 | |  | בצעד תימני |  |
|  |  | כשמדברים על אוכל תימני אותנטי מתכוונים לשמעא יפת * היא עושה את הדברים בדיוק כמו פעם * בואי תימן |  |
|  |  | |  |  | שמעא יפת נולדה באזור אאוד שבתימן לפני 76 שנים. היום היא אשה יפה וחייכנית, עם שער שיבה ופנים של ילדה. פגשתי את שמעא במושב בית זית, בבית מבודד, הכי רחוק ממרכז הישוב. הבית ממוקם על גבעה, מעל הסכר, וזו למעשה נקודת הציון למציאת הבית. המשפחה התיישבה הכי רחוק שאפשר כדי ליהנות מהשקט, אבל שקט אין כאן. הבית הקטן הומה אנשים.בעת הביקור הגיעה הבת שרה (המגדלת תשעה ילדים, אחד שילדה, ארבעה מאומצים וארבעה של בן הזוג). שרה הגיעה עם הבת שלא הרגישה טוב ונכד מבת אחרת. נכד נוסף חיכה להם בלול. אחריה באה הכלה עם נכדתה. הקהל לא הפריע לידיה של שמעא ללוש את בצקי המלאווח, הג'חנון והלחוח, ותוך כדי לספר את סיפור חייה. בגיל 8 חיתנו אותה עם זכריה, שהיה אז כבר בן 10. אחרי החתונה גדלו כמו אח ואחות. אחרי חמש שנים הסבירו לילדה ש"האח" הזה הוא הבעל ויש גם חובות. מאז הם יחד, והאהבה רק גדלה והתעצמה עם השנים.בכל אותן שנים של ילדות שמעו על ארץ ישראל, חלמו להגיע אליה. הצעירים התארגנו בקבוצות והתחילו במסע לעדן הבריטית. הערבים ארבו להם בדרכים, חלק מהם נתפסו, אחרים נשדדו והוכו, ומי שהצליח הגיע לבירה, שם חיכו שלוש שנים לעלייה. אבל אז החליטו להעביר אותם למחנה מחוץ לעדן, בחשד שבמדבר, וכאן עברו עליהם שלוש שנים נוספות. שני ילדים נולדו לזוג במדבר וכשהגיעו ארצה בשנת 48' הגדול היה בן שלוש והקטנה בת חודש. התחנה הראשונה היתה המעברה בעתלית. "החורף היה קר, חימום לא היה, באו ואספו את התינוקות, אמרו שידאגו להם בחיפה". כשנסעו לבקר את התינוקת בחיפה "לא היתה תינוקת ולא היה עם מי לדבר". עד היום שמעא משוכנעת שהילדה נמכרה, כי הם חיפשו בכל מקום, גם בבתי הקברות בעזרת חברה קדישא. הפצע הזה מלווה אותה עד היום, גם לאחר שגידלה תשעה ילדים שנולדו לה.התחנה השנייה בארץ היתה עין כרם, ומשם הגיעו לבית זית, ראו את המקום והתאהבו. המעבר לא היה פשוט, אנשי הישוב לא רצו בקרבם משפחה תימנית מרובת ילדים. "במקום אלף לירות, שהיה המחיר של בית באותם ימים, דרשו עבור הבית 20 אלף לירות". שמעא וזכריה עבדו מסביב לשעון, והצליחו. הם קנו את הבית לפני 40 שנים, למרות היחס העוין בו נתקלו גם הם וגם הילדים. היום כל זה היסטוריה, אבל זוכרים שהיה קשה מאוד. התושבים לא הסכימו שיחגגו לילדיהם ימי הולדת בגן עם ילדי משפחת יפת, אבל הגננת לא נכנעה. הילדים הלכו לכל החוגים, נרשמו לכל הקורסים והוכיחו. היום הם מושא להערצה, מקובלים על כולם, אין אף אחד שלא מכיר את הבית, את הבישולים ואת הילדים שגדלו לתפארת. ובכל זאת הכאב עדיין נותר, וגם אם סלחו, לא שכחו.40 שנים גרה משפחת יפת בבית זית. הם טיפלו בלול, גידלו מטעים תפוח, שזיף וענבי מאכל, הקימו פינת חי, שגם אייל שמצאו בהרים בסביבה נהנה ממנה, והחתולים והכלב מסתובבים בחצר. בפחים ובעציצים גדלים בחצר פרחים ועשבי תבלין, וביניהם מתנוסס לתפארת דגל המדינה. על הגבעה ממול בית החולים הדסה עין כרם. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | בצק למלאווח
|  |  |  |  | החומרים:ליטר מים20 גר' שמרים 2 כפות מלח גס1/2 כוס סוכר1/2 1 קילו קמח |  |  |  |  |
|  |  |  |  | למריחה:
|  |  |  |  | 200 גר' מרגרינה מומסת |  |  |  |  |
|  |  |  |  | ההכנה:
|  |  |  |  | מערבבים את השמרים עם המים, מוסיפים את המלח והסוכר. מוסיפים את הקמח ולשים 5 דקות, לקבלת בצק חלק. בידיים רטובות יוצרים כדור בצק ומשהים כחצי שעה. מחלקים את הבצק ל65 חלקים ויוצרים מהם כדורים. מקמחים משטח עבודה בהרבה קמח ופותחים עליו את כדורי הבצק, כל אחד בנפרד, מורחים בנדיבות במרגרינה ומקפלים, פותחים שוב את הבצק, מורחים ומקפלים מספר פעמים. יוצרים שוב כדור.מחממים היטב מחבת כבדה וגדולה, בקוטר 30 ס"מ, מבלי לשמן. שוטחים כדור בצק על כל שטח המחבת ומטגנים על אש גבוהה עד קבלת צבע זהוב עמוק. הופכים ומטגנים מהצד השני. מגישים עם סמנה ודבש או עגבניות מרוסקות וסחוג. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | בצק לג'חנון
|  |  |  |  | החומרים:ליטר מים2 כפות מלח גס1/2 כוס סוכר1/2 1 קילו קמח |  |  |  |  |
|  |  |  |  | למריחה:
|  |  |  |  | 200 גר' מרגרינה מומסת |  |  |  |  |
|  |  |  |  | ההכנה:
|  |  |  |  | מערבבים את כל מרכיבי הבצק ולשים כ5 דקות לקבלת בצק חלק. יוצרים כדור ומשהים כחצי שעה. מחלקים את הבצק ל6 כדורים. משמנים היטב משטח עבודה ומותחים עליו את הבצק, כמה שיותר דק. שופכים מעל מרגרינה מומסת ומורחים, בידיים כמובן. חותכים לרצועות ברוחב 10 ס"מ ומגלגלים תוך הידוק, טובלים בקמח ומכסים. מניחים את הגלילות בסיר מיוחד אחת ליד השנייה, בשכבות, עד מילוי הסיר. אופים מעט בחום בינוני, מכסים ברדיד אלומיניום ואז במכסה ואופים בחום נמוך מאוד כל הלילה. בשבת בבוקר אוכלים את הג'חנון עם עגבניות מרוסקות, ביצה קשה או שמנת, או עם לסיס תבשיל של שעועית כהה עם תירס. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | בצק ללחוח
|  |  |  |  | החומרים:1.4 ליטר מים50 גר' שמרים2 כפות מלח גס3 כפות סוכר1/2 כוס סולתכפית חילבה (לא חובה)קילו קמח |  |  |  |  |
|  |  |  |  | ההכנה:
|  |  |  |  | מערבבים את כל החומרים במטרפת יד, מתקבל בצק רך ואחיד. משהים לפחות חצי שעה, מדי פעם מערבלים. הבצק המתקבל די רך, כמו בלילה לחביתיות.בעזרת מגבות נייר ספוגות בשמן משמנים מעט מחבת כבדה ומחממים על אש חזקה מאוד. שוטחים במחבת כחצי כוס מהתערובת ומטגנים עד שהחלק העליון מלא בועות, כמו ספוג, והתחתון בצבע זהוב. מעבירים לצינון למשטח מרופד במגבות מטבח. את הלחוח אוכלים כמו שהוא, טובלים במרק או מגישים עם דבש. אפשר לצנן, להקפיא, להפשיר ולחמם במיקרוגל. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | סחוג
|  |  |  |  | טוחנים בבלנדר או במעבד מזון פלפל אדום, עם הגרעינים, שום, זרעוני כמון טחונים טרי, עלי כוסברה, מעט הל, ציפורן טחון ומלח. מידות אין, כל אחד וטעמו. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | סמנה
|  |  |  |  | שמים בסיר הרבה חמאה, 3 עד 5 קילו, ומבשלים על אש נמוכה, עד שהשכבה העליונה שחומה. מעבירים לצנצנת, בלי המוצקים הנותרים בתחתית הסיר. נשמר במקרר עד שנגמר. הריח משכר. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | תיבול למרק
|  |  |  |  | חותכים בצלים לקוביות ומייבשים לגמרי בתנור בחום נמוך. מרסקים עם פלפל שחור, הל וציפורן. אפשר להוסיף כורכום וזרעוני כמון. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | מרק עוף
|  |  |  |  | חותכים את העוף לחתיכות ושוטפים היטב, שמים בסיר עם מעט מים ותערובת התבלינים, מבשלים עד שהמים מתאדים. מוסיפים מים ומבשלים, תוך הוספת בלילה שהוכנה ממעט קמח ומים, כדי להסמיך מעט את המרק. שמעא יפת מוסיפה מעט אבקת מרק עוף כתבלין. מגישים את העוף במרק "בלי תוספת של קשקושים, כמו תפוחי אדמה". אם מוסיפים סחוג מתקבל מרק בצבע ירוק. |  |  |  |  |
|  |  |  |  | פסטיבל
|  |  |  |  | באזור יואב יהודה יתקיים בסופי שבוע, מה1 בפברואר עד ה10 במארס פסטיבל גורמה ויין. במהלך הפסטיבל יתקיימו ארוחות וסדנאות של שפים, בשלנים עממיים, גבנים וייננים מהאזור. הפסטיבל יתקיים בשיתוף עם תנועת סלואו פוד, ולארוחת הפתיחה יגיעו ג'יטאנו מרונה, ראש התנועה בחוף אמלפי שבאיטליה, השף ג'נרו ממלון פוסידון שבפוזיטנו ויינן מהיקב דונה פוגואטה.במסגרת הפסטיבל ניתן יהיה להשתתף בסיור טעימות של מאכלים מרוקאיים במושב תירוש, להכין מלאווח ולחוח עם שמעא יפת בבית זית, להשתתף בסדנה של אוכל קוצ'יני אצל משפחת חליגואה במושב תעוז, לטעום גבינות אצל שי זלצר בסטף, בחוות בר יערן, בחוות הצוק או בהר הרוח, ללמוד לבשל אוכל ערבי בנווה שלום ולהכיר את עולם היין בסדנאות שיתקיימו ביקבים צרעה, שורק ונחשון.שפים מקצועיים מהאזור יגישו ארוחות שבנו במיוחד לפסטיבל. במצפה משואה יגיש יוסי אלעד אוכל ים תיכוני, במסעדה "פסטה בסילו" יוגש אוכל איטלקי. ביקב בשורק יגיש קייטרינג "לואיזה" ארוחת טעימות של אוכל ישראלי, ב"חוות אחים" יוגש בשר ציד ובמסעדת "קלע דוד" יכינו תפריט ים תיכוני עם מאכלים בטאבון ויינות מיקב הבי ת. במסעדת "אלגונקווין" במושב בניה יוגש אוכל צרפתי איטלקי, ובנתיב הל"ה תוגש ארוחה בסגנון תנ"כי. במסעדת "קזרמה" יוגש אוכל ים תיכוני וב"אלמורה" שבאבן ספיר אוכל הודי.פרטים בעמותת תיירות יואב יהודה, טל' 850224008. |  |  |  |  |
|
|  | |