
אבי רצון בטוח: אנחנו בדרך להלוויה הראשונה
"מה שקרה בדרבי יכול לקרות לכל מועדון, בכל מדינה. היה אבק שריפה סביב הדרבי הזה. הקהל של הפועל היה חם על טביב, מכבי לא ניצחה ארבע שנים והובילה מפנדל. ואז באו הכרטיסים האדומים, וכל המתח התפוצץ."
שלשום. המוט על אלישע. ההתפרצות כלפיי קורנפיין. ועוד אירועים שנשכחו בכתוב. עונה אלימה במיוחד? "לא," פוסק פייגנבוים. "יש פה ושם את הדברים האלה, כשיש מתח באוויר זה יכול לקרות. בחו"ל אפילו יש הרוגים."
שייע תולה את רוב האשמה בהחלטה אחת: "לא מבין איך הוציאו את השוטרים מהמגרשים. במשחקים רגישים חובה שהמשטרה תופיע, ובגדול. לאבטח בכניסות, ביציאות, ביציעים, בהפרדה. כשאתה רואה שוטר ברחוב, אתה עובר מדרכה.
כשאתה רואה ניידת, אתה חותך למקום אחר. כשאתה רואה סדרן, אתה ממשיך כרגיל. אני זוכר, כשחקן, שלא משנה כמה המשחק היה רגיש, תמיד באתי עם ביטחון כי המשטרה אבטחה. מאז שהוציאו את השוטרים זה מפחיד הרבה יותר."

ניר פרצלינה כבר ראה כמה אירועים אלימים בבלומפילד בעבר, כמנכ"ל חברת "היכלי הספורט," שהיתה אחראית גם על האיצטדיון היפואי. "זו לא שנה אלימה במיוחד, זה אירוע אלים במיוחד," אמר אתמול פרצלינה, כיום מנהל פרויקט הארנה בירושלים.
"אי אפשר להשוות בין מה שקרה לאחרונה לבין מה שקרה שלשום. בשנתיים האחרונות היתה דווקא ירידה ברמת האלימות. בדרבי התקבצו אמוציות ותופעות שהעבירו אנשים על דעתם. פצצת תאורה לתוך מגרש זה משהו שלא ראינו כבר זמן רב, וגם התפרצות כה אלימה, שלצערי נבעה מהתנהגות שחקנים."
פרצלינה מחמיא לדרך שבה ההתאחדות מטפלת באירועים העונה,
אל תטעו. גם הוא יודע שצריך לעשות משהו מעבר להענשת הקבוצות. "אני מאוד מקווה שבתי המשפט יבינו שזו לא תופעה חד-פעמית. יש חומר מצולם, ואולי, אחרי ההצלחה עם זורק הרימון מב"ש (שנת מאסר), השופטים יכניסו לבית סוהר. אם מדינת ישראל תחליט שמיגור האלימות בספורט זה משהו שחשוב לה, ואם בתי המשפט יכניסו אנשים לחצי שנת מאסר, אין יותר אלימות בספורט."

החמרת הענישה - על זה בדיוק עובדים בזמן האחרון במועצה למניעת אלימות בספורט. פרצלינה חבר באותה ועדה, השופט בדימוס אמנון סטרשנוב הוא היו"ר שלה. "הלוואי שהיה פה קצת כדורגל, אז לא היינו מתעסקים רק באלימות," פתח סטרשנוב בהומור. ואז ניגש לביזנס: "לפי הדוחות שלנו, רמת האלימות הפיזית במגרשים ירדה, והבעיה שלנו היא עם האלימות המילולית, הגזענות.
"האירועים האחרונים הם עליית מדרגה. אני מקווה וממתין שבהתאחדות, במשטרה ובבתי המשפט ינקטו ביד קשה. אני לא מוכן שאוהדי קבוצת פאר יוציאו תסכול, ולא משנה המאבק הפנימי מול הבעלים. הריצה המטורפת של השחקן (ידין) לעבר השופט - לא ראיתי דבר כזה שנים. חייבים להחמיר".
- יש מקומות בעולם שידין היה מקבל חצי שנה בחוץ.
"חצי שנה זה מעט מדי".
לפני כחודש נפגש סטרשנוב עם מפכ"ל המשטרה ובכירים נוספים, ודרש להגביר את פעילות המשטרה במגרשים. אתמול הוא גם אמר ל-nrg מעריב שעו"ד אלי שוורץ, נציג המועצה ופרקליט בכיר במחוז ת"א, כבר פנה למשטרה ודרש טיפול ראוי. מחר יכנס סטרשנוב את המועצה לישיבת חירום, בצוותא עם יו"ר ההתאחדות אבי לוזון וראש אג"ם במשטרה, ניצב נסים מור.
- 24 אנשים נעצרו. מהכרה עם אירועי העבר, לא קשה להמר מה יהיה גורלם.
"הפעם אל תהמר."

סטרשנוב טוען שאין בעיה בחקיקה: "לפני שלושה שבועות כתבתי מכתב חריף למפכ"ל המשטרה, שבו נכתב שהמשטרה לא אוכפת מספיק את החוקים."
אבשלום (אבו) וילן, ח"כ לשעבר ומי שהיה יו"ר הוועדה למניעת אלימות בספורט, מסכים - הבעיה באכיפה. "לפני חמש שנים שינינו הכל כדי למנוע מראות כאלה," הוא טען אתמול.
"שערורייה מה שהלך בדרבי. התנהגות הקהל, ובעיקר של שחקני הפועל. הם החזירו את הכדורגל עשר שנים אחורה. הגברנו את הענישה, המשטרה קיבלה סמכויות לשפוט ולהרחיק אנשים. יש שורה של כללים ועונשי מאסר."
ואז קורה מה שקרה שלשום. "אין כוח אדם, אין אפשרות לאכוף וזו בושה," אומר אבו וילן. "באנגליה התמודדו עם אסונות יותר חמורים והצליחו למגר את האלימות. אצלנו נעצרים אנשים, הם מגיעים לשיפוט מהיר ואז השופטים מרחמים עליהם.
או שמרחיקים עבריין מהמגרשים ואפילו לא בודקים איפה הוא בזמן משחק. באנגליה אתה חייב להתייצב בתחנת משטרה." פה, לעתים ולפי מידע שהגיע מאוהד בית"ר ירושלים, מסתפקים בטלפון לוודא שהאוהד בבית. רק חבל ששירות "עקוב אחריי" עוקב גם לאיצטדיון.
"בשנים האחרונות הנושא מוזנח," מסכם וילן. "יש ארבע-חמש מערכות ממשלתיות ואזרחיות שצריכות לטפל בנושא הזה, ולא נראה שכולם עושים מאמצים למנוע את זה. אנשים עשו שלשום דברים מזעזעים, והיו כמה משחקים כאלה לאחרונה. יש עכשיו גם קרבות ירידה דרמטיים, בשבת במושבה משחק על שש נקודות, והכל פרוץ. התחזית שלי? יהיה רק יותר גרוע".
