אדומים במקדש הצהוב
יאקימונו, יפנית מפוארת עם רצפת שיש ומנות מפנקות, מוכיחה שוב שלמכביסטים יש כשרונות
ארי שמאי
19/04/01
שלושה דרבים רצופים מצפים לנו בשבועות הקרובים, וזהו אולי הזמן לדון שוב בשאלה למה רוב המסעדנים המובילים בעיר נחשבים לאוהדי מכבי, בזמן שלנו יש פלאפל, פלאפל, פלאפל. ב­206 המיתולוגית של אברהם מלצמן אכלו וחגגו דורות של מכביסטים מהסוג הגבוה, אהרל'ה ברזילי מוול­דאן המצוינת בדרך נמיר שייך לזן הנדיר והמובחר של אנשי שמאל מכביסטים, רמי פישרמן ממפגש הסטייק (בקרוב עוברים את הכביש למסעדה חדשה ומפוארת) מעטר את קירותיו בתמונות צהובות ועצובות שבהן נראה מיקי גוזר רשתות, ואילן מזור, הבלונדיני משער 1 למטה, הוא בעליה של הסושיה האהובה והטובה בעיר, סושידו. נתנחם בעובדה שמקורות אמינים מדווחים לנו שמזנון הוועד הפועל ברחוב ארלוזורוב שייך לאוהד הפועל.השבוע, באיחור של ארבעה חודשים כמעט, סעדנו את לבנו באחד המקומות היותר מכביסטים שנפתחו כאן מאז ומעולם, בית האוכל יאקימונו אשר בשד' רוטשילד .19 עו"ד מתי רחמינוב, משרופי אוהדי מכבי ואחד מטובי רעיו של כבוד היו"ר שמעון מזרחי, חבר לאבי כהן, מייסד מסעדת יאקימונו, ובהשקעה ששווה לתקציב השנתי של עיירת פיתוח מסדר בינוני פתחו את המסעדה המפוארת. כורסאות ע ור הדורות, מושבים מרופדים, רצפת שיש ותקרה מרהיבה מקדמים את פני המאיון העליון שמגיע למקום, ומי שרוצה יכול להזמין ארוחות מבודדות בחדרים הפרטיים שבקומה העליונה. וכן, תודה ששאלתם, החדרים האלה מצוידים במחשבים שמחוברים לאינטרנט, מקרנים עם מסכי ענק לכל מיני פרזנטציות ומערכת סטריאו מהדור המשוכלל. לוני הרציקוביץ' ישמח לכנס שם ישיבות דירקטוריון.לפני שניכנס לניתוח מדוקדק ויבש של המנות שבחרנו, ייאמר כאן תכף ומיד שכל אוהד הפועל אמיתי חייב להודות לאל הטוב שרמתה של מכבי בשנים האחרונות לא מתקרבת כלל ועיקר לרמה המדהימה של המאכלים המוגשים בבית האוכל היפנו­מכביסטי יאקימונו. אמנם לא זול שם, בגדה הצפונית של שד' רוטשילד, יכול להיות שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו לבקר שם יותר מפעם ברבעון, אבל התמורה יוצאת דופן באיכותה. מזמן לא אכלנו מאכלים כה מיוחדים (ועם זאת לא מפוספסים) וטעימים כפי שמוציא המטבח של יאקימונו, ומזה זמן רב לא הצטערנו כל כך כי הארוחה הגיעה לקצה. אז נכון, זוג ממוצע יוציא שם בין 500 ל­600 שקל, אבל כסף זה לא הכל בחיים, אמרה שנאמרת ביתר קלות מפיותיהם של אלה שיש להם, אזרחי הפרברים המ הודרים העוטפים את ת"א שמחנים את הג'יפים שלהם בשדרה ולא מנידים עפעף כששליחיו של חולדאי מדביקים שובר קנס של 360 שקל. קטן עליהם.פתחנו במבחר של דים סאם (50 שקל), כל מיני כיסונים חמודים (מה זה משנה איך קוראים להם ביפנית, ממילא לא תזכרו), האחד מולא בעוף ושרימפס, השני בבשר סרטנים, השלישי בשרימפס, הרביעי בעוף, וכולם הגיעו לרמה שעליה דיווחנו בפיסקה הקודמת. אחר כך עברנו לבדוק את איכויותיו של הסושי­מן של יאקימונו והזמנו שני ניגירי סושי, האחד אנאגו (צלופח, 18 שקל) והשני אביקו (ביצי שרימפס, 24 שקל), סשימי של טורו (הפילה של הטונה, 30 שקל) ונהנינו מכולם. הטונה טאטאקי (25 שקל), מין גירסה מתובלנת לסטייק הטרטר, הגיעה כגוש חי של בשר טונה קצוץ, וגם אותה אהבנו ביותר. מרוצים ומחויכים עברנו למנות הבאות.אם מישהו היה מספר לנו לפני כניסתנו למקדש הצהוב שאנו עתידים לאכול פעם סושי בטחינה וגם לצאת מרוצים היינו שולחים אותו להסתכלות באברבנאל, אבל השבוע זה קרה לנו. גומה סושי מורי (מאה שקל) ­ כך קוראים ביאקימונו של רוטשילד למנה הנפלאה שהומצאה על ידי הבעלים, אבי כהן, ושאין מסעדה יפנית בעולם שמגישה אותה. כדורי סושי עטופים במבחר דגים הגיעו על צלחת גדולה ששחתה בבריכת טחינה והוכיחה שלא רק פלאפל כדאי לטבול ברוטב השומשומי הזה. מעניינת, מיוחדת, מקורית, קצת יקרה אבל בעיקר טעימה, אלה מילות התואר ההולמות את המנה הזו, שלא תקבלו בשום מסעדה יפנית בעולם. בזאת, אבל, לא הסתיימה הנאתנו. קורומה אבי (60 שקל) התגלתה לנו כיחידה אחת של ג'מבו שרימפ שנבצעה לשניים ומולאה בנתחי השרץ שנצלו ונטבלו ברוטב ווסאבי מפולפל. בזאת חוסכים השפים של יאקימונו מהסועד המפונק את הצורך לפרק את מאכל הטרפה הנהדר הזה ומפנים מקום להנאה צרופה ממעדן עסיסי שמילת התואר "טעים" קטנה עליו. סיימנו את החגיגה הקטנה הזו בסורבה קוקוס טעים וסטנדרטי ובאספרסו קטן, ורשמנו לפנינו שביאקימונו של רוטשילד מגישים גם עסקיות שנעות בין 75 ל­95 שקל. אז יופי, מכביסטים, באוכל ניצחתם אותנו, בואו נקווה שמחר ובשבועות הקרובים ננצח אנחנו אתכם.יאקימונו. רוטשילד ,19 טל': .5175171 פתוח כל השבוע 24:30­12:00.
פיתה בלי תסביכים
איפה שלא תניחו אצבע מטאפורית לאורך רחוב אבן גבירול, תוכלו ללגום קפה מהזן שמחשיב את עצמו במיוחד, מה שאומר פולים משובחים, קצף סמיך, וספלים קטנים ודאווינרים. מי שבכל זאת קיווה למצוא במעוז היאפים טיפ טיפה אותנטיות, יוכל לקבל אותה עכשיו, אצל אפרים אליהו, איש שגדל על חצילים, אכל סביח כל שנות ילדותו ויודע אמנות טיגון החצילים מהי.מעתה לא צריך להרחיק עד פרישמן בשביל חציל מטוגן. אפשר לאכול אותו בפיתה ומיד אחר כך להתפנות לכוס קפה עם חלב מוקצף כראוי באחד המקומות שליד.בסביח תל­אביב, מקום שנפתח לפני שלושה שבועות, יש בר קטן עם שלושה כסאות גבוהים ושני שולחנות, למי שמתקשה עם הקומבינציה של טחינה, פיתה והליכה. מנה סביח עולה עשרה שקלים וכוללת כל מה שסביח צריך להיות (טחינה, תפוח אדמה, ביצה, עמבה, סלטים חמוצים ­ וכמובן גם חצילים). חוץ מזה יש גם נקניקיה בפיתה או בלחמניה בעשרה שקלים, ולחובבי הבשר יש גם אפשרות אוונגרדית לנקניקיה בתוך הסביח ­ סדאם חוסיין, לידיעתך.סביח תל­אביב, אבן גבירול ,90 טל': .5232836 פתוח א'­ה' 22:00­,10:00 ו' 10:00 עד כניסת השבת.
ג'ינג'ר והגביע הקדוש
עד לפני חודש היה בן­יהודה רחוב של גלידה אחת, שנמכרת בגלידריה איטלקית אמיתית עם מוכרים יפים שמדברים במבטא מתגלגל ונוסעים לחופשות שנתיות באיטליה. מבקרי האוכל שוררו למקום שירי הלל וזימרו שבחים לכדורים הצבעוניים ולטירמיסו המשכר שמכינים שם, ואנשים מכל רחבי הארץ עלו לרגל ונעמדו בתור כדי ללקק מהמרקמים המיוחדים.עד שלפני חודש תמה באחת תקופת ההגמוניה, כשבמרחק טיפת מילקשייק נפתחה בהמשך הרחוב גלידריה נוספת ­ אייסברג. לאחר אינספור נסיונות, השתלמויות, טעימות, בחירת מוצרים ותפילות לאלוהי הגלידה, הצליחו אילן בר ואשתו דלית להגיע לתוצאה המיוחלת, ואייסברג יצאה לדרך כשהיא מספקת ללקקני העיר אופציה אטרקטיבית טבעית ונושכת למתוק הקריר.באייסברג שמים דגש לא רק על הטעם, אלא גם על עיצוב המנות וקישוטן. בתפריט: ספגלידה, מנה של אטריות וניל (לא להתבלבל, לא מדובר בספגטי בולונז) הנגזרות ממכונת אטריות­גלידה מיוחדת וטבולות ברוטב תות עם שבבי קוקוס מטוגנים, 24 שקל; הפצצה, גלידה בצורת רימון יד, בטעמי תות, וניל וקפה, על מצע עוגיות פריכות, 32 שקל.יש גם גלידות­נושא מיוחדות במרקם שמבוסס על שילובי טעמים מקוריים: טרופי, שכולל קוקוס, מנגו ופסיפלורה ברוטב תפוזים; קפאין, עם כדורים של קפה עם הל, שוקולד וגלידת ארבעת התבלינים (ג'ינג'ר, אגוז מוסקט, קינמון וציפורן) ברוטב אספרסו. המנה הים תיכונית מורכבת מטעמי אגוזים מסוכרים, בננה ודבש, ארבעת התבלינים וקרם וניל; מנת השיכור מורכבת מטעמי אשכוליות וקמפרי, לימון ולימונצ'לו, טקילה סאן רייז וגלידת קרם קסיס, כל המנות של שילובי הגלידות מחירן 24 שקל.למי שלא מוכן לוותר על אופציית הקפה והעוגה, מוצעות במקום מבחר עוגות, במחיר 29­23 שקל. וקיימת כמובן גם האופציה הפרימיטיבית: גלידה בכוס או בגביע, וגלידה במשקל לקחת הביתה. האספרסו הוא של קרם קפה, ומחירו שישה שקלים לאספרסו ושמונה לקפוצ'ינו.אייסברג. בן­יהודה ,108 טל': .5225025 פתוח א'­ה' 24:00­,11:30 ו', שבת 1:00­11:30.