כיפאק לרוצח
ניר עפרוני, שרצח ערבי, כיכב בסרט שהוכן בבר- אילן וזכה לתשואות
ליאורה שוסטר
05/07/01
ניר עפרוני, רוצח המתדלק הערבי עומר עודה, זכה בליל שלישי האחרון למחיאות כפיים סוערות בערב הסיום השנתי של המחלקה לתקשורת באוניברסיטת בר­אילן. היה זה כאשר "אות קין", סרט שהכינו סטודנטים במחלקה על עפרוני, הוכרז כזוכה בפרס סרט הגמר המצטיין. עפרוני עלה עם הסטודנטים שהכינו את הסרט לקבל את הפרס, והסטודנטים הודו לו במילים: "איש נפלא, שנפתח עבורנו. אנחנו מודים לו, ורוצים להגיד לו שהיה כיף לעבוד איתו. הלוואי שהיו עוד אנשים כמוהו".עפרוני, ,37 בן קיבוץ דליה, הורשע ברצח המתדלק הערבי עומר עודה, שהתבצע ב­14 בדצמבר 84'. עפרוני, אז בן ,21 רצח את עודה עם אלי וענונו, אסיר משוקם שאומץ על ידי הוריו, כנקמה על רצח החיילת הדס קדמי, שהתרחש שלושה ימים לפני כן. וענונו ועפרוני דקרו בסכינים את עודה, מתדלק בתחנת הדלק במחלף זכרון­יעקב, מספר רב של דקירות. כאשר עמדו לעזוב את המקום הבחין עפרוני כי עודה עדיין בחיים, והשניים ניגשו אליו ושבו ודקרו אותו עד שמת. עפרוני נעצר כחשוד ברצח רק שש שנים לאחר מכן. הוא נידון ל­22 שנות מאסר, וב­97' קצב הנשיא עזר ויצמן את עונשו ל­15 שנות מאסר. לפני שנתיים השתחרר .
ליאת מיטראני מתלהבת
את הסרט על עפרוני הכינו חמישה סטודנטים מהמחלקה לתקשורת בבר­אילן, כפרויקט גמר במסגרת קורס לקולנוע וטלוויזיה. במהלך ערב הסיום בליל שלישי הוקרנו כל סרטי הגמר, והקהל ­ סטודנטים, משפחות וחברים ­ הצביע בעד הסרט שהוא לדעתו הסרט המצטיין. לאחר שקלול הצבעת הקהל עם קולות ועדה המורכבת ממרצי המחלקה, נבחר "אות קין" כסרט המצטיין. עפרוני, כאמור, עלה עם הסטודנטים לקבל את הפרס, וזכה במחיאות כפיים. את צוות יוצרי הסרט הובילו הסטודנטיות טלי עטייה וליאת מיטראני. מיטראני, ,26 בעלת תואר ראשון בקרימינולוגיה באוניברסיטת בר­אילן, הלומדת להשלמת תואר שני בתקשורת, היא זו שגם הביאה את הרעיון לסרט.מיטראני: "באחד הסמינריונים בחוג לקרימינולוגיה נערכה פגישה של הסטודנטים עם ניר באחת החופשות שלו מהכלא. הוא הגיע לאוניברסיטה ודיבר איתנו. הוא באמת איש מדהים, יודע מאוד לדבר, להציג את דעתו. עצם השיקום שלו מאוד מדהים, כי הוא לא קיבל הרבה עזרה מאף אחד ולבד הוא בונה את עצמו לאט לאט. מאוד התרשמתי ממנו, וזה התחבר עם הכאב העמוק שלי על נושא שיקום האסירים בארץ. לפני חצי שנה, כשנדרשנו להכין סרט, אמרתי 'בוא נרא ה את ניר', שהוא ההפך הגמור מזה, הוא שיקום טוב. רציתי לתת את ניר לדוגמה, שאפילו שהוא עשה מה שעשה ועשה טעות בחיים שלו ­ עדיין מגיע לו סיכוי".­ איך הגעתם אליו?"אחד המרצים במחלקה לקרימינולוגיה קישר בינינו. בהתחלה היינו צריכות לרכוש את אמונו. הוא התנה את שיתוף הפעולה שלו בכך שהסרט לא יוקרן מחוץ לגבולות האוניברסיטה וקיבלנו את זה, כי עצם החוויה לעבוד איתו היתה מדהימה. עשינו תחקיר מעמיק על חייו. הסרט הוא בעיקר ראיון איתו, כשהקו המוביל הוא שהוא עשה טעות ועכשיו הוא מנסה לכפר עליה. הוא כל הזמן אומר שהוא מנסה לכפר על זה בעשייה הנוכחית שלו, שהיא טיפול שיקומי באמצעות חיות. הוא הקים לצורך כך חוות חיות, והוא אוסף כלבים עזובים. כשבאנו אליו היה אצלו כלב זקן בן 13 שהיה צריך להרדים אותו, והוא כל הזמן ניקה אותו וטיפל בו, זה היה מדהים".­ הוא מביע חרטה על מעשיו?"בוודאי. הוא היה ילד נורא צעיר ומושפע בתקופה ההיא. זה היה מין מרד נעורים שכזה. אני מאמינה שזה צירוף קלוקל של נסיבות ושל ההלם המאוד גדול מהרצח של הדס קדמי. זה היה הרצח הלאומני הראשון שהגיע למודעות גבוהה, ועד היום לא מצאו את הרוצחים, וזה די הבהיל אותם. הדמות עצמה מדהימה ומאוד סקרנה אותנו. הוא נראה כמו סטודנט פשוט, הוא יכול היה להיות איתנו בכיתה. הוא מאוד מאוד מאוד חכם, קורא הרבה ניטשה, קפקא. הוא מאוד חקר את עצמו כדי להבין את הסיבות למה שהוא עשה. במקרה שלו קל להניח הכל מאחור, כי הוא מאוד מבין למה הוא עשה את זה. זה עניין של נסיבות מסוימות, טיימינג, הכל. זה מפחיד שגם אנחנו יכולנו להיתקל באותו מצב".­ מה זאת אומרת?"כל אחד מאיתנו במקומו היה יכול לעשות את אותו דבר. זה רצף של נסיבות, מערבולת שסוחפת אותך ואתה לא יכול לשים את הגבול".­ האם היית עושה סרט על עפרוני אם הוא היה רוצח יהודי?"וודאי. אין פה קטע לאומני, בכלל לא. להפך, הטובים מחברי בעבר היו ערבים. אפשר להגדיר אותי מרכז­שמאלה, ומבחינתי רצח הוא רצח, אדם הוא אדם".
"לא צריך ליצור סנסציה"
על ערב חלוקת הפרסים מספרת מיטראני: "ניר נכח בערב, עלה איתנו לקבל את הפרס וקיבל תעודה למזכרת. הודינו לו, ואפילו מצאנו לנכון להגיד שהוא די דוגמה שזה אפשרי. הוא איש מאוד אנושי ומדהים וזה היה מאוד ניכר בסרט. אנשים אתמול בקהל מאוד התרגשו. אנשים מאוד נקשרו לדמות של ניר, ואנשים אחרי זה הלכו ולחצו לו ידיים ואמרו לו: 'כל הכבוד על האומץ להיחשף'".­ זה לא נראה לך קצת בעייתי? מדובר בבנאדם שרצח."יכול להיות שזה בעייתי, אבל צריך לזכור שאת העונש שלו הוא כבר קיבל והוא יחיה כל החיים עם זה שהוא רצח. מה האלטרנטיבה, לא לקבל אותו, לשים לו אות קין? אני חושבת שהבנאדם עשה בגיל 21 טעות. הוא נענש כבר מספיק, המשפחה נענשה, כולם נענשו. קראתי מכתבי חרטה שלו, ותאמיני לי שהוא אוכל מרורים. אנחנו כחברה צריכים כן לתת לו צ'אנס".אבי המי, המרצה שבמסגרת הקורס שלו הוכנו הסרטים, מספר כי "הסטודנטים עלו לקבל את הפרס עם ניר, וזכו למחיאות כפיים סוערות. אחת הסטודנטיות כמעט פוצצה את האירוע, כי היא לא חשבה שרוצח צריך לקבל פרס. היא התחילה לצעוק קריאות ביניים. למזלנו השתיקו אותה. היו שם עוד אנשים שחשבו של א צריך לעשות סרט על רוצח".­ לך עצמך זה לא צורם, מה גם שמדובר באוניברסיטת בר­אילן? "ההקשר של בר­אילן לחלוטין לא רלוונטי. יש הקשר מוסרי ואתי. הסרט הראה שהאיש עבר תהליך. הוא פתח צוהר לחיים שלו, ועל הצוהר הזה מחאו לו כפיים".ד"ר יהודית אורבך, ראש המחלקה לתקשורת בבר­אילן: "הסטודנטים הודו לניר עפרוני על הכנות שלו ועל הנכונות שלו. אם אחת הסטודנטיות יצא לה לומר 'אדם נפלא', אם נשמט לה משפט כזה, אני לא חושבת שצריך לעשות מזה סנסציה. זה קורה לאנשים. זו לא היתה רוח הדברים. רוח הדברים היתה להודות לו על החשיפה ועל הכנות".את תגובת עפרוני לא ניתן היה לקבל.