משלושה יוצא אחד
אם אפשר לאבחן טיפוסים לפי סוג הדם, מדוע לא לעשות זאת לפי האנרגיה? * ואטה בפיתה
רויטל ברכה­פדרבוש
22/03/01
כולנו היינו רוצים לחיות בהרמוניה עם עצמנו ועם הסביבה. לפי האיורוודה (רפואה הודית עתיקה), חיים מאוזנים מבטיחים לא רק הרמוניה אלא גם בריאות טובה וחיים ארוכים. האיורוודה (בסנסקריט "ידע החיים") ממליצה על כמה עקרונות שנועדו לבסס ולשמר הרמוניה בגוף, בנפש וברוח ועם העולם שמעבר לעצמי.כשאחד מהכללים מופר, התוצאה היא הפרעה גופנית או נפשית שמכונה מחלה.הדרך לאיזון נפשי וגופני לפי האיורוודה מתחילה בזיהוי הטיפוס אליו האדם משתייך. האיורוודה מחלקת אנשים לשלושה טיפוסי דושה (אנרגיה) שונים: ואטה, פיטה וקאפה. רוב האנשים מורכבים מתערובת של שתי דושות, שאחת מהן דומיננטית יותר מהשנייה. הדושה הדומיננטית קובעת את המראה החיצוני שלנו, את הנטייה להשמנה, ואם יהיו לנו בעיות בריאות עכשוויות או עתידיות. היא גם משפיעה על עוצמת הדחף המיני שלנו, ועל תחושת האושר או הדיכאון והגישה לעולם ­ שלווה או דאגנית, וכך הלאה.המצב האידיאלי הוא איזון ­ כלומר שלוש הדושות מצויות באדם בכמות שווה פחות או יותר. ככל שהדושות יהיו מאוזנות יותר, כך יהיה האדם בריא יותר פיזית ונפשית. אבל רק מעט אנשים באמת מאוזנים. כמעט אצל כולם יש דושה אחת מופרזת, שצריך לרסנה באמצעות מזונות מסוימים וטיפולים איורוודים. חשוב להדגיש שאף אדם כמעט לא מייצג רק דושה אחת בצורה טהורה. המידע להכנת הכתבה התקבל מד"ר ערן מגון, רופא קונוונציונלי M.D(), מומחה לשיטת האיורוודה ומנהל בית הספר "איורוודה ­ בית הספר הישראלי לרפואה הודית", ומהספר "המדריך לאיורוודה" שיצא לאור לאחרונה בהוצאת "אור עם", ונכתב על ידי ד"ר שאנת'ה גודאגאמה.
אנשי הואטה
מאפייני אנשים הנשלטים על ידי ואטה: נטייה לחרדה ומתח, חשיבה מקורית ויצירתית מאוד, זיכרון גרוע עד ממוצע, חוסר החלטיות, דיבור מהיר, בעלי יכולת להרוויח כסף במהירות ולבזבזו במהירות, ומאופיינים בעצבנות וביישנות. אלו אנשים מהירים ופעילים המצויים בתנועה מתמדת ונוטים לדאגנות יתר, נטייה לדיכאון, אהבה לנסיעות, סלידה ממזג אוויר קר ורוחות חזקות, חוסר מנוחה, נטייה לכסוס ציפורניים,קושי בשימור מערכות יחסים ארוכות וחלומות על תעופה, זינוק, ריצה ועצים גבוהים.טיפוסים הנשלטים על ידי ואטה נוטים להיות ערטילאיים, יצירתיים וגם בלתי אמינים והפכפכים. אנשי הואטה הם בעלי תפיסה מהירה, אך לעתים קרובות הם אינם משמרים את הידע שרכשו בזיכרון. הם בדרך כלל עוסקים בתחומי התקשורת, שם קיימת תחלופה מהירה של מידע. הם בעלי צד רוחני מפותח היטב, המוביל אותם לעתים להתעניין ולהתמחות בנושאים אזוטריים. חלקם יכול להיות בעלי תפיסה על חושית או יכולת לחזות את העתיד.תכונות נוספות: תיאבון משתנה, הזעה מעטה, הטלת שתן תכופה אך דלה, נטייה לעצירות, גוף דק ללא נטייה להעלות במשקל במהירות, עור מחוספס, שיניים לא טובות, אכילה מהירה. כשהם צעירים הם בדרך כלל רזים וספורטיביים. לטיפוסי הואטה יש שיער וריסים דקים ועיניים קטנות. הם אינם שריריים במיוחד וקולם עשוי להיות בעל נימה גבוהה, דקה ונשברת. יש להם חילוף חומרים מהיר, הם נהנים מאוד לאכול אך אינם מעדיפים באופן מיוחד דווקא מזונות עשירים ויקרים.סימפטומים לואטה לא מאוזנת: מתח וחרדה, עור יבש, עיניים יבשות, שפתיים יבשות, שיעול יבש, שתן צהוב וכהה.בעיות בריאות אופייניות לטיפוס ואטה: הפרעות הקשורות למערכת העצבים, כמו חרדה ומתח, נדודי שינה, בעיות לב, הפרעות קצב לב, יתר לחץ דם או לחץ דם נמוך, כמיהה חזקה לפחמימות ומזונות מתוקים, דיכאון (הקשור למתח), מיגרנות, תסמונת המעי הרגיז.דרכים להתמודד עם ואטה גבוהה מדי: השתמשו בשמני עיסוי מסוג ואטה (שומשום, זית, שקד, נבט חיטה וקיק). טהרו את מערכת העיכול ואת הגוף מרעלים ומתחים בעזרת טיפולי פאנצ'ה קארמה (אמבטיות, מסז'ים מסוגים שונים, עיסויי שמנים, טיפולים באדים וכו') על בסיס קבוע על ידי איש מקצוע. הקפידו לנוח במידה מספקת, להאזין למוסיקה מרגיעה ולעסוק במדיטציה מדי יום.תזונה להורדת ואטה: * המזון צריך להיות חם, שמנוני, נוזלי ולא יבש. לא מומלץ לאכול מזון קר ויבש בטעמים חריפים או מרים.כדאי להימנע ממזון קר או קפוא.* דגנים מומלצים: כל מוצרי החיטה, אורז (בעיקר בסמטי לבן שהוא אורז מלא קשה לעיכול) וקוואקר. * דגנים לא מומלצים: שעורה, תירס, דוחן, כוסמת, שיפון וגרנולה.* קטניות מומלצות: מש צהוב מקולף (להשיג בחנויות הודיות וקליניקות איורוודיות), מש ירוק (להשיג בבתי טבע ובשווקים) ועדשים כתומים.* קטניות לא מומלצות: שעועית, חומוס, פול.* ירקות מומלצים: סלק, גזר, מלפפון, אספרגוס, בטטה, לפת, מנגולד, דלעת, קישוא, דלורית, במיה, ארטישוק, חציל צעיר וקטן, סלרי.* ירקות לא מומלצים: פלפל, ירקות עליים (חסה, כרוב וכד'), ברוקולי, כרובית, נבטים, תפוחי אדמה, צנון.* פירות מומלצים: פירות בשלים, מתוקים ועסיסיים כמו: ענבים, מלון, אבטיח, אבוקדו, בננה, תפוז, אננס,שזיף, תות, מנגו, פפאיה, רימון, תפוח, אגס, קיווי, משמש, אפרסמון, תאנים טריות, תמרים לחים ופירות יבשים (רק לאחר השרייה במים).* פירות לא מומלצים: פירות חמוצים מאוד, פירות בוסר, פירות יער וגויאבה.* מומלצים מן החי: עוף ו מזון מהים. לא מומלץ בשר בקר.* אפשר לצרוך את כל מוצרי החלב, אלא אם קיימת בעיה בעיכולם. רצוי לאכול גבינות רכות, ומומלץ לשתות חלב רתוח עם תבלינים כמו: הל, קינמון וזנגוויל. * כל סוגי הממתיקים מותרים במידה (במיוחד לא להפריז עם דבש).* כל סוגי הגרעינים והאגוזים טובים, אך לא בכמויות מופרזות ולא קלויים.* אפשר לצרוך את כל התבלינים.
אנשי הפיטה
מאפייני אנשים הנשלטים על ידי פיטה: פעלתניים מאוד (לוקחים על עצמם שתי משרות, או לימודים ועבודה), עקשניים (אך מוכנים לשמוע דיעות אחרות), כריזמטיים, בעלי כושר מנהיגות, שאפתנים, פרפקציוניסטים (לעתים חסרי תקנה), לא מרוצים אף פעם, חדי תפיסה, משקיענים, מסורים מאוד, נוטים להתמכרות לעבודה עד כדי שיכחת העצמי, חמי מזג, משקיעים הרבה רגש במה שהם עושים, חשוב להם להזדהות עם מעשיהם, מתעניינים בנושאים טכנולוגיים ומדעיים, אך גם בתרבות, אמנות ואסתטיקה.תכונות נוספות: נמשכים לטיפול באנשים, נזהרים בנוגע לכסף, בעלי נטייה לקנאה, אוהבים אוכל טוב, חייבים לאכול בזמן, בעלי דחף מיני סוער ושתלטני, אינטליגנציה גבוהה אך מלווה בנטייה לכעוס ולשפוט אחרים, ביקורתיות רבה, גם כלפי עצמם וגם כלפי אחרים, מגלים עניין בפוליטיקה, אוהבים מותרות וסולדים מחום. אנשים שנשלטים על ידי פיטה נוטים להיות בעלי גוף בינוני לא קל מדי ולא כבד מדי, עור חלק, לעתים עם הרבה שומות ונמשים, עיניים קטנות, תיאבון טוב אך בלי נטייה להעלות במשקל במהירות, שרירים בינוניים, שיער דק הנושר בקלות, הזעה מופרזת, ריח גוף מוגבר, צורך תכוף ל הטיל שתן, דיבור רם, נטייה להאפיר בגיל צעיר כשהגברים מקריחים טרם זמנם. טיפוסי פיטה מעדיפים טעמים מרים ומתוקים ומשקאות קרים. סימפטומים לפיטה לא מאוזנת: תסכולים (לא מרוצים אף פעם), בעיות עיכול, טמפרטורת גוף בלתי סדירה, הזעה מופרזת, ראייה לקויה, כתמי עור ובעיות עור אחרות.בעיות בריאות אופייניות לטיפוס פיטה: נטייה לצרבת, הפרעות עיכול, תסמונת המעי הרגיז, שלשול, חרדה, אולקוס, בעיות בכיס המרה ובכבד, מחלות עור, כאבי ראש.דרכים להתמודד עם פיטה גבוהה מדי: הקפידו על שתייה רבה. נסו לשמור על סביבה קרירה והתרחצו במים קרירים. השתדלו להתגורר ליד הים ולטייל לאור ירח. עסו את הגוף בשמני פיטה (קוקוס, שקדים, חמניות).תזונה להורדת הפיטה:* המזון המומלץ באופן כללי הוא שמנוני, נוזלי וחמים.* הטעמים המומלצים: מתוק ומר. * טעמים לא מומלצים: חריף, מלוח, חמוץ.* דגנים מומלצים: חיטה ומוצריה, אורז בסמטי, שיבולת שועל וגריסי פנינה.* דגנים לא מומלצים: תירס, דוחן, שיפון, אורז מלא, כוסמת.* קטניות מומלצות: סויה, שעועית, מש ירוק, מש צהוב, חומוס, שעועית אזוקי (להשיג בבתי טבע), לוביה , עדשים ירוקים ושחורים.* קטניות לא מומלצות: עדשים כתומים.* ירקות מומלצים: אספרגוס, ארטישוק, במיה, תרד, מנגולד, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה, מלפפון, כרוב, קישוא, בטטה, ירקות עליים, ברוקולי, כרובית, סלרי, נבטים, שומר, תפוחי אדמה. * ירקות לא מומלצים: פלפלים, עגבנייה, גזר, חצילים, בצל חי, שום, צנון וקולורבי. * פירות מומלצים: ענבים מתוקים, דובדבנים מתוקים, מלון, אבטיח, אבוקדו, אננס מתוק, שזיף סגול, מנגו, רימון, תפוח מתוק, אגס, צימוקים, תמרים, תאנים, אפרסמון, אפרסק לבן, קיווי מתוק וגרגירי יער. * פירות לא מומלצים: פירות הדר, אפרסק צהוב, אננס חמוץ, שזיף (שאינו סגול), ענבים חמוצים, משמש, שזיפים מיובשים.* מומלץ מן החי: דגים וביצה ללא חלמון. לא מומלץ בשר בקר.* מוצרי חלב מומלצים: חלב, לאסי ממותק (יוגורט ביו מהול במים עם תבלינים כמו הל, קינמון, נענע וכוסברה), שמנת מתוקה וגבינות נטולות טעם חמצמץ.* מתוקים מומלצים: סוכר גבישי (קריסטל) ודבש.* מתוקים לא מומלצים: מולסה, סוכר חום.* תבלינים מומלצים: כוסברה, שומר, כורכום, זעפרן, נענע, מנטה, קינמון, הל, מיץ לימון , ליקוריץ, בצל מבושל, שמיר ומרווה.* תבלינים לא מומלצים: פפריקה, צ'ילי, פלפל שחור, גרגירי חרדל, ציפורן, קינמון, זרעי סלרי, חילבה, קימל, זעתר, ריחן ואורגנו.* שמנים מומלצים: חמניות, קוקוס וזית.* שמנים לא מומלצים: שומשום, תירס, קנולה וחריע.* גרעינים ואגוזים מומלצים: דלעת, ברזיל, מקדמיה, בונדוק, פיסטוק.* גרעינים ואגוזים לא מומלצים: חמניות, שקדים.
אנשי הקאפה
מאפייני אנשים הנשלטים על ידי קאפה: חוסן נפשי וגופני, נטייה להשמנה, גישה עניינית, זיכרון טוב, קבלת החלטות זהירה, חסכנות ודאגה בכל הקשור לכסף, סבילות, אהבת שלווה, שקט ומקומות מוכרים, משיכה לפעילות גופנית ונטייה להפריז בשינה. טיפוסי קאפה נראים לעתים משעממים, איטיים ובעלי התנגדות לשינויים ולבלתי מוכר. הם סובלניים, סלחניים ואינם ממהרים לכעוס. לעתים קרובות הם מצטיינים בעסקים, אך קולטים מידע חדש באיטיות. ביחסיהם האישיים הם נוטים להיצמד יתר על המידה ולהיות נאמנים לבני זוגם. יש להם דחף מיני חזק, אך הם בעלי גישה חסרת דמיון למין. הם נכנסים לאדישות וחוסר מעש בקלות יחסית ונוטים לחומרנות יותר מאשר לרוחניות.תכונות נוספות: תיאבון מתון, בעלי נטייה לעלייה במשקל בקלות וקשיים בירידה ממנו, הטלת שתן שופעת אך לא תכופה, סלידה מתנאי קור, שיער סמיך ושמנוני, עור עבה ושמן, עפעפיים כבדים, ורידים לא בולטים, עצמות כבדות ורחבות, עיניים גדולות וציפורניים חזקות. סימפטומים של קאפה לא מאוזנת: לפי האיורוודה, רוב בעיות משקל היתר נובעות מהשפעה מופרזת של קאפה. כמו כן מופיעים נטייה לסבול מעיכול איט י, נזלת כרונית, בעיות ליחה, רגלים נפוחות ובצקיות ותחושות קשות של קנאה. בעיות בריאות אופיניות לטיפוס קאפה: יתר לחץ דם, מחלות לב, בעיות הקשורות למחזור הדם, סוכרת, מפרקים לא יציבים, נטייה לנקעים, פריקת כתף, אסתמה, סינוסיטיס, דלקת הסימפונות. דרכים להתמודד עם פיטה גבוהה מדי: עסו את הגוף בשמני קאפה (שומשום, חריע, חרדל ותירס) ועסקו בפעילות גופנית מדי יום.תזונה להורדת הקאפה:* כדאי לאכול אוכל קל, חם ולא שמנוני. כדאי להימנע ממזון לא מבושל וקר ומאכילה מופרזת.* הטעמים המומלצים: מר וחריף. * טעמים לא מומלצים: מתוק, חמוץ ומלוח.* אפשר לאכול את כל סוגי הדגנים (שעורה, תירס, אורז בסמטי, דוחן, כוסמת, שיפון, שיבולת שועל), למעט חיטה.* אפשר לאכול את כל סוגי הקטניות למעט סויה וטופו.* ירקות מומלצים: עלים ירוקים, תרד, מנגולד, כרוב, אספרגוס, חצילים, גזר, ברוקולי, כרובית, סלרי, נבטים, ארטישוק, סלק, אפונה, פלפלים (כל הסוגים), דלעת, במיה, צנון, צנונית, לפת. * ירקות לא מומלצים: בטטה, שורשים (סלרי, פטרוזיליה וחזרת), בצל, קולורבי, תפוחי אדמה.* פירות מומלצים: רימון, אפרסמון, ענבים, צימוקים, תאנים, תמרים, פפאיה וגויאבה. * פירות לא מומלצים: מלון, אבוקדו, בננה, תפוז, אננס, אנונה, שזיפים, מנגו.* מומלצים מן החי: עוף, הודו, ברווז, ביצה. לא מומלצים: בקר, דגים, חזיר.* מוצרי חלב מומלצים: חלב מלא רתוח (לא יותר מכוס ליום).* מוצרי חלב לא מומלצים: שמנת, חמאה, יוגורט.* ממתיקים מומלצים: דבש, סוכר גבישי.* ממתיקים לא מומלצים: קנה סוכר, סוכר לבן, סוכר חום, מולסה.* מומלץ להמעיט בשמנים. השמנים המומלצים: תירס, חמניות, חריע וזית.* גרעינים מומלצים: דלעת, חמניות, שומשום. הימנעו מאכילת כל סוגי האגוזים.* תבלינים מומלצים: פלפל שחור, פלפל אנגלי, גרגירי חרדל, זנגוויל, זעפרן, כורכום. * תבלינים לא מומלצים: מלח, שום.בוקסה:
מק,ליד חיים בריאים לפי האיורוודה
* במקום להדחיק תחושה או מחשבה מסוימת, כיתבו אותה.* נסו להתעורר לפני עלות השמש. רוב האמונות העתיקות מדגישות את חשיבות הקימה המוקדמת, כי הגוף מתפקד בצורה מוצלחת יותר כשמתחילים את היום מוקדם. בקיץ ובחורף מומלץ לקום לפני השעה 6:00. בטרם הקימה מהמיטה כדאי להקדיש כמה דקות לתכנון היום, ובמחשבה על דברים שברצונכם להשיג במהלכו.* לאחר הקימה שיטפו את הפנים וגרדו את הלשון בעזרת מכשיר מיוחד. אם הלשון מצופה לא ניתן לטעום אוכל כהלכה.* שתו כוס מים כדי להפעיל את המנגנונים לריקון שלפוחית השתן והמעיים. נסו לבסס שגרה לפיה המעיים מתרוקנים בכל בוקר באותו זמן. עצירות גורמת לתלונות כרוניות רבות, והיא בעיה שכיחה במערב. חיפזון בבוקר לא מאפשר לגוף לתפקד כהלכה וזוהי סיבה נוספת להתעורר מוקדם בבוקר.* אל תקראו במיטה. הדבר פוגע בראייה וממלא את התודעה במחשבות פעילות בדיוק בשעה בה אתם אמורים להירגע.* עיסקו בפעילות גופנית כלשהי לפני ארוחת הבוקר. יוגה היא אידיאלית כי היא מתאימה לכל אחד.* איכלו ארוחת בוקר לפני השעה 8:00 ובצעו את רחיצת הידיים לפני הארוחה ואחריה. צחצחו שיניים ולשון אחרי כל ארוחה.* שכבו כשגבכם על הרצפה וראשכם מונח על כמה ספרים בעלי כריכה קשה במשך 15 דקות ביום. הדבר יוצר תיאום קווי בין הגב, הצוואר והראש ומרגיע את הגוף והנפש. * גניבה ושקרים לא רק מזיקים לאחרים, אלא גם נוסכים פחד בגנב ובשקרן. הפחד פוגע במערכות הגוף ועלול ליצור מחלות.* נהגו במתינות ביחס לכל. האיורוודה לא ממליצה על התנזרות קיצונית מהנאות החיים, כי אם על גישה בודהיסטית של "אמצע הדרך". השביל המתומן והאצילי של הבודהיזם כולל: הבנה נכונה, ריכוז נכון, פרנסה נכונה, תשומת לב נכונה, פעולה נכונה, מחשבות נכונות, מאמץ נכון ודיבור נכון.* לאריכות ימים כדאי לשמור על רוח טובה: ללא קנאה, ללא כעס, ללא טינה וללא הבלטת האגו.* במזרח נהוג לשטוף את פי הטבעת אחרי פעולת המעיים, כי "הניקיון קרוב לאלוהות". * נסו להפוך את ארוחת הצהריים לארוחה העיקרית ביום. איכלו כמויות מתאימות. לפי האיורוודה כמות המזון האידיאלית היא כזו שאפשר לאסוף בשתי ידיים. איכלו בדממה, מבלי לעסוק בשום דבר אחר, לא מהר מדי ולא לאט מדי.* אל תשתו בעת הארוחה, אך שתו מים במהלך היום. הגבילו את כמויות האלכוהול, קפה ותה ללא יותר משתי כוסות ביום.* אל תאכלו בין הארוחות. הקפידו לעכל היטב את הארוחה הקודמת לפני שאתם אוכלים שוב (4­5 שעות).* איכלו ארוחת ערב מוקדמת ואפשרו לה להתעכל כהלכה בטרם תיכנסו למיטה.* השעה האידיאלית לכיבוי אורות לפני השינה היא 22:00. אל תשנו על הבטן, אלא על הצד כשהברכיים כפופות מעט.