיגולים קטנים, משטחים ומניחים על נייר אפייה או על תבנית מרוחה בחמאה. מקפידים לא להניח את העוגיות קרוב מדי אחת לשנייה, כי הן מעט מתנפחות ומתפשטות. בעזרת מזלג משטחים עוד את העוגיות ומטביעים עליהן צורת קווים.3. מכניסים את העוגיות לתנור ואופים אותן 1518 דקות. הן מזהיבות ומקבלות טעם קרמל נפלא. אבל יש להיזהר מאוד שלא יישרפו, גם לא בקצוות (צבע העוגייה חייב להיות אחיד). כשמוציאים אותן מהתנור הן עדיין מעט רכות, ורק כשהן מתקררות הן נעשות קשות ופריכות. מאחסנים בקופסה סגורה מפח או מפלסטיק או בצנצנת זכוכית.* ניתן להחליף את כוס הסוכר הלבן בכוס ורבע סוכר חום ולהוסיף לבצק כף או שתיים קינמון או זנגוויל טחון. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | רוטב בולונז פשוט
|  |  |  |  | 500 גרם בשר טחון4 כפות שמן זית2 בצלים בינוניים קצוצים דק1 כפית פפריקה1 כף אורגנו יבש1 קופסה 300 גרם Tomato Max (רוטב עגבניות לבישול)מלח1. במחבת גדולה מחממים ארבע כפות שמן זית. מאדים על אש בינונית את הבצלים עד שהם מתרככים ומתחילים טיפטיפה להזהיב.2. מוסיפים למחבת עם הבצלים את הבשר הטחון. מטגנים את הבשר תוך כדי מעיכה במזלג עד שהוא מאבד את צבעו האדום ונבחש בבצלים.3. מוסיפים את הפפריקה והאורגנו ומערבבים היטב, ומוסיפים את רוטב העגבניות. ממלאים את המכל של רוטב העגבניות פעמיים במים ומוסיפים אותם לתבשיל. מביאים שוב לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כשעה עד שעה וחצי על אש קטנה. מערבבים מדי פעם. לקראת סוף הבישול טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.מגישים את הבולונז על ספגטי או על פסטה אחרת. אפשר גם לעשות איתו צ'ילי קון קרנה מוסיפים לבולונז שתי קופסאות שעועית אפויה, כף אבקת צ'ילי חריפה ותוספת של מעט אורגנו. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה כ20 דקות. והנה, צ'ילי קון קרנה מקוצר וטעים.* את רוטב העגבניות לבישול Tomato Max אפשר להחליף בכף רסק עגבניות בתוספת קופסה קטנה של עגבניות מרוסקות. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | תפוחי אדמה אפויים בנייר כסף
|  |  |  |  | מתכון של אברי הרלינג, מתוך הספר "ארוחה מנצחת""זוהי צורת הכנה של תפוחי אדמה שתמיד כדאי להכין ממנה כמות גדולה יותר משהתכוונתם, כי כשתסיימו, יעלו כאלה ריחות מהמטבח, שיש סיכוי שהשכנים יבואו לאכול".הכלים שצריך להכין:תנור ותבנית אפייהגליל של נייר אלומיניוםסכין וקרש חיתוךכותש שום, צלוחית קטנה, כפית וזהוהחומרים שצריך:כמה תפוחי אדמה בערך באותו הגודלחבילת חמאה מהמקרר34 שיני שוםמלח (אפשר גם מלח גס זה עם הגרגירים הגדולים)ממה להיזהר:כשחותכים את תפוחי האדמה, צריך להיזהר מהסכין. כשאופים, צריך להיזהר מהתנור החם, מהתבנית ומנייר האלומיניום אחרת עלולים לקבל כווייה.מה עושים:שוטפים היטב את תפוחי האדמה. מנגבים בעזרת מגבת מטבח או נייר סופג.כשתפוחי האדמה יבשים ונקיים, לוקחים את הסכין וחוצים אותם לאורך על גבי קרש החיתוך. עדיף לחתוך את תפוחי האדמה לאורך ולא לרוחב, כי כך יש יותר מקום למרוח את החמאה והשום הכתוש.לוקחים שני חצאים מתפוחי האדמה ומורחים שכבה נדיבה של חמאה על הצד החשוף, ללא הקליפה, של אחד מהם.לוקח ים בכפית מעט שום כתוש, ומפזרים על החמאה. שמים קצת מלח על השום.לוקחים את חצי תפוח האדמה שאין עליו כלום, מניחים אותו על החצי הראשון (כמו סנדוויץ'), מהדקים היטב ועוטפים אותו לגמרי בנייר האלומיניום.עושים אותו הדבר לשאר תפוחי האדמה.מדליקים את התנור ומכוונים לחום של 200 מעלות.מסדרים בתבנית את כל תפוחי האדמה זה ליד זה, ומכניסים לתנור החם לחצי שעה.אחרי חצי שעה פותחים את התנור ונועצים מזלג באחד מתפוחי האדמה. אם המזלג חודר בקלות דרכו זה מוכן. מוציאים את תפוחי האדמה מהתבנית, מחכים כמה דקות כדי שיתקררו מעט, פותחים את נייר האלומיניום, שמים בצלחת ונהנים מכל ביס. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | פולקעס אפויים
|  |  |  |  | מתכון של אברי הרלינג, מתוך הספר "ארוחה מנצחת""יש כאלה שקוראים לצורת האפייה הזאת 'עוף אינדיאני'. לא יודע למה ומה הקשר לאינדיאנים, אבל אני כן יודע דרך פשוטה וטעימה לאפות פולקעס ועוף בכלל".הכלים שצריך להכין:תנור אפייה ותבנית רגילהנייר כסף או נייר אפייהצלחת גדולההחומרים שצריך:כמה יחידות פולקעסמלח גסקצת שמן וזהוממה להיזהר:לא לקבל כווייה מהתנור החם.מה עושים:מדליקים את התנור ומכוונים ל200 מעלות.מכסים את התבנית עם נייר האפייה או נייר הכסף ומשמנים בשכבה דקה של שמן כדי שהבשר לא יידבק לנייר.שמים חצי כוס מלח גס בכל פינה של התבנית ועוד ערימה במרכז, ובין הערימות מפזרים את שוקי העוף, שמשום מה נראים לי טעימים יותר כשקוראים להם פולקעס.מכניסים לתנור לחצי שעה, מוציאים מהתנור ואומרים: "וואו, איזה צבע שחום ומעורר תיאבון יש לבשר".ואז מביטים לצדדים, ואם אף אחד לא רואה, חוטפים שוק וטועמים ביסודיות. אם קורה מצב שבו יש מי שמסתכל עליכם, אני מציע לא לוותר על הטעימה היסודית, אלא להציע פולקע אחד גם לו. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | רוטב שוקולד חם על גלידה
|  |  |  |  | מתכון של אברי הרלינג, מתוך הספר "ארוחה מנצחת"הכלים שצריך להכין:כירייםסיר קטןכף עץמצקתהחומרים שצריך:גלידה בפריזר מה שאתם אוהבים: וניל, מוקה, שוקולד, תות, דובדבנים, מה שבא לכם, בננה, ריבת חלב, פקאן, משמש הכל מותר בגלידה, פיסטוק, תאנים, פטל, צימוקים, מה שיש בבית...חבילת שוקולד מריר של 200 גרם100 גרם חמאה לא מלוחהתמצית ונילאבקת סוכר1/3 כוס שמנת מתוקהממה להיזהר (אבל לא לפחד. פחד וזהירות הם לא אותו דבר):מהאש ומהחום של רוטב השוקולד המבעבע שממש מחכה לגלוש על הרי הגלידה הקרה.מה עושים:מדליקים אש נמוכה מתחת לסיר, שמים בתוכו את השוקולד ומתחילים לערבב.שמים את החמאה, השמנת וחצי כפית תמצית וניל, וממשיכים בבחישה איטית.כשהכל בסיר נמס ונוזלי, הוסיפו כף אבקת סוכר, ערבבו בנחת, וכשאין גושים והרוטב מבעבע, ואתם כבר ממש רוצים שהוא יגלוש לכם יחד עם הגלידה במורד הגרון, כדאי לכבות את האש ולהוציא את הגלידה שאתם אוהבים מהפריזר.תכינו בצלוחית או בגביע הר קטן של גלידה ועם מצקת תעשו מה שכל אחד נורמלי היה עושה במצב כזה עם רוטב שוקולד חם, וגלידה בצד שני. לא צריך להסביר.מה שנשאר בסיר אפשר לאחסן במקרר, וכשרוצים עוד, פשוט מחממים באיטיות על אש נמוכה תוך כדי ערבוב. |  |  |  |  |
|
|  | |