רואים את המולד
חג המולד הוא חג משפחתי, וכמו שקורה תמיד כשמשפחות מתכנסות - השולחנות מתמלאים באוכל
מאת איריס רתם
19/12/01
לפני 2002 שנים נולד בבית לחם תינוק, ישוע (ישו), בן יוסף ומרים (הנוצרים מאמינים שהוא נולד מרוח הקודש). את האירוע הזה יחגגו ב­25 בדצמבר, כמו בכל שנה, מיליארדי בני אדם בכל רחבי כדור הארץ. ערים שלמות יתקשטו בעצי אשוח מוארים, וקישוטי כוכבים יידלקו לעת חשיכה. למרות ששלג אינו שכיח בבית לחם, הצבע הלבן מאפיין את חג המולד גם אצל תושבי החצי הדרומי של כדור הארץ, השרויים בעיצומו של הקיץ. גדודי מובטלים בכל רחבי העולם ימצאו תעסוקה זמנית בגילום דמותו של סבא שלג, הידוע במדינות שונות בשמות שונים ­ סנטה קלאוס, סנט ניקולה, סנט מרטין. הם יאספו תרומות לנזקקים, ויביאו מתנות לילדים ולמבוגרים.חג המולד הוא חג משפחתי, וכמו שקורה תמיד כשמשפחות מתכנסות, השולחנות מתמלאים באוכל. פעם היו נוהגים לאכול את ארוחת החג מיד לאחר סיום מיסת החצות החגיגית, בשעות הבוקר המוקדמות. השילוב של מיסה ארוכה והליכה אל הכנסייה עורר את תיאבונם של המאמינים, והוליד מסורת של ארוחה דשנה ומיוחדת.בפיליפינים מקובל עד היום לאכול את ארוחת החג בשעות הבוקר המוקדמות. בצרפת, המנהג הזה נותר בעיקר בשמה של הארוחה החגיגית ­ re veillon"", אשר מקורו מהשורש של "התחלת משמרת חדשה". ברוסיה אוכלים בחג המולד זרעי חיטה מבושלים עם פירות מיובשים, ובפולין מכינים לחם עם זרעי פרג. לאנגלים יש מנה מסורתית הקרויה "פודינג חג המולד", ובמחוזות רבים בגרמניה מתחילים כבר באוגוסט לפטם את הקרפיונים שיוגשו כמנה המובילה בארוחה. גם השבדים מצדדים בדגים כמנה העיקרית, ואילו שכניהם בנורבגיה ודנמרק מעדיפים אווז צלוי ממולא בתפוחים ושזיפים המוגש עם כרוב אדום, תפוחי אדמה מזוגגים ורוטב חמוציות.ברוב ארצות אירופה הארוחה מסתיימת עם עוגה מיוחדת. עוגת חג המולד Christmas cake() האנגלית היא עוגת פירות עשירה בפירות יבשים, שקדים, תבלינים ולעתים גם אלכוהול. בגרמניה מגישים עוגה עם פירות מסוכרים Stolen(), ואילו בצרפת נהנים Buche de Noel­מ, עוגה העשויה משכבות של עוגת ספוג וקרם חמאתי בצורת בול עץ, לזכר האש החמימה של האח שפעם בער בסלון.שבוע בדיוק אחרי שמאמיני ישו בארבע קצוות הגלובוס גומרים לחגוג את הולדתו, מתכנסים שוב כולם לחגיגה נוספת של אכילה ושתייה, אך הפעם לכבודה של השנה החדשה. מה הפלא שחודש ינואר ידוע בכל העולם המערבי כ"חודש הדיאטות ?"
פינלנד
Hauskaa Jouluaהחלטנו לפתוח בפינלנד, מכיוון שהיא מולדתו של סנטה קלאוס היוצא למשימת חלוקת המתנות כשהוא דוהר על מגלשה הנגררת על ידי איילי הצפון. ארוחת החג המסורתית בפינלנד עשירה במיוחד, וכוללת מגוון דגים המוכנים בשיטות שונות: המלחה, כבישה או אפייה. למנות הדגים מצרפים תבשילי קדירה של ירקות. במחלקת הבשרים מוגשים בשר אפוי של ירך חזיר Ham() ופטה של כבד. אחת המנות הייחודיות היא דייסת אורז עם שקד חלוט שהוטבע בדייסה. מי שמצא את השקד בצלחתו, מובטחת לו שנה מאושרת ומוצלחת.את הארוחה חותמים דברי מאפה, ביניהם לחם מיוחד לחג המולד, עוגיות זנגביל ומרק פירות מיובשים. בעוד שבכל רחבי אירופה מתפללים ההמונים לחג מולד לבן (כמו השיר, "אני חולם על חג מולד לבן"), הרי שחורף פינלנדי הוא תמיד לבן וקר. על מנת לחמם את הגוף, הלב והאווירה שותים הפינים בחג המולד ובראש השנה Glogg"" ­ תערובת של משקאות אלכוהוליים מתובלים ומחוממים.
Glogg
1 בקבוק יין אדום2­3 כפות יין מדיירה 1/2 כוס סוכר חום (או יותר. לפי הטעם)1/3 כוס צימוקים1­2 מקלות קינמון5­6 אצבעות ציפורןגרדה מתפוז אחד1/4 כוס שקדים חלוטים קצוצים 1/4 כוס וודקהמחממים בסיר על אש נמוכה את כל המצרכים, למעט הוודקה, ומדי פעם מערבבים. טמפרטורת המשקה צריכה להיות חמימה, אבל רחוקה מאוד מרתיחה. לפני ההגשה מוסיפים את הוודקה.
צרפת
Joyeux Noel ארוחת החג המסורתית, Reveillon"­ה", היתה בעבר מאוד מגוונת ובחבלי הארץ השונים חגגו עם מטעמים עממיים שהועברו מדור לדור, כגון בשר בקר מבושל ביין וארמניאק, נקניקיות דם, אווז צלוי או כרובית עם בקלה.עם השנים, ככל שעלתה רמת החיים של אזרחי צרפת, התגבשה מסורת של סעודה המורכבת ממוצרים מיוחדים ויקרים. טרום תקופת הגלובליזציה, כאשר המנדרינה והתפוז היו נדירים בשווקים והסלמון היה יקר, השתדלו עקרות הבית של המעמד הבינוני להשתמש דווקא במוצרים אלה כבסיס לארוחות החג.בצרפת המודרנית התגבש תפריט אחיד יותר, ואם תוזמנו לארוחת חג, ישנם סיכויים רבים שתקבלו מרק בצל, הודו עם ערמונים וכמובן את עוגת "בול העץ" ­ Buche de Noel מי שכיסו רחב ועמוק יותר, יגיש גם כבד אווז וקוויאר, ושמפניה נקייה או כבסיס לקוקטיילים. מתכון לקוקטייל כזה מופיע כאן להנאתכם.1 Elixird'Amour 10 מל' ליקר שושנים או תרכיז שושנים
שמפניה
מוזגים את הליקר לכוס שמפניה. ממלאים את הכוס בשמפניה, ומערבבים בעדינות. אגב, מי שאינו מצליח להשיג את ליקר השושנים יכול להחליפו בקסיס ליקר אוכמניות, ואז המשקה שיתקבל הוא קיר רויאל.
איטליה
Buon Natalהצלופח, צלוי, אפוי או מטוגן, עומד במרכזה של ארוחת החג ברבים מבתי איטליה. כמובן שבלי פסטה אי אפשר לערוך סעודה באיטליה, ולכן נהוג לפתוח את ארוחת החג עם טורטליני ממולא בבשר חזיר קצוץ.כל הקינוחים בסיום הארוחה מכילים שקדים או אגוזים, שריד לאמונות טפלות של איכרי איטליה שגזרו גזירה שווה בין אגוזים לפוריות הקרקע, המשפחה והעדרים. מסכת הקינוחים כוללת את עוגת הפירות המסוכרים ­ Panetton, הנוגט ו"הלחם הקשה" ­ Panforte, אותו אוכלים גם בראש השנה.
Panforte
1/2 כוס אגוזי בונדק קלויים, מקולפים וקצוצים גס1/2 כוס שקדים חלוטים וקצוצים גס1 כוס קליפות לימון ותפוז מסוכרות, קצוצות דק1/2 כוס קמח1/4 כוס קקאו1/2 כפית קינמון1/2 כפית ג'ינג'ר1/2 כוס סוכר3 כפות דבש2 כפות אבקת סוכר1 כפית קינמוןמערבבים בקערה את קליפות הלימון והתפוז עם הקמח, הקקאו, השקדים, האגוזים והתבלינים. מרתיחים את הסוכר והדבש עד לטמפרטורה של 1150 (אם אין לכם טרמומטר סוכר, ניתן להזליף טיפה לתוך כוס מים קרים. אם היא יצרה כדור הגעתם לטמפרטורה הנכונה).מערבבים מיד את התערובת הרותחת עם תערובת השקדים. מניחים נייר אפייה בתבנית קפיצית של 20 ס"מ, מפזרים את התערובת, ומיישרים.אופים במשך 30 דקות בטמפרטורה של 1500. מעבירים לרשת צינון, ומסירים את נייר האפייה. לאחר שהעוגה מתקררת, בוזקים מעליה אבקת סוכר וקינמון.
פורטוגל
Feliz Natalאזרחי פורטוגל, אנשים מאמינים אך פרקטיים, החליטו מזמן שאת תפילת החג רצוי להתפלל שבעים, ולכן הם נוהגים לאכול את ארוחת החג עוד לפני היציאה למיסה. המאכל המסורתי שעולה על כל שולחן הוא דג בקלה מלוח ומיובש שהורתח לפני ההגשה, מלווה בתפוחי אדמה, גזרים, כרוב וביצים, והכל על מצע של שמן זית. בכל הקשור לקינוח, הגישה היא ש"כל המרבה הרי זה משובח". על השולחן תמצאו את Rabanadas­ה ­ פרוסות לחם לבן טבולות בחלב, ביצים מוקצפות ויין, המוגשות עם סירופ סוכר. כמו כן תמצאו את Sonhos­ה ­ פחזניות מטוגנות המוגשות עם גלזורה של סוכר.בפורטוגל לא מסתפקים בארוחת הערב, וכבר למחרת מתאספים לארוחת צהריים חגיגית ודשנה. הרכב הארוחה הזאת כבר מושפע פחות ממסורת ויותר מדמיונה וכושר יצירתה של בעלת הבית, אבל עוגת הפירות המסורתית, Bolo Rei, מוגשת בכל בית. בתוך העוגה מוחבאת מתנה עטופה בנייר שעווה בה מוסתר זרע שעועית. מי שמקבל את ההפתעה אמור לשלם על העוגה או להכין עוגה זהה לארוחת הסילבסטר בליל ראש השנה.מנת קינוח פופולרית היא "מרק מוזהב", ולהלן המתכון. 225Sopa Dourada גר' סוכר 175 גר' מים225 גר' לחם לבן (ללא הקרום), חתוך לקוביות קטנות8 חלמוני ביצה מוקצפיםקינמוןשבבי שקדים קלויים לקישוטמחממים את המים עם הסוכר על אש נמוכה, עד להמסת הסוכר. מכניסים את קוביות הלחם, ומערבבים. כשהלחם מתכסה, מורידים את הסיר מהאש ומקררים. מוסיפים את החלמונים, ומערבבים. מחממים על להבה נמוכה תוך כדי ערבוב עד להסמכה.מעבירים לקערת הגשה, מתבלים בקינמון ומקשטים בשבבי השקדים. את המנה הזאת מומלץ להגיש עם כוסית יין פורט.
ארצות­הברית
Merry Christmasהאמריקאים, עם של מהגרים עם מסורות שונות מרחבי העולם, מתחילים את חגיגות סוף השנה כבר בנובמבר עם חג המשותף לכולם: חג ההודיה. מאותו רגע ניתן האות לפתיחת עונת החגים, המתאפיינת בקדחת רכישות חסרת תקדים, כאשר הרשויות תורמות את חלקן בקישוט הרחובות.ארוחות החגים ­ חג ההודיה, חג המולד וראש השנה האזרחית ­ דומות למדי זו לזו, ובמרכזן עומד ההודו הממולא והצלוי, עם תפוחי אדמה ורוטב חמוציות cranberry() המלווה את הבשר. בין הקינוחים המוגשים ניתן למצוא פאי דלעת, פודינג שזיפים ועוגת פירות.במקומות רבים בהם יש ריכוזים גדולים של מהגרים ממוצא דומה, ניתן למצוא מאכלים ייחודיים. בבולטימור, למשל, יוגש כרוב כבוש מבושל עם תפוחי עץ, בצל וגזר כתוספת לבשר ההודו. בלואיזיאנה, מתענגים על Creole Gumbo"­ה" הכולל בשר עגל, עוף סרטנים מסוגים שונים וצדפות, כשהכל מבושל על פי מיטב המסורת המקומית.המאכלים המיוחדים המוגשים בראש השנה קשורים לאמונות טפלות שמביאות איתן הקבוצות האתניות השונות בארצות­הברית. עדשים, עבור האיטלקים, מסמלים כסף. שעועית שחורה מתוקה מסמלת ליפנים בריאות. הספרדים י אכלו 12 ענבים, על מנת להביא הצלחה ואושר בכל אחד מחודשי השנה הבאה.את אירועי חג המולד וחגיגות השנה החדשה מלווים בדרך כלל יינות מבעבעים כמו "שמפניה". ניו יורק מנסה להיות קלילה ושיקית, ולכן לצד השמפניה יוגש סלמון מעושן מלווה בקרם פרש ובקוויאר.גלילות סלמון מעושן עם קוויאר סלמון6 פרוסות דקות של סלמון מעושן (375 גר')5 גר' חמאה3 כפות ציר דגים מרוכז1/2 1 כפיות אבקת ג'לטין2 טיפות טאבסקו100 מל' שמנת מתוקה100 גר' ביצי סלמוןחותכים את פרוסות הסלמון למלבנים בגודל 8x16 ס"מ, ושומרים את השאריות. במעבד מזון קוצצים את שאריות הסלמון עם החמאה. מחממים את ציר הדגים, וממיסים בו את הג'לטין. לאחר שהג'לטין נמס, מוסיפים אותו למעבד המזון עם הטאבסקו, ומערבבים.מקציפים את השמנת, ומערבבים אותה עם תערובת הסלמון בתנועות קיפול. מניחים נייר ניילון נצמד על משטח העבודה, ובמרכזו מציבים פרוסה של סלמון. ממלאים את המרכז עם 3 כפות תערובת הסלמון, ומגלגלים תוך כדי הסתייעות בניילון. מניחים במקרר את הגלילות כשהן מכוסות בניילון לפחות למשך שעתיים. מסירים את הניילון, וחו תכים באמצעות סכין חד באופן אלכסוני. מסדרים בכל צלחת 2 גלילות, ועל גביהן מניחים ביצי סלמון.
צ'ילה
Feliz Navidadחודש דצמבר הוא אמצע הקיץ בחלקו הדרומי של כדור הארץ, ותושבי צ'ילה מנסים לשוות לחג המולד סממנים של מזג אוויר קר על ידי קישוט עצי האשוח בפתיתי שלג. על אף החום, אפשר לראות בחוצות הערים את סנטה קלאוס בלבוש המסורתי, אבל מזיע כהוגן...מזג האוויר מכתיב את אופייה של הארוחה. בעלי הגינות הפרטיות חוגגים בחוץ, ורבים מהמאכלים והמשקאות מוגשים קרים. הארוחה פשוטה למדי, אבל תמיד תכלול הודו צלוי עם רוטב תפוחי עץ. תפוחי אדמה אפויים בתוספת מיונז וסלט העשוי מעגבניות, בצל וכוסברה, ומתובל בפלפל חריף ילוו את המנה העיקרית. העוגה שמסיימת את הארוחה נקראת Pan de Pascua"" (במקומות אחרים בדרום אמריקה קוראים לה Pan Dulce ­ לחם מתוק), והיא עתירה במגוון פירות מסוכרים, אגוזים ורום. את הארוחה מלווה משקה אלכוהולי קר הנקרא Cola de mono"" ­ זנב הקוף.2 Cola de mono כוסות חלבמקל קינמון3 כפות קפה מומס במעט מים30 מל' שנאפס (יי"ש)1/4 כפית אגוז מוסקט טחון1/4 כוס סוכרמרתיחים את החלב עם הקינמון, הקפה והסוכר. מסירים מהאש כשהסוכר נמס, מוציאים את מקל הקינמון ו מצננים מעט. כשהתערובת פושרת, מוסיפים את היי"ש, אגוז המוסקט ומקררים. מצננים את המשקה במקרר כשהוא מכוסה, ומגישים קר מאוד (אך ללא קרח).
פיליפינים
Maligayang Paskoלפחות 30,000 אזרחים של הפיליפינים חיים בקרבנו, והעובדה שהם שוהים בארצו של ישו מאדירה אצל רבים מהם את תחושת החג. חג המולד, Novena­ה, מתפרש בפיליפינים על תשעה ימים, החל מ­16 בדצמבר ועד המיסה הגדולה Simbagabi() הנערכת בחצות ב­24 לחודש. אחריה, בסביבות חמש לפנות בוקר, מתפנים למצוות ארוחת החג. במשך כ­300 שנה, עד 1898, היו האיים מושבה ספרדית. המורשת הספרדית החדירה מילים ספרדיות לניבים השונים המדוברים באיי הפיליפינים, ומטבע הדברים גם השפיעה על הקולינריה המקומית. המנות היומיומיות של האטריות והירקות מפנות בחג המולד ובראש השנה את מקומן Lechon­ל ­ חזיר שלם צלוי על פחמים, המוצב במרכז השולחן. על השולחן יש גם חמון (שינקן), גבינות, ערמונים ופירות (במיוחד תפוחים וענבים). דווקא בגלל שחלק מהמוצרים הללו מיובאים לפיליפינים, המקומיים מפנקים את עצמם בחג במותרות אלו. את הארוחה מסיימים עם עוגות אורז, Bibinka"" ועם Putobongbong"" ­ קינוח פשוט של לחמניית אורז מתוקה.2Putobongbong כוסות קמח אורז1/2 כפית מלח3 כפיות אבקת אפייה2 כוסות חלב קוקוס 1 כוס סוכר1 כפית זרעי אניס1 כוס קוקוס מגורדמערבבים את הקמח, המלח, אבקת האפייה והסוכר. מוסיפים את חלב הקוקוס, ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את זרעי האניס, ומערבבים. ממלאים תבנית שקעים משומנת עד לכדי גובה של שני שליש. אופים בתנור בחום בינוני במשך כ­30 דקות, או עד שקיסם שהוכנס במרכז התבנית יוצא נקי. מגישים חם עם קוקוס מגורד.
אוסטרליה
Merry Christmasאוסטרליה, בדומה לארצות­הברית, היא מדינת הגירה ולכן החגים מאופיינים בה בשפע מסורות שהובאו ליבשת על ידי המתיישבים החדשים. חלק מהמנהגים שמקורם במולדת הישנה השתמרו והועברו מדור לדור, וחלקם הותאמו לתנאי המקום והאקלים, שכן דצמבר הוא החודש החם ביותר באי. כך למשל, סנטה קלאוס יופיע בבגד ים והתושבים ישאירו לו משקאות קרים על מפתן הדלת, ואילו את עוגת חג המולד האנגלית עתירת הפירות היבשים והשקדים תחליף גלידה עם פירות יבשים ואגוזים.שפע המוצרים המאפיין את אוסטרליה עודד ערבוב של מסורות שונות, ולכן ניתן למצוא על אותו שולחן את פודינג חג המולד של האנגלים עם Panetton­ה ­ עוגת חג המולד של האיטלקים.משפחות רבות נוהגות לערוך ארוחות קלות של בשרים קרים וסלטים או ארוחת ברביקיו, כשדגים ופירות ים הם המרכיב העיקרי. ברביקיו של סרטנים King Prawns() מופיע כמעט בכל בית אוסטרלי כמנה ראשונה ביום חג המולד. הוא משלב רכיבים ים­תיכוניים עם אסייאתיים, ומשקף את המגוון של החברה האוסטרלית.1King Prawns ק"ג של סרטנים (להשאיר את השריון והראשים)1 כוס שמן זית1 שן שום קצוצהחתיכה (כ­3 ס"מ) של ג'ינג'ר קצוצהחופן עלי כוסברה קצוציםמיץ מליים (או לימון) אחדקליפה מגוררת מליים אחד (או לימון)1 פלפל אדום חריף טרי קצוץמלח ופלפל שחור גרוסמערבבים את כל התבלינים בשמן הזית. שופכים את תערובת התבלינים והשמן על הסרטנים, מערבבים היטב ומשאירים במרינדה למשך שעה. מייבשים את עודפי המרינדה מהסרטנים, וצולים על גריל פחמים. מדי פעם מברישים את הסרטנים בתערובת המרינדה.