אלף קלוריות ליום א'
מי שאכל בערב שבת, שיטרח (להוריד את העודפים) ביום ראשון
ליאורה חוברה
11/02/02
לא בכדי אנו יוצאים מדי תחילת שבוע בהכרזה הרת החשיבות "מיום ראשון דיאטה". ברור לכולנו כי ימי סוף השבוע הם ימים עמוסי כל טוב מבחינה קולינארית ואינם הזמן המתאים לדיאטת הרזיה מסחררת. גם מי שכבר החזיק מעמד עד יום חמישי, במקרים רבים אוכל יותר בשישי­שבת ומקלקל את המאזן הקלורי שהושג במאמץ רב.ייסורי מצפון, כידוע, לא תורמים לשריפת קלוריות, ולכן למי שכן רוצה להציל את דיאטת ההרזיה שלו מוצע בזאת "תפריט קיזוזים" ליום ראשון. התפריט מכיל כ­1,000 קלוריות ומבוסס על מזונות קלים לעיכול, לאיזון המאכלים הכבדים של היומיים הקודמים. גם המשקאות נבחרו מתוך כוונה להקל על מערכת העיכול. בנוסף להם, חשוב לשתות לפחות 8­10 כוסות משקה לא ממותק. דבר נוסף ­ זהו יום צמחוני מתוך הנחה כי בשבת אכלנו מספיק בשר. לא מומלץ להמשיך בתפריט יותר מיום אחד, והוא מותר לביצוע למי שגילו מעל 18 ואינו סובל מכל מגבלה בריאותית.תפריט קיזוזיםבוקר: 1/2 כוס דגני בוקר פשוטים ללא תוספת אגוזים או שוקולד1/2 כוס חלבתה קמומילביניים:תפוז2 תמרים לחיםחליטת שומרצהריים:ירקות ואטר יות מוקפצים בסגנון תאילנדי (המתכון בהמשך)תה ירוקאחר צהריים:חליטת נענעחטיף גרנולהבננה קטנהערב:סלט גדול + 2 כפות רוטב לסלט לייטתפוח אדמה אפוייוגורט ביו + תפוח עץ מגורד עם מעט קינמוןאטריות תאילנדיות מוקפצות בירקות(מנה אחת)1 כוס אטריות מבושלות להקפצה1 כף שמן1 בצל קצוץירקות לפי הטעם: גזר, כרוב, כרובית, פלפל צהוב, פלפל אדום, קישואים, פטריות, נבטים1 כף רוטב סויהמלח, פלפל לפי הטעםמעט זנגביל טחוןבסיר שטוח או בווק מחממים את השמן ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד שמזהיב. מקלפים את הירקות ושוטפים, חותכים לפרוסות או רצועות דקות ככל האפשר. מוסיפים את הירקות לפי הסדר שלעיל. בין ירק לירק ממתינים 2­3 דקות, כשהסיר מכוסה. כשהירקות מתרככים אבל עדיין פריכים מוסיפים את הרוטב והתבלינים ומערבבים. מוסיפים את האטריות, מערבבים מעט ומגישים מיד.
סגולות במיץ עגבניות
רבות דובר בשבחו של הליקופן, החומר המצוי בעיקר בעגבניות (וגם באבטיח, גויאבה אדומה ואשכולית ורודה), אשר הוכח במחקרים כנוגד חמצון מצוין (פי 2 מהבטא קרוטן). הפוטנציאל האנטי חמצוני שלו משייך אותו לקבוצת החומרים האנטי סרטניים, המקטינים את הסיכוי ללקות בעיקר בסרטן הפרוסטטה והשד. הוא בעל אפקט המגן על רשתית העין מפני נזקי קרינת שמש ומאט את תהליכי היווצרות ירוד (קטרקט) ברשתית העין. בנוסף, הוכח מדעית שגם במניעת מחלות לב יש לחומר השפעה מיטיבה באמצעות הפחתת הכולסטרול הרע LDL().זמינות הליקופן לגוף גדלה דווקא לאחר שמרסקים את העגבניות או מבשלים אותן, ובעיקר לאחר שמוסיפים גם מעט שמן מכבישה קרה. כלומר, מומלץ לצרוך רטבים על בסיס עגבניות, רסק עגבניות, מרק עגבניות וכן, אפילו קטשופ!כמות הליקופן בעגבנייה בינונית הוא כ­2 מ"ג ­ כמות המצויה בכף קטשופ, ואילו 2/3 כוס מיץ עגבניות יכילו 10 מ"ג ליקופן. טרם גובשו המלצות לגבי צריכה יומית של החומר, ולכן אין מניעה לצרוך ממנו כמויות גדולות יותר, וזה אפילו רצוי.בימים קרים אלה, כשהמרקים ותבשילי הקדירה מככבים, אפשר לעשות שימוש נרחב ברטבי העגב ניות, וליהנות מלבד הטעם, גם מערך מוסף בריאותי. להלן סקירה של מוצרי העגבניות המצויים בשוק.* קטשופ ­ הקטשופ שולט בקרב מוצרי העגבניות בעיקר באוכלוסיית הילדים ובני הנוער, ומשווק באופנים רבים. המומלצים ביותר ביניהם הם אלה העשויים מרכיבים טבעיים בלבד ללא חומר משמר או צבעי מאכל, כמו הקטשופ של "אסם", "מילוז" ו"היינץ". מוצר מעניין הוא הקטשופ האורגני של "הרדוף". הגדילו לעשות בחברת "מאמא עוף", שם הוכנס הקטשופ לתוך השניצלונים. מה שלא ברור הוא, מדוע היה צורך בקטשופ ירוק?* רסק עגבניות ­ המושג בריקס (המסומן BX על המוצרים) מסמן את מידת הריכוז של הרסק. רוב הרסקים בשוק מכילים 22 BX ויש אף מרוכזים יותר המכילים 28 BX. חברות רבות עברו לשימוש במיכלים קטנים באריזה פלסטית, ידידותית יותר למשתמש. הגדילה לעשות חברת "פרי גליל", שהמציאה אריזה עם פקק המאפשר שמירה של רסק שנותר במקרר לתקופה של עד 3 חודשים.* עגבניות מעובדות ­ סידור נוח מאוד לבשלנים עסוקים. ניתן למצוא בשוק עגבניות מרוסקות או מקולפות בתוספת טעמים כמו בזיליקום ועשבי תיבול, שום או בצל (טל), להן הוסף גם סידן המהווה יתרון בריאותי נוס ף.* רטבים מוכנים לתיבול או לפיצה ­ גם במקרה זה, הנוחות מנצחת בגדול. את הרטבים פשוט ונוח להוסיף לתבשילים שונים. בין המוכרים: "טומטו מקס", רטבי פסטריה בסגנונות בישול שונים, רטבים של "אוליביה" ו"קנור", רוטב בטעם ברביקיו של "היינץ" וכד'.* עגבניות מיובשות ­ עגבניות שיובשו בשמש, ומצוינות לסלטים, כריכים או רטבי פסטה. חלקן מופיעות בשוק במצב מיובש, אך ניתן גם למצוא צנצנות של עגבניות שהושהו לאחר הייבוש בשמן זית, מה שמשלב את הליקופן עם מעט שומן ("אוליביה", "סגל"). לכריכים ניתן בעיקר להשתמש בממרח עגבניות מיובשות ("אוליביה"). פסטו עגבניות, אנטי­פסטי עגבניות ופסטו עגבניות ופלפלים של "גדרון", מצוינים לשילוב בבישול (להשיג במקררים ברשתות בשיווק).
משהו אישי
כריך לעבודה הוא עניין מומלץ מאוד, אם כי בבוקר, כשממהרים ואין זמן להכנות מיותרות, זה נראה מבצע מורכב. בדיוק בשביל מצבים כאלה, המציאו בחברות למוצרי חלב וסלטים, את המנות האישיות. הן משווקות באריזות בגדלים מיוחדים כך שניתן לסיים ארוחה אחת מבלי להשאיר שאריות או לחלופין, מבלי לאכול יותר מדי. ארוחות אלה מבוססות על ירקות ולחם קל, בתוספת אריזה אישית של ממרח כלשהו. להלן כמה רעיונות לארוחות טעימות ובריאות במקום העבודה, היכולות להשתלב אפילו בדיאטת הרזיה ודורשות מינימום הכנות.* 125 גר' גבינה לבנה %5 בתוך לחמנייה קלה יכילו בסך הכל 199 קלוריות.* סלט גדול עם 2 עיגולי גבינה (עמק ביס %5, טבעי או זיתים, עשירה מאוד בסידן) יכיל 80 קלוריות ו­320 מ"ג סידן.* קופסה אישית של ממרח חציל קל + ביצה קשה ופרוסת לחם מלא יכילו 285 קלוריות.* קופסת גבינה לבנה אישית עם זיתים %1­%2 שומן מרוחה על 2 פריכיות אורז יכילו 125 קלוריות.* צזיקי ­ יוגורט יווני נפלא שניתן לנשנש איתו ירקות חתוכים כמו מקלות גזר או מלפפון ופיסות פלפל ירוק. הצזיקי מכיל 88 קל' לאריזה והירקות כ­20 קלוריות נוספות.* קוטג' %5 באריזה אישית של 100 גר' ­ פשוט לאכול מהגביע (כל גביע ­ 93 קלוריות).
ירידת המדד
כל מי שפוצח בדיאטת הרזיה פוקד את המשקל לעתים קרובות. הירידה במשקל מהווה מדד כמעט יחיד להצלחת הדיאטה, אבל קיימים מצבים, בעיקר אצל מי שמשלבים גם פעילות גופנית, בהם אין ירידה במשקל. התסכול גובר, ובחלק מהמקרים אף גורם להפסקת הדיאטה. כדי לא להתייאש חשוב להבין את תהליך הירידה במשקל. בימי הדיאטה הראשונים נוטה הגוף לפרק שרירים כדי להפיק את האנרגיה החסרה לו בגלל הקטנת כמות המזון. לכן, בשלב זה אנו מאבדים בעיקר חלבון ונוזלים שמקורם בשרירים. רק לאחר כשבועיים מתחיל ניצול של רקמת שומן, אבל אז הירידה הופכת איטית יותר.הסיבה העיקרית לכך היא, שמפירוק ק"ג שריר הגוף מפיק 800 קל' בעוד שמפירוק ק"ג שומן הוא מפיק 8100 קל'. מי שפעיל מבחינה גופנית באופן קבוע גורם לגופו לבנות שריר. מחד גיסא, בניית רקמת השריר תורמת לעלייה במשקל אבל זו עלייה הנובעת משריר ולא משומן. מאידך גיסא, ק"ג שריר קטן בנפחו מק"ג שומן ולכן למרות שלא תהיה ירידה במשקל, תורגש הצרת היקפים. לכן, בשבוע של דיאטת הרזיה המלווה בפעילות גופנית ­ במסגרתו איבדנו ק"ג שומן אבל בנינו ק"ג שריר ­ לא יהיה שינוי במשקל אבל תופיע ירידה בהיק פים (אותה נחוש בביגוד). לכן, למי שמודד את עצמו בק"ג מומלץ למדוד גם היקפים בעזרת סרט מידה. המדידה הנכונה ביותר היא פעם בשבוע, מיד לאחר הקימה בבוקר, לפני אכילה או שתייה, וללא ביגוד. חשוב למדוד באותו מקום. מומלץ למדוד את היקף המותן, האגן, כאשר ניתן כמובן למדוד גם היקפים נוספים. רצוי לא לשכוח ששינויים במשקל נובעים גם מצבירת נוזלים, שעות יום שונות, ביגוד, מחזור חודשי, עצירות ועוד, ולכן, בכל המקרים הנ"ל מדידת ההיקפים משלימה את התמונה.
הטה אוזן לכאב
עוד אחד מפגעי החורף הוא דלקות האוזניים. למרות הנטייה ליטול אנטיביוטיקה במצבים כאלה, מתברר כי רוב דלקות האוזניים הן ויראליות, ולכן השימוש באנטיביוטיקה לא פותר את הבעיה. הנה כמה עצות של הרפואה הטבעית, שאינן מהוות תחליף לביקור אצל הרופא, אבל יכולות להוות טיפול משלים ומקל.* תזונה: במקרים רבים נובעים כאבי אוזניים מנוזלים העוברים בחללי מערכת הנשימה העליונה. אותם נוזלים מושפעים על פי הרפואה הסינית גם מתזונה. ניסיון להפחית באופן זמני את מוצרי החלב עשוי לעזור. גם מחקרים קליניים שנערכו לאחרונה הראו הטבה וירידה במספר מקרי דלקות אוזניים לאחר הפחתה במוצרי חלב. מזונות נוספים שמומלץ לצמצם באכילתם: מזון שמן ומטוגן לרבות חטיפים שומניים, בצק עלים, בוטנים ומוצרים העשויים מהם, סוכר לבן וקמח לבן, פיצוחים וגבינות שמנות.* פרוביוטיקה: ידוע כי בעודה מסייעת למעי, משפיעה הפרוביוטיקה גם על מערכת החיסון של הגוף כולו, ולכן, חיידקי המעי הידידותיים משפיעים אפילו על בריאות האוזן. ממחקר שפורסם ב"בריטיש מדיקל ג'ורנל" עולה, כי מתן פרוביוטיקה לילדים הפחיתה את הישנות דלקות האוזניים. את המאזן הפרו ביוטי בגוף ניתן לשפר על­ידי אכילה קבועה של יוגורט או נטילת תוסף בגלולות מציצה, כמוסות או אבקה. מומלץ במיוחד לאחר טיפול אנטיביוטי שפוגע באותה אוכלוסיית חיידקים. * לבנדר: שמן אתרי לוונדר ידוע כבעל פעילות אנטי­דלקתית ומשככת כאב. יש למהול 3 טיפות שמן לבנדר בכף שמן נושא ­ למשל, שמן שקדים. את השמן שמתקבל יש למרוח בעדינות באפרכסת האוזן. חשוב לא לטפטף ממנו לתוך האוזן לפני קבלת אישור מרופא.* פורמולה EN: סירופ המכיל שילוב צמחים לחיזוק המערכת החיסונית, כמו אכינציאה ואייברייט ­ צמח שמסייע במניעת גודש בריריות, ובכך מפחית את כמות הנוזלים והליחה במערכת הנשימה. הסירופ ניטל דרך הפה.