תגובת שרשרת
כולם השקיעו בהרחבת השירותים לענף ההיי- טק, אלא שהלקוחות שלהם כבר לא עשירים כבעבר
אסנת כותן
12/01/01
אפשר לקרוא לזה אפקט הדומינו, אבל למעשה, זה נראה יותר כמו השלכת אבן למים. המשבר בו נתונה תעשיית ההיי­טק מכה גלים, ומשפיע גם על ענפים רבים אחרים. האבן השוקעת מיטלטלת, ולעיתים מזעזעת, את רוב ענפי השירותים, שנהנו בשנים האחרונות מפריחת ענף הטכנולוגיה ומהכסף הרב שזרם אליו, וממנו. לא כולם מודים בכך בפה מלא, אך בחודשים האחרונים רואי­החשבון, עורכי­הדין, יועצי התקשורת, מפיקי האירועים, אנשי הנדל"ן, חברות הליסינג התפעולי ואנשי פרסום, החלו לחוש את השפעתה של האבן השוקעת. אמנם, על נזקים ממשיים עוד מוקדם לדבר, אבל ברוב התחומים כבר אפשר להרגיש את הזהירות, ואת ההבנה שלפעמים החגיגה נגמרת.
רואי­חשבון: בחירה סלקטיבית
עורכי­הדין ורואי­החשבון אמורים להיות בין הראשונים לחוש את נחת זרועו של משבר ההיי­טק. כשהענף היה בשיאו, הם היו הראשונים שנהנו. רואי­החשבון ליוו בייעוץ ובמתן שירותים כל הנפקה, ורשמו רווח מכל עיסקה שנסגרה.משרדי רואי החשבון פורר גבאי, קסלמן וקסלמן, ברייטמן אלמגור, סומך חייקין וליובושיץ­קסירר ­ כולם זיהו את המגמה, והשקיעו כסף ומאמצים בהקמת מחלקות המתמחות בהיי­טק. עצירת ההנפקות בוודאי תפגע בהכנסותיהם של רואי החשבון הגדולים, וספק אם כולם יוכלו להחזיר את ההשקעה שבכניסה לתחום.יוסי בכר, שותף מנהל בליובושיץ­קסירר ארתור אנדרסן: "ההאטה בענף ההיי­טק צפויה להשפיע על כל המשק, ובכלל זה על הענף שלנו. במחצית הראשונה של שנת 2000 היו לנו שבע הנפקות בארה"ב, ומאז הייתה רק אחת. נחשפנו להאטה, כי עבדנו עם חברות היי­טק, אבל לא רק איתן. עיסקי הליבה הן החברות המסורתיות גם אצלנו וגם בענף כולו, ולכן הענף שלנו יושפע פחות מאחרים. המשמעות היא, שנהפוך לסלקטיביים יותר בקבלת חברות היי­טק כלקוחות". בכר מוסיף, כי במקביל יוקל תהליך גיוס ושימור עובדים מוכשרים ותיעצר עליית המשכורות בענף, שהושפעה מת דמית הכסף הקל של ענף ההיי­טק.
עורכי­דין: תחרות גוברת
גם משרדי עורכי­הדין הגדולים השקיעו מאמצים משמעותיים במתן שירותי ייעוץ וליווי לחברות סטארט­אפ. וגם אצלם מורגש, מן הסתם, הזעזוע.בענף יודעים לספר כי עורכי­דין רבים, העובדים במחלקות המתמחות בהיי­טק שהוקמו בחלק מהמשרדים הגדולים, מוצאים עצמם חסרי מעש. ולא זו בלבד ­ לירידה בהיקף הפעילות בתחום ההיי­טק יש השפעה גם על גובה שכר הטירחה שדורשים עורכי­הדין בביצוע עיסקאות שכאלה. הכלל ידוע: פחות עיסקאות, יותר תחרות."מורגשת ירידה ברמת ההשקעות של קרנות הון הסיכון", אומר שרון אמיר, שותף בנשיץ­ברנדס ומתמחה במיזוגים ורכישות של חברות היי­טק. "אנחנו עדיין לא מרגישים את התופעה, כי עדיין מתבצעות עיסקאות בהיקף של עשרות עד מאות מיליוני דולרים, אבל אני מעריך שהיא תבוא לידי ביטוי". אמיר מעריך, כי מיעוט העיסקאות יביא גם לצימצום הפער בין שכרם של עורכי­הדין המתמחים בהיי­טק לבין שכרם של עורכי הדין האחרים, שהיום הינו גדול יחסית.
נדל"ן: מקפיאים תוכניות
ענף אחר שנהנה עד עתה מפריחתה של תעשיית היי­טק, ואותות ההאטה ניכרים גם בו, הוא הנדל"ן העסקי. רק לאחרונה פורסם, כי טריון מתכוונת להשכיר בשכירות­מישנה או להחזיר 3 מתוך 8 הקומות ששכרה החברה במגדלי עזריאלי. צעד דומה נקטה חברת 3COM, כאשר השכירה בשכירות­מישנה כמחצית מהשטח ששכרה בהרצליה."בשלושת החודשים האחרונים ישנה האטה בביקושים", אומר שמשון הראל, מנכ"ל משותף באמריקה ישראל ויו"ר התאחדות היזמים. "עדיין קיימת התעניינות", אומר הראל, "אבל סגירת העיסקאות נדחית. החברות הופכות מחושבות וזהירות יותר. אמנם אין עדיין פאניקה, אך כבר ישנה תופעה של החזרת שטחים או השכרה בשכירות­מישנה". באופן טבעי, משפיעה הזהירות הזו גם על פעילותן העתידית של חברות הבנייה. הראל מודה, כי כבר יש תוכניות עתידיות שנכנסו להקפאה, וצופה כי בעתיד תורגש ירידה במספר התחלות הבנייה של בנייני משרדים המיועדים להיי­טק."ישנו חשש גדול בקרב היזמים", מוסיף יועץ השקעות נדל"ן עסקי בכיר. "בעלי הנכסים רואים את הדברים באופן מפוכח יותר. הם מבקשים היום יותר בטחונות, מגדילים את מספר חודשי הערבות ודורשים ערבויות גם של חברות האם של החברות הקטנות".ואם לא די בכך, מתברר כי גם תנאי השכירות הורעו. "אם בעבר נהגו המשכירים לספק לשוכרים מענף ההיי­טק שטחים אחרי שלב הגמר ולדאוג על חשבונם לדלתות, תקרות אקוסטיות וגימור, הרי שהיום מקבלים השוכרים את השטחים בשלב המעטפת בלבד, ואת הגמר הפנימי הם צריכים לממן בעצמם".
ליסינג: מתגוננים מהמשבר
תחום הליסינג התפעולי נישא גם הוא על גלי ההצלחה של חברות היי­טק. וכך, כאשר אלה היטיבו את תנאי העובדים והציעו להם מכוניות על חשבון החברה, נרשם גידול בהיקף הפעילות של חברות הליסינג. "הביקושים צפויים לרדת והגידול הזה יואט", צופה דוד פרי, מנכ"ל ניו קופל, "אבל חברות הכלכלה הישנה עוברות לליסינג תפעולי, וכניסתן תאזן את הירידה בביקוש מצד חברות היי­טק". בחודשים האחרונים, הוא טוען, ממשיכות ההזמנות לזרום והיקפן לא יורד. עם זאת הוא מציין, שחברות המבצעות צמצומים ­ מקצרות את תקופת השכירות. "חברות הליסינג התפעולי מוגנות מפני מצבים כאלה, שכן במסגרת ההסכם כרוך קיצור זמן ההשכרה בתשלום 'קנס', וזאת בנוסף לפיקדון שמופקד בתחילת החוזה ויורד לטמיון במקרה של קיצור או הפרה. כיום מדובר על החזרה של כ­50 מכוניות בלבד, מתוך צי של 143 אלף. אני מעריך שהתופעה תגבר והעשרות יהפכו למאות, אבל אנחנו מוגנים".
ארגון אירועים: נערכים ל­2001
בימים כתיקונם, המכונית לא הייתה האמצעי היחיד לשימור וגיוס עובדים בחברות היי­טק. סביב הדאגה לרווחת העובד קמה תעשייה שלמה של אירגון אירועים, נופשים וכנסים. רווחת העובדים שנשארו עדיין חשובה לחברות היי­טק, אומרים מנהלי סוכנויות הנופש והאירועים, אבל גם הם כבר מתחילים להרגיש את הדף המכה שספגו הלקוחות.נורית ליצ'י, מנכ"ל ארנון פז, חברה לנופש, תיירות ואירגון אירועים לחברות היי­טק, מציינת כי ברבעון האחרון של השנה חל דווקא גידול בהיקף הפעילות, אולם אין בכך כדי להעיד על המצב בענף כולו. "בתקופה של המשבר ביצענו פרויקטים שנסגרו מראש, אבל אני מעריכה שאצל המתחרים זה מורגש יותר". לדבריה, השפעת משבר ההיי­טק תבוא לידי ביטוי בעיקר בשנה הבאה. "חברות היי­טק מתכננות להציע בשנה הבאה לעובדים נופש אישי, שייקבע לפי קריטריונים ספציפיים, וישנה אפשרות שכך הן יוכלו לחסוך בהוצאות. האירועים המסורתיים (בחנוכה או בפורים) עדיין מתקיימים, אולם תחום האירועים השיווקיים, שבו נמצא הכסף הגדול, נפגע במידה מסויימת". לדברי ליצ'י, התחרות בענף מחריפה, הן בשל ריבוי המתחרים והן בשל זהירות­היתר של הלקוחות.
פרסום: מחליפים לקוחות
אף על פי שההשקעות בשיווק של חברות ההיי­טק לא היו גבוהות, יחסית לחברות הכלכלה הישנה, הרי שההוצאות על פרסום מודעות דרושים בעיתונות, כאלה שתכליתן גיוס עובדים וגם יצירת תדמית, היו עצומות ולעיתים חסרות פרופורציה. "היה הייפ עצום במודעות גיוס עובדים. גם חברות סטארט­אפ הגיעו לעיתים בקמפיינים לעלות של כ­150 אלף דולר", אומרת אסנת טופר, מנהלת תחום ההיי­טק בפרסום טופר תקשורת. היום, לדבריה, החברות מוציאות רק כשליש מהסכום." סטארט­אפים, שפעם היה להם יותר כסף, הפסיקו לפרסם מודעות, ואלה שגררו את השוק למעלה, בוחנים את הדברים יותר בהיגיון לפני שהם יוצאים במסעות פרסום ענקיים. ניכרת ירידה ביכולת לממן מסעות­פרסום גדולים. בקרב סטארט­אפים מורגשת ירידה בביקוש לשירותי בניית תדמית ופרסום, וזהירות רבה יותר. אולם אנו לא חשים פגיעה בעסקים, כי חברות בינוניות וגדולות עדיין מגייסות עובדים. חברות פרסום שהתבססו על חברות סטארט­אפ בתור לקוחות, ללא חברות­עוגן גדולות מהתחום, נפגעו יותר".טופר מצביעה גם על שינוי במסרים העוברים בקמפיינים. "אם קודם כולם הבטיחו אופציות, כיום המסרים הם של יציבות, ביטחון, חוסן כלכלי וצמיחה. אלה הם מסרים שמדברים יותר לעובדים"."אנחנו נמצאים בתהליך של גידול", אומר רענן רוגל, מנכ"ל דורן תקשורת, המתמחה גם היא בתקשורת שיווקית לחברות היי­טק, "אבל אנחנו פועלים לשינוי תמהיל הלקוחות. קודם נטינו לחברות סטארט­אפ, והיום אנחנו פונים לחברות ההיי­טק המסורתיות, היציבות והוותיקות"."הירידה בהיקף פרסום הדרושים מסתכמת בכ­%15", מעריכה יסמין מרחב, מנכ"ל חברת באומן­בר­ריבנאי­אקספרט, העוסקת במודעות דרושים להיי­טק. לדבריה, החברה לא נבנתה על סטארט­אפים, ולכן גם לא נפגעה, אולם ניכרת זהירות בהוצאות כספים. הזהירות הזו, לדברי מרחב, מביאה את חברות ההיי­טק לחפש דרכים אלטרנטיביות לשימור וגיוס עובדים, כמו מבצעי חבר מביא חבר. "הפעילות שלנו הפכה ליותר פנימית, בתוך החברות, במקום פרסום החוצה", אומרת מרחב.
יחסי ציבור: התמקדות מקצועית
גורמים מעטים בתחום יחסי הציבור טוענים, כי קיימת ירידה משמעותית במספר חברות ההיי­טק המבקשות לקבל שירותי דוברות, וסטארט­אפים חדשים כבר אין בכלל. אלא שרוב הפעילים בתחום גורסים את ההיפך.ינון הראל, שותף בהראל מורדי, משרד יחסי ציבור המתמחה בחברות אינטרנט: "לא ניכרת ירידה בהיקף פעילות יחסי הציבור של חברות ההיי­טק, משום שעלות פעילות יחסי הציבור קטנה יחסית לפרסום ולשאר ערוצי השיווק. עם זאת, ניכר שינוי בסוג הפעילות התקשורתית. היום כבר לא מעבירים לכלי התקשורת הודעות על מעבר למשרדים חדשים או נופש מרהיב לעובדים. ההתמקדות היא יותר מקצועית. נזהרים גם בפרסום הערכות מוגזמות והצהרות אופטימיות מדי לגבי היקפי הפעילות".ניסו כהן, יו"ר קבוצת כותרת, העוסקת בתקשורת אירגונית ושיווקית לחברות טכנולוגיה: "חששנו מפגיעה, אבל החברות שנסגרות הן לא אלה שמפעילות מערכי תקשורת שיווקית. במקביל, אנחנו מקבלים פניות מקרנות הון­סיכון, לסיוע לסטראט­אפים קיימים. יש גידול בפעילות המיתוג ויחסי הציבור הבינלאומיים, וירידה בהיקף פעילות הסטארט­אפים לגיוס עובדים".
חברות השמה: תהליכים מתמשכים
הירידה בהיקף פעילות הפרסום לגיוס עובדים מושפעת, מן הסתם, מהירידה בהיקף הביקוש לעובדים, ומכך מושפע גם ענף חברות השמת העובדים.בשנה האחרונה קמו חבורות השמה רבות המתמחות בהיי­טק. "המיתון בענף משפיע על הרבה מאוד חברות שגדלו בעקבות הפריחה בענף", אומרת פול צוקר, מנכ"ל חברת ההשמה נישה הייטק, "עוד מוקדם לדעת, אבל נראה שהיקפי הפעילות יורדים מעט."מצד אחד ניכרת עלייה משמעותית במספרם של קורות החיים שמגיעים מהעובדים שמעדיפים לפנות לחברות השמה", מסבירה צוקר,"ומצד שני ­ החברות יותר מהוססות בקבלת עובדים, שוקלות ובודקות יותר, וכך התהליכים לוקחים יותר זמן". לדברי צוקר, חברות ההיי­טק ישקלו עבודה עם פחות חברות­השמה וחלקן עלולות להיסגר. עם זאת, להערכתה, הפגיעה בחברות ההשמה תורגש בטווח הקצר בלבד.אם ענף ההיי­טק היה הקטר של הצמיחה במשק, אין ספק שעצירתו תשפיע על תחומים רבים. בענפים שניבנו, צמחו ודהרו על גלי ההצלחה של חברות הטכנולוגיה, גוברת כעת התחרות, בשל התמעטות הלקוחות, והמאבק על כל אחד מהם מחריף. מכך נהנות, מן הסתם, חברות הטכנולוגיה הגדולות והיציבות.אלא שלעצירתו של הקטר ה טכנולוגי צפויה להיות השפעה רחבה עוד יותר. אפקט האבן השוקעת עלול להגיע גם למעגלים הרחבים יותר, ואת ההדף עוד נרגיש כולנו. השפעתו של המשבר בענף ההיי­טק עלולה להיות גלובלית, ולגרור את המשק כולו למיתון עמוק. למעשה, צריך כל אחד מאיתנו לעקוב בעניין אחרי מדד הנאסדק. אם יימשכו הירידות בארה"ב, שנת 2001 לא תהיה שנה קלה לאף אחד.