היכן אני נמצא?
השירותים שמוצעים כיום בתחום האיתור- ניהול של כלי רכב עדיין מוגבלים

14/11/01
הסיוט של כל מפעיל של צי רכב הוא אובדן הקשר עם כל אחד מן הנהגים ו/או כלי הרכב שהוא מפעיל; הסיוט של כל בעלים של חברה שמפעילה צי רכב, ו/או של המנכ"ל שלה, הוא שימוש לא יעיל במשאב הזה, כמו גם נזקים שנגרמים עקב שימוש פרטי ו/או גניבות של מוצרים או "קילומטראז'".החלום של מפעילי הציים ושל בעלי החברות הוא כלי ניהולי אשר יידע בכל עת היכן נמצא כל אחד מכלי הרכב, מהי תוכנית העבודה של כל כלי ושל הצי כולו, ובאיזו מידה עומדים הנהגים והכלים ביעדים שנקבעו להם.חלום נוסף, שלא קשור באופן מיידי לסיוטים ולחלומות שתוארו לעיל, הוא חלומו של כל הורה בישראל לדעת בזמן אמיתי (גם בעיתות חרום וגם ברגיעה) היכן נמצאים צאצאיו והאם שלום להם.לכאורה, הטכנולוגיה שקיימת כיום בעולם מספקת פתרונות קלים, טובים, ולא מאוד יקרים לטובת הגשמת החלומות ומחיקת הסיוטים. בפועל, השירותים שמוצעים כיום עודם מוגבלים ולא זולים.הבשורה, שמוצאת את ביטויה בתערוכת טכנוקאר, היא שככל שהטכנולוגיה הופכת זמינה וזולה יותר, והתחרות של מגשימי החלומות על ליבם וכיסם של המבקשים אותם הופכת אינטנסיבית ­ השימוש במערכות איתור­ניהול עתיד להפוך לעממי ונפוץ יותר.
בשורה למשתמש הביתי
טכנוקאר מציגה את הקפיצה האחרונה ­ והחשובה ביותר עד עתה ­ בתחום האיתור­ניהול, והיא מביאה איתה גם בשורה חשובה למשתמש "מן השורה", כמו­גם למשתמש "הביתי".בטכנוקאר מציגות שלוש חברות שונות פתרונות מלאים או חלקיים לניהול ציי רכב באמצעות מערכות ממוחשבות. אלה מצטרפות לשלוש חברות ותיקות ומבוססות יותר שכבר פועלות בשוק אחר, אך מקביל ­ שוק ה"איתור­מיגון" (ראו מסגרת) ­ שיעודו העיקרי הוא מניעת גניבות.נכון להיום, שלוש חברות ה"מיגון" מפתחות פעילות לניהול ציי רכב שמבוססות על הטכנולוגיה שכבר נמצאת ברשותן לצורך איתור כלי הרכב. "צוואר הבקבוק", בשלושת המקרים, היא תשתית התקשורת ­ הרשת שדרכה עוברים הנתונים בין כלי הרכב לבין מחשבי החברה המאתרת ו/או מחשבי הלקוח, מפעיל צי הרכב.צוואר הבקבוק נובע מן הטכנולוגיה שבשימוש (במקרה של שידורי רדיו) ו/או מעלות השימוש ברשתות תקשורת סלולריות, שלהן יש קיבולת אינסופית בראיית מפעיל השירות.החידוש בטכנוקאר הוא חברות שמציגות טכנולוגיית איתור, אולם אין בכוונתן לעסוק במניעת גניבות ("מיגון", לצורך העניין) אלא לכל היותר כמוצר נלווה. במקרה, ואולי לא, שתיים מבין החברות פועלות בשיתוף פעולה עם חברת סלקום, ושתיהן עושות שימוש באינטגרציה שבין מערכת איתור­עצמי על בסיס GPS לבין תקשורת נתונים על רשת סלולרית.מבחינת איפיון המשתמש וסל השירותים, ואולי גם מבחינה שיווקית ­ שתי החברות פונות אל הקצוות המנוגדים של קהל מפעילי ציי רכב.ISR היא חברה פרטית, אמריקנית, שפועלת בתחום האיתור, האיכון ותקשורת הנתונים משנת 86'. המערכת שלהם, שמכונה קומפאס (ומה רע ב"מצפן"?), משווקת באמצעות מערך השירות של חברת סלקום, ומכאן שזאת המערכת ה"רשמית" של סלקום.מבלי לצלול לעומס הפרטים, קומפאס מבוססת על יחידת איכון וצג שמותקנים בכלי­הרכב בצי ומחוברים למודם תקשורת סלולרי בשיטת CDPD, ועל תוכנת ניהול ש"יושבת" על המחשב של הלקוח. מרגע ההתנעה, יחידות הקצה "מחוברות" ברצף אל התשתית הסלולרית בתקשורת דו­כיוונית. מפעיל הצי שולט בזמן אמת בכל כלי הרכב "שלו", כאשר חלק מן הפעולות מבוצעות באופן קיברנטי­אוטומטי.המפעיל, רק כדוגמה אחת מיני רבות, יכול לקבל התראה במקרים שבהם כלי­הרכב חורג מתוכנית העבודה שנקבעה לו, והוא יכול לשלוט על פעולות שונות בכלי הרכב עצמו (למשל, פתיחת דלת של מכונית "ברינקס" רק באישור מרחוק של המוקד).המערכת של ISR פועלת כבר במספר תחנות מוניות, אצל חברת שירותי הדרך שגריר ואצל לקוחות נוספים, והשוק היחיד שלה הוא ארגונים שבהם שליטה וניהול של הצי מייעלים את השימוש במשאבים ומוזילים אותו.
פתרון של תוכנה
חברת נס טכנולוגיות, אחת מחברות ההיי­טק היותר מפורסמות בישראל, מציעה (בשיתוף פעולה עם חברת משאבים) מוצר ששמו המסחרי I­anywhere. הייחוד במוצר זה, בשונה מכל האחרים, הוא שכעקרון מדובר בפתרון תוכנה, להבדיל ממוצרים משולבים של תוכנה וחומרה.הפתרון הזה יודע, לטענת מפתחיו, לעבוד עם כל סוגי החומרה הקיימים, ובכלל זה כל שיטות התקשורת הסלולרית, וכל סוגי ציוד הקצה. לקוחות שאין ברשותם "ציוד קצה" או שמעוניינים לשדרג את שלהם ­ יוכלו לרכוש אותו דרך נס.מערכת זו, שלדברי משווקיה אינה זולה, מיועדת לציי רכב בינוניים וגדולים, להם (שוב, לדברי משווקיה) היא מציעה מגוון עצום וייחודי של אפליקציות. דוגמה קטנה ואקטואלית: המערכת של נס "יודעת" לשדר ולקלוט הודעות אל כלי הרכב גם ברוסית או ערבית.בקצה השני של הספקטרום מופיעה חברת איתור קל, המשווקת והמפיצה של מוצר שנקרא Any Where אשר פותח על­ידי חברה בת של ח.מר על בסיס טכנולוגיה שפותחה ברפא"ל ובשותפות אסטרטגית עם סלקום.הייחוד של Any Where הוא באינטגרציה של האינטרנט אל תוך השילוב המוכר (שמשמש את ISR, למשל) של מכשיר איכון מבוסס GPS עם תקשורת סלולרית דיגיטלית. היתרון שבו מתגאים אנשי איתור קל הוא במחיר הנמוך של האפליקציות שלהם, אשר הופך אותו כלכלי גם לגופים קטנים, ואפילו למשתמשים פרטיים.ניהול הצי, לשיטת איתור קל, מבוצע באמצעות אתר אינטרנט. על פניה, שיטה זו טובה יותר לבקרה מאשר לשליטה, אבל בהתחשב בקצב המהיר שבו חודר כיום האינטרנט גם אל כלי הרכב עצמם, נראה שגם הצלע הזאת במשולש תתייצב במהרה."שורת המחץ" של איתור קל, שנובעת לטענתם מן העלות הנמוכה של המערכת, היא האפשרות להציע "איתור אישי" לכלי רכב, כמו גם לבני אדם. האדם (למשל ילד) או כלי הרכב יצויידו ביחידות איכון (מבוססות GPS) קטנות וקלות לנשיאה, ובכל רגע נתון יוכל מי שמורשה לכך לעקוב אחר מיקומם באמצעות האינטרנט.דוגמה קטנה ומצערת מהווי חיינו היא הקריסה של מערכות התקשורת במהלך אירועים חבלניים. במצב כזה יכול הורה לגלוש באינטרנט אל האתר המתאים, ותוך שניות לקבל איתור מדוייק של יקיריו.
מאיתור מכוניות לניהול ציי­רכב
בישראל מתקיים מזה מספר שנים "שוק שבוי" עבור חברות לאיתור כלי רכב, וזה נובע מן הדרישה הגורפת של חברות הביטוח לצייד מכוניות במכשירי איתור ומיגון נגד גניבות.איתוראן, שפועלת משנת 95', היתה הראשונה בתחום, והעובדה שהממונה על ההגבלים העסקיים הכריז עליה זה לא כבר כמונופול, מגדירה בבירור את מעמדה בשוק.על­פי נתוני הממונה, נכון למחצית יולי 2001, שוק האיתור בישראל מונה כ­167 אלף לקוחות, ומתוך אלה 133 (כ­%80) הם לקוחות איתוראן.נכון להיום, שתי המתחרות החשובות באיתוראן על שוק האיתור­מיגון הן עדן, ("פויינטר") שכיום היא למעשה איחוד של מספר חברות (וטכנולוגיות) שפעלו בתחום, וסקאילוק ­ חברה בת של רב­בריח אשר נכנסה לתחום בשנה האחרונה.שלוש החברות משתמשות בטכנולוגיות שונות (או באינטגרציה של מספר טכנולוגיות) לצורך האיתור עצמו, כמו גם לצורך העברת המידע בין כלי הרכב לבין המחשב המרכזי של החברה. המשותף בין השלוש הוא הפוטנציאל שגלום במידע שאוספת המערכת שלהן ­ קרי: תיעוד מסלול הנסיעה של כל כלי רכב כפונקציה של זמן ומיקום גיאוגרפי.על בסיס ההשקעה הכבדה בתשתית ובמיחשוב החלו שלוש ה חברות להקים מערכי שירות לניהול ציי רכב. בשלהי השנה שעברה הקימה איתוראן חברה בת בשם קאר­נט און­ליין, שתפקידה הבלעדי הוא לשווק כלי ניהול שמבוססים על המערך של איתוראן.היתרון של איתוראן נובע מבסיס הלקוחות הגדול, והחסרון נובע מרשת התקשורת שלה, שבמקור הינה חד­כיוונית.במקביל הכריזה גם עדן על מספר לקוחות פעילים ועל כוונה להגדיל את חלקה בתחום האיתור­ניהול.החסרון של פויינטר הוא מאגר לקוחות קטן, יחסית, כמו גם שבדומה לאיתוראן עיקר הטכנולוגיה שלה נשענת על שידורי רדיו וממסרים קרקעיים. חסרון נוסף, אף הוא בדומה לאיתוראן, הוא שעיקר מאמצי החברה מופנים אל התחרות בשוק האיתור­מיגון.מאידך, היתרון של עדן נובע מריבוי טכנולוגיות שברשותה, כמו גם מן הקשר האסטרטגי עם פלאפון ­ אחת מבעלות החברה.סקאי­לוק, מקבוצת רב בריח, "ראתה אור" רק במחצית פברואר השנה, וגם היא מתרכזת בעיקר בשוק האיתור­מיגון. בשבוע שעבר הכריזה החברה על הדור השני של המערכת שלה, "סקאילוק 2", שכולל גם אפליקציות של ניהול לציי רכב.היתרון של סקאילוק נובע מטכנולוגיית האיתור עצמו, שמבוססת על GPS, ולכן היא זולה ואינה תלוי ית­תשתית (אם כי למומחי מיגון יש השגות בקשר לרמת המיגון של המערכת).החסרון נובע מתשתית התקשורת, שמבוססת על ממסרי רדיו קרקעיים. בעיה זו עשויה להיפתר בקרוב בדמות הסכם עם אחת מן החברות הסלולריות (מירס, בסבירות רבה) שתספק "רוחב פס" בלתי מוגבל, אם כי בתשלום.