לידיעת האליטות
11 צעירים המצולמים מסביב לשעון בווילה בפריז מוציאים את צרפת מדעתה בשידור חי * של מי החיים האלה, לעזאזל?
ספי הנדלר, פריז
01/06/01
מזה כחודש מתהלכים האינטלקטואלים הצרפתים כמי שחרב עליהם עולמם. צרפת שלהם, מולדת התרבות וההשכלה, חטפה סטירת לחי מצלצלת. כואבת. מעליבה. וכאילו להוסיף השפלה על עלבון, החליט הציבור הצרפתי, בניגוד מוחלט לדעתן של האליטות, להגיש בשמחה גם את הלחי השנייה ולקבל באהבה, בשמחה ובששון את הסטירה ושמה "לופט סטורי". תוכנית הטלוויזיה שבישרה באופן רשמי לצרפתים (אם כי באיחור מה) כי הם חלק מהעולם המודרני."לופט סטורי", המשודרת כאן בערוץ הטלוויזיה אם­6 M­6() היא התוכנית שכונתה בשאר רחבי העולם החופשי "האח הגדול". חלוצת "טלוויזיית המציאות": קבוצת צעירים הננעלים למשך חודשיים וחצי בדירה תחת מעקב של מצלמות 24 שעות ביממה (ר' מסגרת). תוכנית כזו כבר שודרה בהצלחה ברחבי אירופה: ההולנדים, הבריטים, הספרדים והאיטלקים התמכרו, כל אחד בתורו, לשעשועון המציאותי הזה. לצרפתים לקח יותר זמן לפתוח את שערי המסך הקטן לתוכנית. אבל מהרגע שבו עלתה כאן התוכנית לאוויר, בסוף אפריל, צרפת ללא ספק יוצאת מדעתה.שבוע בלבד לקח לתוכנית לרכוש לה קהל מעריצים אדוק וקהל שונאים אדוק לא פחות. החלוקה היתה די ברורה: המעריצים ה ם צעירים בני 35 ומטה, והשונאים הם שומרי החותם של המסורת האינטלקטואלית הצרפתית.ארבעה ימים לקח לחברי הלופט לנפק יחסי מין בשידור חי בערוץ הלוויין, בין לואנה לז'אן אדוארד. "זה מתחמם", זעקו כותרות העיתונים, וכל צרפת נדבקה למסכים. עוד יומיים חלפו וקנזה ועזיז הודיעו על חתונה (שבוטלה לאחר מכן). הלופט הפך נושא השיחה הבלעדי כמעט בכל מקום ברחבי צרפת: ממרומי מגדל אייפל ועד אחרונת הרפתות שבכפרים הנידחים בלב המדינה. הצרפתים התמכרו.
"מחנה שעבוד נסיוני"
שבוע אחד בלבד של שידורים חלף והעיתון החשוב בצרפת, "לה מונד", כבר הקדיש את הכותרת הראשית שלו לתופעה: "טירוף 'לופט סטורי'" (ר' מסגרת). העיתון השתמש במילים הרות גורל כדי לתאר את השפעת תוכנית הטלוויזיה על האומה הצרפתית: "התוכנית שמפלגת את צרפת", קבע "לה מונד" בהתייחסו לחלוקה לשני המחנות. בלי לקרוא את המאמר אפשר היה לחשוב שמדובר במלחמת אלג'יר או לפחות במשפט דרייפוס.אחרי שבועיים זכתה התוכנית לעוד ניצחון סמלי: ב­10 במאי צוין יום השנה ה­20 לבחירתו של פרנסואה מיטראן לנשיא צרפת ב­81'. הסוציאליסטים תכננו עצרת חגיגית בכיכר הבסטיליה, אבל הצרפתים נשארו בבית מול הטלוויזיה. 10,000 תומכים הגיעו לציין את בחירת מיטראן. יותר משבעה מיליון צפו בספיישל של "לופט סטורי". גם תוכנית דוקומנטרית על הנשיא המנוח, שאותה הכין לשידור הערוץ הציבורי, זכתה לאחוזי צפייה נמוכים במיוחד. את מי מעניין מיטראן כשעזיז וקנזה רבים ומשלימים בלופט.אבל הפוליטיקאים לא ממש העזו לתקוף את התוכנית שהורידה את האקטואליה מסדר היום. על פי דיווח באחד העיתונים הורה ראש הממשלה, ליונל ז'וספן, לשריו שלא להעז לתקוף את הת וכנית הפופולרית. למה לו להסתבך עם הדור הצעיר שנה לפני הבחירות?הפוליטיקאים אולי נכנסו להלם קרב, אך שאר האליטות הצרפתיות החליטו להסיר את הכפפות. הן תבעו בשורת מאמרים בעיתונות הכתובה לעצור את שידור התוכנית. הביטויים שנשמעו נגד ה"לופט סטורי" היו קשים, אולי קשים מדי.ז'אן­ז'אק דלפור, מורה לפילוסופיה מטולוז, כתב מאמר ב"לה מונד" תחת הכותרת: "'לופט סטורי', מכונה טוטליטרית". המורה לפילוסופיה לא בחל במילים: "'לופט סטורי' הוא מחנה שעבוד נסיוני. הוא מצטרף לשורה ארוכה של כלים טוטליטריים. המחנה הטלוויזיוני הזה ומגדלי השמירה שלו אינם הורגים איש. אף טיפה של דם אינה נשפכת, אף הוצאה להורג אינה מבוצעת. הקורבנות כולם מסכימים להשתתף. כעת נותר רק לכתוב את ההיסטוריה המובילה מהחברה הטוטליטרית הנאצית והסטאליניסטית, שבהן נעשה שימוש בכלים אלימים ביותר, לצורה המרוככת שאנו עדים לה".וזה היה רק מאמר חריף אחד מבין קיתונות רבים של רותחין שנשפכו ללא הועיל על ראשה עתיר הרייטינג של התוכנית. "'לופט סטורי', התוכנית שאיש לא אוהב אבל כולם רואים", סיכם בייאוש ובכישרון עיתון השמאל הצרפתי "ליברסיון".
סטירת לחי ל"ביג דיל"
השלב הבא בקרב על הלופט התנהל באולם המועצה העליונה לאודיו ויזואליה, מעין רשות השידור הישראלית. המועצה העליונה נקראה לכינוס בהול. אחרי שורה של דיונים ותכתובת עם הערוץ המשדר את השעשועון, הגיעו המועצה והערוץ להסכמה על מספר שינויים קוסמטיים בתוכנית: המנחה של מהדורת "חדשות הלופט" היומית התבקש להזכיר מדי פעם לצופים הצעירים כי עליהם "לדבר על התוכנית עם ההורים". כמו כן הוענקו לתושבי הלופט שעתיים נטולות מצלמות בחדר השינה מדי יום. בנוסף לכך, הוסכם כי הצבעת הצופים לא תיעשה נגד מועמד מסוים אלא בעד המועמד השני. עניין של גישה חיובית: בעד ולא נגד. השינויים המזעריים האלו, שלהם הסכים הערוץ, לא פגעו כמובן בפופולריות של התוכנית. המועצה העליונה מצדה חשה כי עשתה את שלה, או לכל הפחות יצאה ידי חובה אל מול האליטות הזועקות.הבא בתור להזדעק היה פטריק לה ליי, נשיא טי.אף­1 TF­1(), ערוץ הטלוויזיה המסחרי הגדול בצרפת. במכתב פומבי וחריף הוא האשים את עמיתיו מערוץ אם­6 בהפרת הסכם. לטענתו סיכמו שני הערוצים הפרטיים להימנע מהכנסת "טלוויזיית מציאות" לצרפת. "נכנעתם לטלוויזיה של זבל", כתב נשיא הערוץ ה ראשון בזעם. "האם יעלה על הדעת לשדר בשעה שבה צופים ילדים בטלוויזיה תוכנית המעודדת את הצעירים למצוא בני זוג מזדמנים במטרה לזכות בפרס?".אבל המכתב של נשיא טי.אף­1. לא חולל את התוצאה המקווה. נהפוך הוא, מרבית הצרפתים הגיבו בזלזול לזעקת הקוזאק הנגזל של ענק הטלוויזיה. ההנחה הרווחת כאן היא שהערוץ המוביל פשוט מאבד את העשתונות אל מול ההצלחה ההיסטרית של המתחרים.צריך לומר שערוץ טי.אף­1 אינו נחשב בצרפת לסמל השידור האיכותי. זהו ערוץ בידור עמוס באינספור תוכניות אירוח קלילות ושעשועוני בידור. התגובה האכזרית של אם­6 למכתב הפומבי של המתחרים לא איחרה לבוא: הם הזיזו את שעת השידור של "לופט סטורי" משש לשבע בערב ו"לופט סטורי" עברה להתחרות ראש בראש מול "ביג דיל", תוכנית הדגל של טי.אף­1, שעשועון מטופש נושא פרסים הנחשב מזה שנים לתוכנית הנצפית ביותר בצרפת.תוצאות הקרב בין "לופט סטורי" ל"ביג דיל" לא הפתיעו איש: ה"לופט סטורי" הפיל לקרשים את השעשועון הוותיק (ר' מסגרת). הערוץ המסחרי הצעיר שבר את ההגמוניה של האח הגדול.
מסר על כדור טניס לנצורים
הקרב על הלופט הגיע לשיא בשורת נסיונות פריצה לבית שממנו משודרת התוכנית. מספר אגודות אנרכיסטיות, יותר או פחות, ניסו לכבוש את הלופט ולשחרר את הכלואים בו. באחד המקרים הצליח מפגין בודד לפרוץ למתחם המבוצר ולשוחח במשך דקה עם הנוכחים בלופט. מפגין אחר שיגר כדור טניס ועליו מסר תמיכה אל תוך הלופט, שחבריו, יש לדעת, מנותקים לחלוטין מן המתרחש בחוץ.באירוע אחר התקבצו מאות מפגינים בכניסה ללופט והסתערו עליו בחמת זעם. "שחררו את התרנגולים", הם קראו, ולא ברור אם התכוונו לפינת החי של העופות המצויה בלופט או שמא למשתתפים האנושיים שבתוכנית. ההפגנה הפכה לאלימה ביותר וכוחות משטרה מצוידים בגז מדמיע נאלצו לפזר אותה.מאז הפך הלופט למתחם מבוצר שעליו שומרים יום ולילה עשרות אנשי אבטחה מצוידים באלות ובכלבים. גם השמירה הצמודה הזו לא הועילה לפני כשבועיים, כאשר אחת המשתתפות, קנזה, יצאה מהלופט. מטר של ביצים קידם את פניה. שוב היו אלו מפגינים שביקשו למחות על תופעת "לופט סטורי". קנזה הובהלה אל מחוץ לטווח הסכנה והרוחות נרגעו.בסופו של דבר המחאות הן קולו של המיעוט הרועש. הרוב הדומם מצביע בשלט רחוק . "לופט סטורי" לא תיכנע למתקפה חסרת התקדים מולה. ככל שיענו אותה כן תרבה וכן תפרוץ את אחוזי הצפייה.מעבר להתקפות הפיזיות והמילוליות, ההצלחה של "לופט סטורי" מוצדקת בראש ובראשונה כיוון שמדובר בתוכנית מעניינת. מאז שעלה הלופט לאוויר אין בו רגע דל. סקס, תככים ואינספור דרמות. ה"תסריט" החי כל כך מוצלח, עד שיותר ויותר צרפתים משוכנעים שאכן מדובר בתוכנית מבוימת מאל"ף ועד תי"ו. תאוריית הקונספירציה המובילה ברשתות האינטרנט טוענת כי מרבית המשתתפים הם שחקנים מקצועיים וכי הערוץ המשדר הוא שמכתיב את כל ההתרחשויות. השמועות האלו מוכחשות ביד רמה.עם זאת, יש לציין כי מספר פעמים כאשר התנהלו שיחות "רגישות" בין המשתתפים, כאלה שעלולות היו לחשוף קיומו של "קשר בימוי" שכזה, אכן הפסיקו המיקרופונים בלופט לעבוד ורעשים מוזרים נשמעו בשידור.מכל מקום, בלופט אכן אין רגע דל: כך ההתמוטטות של דוד שפונה מהלופט, מחלתה המסתורית של דלפין שנאלצה לעזוב אחריו, הודעת הנישואים של קנזה ועזיז, ביטול חתונתם, הלינה המשותפת של ז'ולי וכריסטוף ובקשותיה החוזרות ונשנות ממנו שישמור על שקט במהלך הלילות הסוערים שלהם, התפרצוי ות הבכי החוזרות של סטיבי, מות סבו של ז'אן אדוארד (שבקשתו האחרונה מנכדו היתה שיישאר בלופט) וכמובן הגילוי על כך שללואנה, החשפנית, יש תינוקת בת שלוש.החדשה בדבר התינוקת של לואנה גרמה לצרפת לעצור את נשימתה. את הסוד הכמוס פרסם ראשון שבועון רכילות צרפתי. מהר מאוד התברר שהסיפור אכן נכון: לואנה ילדה לפני שלוש שנים תינוקת ושמה מינדי. רקדנית הסטריפטיז נאלצה להעביר את התינוקת למשפחה אומנת. עוד התברר כי בעברה של לואנה שני נסיונות התאבדות. הגילויים הללו הפכו לשיחת היום במדינה.בראיון בלעדי לשבועון "פארי מאץ'" הסבירה אמה של לואנה כי בתה מעוניינת לזכות בפרס הגדול כדי להחזיר אליה את ילדתה ולגדל אותה בכבוד. "לבם של הצופים פועם בקצב לבה של לואנה, הצעירה היפה שלא מבקשת את הירח, אלא רק את האפשרות להביט על החיים באופטימיות".
התנשאות אינטלקטואלית ואינטרסים כלכליים
מי צריך תסריט אם הלופט מספק בעצמו דרמה שכזו? והלופט אכן מעניק לצרפתים ריגושים יומיים, הן בתוכו והן מחוצה לו. התוכנית כמובן רק באמצע הדרך ולמיליוני המכורים נותרו עוד חמישה שבועות של שכרון חושים. למתנגדים לא נותרה ברירה: להצטרף אל הזרם או להתעטף בשתיקה. נראה כי המלחמה שהתנהלה נגד התוכנית נחלה תבוסה מוחצת.מצד אחד, הביקורת נגד "לופט סטורי" היא בסופו של דבר אולי עזה מהצפוי אבל גם צפויה ומשעממת. שילוב של התנשאות אינטלקטואלית ואינטרסים כלכלים. מצד שני, מתעוררת גם תקווה שההרפתקה הזו תעביר את צרפת כולה טיפול בהלם. אחרי "לופט סטורי" אולי יבינו כאן גם האליטות שהן עלולות להפוך ללא רלוונטיות אם לא יהיה להן חיבור עם תרבות ההמונים של האלף החדש. זה קורה אפילו במדינה כמו צרפת, שבאופן היסטורי רוחשת לאינטלקטואלים כבוד ויקר."לופט סטורי" עשויה להיות, אם כן, לא פחות מצומת דרכים בתרבות הצרפתית המודרנית: או שתהיה זו שירת הברבור של האינטלקטואלים או שתהיה זו לידתם מחדש.
11 המופלאים
"לופט סטורי" יצאה לדרך עם שישה בנים וחמש בנות שננעלו מרצון לפני חמישה שבועות בווילה מרווחת בפאתי פריז. המתמודדים מצולמים מסביב לשעון (אפילו בחדר האמבטיה) ובשידור ניתן לצפות בערוץ לוויין מיוחד וכן באינטרנט. מדי יום משודרת מהדורת חדשות הלופט בערוץ המסחרי אם­6.לאחר שבועיים של התאקלמות החל תהליך הגירוש: מדי שבוע התבקשו הבנים או הבנות לקבוע שני מועמדים לסילוק מהלופט. הבנים מחליטים אילו בנות יוצאו לגירוש ולהפך. לאחר שנופלת ההחלטה בתוך הלופט, מצביע ציבור הצופים באמצעות הטלפון מי מקרב שני המועמדים יגורש החוצה. הגירוש נעשה בקול תרועה רמה בסיומו של משדר ספיישל שבועי בן שעתיים וחצי ביום חמישי.בתום עשרה שבועות ייוותרו בלופט רק בחור אחד ובחורה אחת, שיוכרזו כזוכים. הפרס שיוענק להם: וילה בשווי שלושה מיליון פרנק (כ­1.7 מיליון שקל). הם יחויבו להתגורר בה ביחד במשך שישה חודשים, עדיין תחת פיקוח מצלמות. בתום הזמן תהפוך הווילה לשלהם והם יוכלו למכור אותה.הנה 13 המשתתפים בתוכנית, שניים יותר מה­11 שנקבעו, כיוון ששני משתתפים התפנו מהלופט בשבועיים הראשונים והוחלפו באחרים.
מק,ליד דוד, 25, מארסיי, שחקן מתחיל
דוד היה הקורבן הראשון. אחרי יומיים בלבד הוא התחיל לצרוח אל מול המצלמות. אנשי ההפקה נכנסו ללחץ וחששו כי הוא עובר התמוטטות עצבים. הם הציעו לו לעזוב את הלופט תמורת פינה קבועה במשדר השבועי. דוד הסכים ופונה החוצה. מאז הוא מקפיד להדגיש בכל ראיון: "אני לא משוגע, רק רציתי למשוך תשומת לב". דוד נתפש בצרפת כאנטי גיבור של הלופט ומספר מועדוני מעריצים מחתרתיים שלו קמו ברחבי המדינה.
מק,ליד דלפין, 25, טארב, מטפלת בחוות סוסים
בשבוע הראשון הקסימה דלפין חובבת הסוסים את צרפת. היא ייצגה בת כפר ממרכז צרפת בעלת שיער גולש, חייכנית, ישירה וכובשת. מסיבות מסתוריות עזבה את הלופט אחרי שבוע וחצי בלבד. "בעיה רפואית, לא דחופה שדורשת טיפול מיידי", הסבירה, ומעטים האמינו. העזיבה המסתורית הקפיצה כמובן את הרייטינג. מכל מקום, מאז עזיבתה היא מככבת באינספור שערים של שבועונים ברחבי צרפת.
מק,ליד ז'אן אדוארד, 20, איקס­אן­פרובאנס, סטודנט למסחר
ז'אן אדוארד רכש לו תהילת עולם אחרי שבילה ערב סוער בג'קוזי עם לואנה (ע"ע). בבוקר שאחרי כבר התעלם מרקדנית הסטריפטיז, אבל קיימת תחושה מסוימת שהסיפור בין השניים טרם הסתיים. ז'אן אדוארד כבר ניצל מהדחה אחת וכעת נראה שיש לו סיכוי להגיע לשלב הגמר. מומחים מעריכים כי הכל תלוי בעתיד הקשר שלו עם לואנה. אם ישכיל לחדש את הקשר, כך מעריכים, הניצחון מונח בכיס של שניהם.
מק,ליד ז'ולי, 24, פרברי פריז, פקידת קבלה במלון
ז'ולי היא בת זוגתו של כריסטוף (ע"ע), לאחר שנכשלה בנסיונה לפתות את פיליפ (ע"ע). מזה שבועיים חולקים השניים מיטה (בחדר הבנות). עם זאת, הודתה ז'ולי אל מול המצלמות כי הקשר הוא "לצורכי הלופט בלבד" וכי אין בדעתה להמשיך ולהתראות עימו אחרי שתסתיים הרפתקאת התוכנית. התחזית: תחזיק מעמד עד השבועות האחרונים עם סיכוי בינוני לזכות.
מק,ליד לואנה, 23, ניס, חשפנית במועדון לילה
הכוכבת הבלתי מעורערת של הלופט. הבלונדינית הצבועה והחטובה כבשה את לב הצופים בסערה במהלך משגל לוהט עם ז'אן אדוארד (ע"ע) בג'קוזי המחומם. מאז חלה אמנם התרחקות בין השניים, אם כי לואנה עצמה מודה בשיחות פרטיות כי היא עדיין מעוניינת בו. מאז שהתגלה כי יש לה ילדה בת שלוש שאותה מסרה למשפחה אומנת, הפופולריות של לואנה מרקיעה שחקים. התחזית: מועמדת מובילה לזכייה בקרב הבנות.
מק,ליד לור, 24, פריז, תואר שני בשיווק
הבורגנית של הלופט, שלא עזבה מימיה את פריז. בחודש האחרון היא כבר פתחה פה על מרבית תושבי הלופט, אם כי עד עכשיו הצליחה לצאת מזה בשלום. הבעיה היא שלור עדיין לא מצאה לה בן זוג בלופט, והתחזית, אם כן, היא שלא תגיע לשלב הגמר.
מק,ליד סטיבי, 21, לה מאן, מוזג במועדון לילה
סטיבי הספיק לעבור שורה של משברים מאז כניסתו ללופט. הוא בכה בכי תמרורים כאשר דלפין (ע"ע) נאלצה לעזוב את הלופט, כאשר עזיז (ע"ע) עזב ואפילו כאשר קנזה (ע"ע) נזרקה החוצה בפסיקת הצופים.למרות שמעולם לא הודה בכך בפומבי, סטיבי הוצג בעיתונות כהומוסקסואל של הלופט. העובדה שסירב באחד הערבים לפיתוי מצדה של לואנה (ע"ע) רק חיזקה את התווית.הוא הודח בהפרש קטן בשבוע שעבר ומייד נחטף להגשת תכנית טלוויזיה יומית בערוץ המוזיקה שבכבלים. המומחים משוכנעים שזוהי לידתו של גיבור תרבות חדש.
מק,ליד עזיז, 28, פרברי פריז, מאבטח בקזינו
עם פרוץ התוכנית הפך עזיז למנהיג הבלתי מעורער של הלופט, לטוב ולרע. הוא ארגן הכל ושלט ביד רמה. הוא גם נפל בקסמיה של קנזה (ע"ע) למשך מספר ימים ואפילו הודיע שבכוונתו להתחתן איתה. לאחר יומיים חזר בו. עזיז היה הראשון שנפלט החוצה מהלופט בשל הצבעת הציבור. האם היה זה בגלל הקשר הכושל עם קנזה? בגלל האופי הרעשני? ואולי, כפי שהציעו מספר עיתונים בצרפת, בשל היותו מוסלמי? מכל מקום, מאז ניפויו הפך עזיז לכוכב תקשורת אדיר ועושה רושם שהוא נהנה מכל רגע.
מק,ליד פאבריס, 29, ויל לה גראנד, אמן קרקס
החליף את דוד לאחר שזה התמוטט ועזב. מאז כניסתו נוקט פאבריס בטקטיקה של "לשתוק כדי לשרוד". מלבד נסיון התקרבות חלקי באמצעות מסז' חושני ללואנה (ע"ע) לא ממש הותיר את רישומו בקרב הצופים או תושבי הלופט. הציבור כמעט והכריע נגדו בתכנית הסיכום השבועית ביום חמישי שעבר אך בינתיים הוא שורד, תוך כדי נסיונות החיזור הפאתטיים שלו אחרי לואנה.
מק,ליד פיליפ, 27, פריז, עובד בפראנס טלקום
התדמית שאותה ניסו המפיקים להדביק לפיליפ היא של האינטלקטואל של הלופט. צופים אדוקים טוענים כי מדובר יותר מכל בטמבל משעשע. ז'ולי (ע"ע) ניסתה לפתות אותו כשהתוודתה באוזניו בלחש: "חסר לי סקס". פיליפ הגיב בצחוק נבוך ומיד אחר כך בישר את החדשה בקול רם לכל תושבי הלופט. התחזית: עשוי להישאר עד השבועות האחרונים אך בעל סיכוי נמוך לזכייה.
מק,ליד קימי, 24, אביניון, מובטלת
קימי, או בשמה המלא חאכימה, נכנסה ללופט במקום דלפין, שנטשה בשל "בעיות בריאות". היא מקפידה לשמור על לבוש מינימלי רוב שעות היממה וכבר הספיקה עד כה לריב עם רוב הבנות. תחזית: אולי תשרוד עוד מספר שבועות אך קשה לראות אותה מגיעה לשלב הגמר.
מק,ליד קנזה, 24, פרברי פריז, מנהלת תקשורת
קנזה נולדה בעיראק, משם הגיעה עם משפחתה לצרפת. היא הפכה במהירות לדמות הדומיננטית בלופט. הודעת החתונה עם עזיז (ע"ע) הקפיצה את הפופולריות שלה והביטול המהיר הציג אותה כמניפולטיבית המעוניינת לזכות במשחק בכל מחיר. העימותים התכופים שלה עם שאר הבנות והדו פרצופיות שהפגינה, חיסלו את סיכוייה. לפני כשבועיים הצביע הציבור נגדה וקנזה נאלצה לעזוב. תחנת רדיו פופולרית כבר הציעה לה תוכנית שבועית.
מק,ליד כריסטוף, 24, טולוז, סטודנט לסוציולוגיה
אחרי פתיחה חלשה משהו, כריסטוף כבש לו מקום של כבוד בקרב תושבי הלופט. הקשר עם ז'ולי מבטיח לו כנראה חיי לופט ארוכים וגם סיכוי מסוים לזכות.
רייטינג מדהים
המאבק של האליטות הצרפתיות נגד "לופט סטורי" אבוד מראש, בעיקר בגלל נתוני הצפייה חסרי התקדים בתוכנית."מעולם לא חוללה תוכנית אחת שינוי כה מהותי בהרגלי הצפייה", הסביר כאן מומחה טלוויזיה. הרייטינג בפרט וסקרי דעת הקהל בכלל מעניקים ללופט תעודת הכשר בעיני רוב ברור בציבור הצרפתי.כשישה מיליון צרפתים בממוצע ­ שהם כשליש מצופי הטלוויזיה בצרפת ­ צופים בתוכנית מדי ערב, בין שבע לשמונה.פילוח הקהל הזה לגילים מבהיר כי רק הצרפתים המבוגרים יותר עדיין "מתנגדים" לצפות בתוכנית. כל השאר כבר מזמן מכורים. בקרב בני 50 ומטה הצופים בטלוויזיה בזמן שידור התוכנית, 55 אחוז צופים ב"לופט סטורי". בקרב בני 15 עד 34 הצופים בטלוויזיה באותה שעה צופים בתוכנית 67 אחוז.בספיישל השבועי של יום חמישי בערב, הנמשך כשעתיים וחצי ובו מוכרז מי מגורש השבוע מהלופט, צופים כשמונה מיליון צרפתים.שיא הצפייה עמד ביום חמישי 17 במאי על כמעט 11 מיליון צופים. כלומר כמעט צרפתי אחד מכל חמישה.גם תעריפי הפרסום מרקיעים שחקים וקפצו כבר פי שלושה. 30 שניות עולות כיום 230 אלף פרנק (כ­130 אלף שקל).סקר מקיף שפרסם "לה מונד" העלה כי 60 אחוז מהצרפתים מודים שצפו בלופט "לפחות פעם או פעמיים". בתשובה לשאלה כיצד יש להגיב לתופעת הלופט ענו 39 אחוז שהיו רוצים ששידור התוכנית ייפסק. 43 אחוז תמכו בהמשך התוכנית (עם או בלי שינויים). מקרב הצופים הקבועים בתוכנית, דרשו 84 אחוז שהיא תימשך.סקר נוסף של "לה פיגארו" השמרני הראה שהצרפתים מביטים בתוכנית באופן הרבה יותר מפוכח מאשר המבקרים שהסתערו עליה בחמת זעם. 66 אחוז מהנשאלים הודו שמדובר בתוכנית "מציצנית"; 64 אחוז סבורים שהתוכנית "מודרנית"; 51 אחוז ציינו שמדובר במשדר "מקורי".
כותרת ראשית כמעט כל יום
מאמר המערכת של השבועון הנפוץ בצרפת חגג בשבוע שעבר בקול תרועה גדולה ניצחון מסוג מיוחד מאוד. מערכת המגזין המצולם "פארי מאץ'" ציינה בגאווה באוזני קוראיה כי העיתון המכובד "לה מונד" הקדיש כבר שלוש פעמים את הכותרת הראשית שלו ל"לופט סטורי", בעוד "פארי מאץ'" עשה זאת רק פעמיים. "התוצאה היא 3­2 לטובת 'לה מונד'", כתב "פארי מאץ'" בלעג לא מוסתר לאליטות, שנהנות להזדעזע מהתוכנית ומן הסתם גם לצפות בה."לה מונד" אכן הקדיש עד היום שלוש כותרות ראשיות ולמעלה מ­20 מאמרים לתוכנית הטלוויזיה. הדלפות עקשניות מישיבות המערכת של העיתון טוענות לקרע בין שני מחנות: אלו שדורשים לסקר את תופעת הלופט באדיקות ואלו שמתנגדים לכך בתוקף. אפילו במגדל השן של "לה מונד" ידם של התומכים על העליונה."לה מונד" כמובן לא לבד. עיתון הימין "לה פיגארו" הקדיש כבר פעמיים את כותרתו הראשית ללופט. גם עיתון השמאל "ליברסיון" לא נשאר אדיש לתופעה. הטבלואידים "פראנס סואר" ו"לה פאריסיאן" הקדישו לתוכנית חמש כותרות ראשיות (כל אחד).השבועונים הצרפתיים לא נשארים מאחור ומפרסמים כל אחד בתורו תחקיר שער מקיף על "מציצנות", "דור הלופט" או כל נושא מקורי אחר הקשור לתוכנית. תחנת רדיו אחת אף הגדילה לעשות וביטלה את מהדורות החדשות הרגילות והחליפה אותן בחדשות הלופט המשודרות מדי שעה.התקשורת, בכל מקרה, נהנית להתבוסס בביצת הלופט. מכירות כל אחד מהגליונות שבהם הוקדש השער לתוכנית קפצו בעשרה עד 15 אחוזים. אפילו המכירות של "לה מונד". האינטלקטואלים אולי לא מודים שהם צופים בלופט, אבל הם לפחות נהנים לקרוא עליו.
בעד ונגד
מארי­איב טסטה, בת 27, סטודנטית לתולדות האמנות בסורבון"כן, אני עוקבת אחרי 'לופט סטורי', בעיקר דרך האינטרנט. לא, אני לא מתביישת להגיד את זה. אני הרי לא בדיוק היחידה שעוקבת אחרי התוכנית. חצי מהמדינה התמכרה ללופט."הביקורת נגד 'לופט סטורי' היא צבועה לחלוטין. פתאום כולם מודאגים מהחוזים שהמשתתפים חתמו, מהמציצנות ומהפגיעה בפרטיות שלהם. אבל הם הרי הסכימו בדיוק לזה, אלו הכללים. פשוט יש לא מעט אינטלקטואלים שמנסים להחיל על התוכנית הזו נורמות מוסריות קפדניות."אני חושבת שהציבור בכלל לא מביט על התוכנית מהזווית הזו. בשבילנו הצופים זה בידור, לא הרבה יותר מכל תוכנית סיטקום אחרת שמשודרת בטלוויזיה. ככה כמובן זה צריך להיות. אני מסתכלת על הלופט וצוחקת, וזה לדעתי כל העניין ­ בידור."למה כל הרעש הזה בצרפת? אולי כי צרפת אוהבת לחשוב שהיא עדיין המבצר האחרון של התרבות בעולם. פתאום מגיע לכאן 'לופט סטורי' ומראה שאנחנו לא כל כך שונים מהולנד, מאנגליה או מספרד. למה לא, בעצם? הוכחנו לעולם וגם לעצמנו שאנחנו מדינה נורמלית".פיליפ וילראה, בן 35, בעל מסעדה בפריז"אני לא נגד. אשתי דווקא עוקבת אחרי הלופט לא מעט ומעדכנת אותי. אני מסתכל לעתים רחוקות אבל בכל מקרה כאן במסעדה זה פחות או יותר הדבר היחיד שאנשים מדברים עליו בחודש האחרון."אני בעיקר מפחד ממה שיקרה לבחורים ולבחורות שם ברגע שהם ייצאו מהלופט. אלו לא שחקנים מקצועיים אלא צעירים ש'שיחקו' פחות או יותר את עצמם ולא תפקיד בתסריט. כל צרפת ראתה אותם עירומים, גם גופנית וגם נפשית. ברגע שהם ייצאו החוצה לעולם האמיתי כל אחד יחשוב, אולי בצדק, שהוא מכיר אותם אינטימית."יהיו גם מי שירצו להגיד להם מה בדיוק הם חושבים על ההתנהגות שלהם. 'לא היית צריכה לשכב עם הבחור ההוא!' או 'למה התנהגת אליה ככה?'. זה עלול להידרדר להתקפות מילוליות ברחוב או בסופרמרקט ואולי אפילו לאלימות. הרי לא חסרים משוגעים שיכולים לתקוף בחוץ מישהו מהמשתתפים. אני מקווה מאוד שזה לא יקרה, אבל התחושה שלי היא שזה ייגמר רע".לורן לוזאר, בן 28, מוכר בחנות בגדים בפריז"התוכנית הזו היא שטות מוחלטת. רמאות אחת גדולה. חברים שעובדים בתחום התקשורת אמרו לי שהכל מתנהל על פי תסריט שנקבע מראש. אין כאן שום ספונטניות. ברור לחלוטין מי ייצא מהלופט ומ תי ומי יישאר עד הסוף. בשבילי מדובר יותר מכל דבר אחר במלחמה כלכלית בין ערוצי הטלוויזיה המסחריים. למלחמה הזו הם גייסו את כל צרפת."יחד עם זאת, צריך לומר שדי קשה למצוא מי שלא צופה ב'לופט סטורי'. כן, אפילו אני שמדבר נגד, מוצא את עצמי מדי פעם מול המסך. אפשר להגיד על התוכנית הזו הרבה דברים אבל קשה להגיד שהיא לא מעניינת."בסך הכל אני לא מתרגז מכל פרשת 'לופט סטורי', זה בעיקר משעשע אותי. מצחיק לראות שהאנשים הם כל כך תמימים ובעיקר כל כך טיפשים".
החיים האמיתיים
המנטליות הישראלית, כנראה, לא בשלה עדיין לתוכנית נוסח "לופט סטורי" ("ביג ברדר", בגרסתה האמריקאית­בריטית) ולאופיה של הריאליטי טי.וי."הפמיליאריות", אומרת מיכל קיזלשטיין, דוברת רשת, "יוצרת אצלנו בעיה. ב'אח הגדול' למשל, מצלמים גם יחסים אינטימיים בין האנשים. במדינה שבה חיים עשרות מיליונים והסיכוי שתפגוש את האדם ברחוב קטן, זה בסדר. אצלנו אתה מכיר את הבן דוד של המצולם, אחיו שירת איתך בצבא, הדודה שלו עובדת עם אמא שלך".הניסיון הראשון לעשות ריאליטי טי.וי בארץ היה באינטרנט. הפרויקט "אני וואן הום" הופק על ידי חברת נטקינג ז"ל וחברת אני וואן הום. בשני ליהוקים שונים שנמשכו בסך הכל כחצי שנה, תועדו חייהם של חמישה צעירים בווילה, 24 שעות ביממה. אחת הצעירות, שהסיטה את המצלמה כשקיימה יחסי מין, סולקה מהווילה אחרי שלא עמדה בחוקי המשחק. בסופו של דבר ירד האתר.הניסיון למכור את "אני וואן הום" לטלוויזיה, לא צלח."אינטרנטית זה הגיע למקסימום", אומר יריב בן­יהודה, איש תקשורת שהיה דירקטור של חברת אני וואן הום, וסמנכ"ל תוכן של נטקינג. "הבעיה היא שאינטרנט לא מפרנס פרויקט כל כך שאפתני. מ בחינת הטלוויזיה נתקלנו בספקות של הצדדים המשדרים. גם הרשות השנייה וגם המועצה לשידורי כבלים דיברו לעתים בטונים שהיו שמורים עד אז לפורנוגרפיה. הם החליט שזה מציצני, ושאם אלה אנשים שמדברים בלי שאומרים להם מה להגיד, אז זה כנראה זול ולא מושקע, ולא הפקת מקור. אני עדיין חושב שיש מקום לריאליטי טי.וי בטלוויזיה הישראלית".כך נותרנו עם "הישרדות" האמריקאית, שהוקרנה ברשת וזכתה לממוצע של כעשרה אחוזי רייטינג (13 אחוז בפרק האחרון של העונה השנייה) ועם "החפרפרת" של קשת."קשת", אומרת מיה קרבט, הדוברת, "היא הזכיין היחיד שהפיק ושידר בעצמו תוכנית ריאליטי ולא קנה פורמט. 'החפרפרת' היתה ניסיון לאדפטציה של פורמט אירופאי. זו היתה חוויה נועזת, שגם המסקנות ממנה לא חד משמעיות. יש משהו בז'אנר הזה שלא פותח אצלנו. המציאות הישראלית חזקה מכל עניין. אנחנו במלחמת הישרדות אמיתית ועולם ההדמיה הטלוויזיוני נראה יותר דמיוני ממה שאנחנו חווים במציאות היומיומית. הטלוויזיה שניצחה בארץ כל השנים היתה בעיקר בידורית. וזה לא נתפש כבידור בעיני הישראלים".מיכל קיזלשטיין: "בעיני, בעיני רבים 'החפרפרת' היתה תוכנית טובה, אבל לישראלים היה קשה להתחבר אליה. זה לא מכר אשליה. גם הפורמט של 'ביג ברדר' איטי ולא מתאים למציאות הישראלית. עם 'הישרדות' אנחנו מזדהים יותר. אנחנו יכולים לראות שם את החבר'ה מהצבא. אני מניחה שתהיה תוכנית כזו או אחרת של ריאליטי טי.וי בארץ, אבל זה לא יהיה טרנד. זה מתאים לאירופאים, שמה שהכי מטריד אותם זה גודל החורים בגבינה".בינתיים, אומרים ברשת, סביר להניח שישדרו גם את העונה השלישית של "הישרדות". לפני כמה חודשים רכשו אולפני הבירה את הפורמט של התוכנית והם עתידים להפיק אותה בעבור אחד הזכיינים."אנחנו חשבנו ברצינות על 'האח הגדול'", אומר מוני ברוש, דובר טלעד, "וירדנו מזה. לא נראה לי שאחרי כשלון 'החפרפרת' מישהו יעשה מהז'אנר הזה בארץ. ב'הישרדות', יש יותר אקשן. אנחנו מתעסקים פה בכל כך הרבה דברים, שאין לנו זמן לשטויות".אבל אולי זאת לא רק המנטליות שלנו. לפני כחודש, בתחרות תוכניות טלוויזיה בשווייץ, זכתה "הכספת" של קשת בוורד הברונזה בקטגוריית משחקי טלוויזיה. "האח הגדול", שהתמודד באותה קטגוריה, נשאר מאחור.